Mechelen

met categorie:  

Gene gemakkelijke.  Men moet al tot de "ouw garde" behoren om dat te kunnen weten.

1. Hoe heette het paard van Jan de Melkboer.  Zijn stal was op de Battelse steenweg.  Tot halverwege de jaren 50 deed het dagelijks de ronde om nadien te worden vervangen door een Bedford.

2 Welke destijds bekende Mechelse muzikant richtte in 1961 Publitek (reklameschildering op ramen) op. 

@ Roger

Dat paard werd door jan de Melkboer "Opel Kadet" genoemd. Toch?

Wat de muzikant betreft die heb ik je gemaild.

Idd Jef, correct antwoord betreffende de muzikant.  Maar het paard heette niet "Jules".

Jackie , den echte Meicheleir, heeft het ook juist (op de naam van het paard na).

Was dat het paard dat met zijn hoofd voorpoten in de deuropening kwam staan om suikers te krijgen? Met kar en al dwars in de straat?

En ik dacht ook dat zijn naam Jules was (misschien hadden wij een andere melkboer).

Als ik me niet vergis, was er ook nog een 'Jan de Melkboer' in de Geerdegemstraat en deed die vroeger ook nog zijn melkronde met paard en kar deed.
Zijn echte naam was Jan Van De Vliet.
 
Ook Bakker Jan Van Eeckhout (Jan Den Bakker), uit Hofstade, deed zijn broodronde met paard en kar, tot ongeveer halverwege de jaren 60, ook op de Tervuursesteenweg in Mechelen.
Toen het paard met pensioen ging, werd het vervangen door een Volkswagen busje.
Spijtig genoeg zijn van het mooie karretje (koetsje) van Van Eeckhout tot op heden nog geen foto's van opgedoken.
 

 

Roger, ik zat op school met de zoon van een Battelse melkboer. De Leo Teughels. Die is trouwens een  verdienstelijk muzikant ( saxofoon). Gaat het om dezelfde melkboer?

Dat zou ik niet weten Rudi, ik weet alleen dat die melkboer Jan heette en in de jaren 50 bijna dagelijks melk uit stopen kwam leveren, eerst met een paard en daarna met een Bedford..

En omdat wellicht toch niemand de naam van het paard zal kennen: het heette LEON

De reklameschilder was André... (familienaam weet ik niet meer) die beter gekend was onder zijn artiestennaam: ANDY LEE (gitaar en vibrafoon).  Hij trad in de jaren 50 regelmatig met zijn orkest in de oude stadsfeestzaal op.  De zangeres van het orkest was Maria Liekens, die later met haar echtgenoot Rik Torfs de "King Henry" in de Hanswijkstraat heeft opengehouden.

Hier wat meer info over "Andy Lee"

Dit doet me nu denken aan een andere (of is het toch dezelfde) muzikant met korte armpjes (een beetje softenon ) die echter een uitstekend drummer was. Wie was dat nu weer, maar soms denk ik dat dit Dréke was?

 

Rudi

@ Rudi

Op mijn weg naar school in de Mechelse binnenstad kwam ik André dagelijks tegen. Hij zat toen in de SITO waar hij publiciteitstekenen volgde. Als kind, want ik ben acht jaar jonger dan André, keek ik in aanvang met verbaasde ogen naar zijn handicap. Naarmate we elkaar dagelijks tegenkwamen begon er al eens een timide begroeting af te kunnen. Zijn schoolvrienden en hij waren ten slotte in mijn ogen al ouderen. Als blaagje van negen had je toen respect voor die gasten.

Hij was zéér bedrijvig in de muziekwereld en als fulltime-job heeft hij zijn ganse leven in de stad en daarbuiten getekend op alles wat niet bewoog. Later ben ik hem dikwijls tegen gekomen op bals en andere feestlijkheden waar hij met zijn orkest optrad. Ik heb het steeds een minzame, vriendelijke man gevonden die niettegenstaande zijn zware belemmering aan beide armen een uitstekende vibrafonist was.

Als hij ergens in de stad stond te werken kon er na herkenning nog altijd een voor hem zo typisch gestrekte arm vanaf. Zijn armen reikten misschien niet tot in de hemel, maar zijn menselijke warmte wel.

Melkboer Jules deed zijn ronde met paard en kar.  Jules woonde in Leest en zijn klanten vooral in Mechelen-noord.

Jan Teughels (Battelsesteenweg) en Albert Ceuleers (Hoge Weg) hebben bij mijn weten nooit met paard en kar hun melkronde gedaan. 

 

Tja J.T., een mens kan nooit alles weten... Ik word 65 en ik weet het alleszins dat "Jan de melkboer" (zijn familienaam ken ik niet) ergens op de Battelse stwg woonde en met kar en paard zijn melkronde deed.

hier is dan de oplossing en van de juiste man, zijnde zijn zoon en ex schoolmakker , de Leo Teughels, zoals ik al vermoedde :

't Gaat inderdaad over mijn vader Jan Teughels, de melkboer van de Battelse Steenweg.

Het paard van mijn vader heette "Leon" en later kocht mijn vader zijn eerste bestelwagen "Bedford".

Goed geraden !

Beste groeten van een oude schoolkameraad
Leo

Ter info : kijk misschien ook eens op de website van hun orkest:

We maakten met de muzikanten van ons jazzquintet enkele pagina's website.
Surf even naar www.nine2twelve.be
Als je op "foto's klikt, zie je een 15-tal sfeerfoto's van optredens in Mechelen
Als je klikt op "luisteren", dan krijg je 2 x 1 min live muziek

 

@ Roger Kokken: Ik werd in augustus j.l. 60.  Het veschil tussen 60 en 65 jaar is dus blijkbaar zo groot als een paard.  :-)

Ik ben Frans Teughels, de oudste zoon van "Jan de melkboer ".

Mijn vader had inderdaad een paard dat Leon noemde, en begin jaren '50 vervangen werd door een Bedford camionette.

De foto die u toont is echter niet de combinatie paard en kar van ons vader.

Onze Leon was donkerder, en de kar was uitgerust  met andere flessenhouders op de zijkanten.

Ik tracht reeds geruime tijd een foto terug te vinden van ons paard.

Ingeval ik hierin slaag, hou ik u wel op de hoogte

Beste groeten

Frans  

Hoy Frans welkom op den blog,woon jij toevallig in de Elf Novemberstraat??

GEWELDIG!!! Kijk eens op Flikker! Proficiat Groendienst Mechelen. Als het GOED is mag het ook gezegd worden hé?

Hey ,

Sinds 3 jaar woon ik in Sint Katelijne Waver, Stationsstraat 291.

Voorheen was ik uitgeweken naar Putte, maar ik kom terug wat dichter naar Battel toe.

Dus eigenlijk ben ik " nen echte Batteleir "

Beste groeten

Frans

Ik ben wat laat met mijn reactie, doch heb deze blog pas gevonden. Die kar en die melkventer hebben veel gelijkenis met de melkkar van Jan Verbergt (1901-1980) uit Leest.   Ik heb hiervan een foto, doch weet niet hoe ik deze op uw blog kan krijgen.  Volgens mij kloppen alle details met mijn foto.

 

Klopt !  Ik heb die foto aan mijn overbuur laten zien en hij is er 100% zeker van dat het  de kar en paard van Jef (niet Jan) Verbergt is . Jef de melkboer leverde melk in de" heembeemd" (Katelijnestraat) en de wijk Mechelen Noord.

Dit is nonkel Jan Verbergt, geboren te Hombeek maar wonende rechtover de pastorie te Leest. De laatste melkboer die met paard en kar naar Mechelen reed voor zijne melktoer. Het paard kende beter de weg dan nonkel jan en zelfs alle café's :-)