Piet deed de toren zingen...

Dit weekend overleed op 92 jarige leeftijd de bekendste inwoner van de Melaan, en één van de meest toonaangevende (what's in a name...) Mechelaars van zijn generatie - al zal bij de jongere generatie nu wel géén belletje meer rinkelen bij 't horen van zijn naam...

En toch...deze minzame -  maar erg getalenteerde man - mocht best  hoog van de toren blazen.  Hijzelf was de bescheidenheid zelf...  Maar Mechelen zet hem graag, al was het maar symbolisch, in de rij der groten.  Piet Van den Broek deed immers de 'toren zingen', en wie dat in deze beiaardstad met zo'n virtuositeit doet, heeft voor eeuwig een plaatsje in het Mechels hart...

 

(foto's: Beiaardschool en Jan Smets)

Piet werd geboren in het Nederlandse Chaam op 6 maart 1916, maar op 18-jarige leeftijd zakte hij af naar Mechelen om les te volgen aan het befaamde Lemmensinstituut.  En...hij huwde hier met een rasechte Mechelse.  Piet werd een Maneblusser.

In 1965  werd hij stadsbeiaardier in opvolging van Staf Nees.

(foto: Regionale Beeldbank Mechelen -www.beeldbankmechelen.be - de jonge Piet met Staf Nees...)

(foto: Regionale Beeldbank Mechelen -www.beeldbankmechelen.be - de jonge Piet met Staf Nees...)

Piet Van den Broek werd ook directeur van de Koninklijke Beiaardschool.  Ook was hij jarenlang koorleider van de kunstkring Edgard Tinel.

Op 31 maart 1981 ging Piet op pensioen, en de plaats aan het klavier werd overgenomen door Jo Haazen.

In februari maakte ik een post over de nu overleden stadsbeiaardier, naar aanleiding van een vraag van een vriend van mij - de kleinzoon van Piet: Gerrit Ribbens...  Wie het wil kan het hier nog eens nalezen:

http://www.mechelenblogt.be/2007/02/mechelse-klanken-piet-van-den-broek

(foto: Jan Smets - in het huis links op de Melaan, woonde Piet...)

Een grote meneer. We zullen hem missen.

Piet deed niet alleen de toren zingen.....

Deze zeer minzame man was ook dikwijls organist voor het Sint-Romboutskoor.En een mijnheer waar we als kleine buurjongen naar opkeken!

I looked over Jordan and what did I see?
A band of angels coming after him.
Coming for to carry him home.........

 

Piet van den Broek heeft een 70-tal jaren meegedraaid in het Mechelse muziekleven. Tot op zijn 87-ste was hij mijn vaste vervanger gedurende de zomervakanties. Afscheid nemen van zo iemand gebeurt met verdriet, maar ook met dankbaarheid.

Een passend In Memoriam staat hier.

Mijn oprechte deelneming aan de nabestaanden.

Als ik heel oneerbiedig de vergelijking tussen Flor Peeters en Piet Van den Broeck zou mogen maken dan zou ik zeggen dat de eerste meer contact had met de muziek en de tweede meer met de mensen. Dat was toch mijn ervaring. Een teken in ieder geval dat zelfs grote kunstenaars ook maar stervelingen zijn.

Ik zie hem nog zitten tokkelen, op de rijdende beiaard in de vele Hanswijkprocessies...

@ Luc, Piet was hartelijker in de omgang en ook een tikje nederiger...

@eddy: vandaar mijn vergelijking.

Het lijkt me alsof die ingoede man en grote musicus nog eerst al zijn dierbare vrienden aan de aarde heeft willen toevertrouwen.....zo was hij  voor enkele maanden nog aanwezig bij de uitvaart van Aloïs Jans en van kanunnik Wim Mariën, om dan nu zelf het tijdelijke met het eeuwige te verwisselen.

Rust zacht Piet, we blijven u in ons hart dragen.

Hij was deze zomer ook bijna elke maandagavond aanwezig op de beiaardconcerten.... we zullen hem missen ! 

Dankjewel aan de Regionale Beeldbank Mechelen voor het leveren van de originele foto's van de jonge Piet Van den Broek, in vervanging van de kleinere, en minder kwalitatieve die ik in de post voegde.  Mooi!

Aan alle bloggers, In naam van de familie, bedankt voor de lieve woorden n.a.v. het overlijden van Piet van den Broek.

Graag gedaan Johan!  Piet verdient dit eerbetoon.  Mechelen zal hem missen...