Ontmoeting in Venetiƫ...

(foto: Jan Smets)

Dat Mechelse gidsen wereldklasse hebben, dat weten wij ter stede al véél langer dan vandaag!  Héél toevallig kwam ik 'de Ferre'  deze week tegen in Venetië waar hij zijn reisgezelschap in de gondels loodste...  Toffe ontmoeting was dit!  Beiden keken we erg verbaasd naar mekaar, maar we dronken er samen 'ene op'... op Mechelen!!  (en da's volgens onze illustere Mecheleir samen met Venetië, Rome en Parijs de vierde mooiste stad ter wereld!  En... gelijk hééft hij!)

 

 

(foto's: Jan Smets)

(foto: Annemie Verreydt)

Wij hadden het geluk nog enkele dagen langer te mogen blijven in de dogenstad...  Maar Ferre moest weer naar huis, om San Marco en Canale Grande  in te ruilen voor Sint-Rombouts en Dijle, want de andere dag reeds stond er een 'Plezante Wandeling' op het programma, samen met compaan Rudi...

(alléén...nu zijn wij ook thuis - en Ferre keert maandag weer spoorslags naar Italië, om een ander gezelschap rond te leiden!  Mechelse gidsen - ik doe er mijn hoed voor af!)

 

 

 

 

It's a small world ...

Hopelijk hebben jullie niet de onzalige ingeving gehad om samen iets te gaan nuttigen op een van die terassen van het Dogenplein....

 Gidsen en Reisleiders zijn een beetje familie he ... :-)

 Zou de Ferre onze Jan S volgen om met schone fotokes op Mechelen Blogt te komen ? (lacht)

Verleden jaar 5€ voor een koffie op de Piazza San Marco en éénmalig, bj de eerste consumptie, 5€ extra als het het orkest speelt.

 

@ Rudi

Draag je klandizie eens tot op het terras van den "Amitié".

Daar heb je een uitstekend smakende, gesoigneerde koffie voor nu nog 1.70 €. We zitten tenslotte maar in Mechelen en niet op het San Marcoplein

De zon is als ze schijnt, gratis. De snerpende viool van sommige 'Balkanmuzikanten' moet je er soms wel bijnemen. Maar die hoef je als je dat niet zint, ook niet te betalen. En zoals met de stadsduiven (ratten op vleugels) is het ook met die jammerplankonkundigen: als je ze niks te vreten geeft blijven ze weg!

@jef van ransbeeck : je dacht toch niet dat ik die 2 x 5€ betaald heb? Ik ben wel slimmer, Jef. In Italië betaal je aan de toog meestal zo'n 0.80€ voor een espresso ( een ECHTE kleine straffe dan, niet het afwaswater dat men hier voor 1.70 à 2.00€ durft onder die naam verkopen) of 1.20-1.30€ voor een ECHTE capuccino  met gestoomde melk ( niet dat met slagroom bespoten ding dat men je hier voor pakweg 2.50€ voorzet ). Maar je hebt wel gelijk met je 1.70€ voor een deftige GEWONE koffie op de markt: dat is een goeie prijs ( bij den "Thôn - café Glasgow" is het trouwens 1.60€).

Wat die snerpende straatmuzikanten betreft : wil die toch niet vergelijken met het uitstekende ORKEST dat op het San Marco plein optreedt. En zeker niet met die twee idioten die met een viool annex trompet op de viool de markt onveilig maakten. Ondertussen heb ik die niet meer gezien. Ik heb wel gelezen dat men ergens in augustus twee illegale muzikanten opgepakt heeft. Sommige tips worden dus door de flikken dus wel opgevolgd. Tja, misschien maken ze nu ergens anders wel één of andere markt onveilig, maar voorlopig zijn wij er van af. Dus.... Goedkoop is het wel op onze markt. Alhoewel, aan de overkant van de markt, kant Den beer etc... kost een koffie minstens 2€.

En wat die duiven betreft : ik las verleden week dat het duivenbestand op San Marco drastisch gedaald is sinds men de verkoopstandjes van duivenvoer verboden heeft. Alleen zijn de beestjes nu klaarblijkelijk verspreid over de hele stad. Ik kan er van meespreken, het terras van mijn hotel werd verleden jaar verpest door voedselzoekende duiven tijdens het ontbijt. Ik  heb er met mijn eigen ogen een achtergelaten croissant in één minuut zien in mootjes pikken door wel 20 gevederde vrienden.

Duiven op de Mechelse Grote Markt, en op San Marco...  In Venetië fladderen ze nog wel vrolijk rond op het beroemde plein, ondanks het voederverbod (maar het zullen er beslist wel minder zijn; Ik had ook die indruk - Bij mijn vorige bezoek aan Venetië leek de kolonie nog véél groter...

Klagen we nog over de duivenoverlast op onze Grote Markt?   ;-)

Mechelen... een enkele duif...

en...Venetië: nog net een paar méér...    ;-)

(foto's: Jan Smets)

Als iemand weet waar ze HIER een echte cappuccino serveren met gestoomde melk (zoals Rudi aanhaalt), dan hoor ik dat graag. Nu moet ik er telkens (op de Grote Markt) de slagroom van afschrapen, maar is de smaak ook weg.

@ Rudi

Die sterke kleine espresso kan je hier bij ons ook bekomen maar je moet het expliciet vragen. De koffiemachines in onze drankgelegenheden zijn tenslotte van Italiaanse makelij. Alles hangt af van het debiet aan stoom dat men erdoor jaagt. De kleine tasjes hebik  reeds in menige zaak op de koffiemachines zien staan. Maar wij als Belgen drinken liever een wat grotere tas dan voelen we ons minder bekocht. Dat de koffie wat slapper smaakt, het zal de niet-Italiaan een rotzorg wezen.

Maar net zoals jij Rudi drink ik hem ook liever extra strong! En met melk moet ik hem helemaal niet. Dus voor mij geen cappuccino. Maar dat is ieder zijne meug zei den boer en hij gaf zijn varken een bees!

 

Ja, zo drinken we koffie in de Mechelse horeca...  Maar...wat drinken we in de Italiaanse restaurants in de Dijlestad?  Waar is de koffie op zijn best?

 

 

(foto's: Jan Smets)

Zo dronk ik hem in Venetië, Rome en Sorrento...  Waar kan ik in het Italiaans/Mechelse restaurant dezelfde genoegens herbeleven?

@ Hanna1

In verschillende cafés op de Grote Markt bv. kan men een echte cappuccino drinken.

MAAR ge moet het wel vragen, anders is het er ene met crême fraiche.

Zoals Rudi, drink ik een espresso liefst extra strong en daar ne grappa bij (niet erin).

De fond van het tasje uitspoelen met een beetje grappa, zalig!!!

Nu dat ik er over bezig ben, ik ga mij ne grappa inschinken, zé.

Alla salute, cincin.

Wat een Blog allemaal vermag.  Ge wordt er haast lyrisch van.

:-)

Nee Gimycko gij krijgt gene grappa, als ge alleen al van 't gedacht lyrisch wordt, dan wordt ge door het nuttigen van dat goedje dyrisch. En bij mijn weten mogen dieren het stuur van den blog niet vast houden

Een echte Italiaanse espresso is bijna nergens perfect te drinken bij ons beste vrienden. Ik had enkele goed ervaringen in de Sofa, maar wel nadat ik hun had uitgelegd zoals ik dat wilde en dat met Illy koffie!. In de stripwinkel in het Bruul shoppingcenter kan de baas je ook een behoorlijke Illy espresso schenken en ok in de Keizerin is de kleine Illy espresso doenbaar. Bij de meeste lokale Italiaanse restaurants valt het nogal mee. Maar de beste espresso drink je alleen in Italië en .... Portugal, een echt koffieland. Een "bicca "noemen de Portugezen hun espresso.

En het is niet, zoals Jef beweert, gewoon een hoeveelheid stoom met hoge druk door gemalen koffie blazen dat een echte lekkere espresso oplevert. Dat is nl. te simpel. Het is de combinatie van de fijnheid van het malen, de druk, het water, de hoeveelheid etc... Een echte Italiaanse espresso  is een kunstwerkje. Als je bij ons naar zoiets vraagt ( een mokka noemt men dat dan) dan krijgt men weliswaar een klein kopje, maar wat er in wordt geschonken is meestal de helft van een gewone Belgische espresso en die zijn veel te slap, dus ook die mokka is een afkooksel. Om het simpel, maar theoretisch  te houden : een echte espresso is de hoeveelheid gemalen koffie voor een gewone koffie bij ons, maar met 1/4  water. En verder moet die koffie zeer fijn gemalen zijn om het typisch schuimpje te bekomen. Voor de kenner. De allerbeste espresso voor thuis haal je uit een NESPRESSO  machientje met de speciale capsules en dat in een hoeveelheid van ongeveer een half mokka-tasje. Duur maar lekker. En wat die grappa betreft: lekker mènnekes. Ik heb me net een fles "Grappa die brunello" gepermitteerd en ik ga Jos' voorbeeld volgen sè. Schol.

Ons vader zei vroeger dat koffie gewoon een aftreksel is van verbrandde bonen.  Een beetje cru, maar ergens had hij wel gelijk.  Ook over wijn kun je lyrisch doen en hooghartig, maar wijn moet je gewoon drinken !  Punt.

Ooit stond ik in dat sigaretten/sterkedrank/wijnwinkeltje in de Hoogstraat, vlakbij de Brusselpoort en al een eeuwigheid gesloten.  Voor mij stond een man die vroeg achter twee flessen wijn.  Toen de verkoper vroeg of hij ne Bordeaux of nen Bourgonie wilde, zei die kerel vlakaf : twie flesse, van de goeiekoepste.  Vanaf toen wist ik dat er oa over wijn een flink pak gezeverd wordt.

:-)

Nee Gimy, wijn krijg je ook niet meer om dezelfde reden als de grappa. En van koffie zou je ook beter afblijven want je begint zelfs te halucineren als er nog geen druppel water door de kaffebeus gelopen is.

@ Jokke : Tijd voor ne Carolus !

:-)

 @ Gim

              een eeuwigheid gesloten zegt ge.Is dat nu genen nachtwinkel ? Ik wist vroeger wel een echte wijn en sterke drankwinkel in de Brusselpoortstraat, in de geburen van Verstraelen.Wijnen en liqeuren De Cleyn.Ze verkochten er ook cigaretten.

@ GL :

Niet Brusselpoortstraat, maar Hoogstraat.  Naast Veltmans (of zoiets), die winkel die oa nog Stoven verkoopt en zo een mottig geel licht in zijne winkel heeft branden.  En vlak tegenover dat "hoekwinkelke" op het eind van de Hoogstraat.

@ gimycko en GL: die winkel in de Hoogstraat, dat was "huis M.Saint-Viteux-De Pooter". Een ouderwetse gazetten- en tabakshandel, is nog ooit vermeld op een oud topic op deze weblog over speciaalzaken in Mechelen.

Is er op de Ijzerenleen ook geen dergelijke winkel, in de buurt vd Casa?

@ Jos, merci voor de cappuccino tip!

Wel, Hanna er is een "beroemde" tabakzaak op de IJzerenleen, niet ver van de Casa. Het huis Windels.

@Wannes, In de tabakwinkel De Pooter aan de Brusselpoort heeft men bij mijn weten nooit gazetten verkocht.  De zaak heette vroeger "Verdonck", bij de inmiddels wellicht overleden Mechelaars "Ba t' Bultsje" genoemd, en werd in de jaren 50 overgenomen door De Pooter.  Indien er nu een nachtwinkel gekomen is, moet dat de voorbije maand gebeurd zijn.

@ G.L., De tabak- en likeurwinkel in de Brusselpoortstraat werd uitgebaat door het echtpaar De Cleyn-Van Asch die voordien in hetzelfde pand het aloude café "Pot en Pan" openhielden maar dit rond 1959 verbouwden tot tabak-, wijn- en likeurwinkel.  Madam controleerde wellicht regelmatig de kwaliteit van wat ze verkocht en stond dikwijls "wat gedeven" in haar winkel.

@ Rudi, Mijn eerste ervaring met de prijzen op het Dogenplein deed ik op tijdens mijn huwelijksreis in 1964.  Toen ik met mijn ex-echtgenote net de boot van Punta Sabioni op het Dogenplein was aangeland, viel het op dat er twee grote terrassen waren waar om beurten een strijkorkest speelde.

Het was bloedheet en ik zei tegen mijn vrouw dat we evengoed op het terras konden gaan zitten ipv te blijven rechtstaan en iets te drinken terwijl we luisterden.  Geen goede inval bleek achteraf, want voor 1 pint bier en 1 koffie mocht ik toen 270 frank ophoesten !!  In 1964 !!

 @ Roger,

                   Ook af en toe eens gaan proeven ? Dat van madame durfde ik nog nie zeggen maar ge hebt gelijk.

Over die POT EN PAN moeten we het toch nog eens hebben.Den Talbut heeft dat toch later nog open gehouden als ik mij niet vergis onder de naam PENALTY.Ik denk dat ge u van een nummerke vergist hebt.Nog eens goed nadenken.

 Grote mea culpa, den John was de baas in de WEMBLEY maar aan de rest hou ik vast.

Neen G.L.  "Pot en Pan" was wellicht al voor mijn geboorte een café en in 1958-1959 bestond het nog wel degelijk, uitgebaat door De Cleyn-Van Asch die er daarna hun likeurwinkel van maakten.  Daarna heeft de ene of de andere in de jaren 70 er terug "Pot en Pan" van gemaakt (Talbut?) .  Geloof me, ik heb altijd vlak in de omgeving gewoond en ik ben zeker "geen nummerke mis".

Ik denk dat Leo Faes destijds de "Pot & Pan" terug in het leven heeft geroepen.

Een foto uit een ver verleden (1969). Het San Marcoplein met terrasjes & strijkje.

Prijs voor een pint en een frisdrank +/- 400 Bf

Wel het is daar duur, maar een reis kost ook heel wat ... Ik ga graag een koffietje drinken bij Florian. En daar betaal je voor :-)

Enfin, ik ben ondertussen vier keer in Venetie geweest en ik moet zeggen, ik keer telkens weer tevreden terug. Al kies ik nu steeds meer en meer voor het Noordelijkste stuk.

Venetië is inderdaad meer dan het San Marcoplein, de Rialto brug en die der zuchten. Een prachtige wandeling is die van het station tot aan de Rialtobrug, dus dat noordelijke deel dacht ik samen met peter. De Frarikerk en de kerk van "Zanipolo" ( San Giovanni e Paolo), Verder de oudste kerk van Venetië : San Zaccharia ( met een vroege Van Dijck). Ik ben verleden jaar nog eens  4 dagen daar geweest en ik ben de San Marco efkens gepasseerd, de "maddening crowd" achter me gelaten en gaan verloren lopen in de straatjes en langs de grachtjes  op zo'n 200 meter van al die bezienswaardigheden. Schitterend en Jan zal dat ook wel gedaan hebben....Niet te missen.

Ik hield ook erg van de noordelijke wijk Cannaregio, waar het véél rustiger was, zonder veel toeristen, met volkse straatjes, wasgoed dat buitenhing, met het eerst Ghetto ter wereld (de naam 'gieterij' - waar ijzer werd gegoten - gaf zijn naam aan al de latere ghetto's ter wereld...), Campo dei Mori....; van het eilandje Burano, in de minder platgelopen straatjes naast de hoofdstraat, van het verstilde Torcello...

Natuurlijk kan men niet buiten het Dogenpaleis, de l'Accademia del Arte, museo Correr, San Marco...  Maar er is beslist veel méér!  Net zoals in Mechelen ook nog wel heel wat typische hoekjes zijn te ontdekken buiten Grote Markt en Sint-Romboutstoren...

 

Is Venetië te doen als Driewilerke? Want ik zit al te watertanden en zal alvast beginnen sparen !

@ driewielerke: Het is te doen, maar sommige smalle straatjes (de meeste)  zijn er in 't hoogseizoen zooo druk dat men er nauwelijks kan passeren. Er zijn dan ook nog de trapjes aan sommige brugskes.

Misschien moeten we Magda Van Loon is naar Venetië sturen. Kan ze het gemeentebestuur de levieten lezen omdat hun bruggen niet aangepast zijn aan de medemensen die moeilijker te been zijn.

 @ Filip,

               nu weer gepersonaliseerde opmerkingen ? Magda mag toch opkomen voor wat ze staat.Liever zo dan al die kruipers.

Ik heb me inderdaad afgevraagd hoe je in 's hemelsnaam als oudere of minder mobiele medemens nog in Venetië kan functioneren. Allemaal brugjes met trappen, waarvan enkel de breedste een helling hebben. Ik heb niet alleen ouderen zien sukkelen, maar ook leveranciers van allerlei waren die met hun steekkarretjes over die bruggen moesten. Voor driewielerke geen sinecure dus. Denk ook maar eens aan het instappen in de vaporetti ( de boten ) laat staan gondels (als je dat al kan of wil betalen). Willen we eens een reis organiseren met de bloggers om driewielerke te begeleiden? :-)

Ik heb een vriendin in een rolwagen en die zei dat Piazaa San Marco perfect bereikbaar was. Alleen als je er eenmaal op bent, geraak je er nergens af per rolwagen :-)

@GL: als het stadsbestuur niet beslist had om er een tijdelijke brug te leggen en de zaken zo te laten zoals ze zijn, vraag ik me af of Magda Van Loon zoveel zou gesakkerd en geroepen hebben om de historische bruggen aan te passen voor de mindergoed-te-been-zijnden.

Back to the topic: Ik ben een aantal jaren geleden ook op daguitstap geweest in Venetië en heb daar toen de straatjes doorgewandeld en zo de stad en straten bewonderd ipvan uit een gondel. Je komt dan toch ook wel een aantal verrassende zaken tegen.

Vandaag verscheen er een mooi artikel van Sven Van Haezendonck in de Gazet van Antwerpen, over Ferre Uytterhoeven - nu reeds dertig jaar stadsgids in onze stad.  Enne... mijn foto die ik van hem nam in Venetië prijkt naast een foto van Patrick Hattori van Ferre in een geliefdkoosd plekje van hem: de tuin van het OCMW..., een weinig bekend groen parkje in de stad...

het is misschien wel plezierig , die duiven , zolang je er gene last van hebt , ik heb een groot hart voor dieren , heb zelf 2 honden, maar de duiven welke we thans in de buurt hebben , jagen mij echt de kast op .

 

er is hier enkele huizen verder een redelijk groot complex afgebroken door de stad mechelen waar binnenin een grote populatie duiven vertoefde , die beesten zoeken natuurlijk in dezelfde buurt een plaatsje , de gevel van de omliggende huizen , welke vol hangen met uitwerpselen ook moet je bijna elke dag de stoep schuren (hou uw stad proper  ) en je mag zo dikwijls als je wil of met de ganse straat naar het stad bellen , veel beloven maar niks geven , en dan nog dikwijls heel agresief antwoorden ,

ik  en verschillende buren vragen ons af waar onze gemeente belastingen  naartoe gaan , als gewone burger ben je in mechelen goed om te betalen , maar voor de rest ...........