Opendeur in het Koraalhuis

Nu zaterdag, 18 oktober, zet het Koraalhuis in de Schoolstraat haar deuren open.  Misschien is dit wel een unieke gelegenheid om dit Christelijk geïnspireerd 'Open Huis' beter te leren kennen?

(foto: Jan Smets)

De vroegere 'Koraalschool'  ligt in de schaduw van de kathedraal, en ze is eeuwenoud...  Het pand heeft een boeiende geschiedenis.  Ze was oorspronkelijk bedoeld als een school voor de opleiding van de koorzangers van Sint-Rombouts.  En, het is ook door heel wat Mechelaars geweten, dat de grootvader van Ludwig Van Beethoven hier ooit les gaf.  Op 10 december 1717 werd zijn naam, als leerling, hier ingeschreven.

De school werd in 1926 volledig gerestaureerd.

Tijden veranderen, en ook bestemmingen worden gewijzigd.

Sinds kort vervult het ouwe Koraalhuis een héél andere functie.  Heel laagdrempelig wil het in alle bescheidenheid een 'Open huis' zijn, met een groot hart voor mensen van alle leeftijden, achtergronden en richtingen.  Het wil een spirituele plek zijn - een ontmoetingsplaats met tijd voor een gesprek, een oplossing van een vraag...

Het Koraalhuis wordt enthousiast gerund door een groep vrijwilligers en professionals.  Het is alle dagen open van maandag tot zaterdag van 9 u tot 12 uur, en op dinsdag van 18 uur tot 21 uur.

Maar op de Opendeurdag kan je al eens kennismaken met dit eeuwenoude beschermde monument, met het documentatiecentrum, de vergaderzaal, de stille ruimte, de ontmoetingsruimte...

Opendeur: vanaf 9 uur tot 15 uur.

www.koraalhuis.be

koraalhuis@skynet.be

Of je nu al dan niet gelovig of niet-gelovig bent: maakt niet uit.  Het is misschien tof om eens kennis te maken met iets wat misschien ver van je bed lijkt (en misschien ook is...). 

 

Dit werk maakte ik voor de gelegenheid van de Opendeurdag, op vraag van de initiatiefnemers.  Samen met andere werken zal het die dag tentoongesteld worden...

 

hé, prettig nieuws!

daar woonde mijn grootvader zeker 30 jaar . Hij was koster van de kathedraal.

Daar moet ik dus bij zijn.

Het opzet is een beetje onduidelijk, een beetje schimmig.

Spreken we hier over zoiets als een (spirituele) Chill-Outroom, of zoiets, in deze donkere dagen van Beurscrisissen (Gestrestte Aandeelmakelaars) en RatRaces (Depressies, Burnouts)  ?

@gymicko, op de weblink die Jans in zijn tekst meegegeven heeft vindt je die informatie

@ Lieven :

Uit de link...

Het Koraalhuis is een spirituele plek gedragen door enthousiaste vrijwilligers en professionals. Vanuit het goede van de katholieke traditie willen wij ons richten naar mensen van alle leeftijden, achtergronden en richtingen.

Je kunt bij ons terecht voor een goed gesprek en een kopje koffie, of om je juist even helemaal af te sluiten in stilte. Je kunt ook snuisteren in boeken, tijdschriften...
We helpen je zoeken naar antwoorden, maar ook met het stellen van vragen.

Een (Katholieke) Chill-Outroom, dus !

:-)

Nederland is gesellug, leuk en knus (alhoewel... na de recente perikelen in oa Gouda), maar Nederland is ook lekker maf. Want waar, elders ter wereld, krijg je volgende combinatie in één kamer ?

Langs de ene kant heb je Herman Brood. Een verweerde kop, te danken aan het Amsterdamse (Saturday Night) Nachtleven, heel zijn leven heeft zitten spuiten en slikken, zijn schilderijen nog snel effe bijwerkt op de vernissage zelf en uiteindelijk de fatale doodsstap maakt.

En langs de andere kant heb je de Generaal van het Leger des Heils : Een kranig hoogbejaarde vrouw met kap en uniform, die de Goede Boodschap verspreidt bij een bord soep.

En laat het nu net die twee uitersten zijn die, enkele jaren geleden, lekker zitten te keuvelen en te chillen bij een kopje thee (op één of andere gesubsidieerde Nederlandse TV-zender) over koetjes en kalfjes. Jaja, Nederland heeft dat alles netjes geregeld, zodat elke Levenbeschouwing zijn aantal uren zendtijd heeft.

Blijft dus mijn vraag of dit initiatief een beetje te vergelijken valt met het Leger des Heils en heeft deze organisatie eigenlijk een afdeling in Mechelen ?

Gimy, Gimy, met wat voor bochtenwerk kom je nu weer af.  Ik geef info over een initiatief, zet er een link bij naar hun (duidelijke) website, en jij slaagt er weer in om het 'schimmig' te vinden en er vanalles bij te sleuren dat er niet bij hoort.  Vermoeiend...    ;-)

Of...ga naar de opendeurdag, en je zal het zien.  Trouwens tot in het weekend laten ook de Mechelse vrijzinnigen zien waar ze mee bezig zijn... 

Mooi toch om eens over de 'eigen muurtjes' te kijken. 

 

Stadsgebed Mechelen profiteert ook van dit gastvrije initiatief. Maandag 20 oktober is het eerstvolgende stadsgebed in het Koraalhuis.

Voor zij, die meer willen weten over Stadsgebed Mechelen, klikken hier !

@ Jans :

:-D

Ik dacht dat het Leger des Heils een huis had in de OLVr straat, maar ik twijfel of dat er nog is. Trouwens, als niet gelovige heb ik nooit problemen gehad wat geld in hun collectebus te stoppen.

Het Leger is al enkele jaren niet meer actief in de stad....
In mei 1889 werd een post geopend door de Schotse adjudant Rank.  De Belgische Afdeling van het Leger des Heils werd hier in 1889 opgericht in Mechelen, op initiatief van de predikant van de ‘Vlaamsch-evangelische gemeente’. Ruim honderd jaar bleef het Leger actief in de stad, met onder andere kleding-acties in de OLVrouwe-straat (tot 2003) en de opvang van vluchtelingen.

Hoera, Wilko is terug !

:-)

En dat lees ik nu pas!

De dag erna ben ik er nog langsgelopen, en heb even naar binnen gegluurd. Nog een mooie foto kunnen trekken. Jammer dat ik niet wist dat er open huis was op de dag van de meet-up.

Allez, dan één fotootje om je toch 'iets' te laten zien...  De rest van de foto's over het Koraalhuis post ik later wel op Flickr...

(foto: Jan Smets)

(...maar het huis is vanaf nu héél regelmatig open hoor.  In de post zelf kan je de openingsuren vinden...)

@gastblogger: Wie weet had je daar een kopje koffie en hulp voor je ontbijt kunnen kunnen krijgen ;-)