'Leven in armoede = kunst'

met categorie:  

   

   

(foto's: Jan Smets)

Een blije sfeer, een toffe ontmoeting, een babbel, een dampende beker tomatensoep met balletjes, veel persbelangstelling, politici...  Maar vooral veel gewone Mechelaars, op de 'ontknoping op de Botermarkt 'van de Werelddag van verzet tegen armoede'.  Ontsnappen uit armoede is immers een zaak van iedereen!

Ik ontmoette ook onze laatst bijgekomen blogger, 'Drempelaar' (Peter) - en we spraken af dat ik een (foto)-verslag op deze blog zou zetten...

Deze ongecompliceerde maar opgemerkte manifestatie was een gezamelijk initiatief van vzw De Keeting en vzw De Lage Drempel.

www.armoede.be/delagedrempel

www.dekeeting.be

Beide verenigingen zijn al jaren in het Mechelse actief in de strijd tegen armoede.  Ieder vanuit zijn specifieke invalshoek trekken ze de kaart van mensen in armoede.  Vanuit een zelfde verontwaardiging, vanuit een zelfde geloof in beterschap, vanuit een zelfde respect voor iedere mens.

Want er IS armoede in Mechelen.  Ze is niet altijd zichtbaar, maar zeker niet minder schrijnend.  Vandaag kregen mensen in armoede overal in de wereld een stem.  Voor één dag of voortaan?  Dat hangt van ons allemaal af!

Op de Botermarkt werd letterlijk de strijd tegen de armoede aangeknoopt, door een aangeboden wit lintje aan andere witte linten vast te knopen.  Een symbolische actie...

   

(v.l.n.r.: 'Drempelaar Peter' tijdens zijn woordje; blogster 'Driewielerke Annick'; priester Stefaan Callebaut...)

(zingend tegen armoede...)

Leven in armoede is voor veel mensen een ware kunst.  Hoe kom ik financieel de maand rond?  Hoe betaal ik al die facturen?  Hoe kan ik mijn kinderen een goede schoolstart geven?  Waar zoek ik betaalbare ontspanning?  Hoe verdrijf ik mijn eenzaamheid?  Kan ik naar de dokter of betaal ik mijn huur?  Waar vind ik een degelijke woning?  Waar kan ik mijn stem laten horen als ik met iets niet tevreden ben?  Kan ik op een begrijpbare manier bijleren?  Hoe ga ik om die vele assistenten die mij begeleiden?  Waar kan ik met mijn problemen terecht?  Hoe ga ik om met dat gevoel van uitsluiting?  Waarom denken mensen dat, als je arm bent, je niets kan?

Al deze vragen spoken dagelijks door die mensen hun hoofd.  De twee Mechelse verenigingen nemen deze vragen ernstig en proberen er op 'n goeie manier mee om te gaan, in een persoonlijk gesprek, in het samen ontspannen, in aangepaste vormingen...Het verzet tegen armoede begint bij een bewustwording over deze leefwereld.  De veelheid aan mogelijkheden, op verschillende domeinen, de confrontaties met vooroordelen, de zelfperceptie in 'n samenleving waarbij mensen in armoede voortdurend stuiten op mechanismen van uitsluiting,...is onnoemelijk wijd om hier op te sommen.

Daarom werden verschillende expressievormen aangegrepen om een beeld te geven van leven in armoede.  De voorbije weken hebben mensen in armoede op hun eigen manier gezocht om deze vragen te 'veruitelijken'.  Prachige kunstwerkjes ontstonden..., en we konden ze bewonderen op de Botermarkt.  Het was een uitstekend aangrijpingspunt om te praten over armoedebeleving.  Ze zijn immers niet alleen een expressie van een levensverhaal: ze verdienen bewondering en verwondering, en zélfs ontzetting over het feit dat armoede nog steeds de wereld niet uit is...

(de 'denkbeeldige rugzak' van Flor - een beeld in klei.  Een mens vult zijn denkbeeldige rugzak in de loop van z'n leven met verschillende ervaringen. De inhoud van deze rugzak ziet er bij armen totaal anders uit als bij niet-armen. Dit bepaalt zeer sterk de levensloop...)

Enkele Mechelse cultuurmensen werden gevraagd om te vertellen wat deze kunstwerken bij hen opriep.  Op deze manier lieten zij ook hun stem horen in de strijd tegen armoede... (Willem Verheyden en Paul Contryn van Figurentheater De Maan; Michel De Cock, artistiek leider van 't Arsenaal; Jan De Mayer, directeur Stedelijk Conservatorium; Pat Donnez, radiomaker en schrijver...)

 (de Mechelse radiomaker Pat Donnez tijdens zijn woordje...)

Overleven in armoede: gunst of kunst?

Geld maakt niet gelukkig, maar maakt het (Leven) wel een stuk gemakkelijker !

Wanneer je... op het einde van je Geld nog een stuk Maand overhoudt, dan kun je jezelf beschouwen als arm.

Werd er deze dagen niet gesteld dat het huidige Leefloon eigenlijk (eindelijk) verhoogd moet worden ?

Prachtig initiatief dat nooit genoeg persaandacht krijgt !

Arm zijn is nog steeds een taboe denk ik, ook in Mechelen.

Mooi verslag in typische JanS stijl. Armoede kan niet genoeg aandacht krijgen en inderdaad een sociaal taboe zoals Peter stelt.

Proficiat aan de stad Mechelen en alle vrijwilligers die De Lage Drempel steunen.

@ Peter : is taboe niet een veel te beladen woord ?

Er is een verschil tussen iets waarover niet mag gesproken worden en iets waarover gewoonweg niet gesproken wordt.  Zij, die niet arm zijn of de armoede niet zien, spreken er niet over want ze zijn niet arm of zien de armoede niet en zij die arm zijn, spreken er niet over of laten het niet zien.

Twee werelden, die door elkander heen leven, maar elkaar niet of nauwelijks tegenkomen.

@ Gim

héél terechte reactie. En net daarom is het toch weer een beetje een taboe. De niet-armen kennen het niet en de armen zwijgen erover. (Uit wat misplaatste schaamte?)

Ik werk zelf met armen en kansarmen en geloof me. Het kan ons allemaal overkomen. Net die tegenslag teveel en hoppa.

@ Wout : En zeker nu, in deze (nieuwe) tijden van Crisis.

We zijn terug in 1969 - De Golden Sixties waren toen voorbij (Woodstock was de afsluiter) en we begonnen aan een nieuwe periode van 20 crisisjaren (De bijbelse 7 magere jaren) - Nu zijn we 2009 (de Golden Nineties en Noneties zijn voorbij)

De bankencrisis is een beetje afgewenteld, maar nu volgen al de eerste reeksen van ontslagen en meerderen zullen volgen.

Morgen zal Opperkreuner Walter Grootaers wel weer liggen kreunen : "Geef me werk, werk, werk ! Ik heb 2 handen, 'k voel me sterk !"

Niks nieuws onder de zon !  Wij (de Veertigers en Ouderen) hebben het al eens meegemaakt.

Heb gelezen dat de helft van de "armen" eigenaar is van z'n woning....arm zijn is dus relatief.

ik ken bejaarde mensen die met achthonder euro per maand een appartement moeten huren en daar dan mee rondkomen ook al zullen ze wel niet alle dagen terrasjes doen.

Zit je daar heel je leven een potje te pensioensparen, beleggen de banken al dat geld in risicobeleggingen en hup... voor je het weet zijn ze jouw centen kwijt.

"Het kan verkeren", zei Bredero, zeker als dan die grote mannen nog een riante afscheidspremie krijgen of een feestje bouwen in Monaco.

En ook je ouders kan je niet kiezen.  Je moet maar de pech hebben om in een arm gezin geboren te zijn ipv een riante wieg van een bankierskoppel.

Ain't Life a Bitch ?

En wat is uw bron Marc?

'dé helft van dé armen'?  Dit lijkt me eerder een opmerking om het probleem onder tafel te willen vegen, om de waarheid niet onder ogen te moeten zien, en zonder probleem de andere kant  te kunnen opkijken...  Diegene die dat schrijft: hoe definieert die dan armoede; welke criteria hanteert hij; op welke gegevens baseert hij zijn conclusie?

en een 'opbod' tussen 'armen' lijkt me wat misplaatst.  Ook ik heb te doen met bejaarden die moeilijk rondkomen...  Alles is 'relatief', natuurlijk.  Maar dit is niet het slotwoord dat IK wil schrijven na een dag als vandaag.

Je kan soms als eigenaar van een woning 'arm' zijn. Als je naast je woning geen of weinig inkomen hebt, is verkopen en huren geen optie. Het kan dus wel ... Maar het is niet de regel natuurlijk.

@ Jans : Krediet maakt ook arm !

Vooral als je "moet gaan lenen" om je krediet af te kunnen betalen.

Daar moet je mij niet van overtuigen Gim.  Dat weet ik best.  Armoede heeft vele gezichten (maar het is niet steeds zichtbaar).

Wat ik mij afvraag: als je nu op dit ogenblik echt, echt arm bent, en de enigen die iets voor jou (willen) doen zijn een paar vrijwilligerorganisaties met beperkte middelen, en net in de week dat de dag tegen de armoede valt schudt onze regering een paar miljard euro uit een toverboom om een paar banken te redden, wat voor gevoel roept dat op?

Soit, een antwoordt kan hier niet op komen want de echte arme heeft geen internet, jammer.

Ooit vroeg ik, om een aankoop te doen, aan mijn bank of ik effe in het rood kon gaan.  Dat kon, antwoordde de vriendelijke bankbediende, behalve dat mij dan, voor dat bedrag onder 0, de hoogste rente zou aangerekend worden.

Alleen voor een huis zal ik krediet (of lening) aangaan bij een solvabele bank (alhoewel heden ten dage...), voor andere dingen nooit !  Zelfs niet voor de aanschaf van een auto (dan koop ik maar een kleiner of goedkoper model) en al zeker niet voor een TV, wasmachine, computer, enz. ook al is er 0 pct te betalen op je "geleend" bedrag.

I do not miss what I do not have !

En ik hoef niet zo nodig al de laatste nieuwe snufjes te hebben.  Vandaag nog GSM-loos (Ja, zulke mensen bestaan nog - heerlijk rustig), maar morgen misschien de laatste nieuwe iPhone.

Dus, effe Gil mailen !  Werkt die eigenlijk nog in den Korte Bruul ?

 

Jans: wendt u met uw vraag tot de FOD economie die hebben van zo'n dingen statistieken of denkt ge misschien dat ik het uit mijn duimen zuig?

Ik heb alleen gevraagd naar uw bron.  En dat is dus uw antwoord.  Bedankt.

@ Marc,

je veronderstelt hier heel veel en geeft weinig terug. Da's een tikkie arrogant om het zacht te stellen.  Mogen we weten wat je achtergrond is?

Wout

Het enige dat ikzelf uit ervaring kan stellen is dat een arme mensen doorgaans het weinige dat ze hebben nog gemakkelijk zullen delen met anderen. Kijk als voorbeeld maar naar de daklozen die bijvoorbeeld in Brussel in de stations rondhangen, die zorgen voor mekaar. Op dat gebied zijn ze doorgaans menselijker dan diegene die het wél goed hebben.
 

Het is een schande dat er vandaag de dag, in dit land van grote luxe, nog steeds mensen  zijn die het moeilijk hebben om de maand rond te komen. En laat ons dan niet oordelen over hetgeen die mensen met hun geld doen. Iedereen zou minstens recht moeten hebben op een leefbaar minimum inkomen.

Geld is geen probleem voor onze beleidsmensen, dat is deze dagen al meermaals gebleken uit de "steun" die ze gul uitdelen naar de banksector., dus dat excuus moeten ze in de toekomst niet meer gebruiken.
Uiteindelijk is het allemaal een visieuze cirkel, als de mensen geld hebben, geven ze dat ook uit en zo draait de economie en krijgt de staat ook weer een groot deel van zijn geld terug.

Soms heeft niet te maken met 'niet genoeg geld'. Ik lees hier net, dat mensen in Belgie zeer slecht geinformeerd zijn wat betreft geld. Niet (kunnen) omgaan met geld maakt arm, en leren omgaan met geld zou een verplicht vaak moeten worden op school.

Inderdaad Peter, ik heb koppels gekend die in de zeventiger jaren al een gezamenlijk inkomen hadden van 150.000 bfr en de laatste week van élke maand bij vrienden geld moesten ontlenen omdat ze blut waren.

Anderzijds heb ik in diezelfde periode een oude dame gekend en bezocht die met 11.000 bfr moest leven toen de levensminimum redds 18.000 bfr bedroeg. Ze moest dan nog 3.000 fr/md huur betalen, 100 fr/dag voor haar warme maaltijd, de bejaardenhulp aan

20 fr/uur, haar broodje ongesneden = beetje profijt etc.

Toen ik haar voorstelde het ocmw in te schakelen voor bijpassing tot aan het minimum

weigerde ze gewoon en zei met ze nog kon rondkomen en héél tevreden was.

 

Jans: als ge mijn antwoord niet goed vindt dan kunt ge misschien eens de GVA lezen.

Wout: moet ik u als achtergrond de toestand van mijn aandelenportefeuille mededelen misschien (die is nml gezakt )

Ooit werd er verteld, op TV door financiele specialisten, dat gewone mensen best niet op de Beurs spelen, gewoonweg omdat dit hele gebeuren neerkomt op gokken zoals in Las Vegas.  Maar sommigen moesten hip en trendy zijn en sloten zich aan bij beleggingsclubjes met ronkende namen en zaten weekavonden lang voor hun PC's de beurskoersen te noteren.

Ieder zijn hobby, maar spelen met je centen...

(Er is nog altijd Holland Casino).

wat is armoede? die is voor ieder anders denk ik. volgens mijn pa van 82 jaar is armoede in een bed liggen met boven u een gat in je dak,geen water of elec. op de "plek" gaan voor petrol en alleen maar naar huis worden gestuurd met een half ;bougie (kaars) uren aan schuiven in de kou met een bonneke voor een oud broodje. doeken rond je voeten omdat er geen kousen waren en de schoenen vol gaten waren,hij pakte de sigareten peuken van de grond zo kon zijn vader er een sigaret van maken. een fiets zonder banden maar met dikke koorden dat reed ook maar niet zo vlot neem ik aan. enz enz je moet met hem maar eens praten ,je kend onze pa wel ;rikske mijn moeder zaliger vertelde dat ze s'avond haar onderbroek moest uitwassen of ze had s'morgens geen proper,die armoede wil ik niet mee maken. wees blij met de lage drempel enz ,jullie kunnen nog geregeld warm eten en uitstapjes doen,zelfs naar daens de muzical wat heel veel mensen niet kunnen een kerst dineetje en nieuwjaar wat , samen zijn groetjes sonia

Toen wij nog in den Hanswijkenhoek (Tervuursesteenweg) woonden (Jaren 70-80), woonde in de Jozef Verbertstraat een gezin, waarvan de moeder geregeld in de vuilbakken aan het snuffelen was.  Het was niet direct een modaal gezin en sommigen zouden ze bestempelen als "asociaal" of "armoedig".  Of moeder daar nog woont, weet ik niet maar af en toe zie ik iemand van de zonen nog door Mechelen lopen.

Maar onlangs liep er in Mechelen nog zo een vrouw rond.  Ik zou niet direct zeggen dat ze rondliep in lompen, maar men kon niet zeggen dat ze deze kleren had gekocht in de "betere" kringloopwinkel.

Ze liep voorbij den Gentry in den Bruul en de uitbaters van deze schoenwinkel kende haar en wisten dat ze oa vuilbakken opende, op zoek naar... 

Dus, armoede is wel zichtbaar alhoewel ze maar af en toe.

armoe hoeft niet zichbaar te zijn

ik weet over wie u het hebt en die mevrouw is overleden

die ander mevrouw ken ik van ziens en als ze echt niet WIL moet ze zo niet lopen

armoe hoeft niet zichbaar te zijn

En hoe vind je deze ?

Sociale (?) woningen in Antwerpen
In Antwerpen krijgt een kandidaat-huurder met een job binnenkort voorrang om een sociale woning te krijgen.  Mensen met een vervangingsinkomen, zoals werklozen, leefloners en personen met een handicap, zullen daarom nog langer op de wachtlijst moeten staan.

 

Gimycko: ik zit niet bij beleggingsclubjes maar bij het voornaamste en grootste beurshuis van het land en ook die kunnen niet alles voorzien.......dat mijn portefeuille daalt is niet mijn zorg hoor want alles kent z'n ups and downs...na vette jaren enkele magere jaren is gewoon bijbels........

@ Marc :

Eén Belg op zeven is arm, dus ik denk niet dat die bezig zijn met de Hoogtes en Laagtes van de Beurs.

Het is je gegund als je "portefeuille" stijgt, maar de Beurs, dat blijft gokken.

Onlangs nog een reportage gezien over de Beurs en hoe ze gemanipuleerd wordt door oa de Maffia.  Het principe van elke makelaar (en de Beurs tout court) is geld verdienen, behalve dat dit principe niet geld voor deze figuren.  Hun bedoeling is om geld wit te wassen en als ze op elk miljoen euro er honderdduizend euro uithalen, dan is al dat misdaadgeld ineens witgewassen.  En hierdoor wordt de hele Beurs ontwricht en zijn de cijfertjes geen weerspiegeling meer wat oa bedrijven echt waard zijn.

Dus... voor de gewone loontrekkende : Blijf er van weg.

@ Gimycko: Een belg op zeven zou arm zijn! Sta me toe daar een andere kijk op te hebben. Eerst en vooral hangt dat af van waar of hoe hoog ge de inkomenslat legt. Die wordt trouwens regelmatig verlegd.

Vijftig jaar geleden was een "dopper" een echte sukkelaar, vandaag rijdt die met een auto, gaat op weekend enz.

Alles hangt af van de manier waarop het geld uitgegeven wordt, zinnig of..onzinnig! Dat gaat zover dat mensen op reis gaan boven hun portemonnee en dan een persoonlijke lening aangaan kwestie van zich ook nog te kunnen amuseren!!! Ik spreek uit ondervinding als ex-kredietmakelaar.

Geld heeft een zeer strenge meester nodig, dat is alles.

@ Eddy :

Ik kan er de Wikipedia bijhalen, maar kun jij in enkele woorden, als expert, eens uitleggen wat een kredietmakelaar eigenlijk is en doet.

Ik moet hier denken aan al die annoncekes, die ge vroeger (en wellicht nu nog), vindt / vond in oa de Streekkrant en de Passe-Partout.

Hoe kom je in hemelsnaam in een onderwerp over armoede op het onderwerp "beleggen op de beurs".

Het lijkt precies of het onderwerp geminimaliseerd wordt. Voor sommige mensen is armoede wél een daadwerkelijke dagelijkse realiteit.
En wat armoede is, is inderdaad verschillend van mens tot mens maar wie zijn wij dan weeral om daarover te oordelen. Wie zijn wij om te oordelen of die armoede uiteindelijk de fout is van de persoon die in die armoede terecht gekomen is.

Het is erg genoeg voor die mensen dat ze in die situatie zitten, ik zou niet willen ruilen.

@ Michael :

Krediet maakt arm en beleggen is gevaarlijk.  Geld heeft inderdaad een zeer strenge meester nodig !

@ Gimycko: een kredietmakelaar is een zelfstandig persoon en/of kantoor dat derden op de meest gunstige manier (zo deed ik dat toch) met de financiering helpt van wat dan ook. Het is voornamelijk een rol van tussenpoersoon. Belangrijk is vooral rekening te houden met de lasten welke reeds op het gezinsbudget drukken. Kortom er zijn beperkingen om het zaakje gezond(betaalbaar) te houden. Spijtig genoeg is een deel van de ontleners niet gedisciplineerd genoeg en koopt dan ook nog een aantal zaken langs andere kanalen met zogezegd renteloze afbetalingen. En dan komen sommigen in de knoei, krijgen budgetbegeleiding, en soms het etiket "arm"...

Ik heb talrijke dergelijke "probleem"-gevallen proberen te helpen, door hun penibele situatie te saneren. Meestal was dit een pleister op een houten been. Vandaar dat ik vele jaren terug gestopt ben met kredietmakelen.

Nog maar eens; geld heeft een strenge meester nodig!

Is dat ook niet een beetje wat het OCMW doet bij bv Schuldbemiddeling ?

Ik weet weinig tot niets van beleggen. Maar iemand die het kan weten vertelde me ooit dat je nooit geld mag beleggen dat je 'nodig' hebt.

@ Gimicko, er is een hemelsbreed verschil: het OCMW ontvangt het inkomen van de betrokkenen en betaalt dan de rechthebbers. Op de geldbesteding door de ontleners had ik als tussenpersoon GEEN controle, zodat dan weer "veronachtzaamd" kon worden om een en ander af  te betalen. En dan komt ge op de zwarte lijst enz. en krijgt ge nergens nog krediet om al dan niet verantwoorde aankopen te doen.....

@ Eddy :

Ik heb eens rondgegoogled op Kredietmakelaar.  Geen Wiki-uitleg gevonden, maar hopen "reclame" van bureaus die je willen assisteren bij alle vormen van krediet nemen of aangaan.

Misschien zie ik het verkeerd, maar het doet me denken aan die reclame in de Streekkrant met de slogan : "Het is zoals lenen bij je beste vriendin".  Daar stond dan meestal nog een foto bij van een oudere dame.

En vooral dat lenen bij een vriendin of familie... daar komt altijd kweddelen (problemen) van want hoeveel families leven niet in onvrede met elkaar over een paar uitgeleende centen die niet of nooit zijn terugbetaald. 

Dus zal ik nooit of te nimmer geld uitlenen of een lening aanvragen aan wie dan ook, behalve bij een solvabele bank en enkel voor de aanschaf van een woning.  Al het andere sleurt je in een spiraal van familieruzies of armoede.

 

Wout: daar zit het probleem juist. De meeste mensen beleggen geld dat ze feitelijk niet kunnen missen en bijv als ze aan het bouwen zijn vlug kunnen nodig hebben. In zo'n geval dan nog een percentje méér willen is gevaarlijk (voorbeelden genoeg vandaag).

Ik heb er gelukkig geen last van omdat het zoals gezegd om geld gaat dat ik niet nodig heb, nu niet en in de toekomst niet, en dus kan ik jaren wachten tot alles rechttrekt.

Trouwens en familielid uit de bankwereld zegde eens aan mijn broer dat men bij de banken niet moet zijn voor goede beleggingen want dat diezelfde banken alléén aan hun eigen profijten dneken (dat zegt wel genoeg zeker).

Wat is eigenlijk de grote rottigheid die ervoor zorgt dat mensen in armoede geraken : Slecht kredietbeheersing of faillissement ?

Want, en dat niet alleen in Mechelen, schieten eethuisjes als paddestoelen uit de grond, maar na een jaar is de meerderheid daarvan alweer verdwenen, met de persoonlijke (financiele) drama's tot gevolg.

@marc: om even een vergelijking te trekken met je eigen commentaar: 'Ik heb er gelukkig geen last van omdat het zoals gezegd om geld gaat dat ik niet nodig heb'. Als je dit leest in een topic over armoede ..... is ' leven in rijkdom dan ook een kunst'? Wou je dat vertellen aan de mensen op de Botermarkt? ;-)

Het is reeds lang een feit dat men niet in rijkdom hoeft te leven om gelukkig te zijn en dus leef ik eerder gewoontjes omdat ik quasi geen behoefte heb aan reizen, luxegoederen, dure auto's. Zoals mijn moeder zaliger zegde "que de choses dont on sait se passer" of zoals haar moeder me leerde, zo'n vijftig jaar geleden al toen ik in Knokke graag wat zou gekocht hebben, "'t is niet omdat we alles kunnen kopen dat we alles moeten kopen".

Als ge alles hebt om rustig verder te dobberen dan blijken er gewoon een groot aantal dingen geen belang meer te hebben om goed te kunnen leven ('n groteflatscreen bijv of 'n mercedes, bmw, porsche).

anderzijds hebben mensen die arm zijn wél behoeften en daarom dat er in ons land, gelukkig genoeg, veel geld aan liefdadige instellingen wordt geschonken (en daar moet ge willen of niet geld voor over hebben).

 

 @ iedereen

                       het debat lijkt hier in slaap te vallen.

Zullen we eens terugkeren tot de bron.Waarom geraken mensen in financiele moeilijkheden en velen vervolgens in armoede?Heel eenvoudig omdat ze hun job verliezen en dusdanig ook hun inkomen.Waarom verliezen veel mensen hun job?Omdat wereldwijd een aantal onheilsprofeten met een groen strikje de aanval hebben ingezet op koning auto en zijn aanverwanten.Gevolg autofabrieken storten in mekaar en toeleveranciers vallen zonder opdrachten en gooien hun personeel op de straat.Duizende en duizende jobs zijn ook in ons land op die manier verdwenen.Het is een mooi verhaal " de fiets en het openbaar vervoer " of het "stappen en trappen " van ge weet wel wie.

Mij nu niet verkeerd verstaan.Autobouwers hebben de verdomde plicht om zo zuinig mogelijke motoren te bouwen die als het kan hun stof nog zelf inslikken.Het openbaar domein moet zo veilig mogelijk gemaakt worden zodat niemand nog in het verkeer moet sterven.

Maar bedrijven moeten nog jobs kunnen aanbieden opdat mensen werk zouden hebben en geld kunnen verdienen om niet op straat te belanden.

En na de auto kunnen we het nog eens hebben over de kunststofindustrie waarin diezelfde onheilsprofeten een even grote verantwoordelijkheid dragen.Kan er eens iemand uitzoeken hoeveel mensen de laatste jaren in deze bedrijfstak in Belgie hun job hebben verloren, lees op de rand van de armoede zijn aangekomen.

En dan hadden we hier enkele maanden geleden nog het thema " Boemenkot " waar zo smalend werd op neergekeken.Hier werd er wel voor gezorgd dat in de jaren zestig,zeventig 800 gezinnen niet hoefden te bedelen.

Hallo groentjes ,tijd om over te gaan tot mea culpa en bekentenissen in plaats van nu het vuur te willen blussen dat ge zelf hebt aangestoken.

@G.L.: U heb ik ook niet gezien op de Botermarkt. Waarschijnlijk was je bovenstaande mail aan 't voorbereiden. Weeral de politieke toer op en veel bla bla maar niet echt veel contact met de ' vierde wereld' hé.

@ GL : Nooit gehoord van het Cradle-to-Cradleprincipe ?

Anders moet je het begrip eens opgooglen.

Een beetje late reactie, maar was van vrijdag tot vandaag in het buitenland op familiebezoek. (sorry, is nogal in contrast met dit topic, dat ik wel dit soort dingen kan doen).

Als ik me het goed herinner, is er - ik geloof 2 jaar geleden - eens een reportage geweest over armoede in Mechelen, maar ik kan me echt niet meer herinneren of het tijdens 'het leven zoals het is' of een reportage op RTV is geweest, maar in ieder geval,
het ging toen enerzijds - IN Mechelen - over een voedselbank, en anderzijds over een bepaalde winkel waar bewoners die waren ingeschreven bij het OCMW en uitsluitend hen, in die winkel voedingswaren etc konden kopen tegen een zéér lage prijs. Maar enkel diegenen die een OCMW'statuut' hadden, konden daar aankopen doen.
Hieruit ondervond ik toen al dat er wel wordt toegekomen aan de armoede in onze stad, maar ik denk dat nog niet iedereen de juiste weg naar de juiste hulpverlening kent.

 

@ Hanna :

Ik heb de tekst niet opgepikt van een kaart, maar uit een artikel over geld en armoede, een tijdje geleden.  Maar de tekst geeft keihard en in 1 zin weer wat Armoede inhoudt.

Niet : "Op het einde van de maand hou ik nog een beetje geld over"

maar : "Op het einde van mijn geld hou ik nog een stukje maand over"

@gim: cradle to cradle is inderdaad een knap idee.

Voor zij die meer willen weten over het Cradle-to-Cradleprincipe, hier een linkje. En dit idee zal in de toekomst een pak mensen misschien uit de armoede helpen en tegelijkertijd een pak mensen nodig hebben, want deze industrieën zullen jobs genereren.

 @ Aan allen,

                        niet te veel rond de pot draaien en antwoorden op mijn vragen a.u.b.

@  Luc

             ook een groen kleurtje zeker.Ik heb duidelijk gezegd : " Eerst de boel in brand steken en dan aan anderen vragen om te helpen blussen ".Ik heb met zekerheid de boel niet in brand gestoken en dusdanig was ik op de Botermarkt niet gevraagd.Dat u er was zegt veel over uw visie op de maatschapij.Hou op met zeuren en begin te werken.

De industrie in de grond boren en de auto als onze grootste vijand naar voor schuiven.Waar zijn de alternatieven ? Terug naar Fred Flintstone ? Idioten.

@ GL :

De auto is onze grootste vijand, want hij werkt nog altijd als in den tijd van Fred Flintstone (in 2008 rijden we nog steeds met ne verbrandingsmotor ! - Go Figure !).

Als mensen de armoede willen ontvluchten zullen er jobs moeten gecreeerd worden in de nieuwe technologieen.  Niet in boemmenkotten of verouderde autoindustrieen.

A beggar can not be a chooser, maar hopelijk vindt hij morgen een job in de Nieuwe Industrieen, die oa rekening houden met de planeet.  En op deze manier wordt kapitalisme verzoent met ecologie en daar is niks idioot aan.  Behalve dat die onheilsprofeten met een groen strikje het niet zo goed kunnen expliqueren of voorstellen.

Welkom in de 21e eeuw met nieuwe technologieen en inzichten.

Het zou volgens mij beter zijn om de auto-industrie te verlaten in Belgie, en ons toe te leggen op nieuwe zaken ... of om meer vernieuwing te brengen in de auto-industrie. Innovation for the 21 century.

Onze enige grondstoffen zitten nu eenmaal op ca 1,60m boven de grond. Armoede aanpakken heeft volgens mij voor een groot deel te maken met opleiding. Met iedereen gelijke kansen geven bij de start. En met leren omgaan met geld. Kredieten zijn veel te vaak een pest, interestberekening is nu eenmaal soms erg complex, en kredieten zijn erg moeilijk in te schatten.

Oude en verouderde industrieen verdwijnen of verhuizen naar lageloonlanden met massale afdankingen en armoe tot gevolg voor bepaalde streken (bv textiel of auto - Renault Vilvoorde).

En daarom moet Mechelen, als groeipool, ijveren voor nieuwe of vernieuwende industrieen waar zowel bollebozen als voetvolk terug aan de slag kunnen.

Dit kan de kans zijn, niet enkel voor deze regio, maar voor heel Vlaanderen, want dankzij de KMO-structuur kunnen ze sneller inspelen op zulke vragen dan bv Wallonie, dat maar langzaam opstaat uit de donkere tijden van vervuilende en oude industrieen.

En daarbij is opleiding, zoals Peter hier aanhaalt, het beste motief om mensen te motiveren en kansen te geven om terug aan de slag te gaan.  Ofdat je daarmee generatiearmoede kunt oplossen, blijft een andere vraag.

Wat kan er door sommigen hier met een zekere arrogantie en betweterigheid gesproken worden over (kans)armoede..., en wat wordt er hier door sommigen met een zogenaamde deskundigheid allerlei theorieëen naar voor geschoven om armoede te verklaren...

Tja, ik was dus wél op de Botermarkt.  En ik was blij dat ik er was om de mensen van de Lage Drempel en de Keeting een hart onder de riem te steken bij hun nuttig werk.  Proficiat mensen!  Jullie doen wat nodig is, zonder meer.  En dat is wat mij betreft eerder te loven dan het cynisme dat in sommige reacties bovendrijft.

 

@ G.L.: de dag dat je eens iets positiefs gaat zeggen ga ik je groeten, tot dan heb je alleen mijn medelijden. Je beseft het waarschijnlijk niet maar kansarmoede is je niet vreemd.

Alvast bedankt aan jans voor het mooie foto en meer veslag van onze actie.

Wij waren meer dan blij met de grote belangstelling die we gekregen hebben. Het doet deugd dat er maar weinigen waren die ons straal negereerden. Honderden hebben mee een wit lintje geknoopt. Een kleine daad, maar een serieuze steun voor onze mensen.

Het goede weer, de lekkere soep, de mooie kunst, het samenzijn, er zal bij onze verenigingen nog lang over nageklapt worden.

en even ingaan op de discussies: hoewel het meest zichtbaar en het meest aanwezig in de bovenstaande discussie: geld is niet het enige wat armoede weergeeft. Het gaat om een complex geheel van achterstelling en uitsluiting die onze mensen dagelijks ervaren. een slechte woning, de massa's hulpverleners rond hen die hen dagelijks vertellen wat ze wel en niet mogen, geen werk, moeizame familieverbanden, eenzaamheid, niet volwaardig kunnen meedoen aan de maatschappij wegens foute kledij, geen geld, geen kennis, niet conform de anderen, lage scholing, enz. Bij al deze onderwerpen zou ik een heel boek kunnen schrijven over hoe onze mensen dit ervaren.

Er zijn er die met 900 euro per maand perfect gelukkig zijn, en zijn er met 2000 euro per maand niet kujnnen rondkomen. Geld is dus niet het enige criteria, net zo min als werk, woning, familie, gezondheid, buren, opleiding het enige is.

ook ik (en iedereen) heb al eens een tegenslag, maar omdat ik redelijke stabiliteit rondom mij heb op andere terreinen, kom ik door bijvoorbeeld ziekte of relationele problemen niet direct in de problemen. Mijn gezin, netwerk, kennis is voldoende om tijdelijke tegenslag te overwinnen. Maar wanneer je al moet vechten op verschillende terreinen, wanneer je rugzak al vol negatieve ervaringen zitten (zie kunst van Flor), dan brengt een kleine tegenslag het hele wankele systeem nog meer aan het wankelen.

Ieder die meer over achtergrond en visie van onze twee verenigingen wil weten, steeds welkom !!

oordeel niet te veel vanuit je eigen leefwereld, want hier hebben we niets aan.

Ik ben zeer tevreden met de laatste berichten van zowel Jans als Drempelaar die eigenlijk dit onderwerp terug op de juiste sporen hebben gezet.
Vooral de laatste zin van Drempelaar vind ik zeer toepasselijk en juist
"oordeel niet  te veel vanuit je eigen leefwereld"

 

Eigenlijk is oordelen op zich zelf al niet de juiste richting denk ik. Maar je kan nu eenmaal niet anders dan vanuit je eigen wereldbeeld de zaak te bekijken.

De vragen stellen: "Hoe kan ik helpen ?", "Kan dit ook mij overkomen ?" Kunnen slechts vanuit je eigen leefwereld worden aangepakt.

 @ Gim

              als het zo eenvoudig is over te schakelen op nieuwe " propere " bezigheden waarom doet men het dan niet ? De feiten zijn wel dat de textiel in West Vlaanderen doodbloed.In Limburg massaal jobs worden geschrapt . Johnson in Beerse en Agfa Gevaert in Mortsel afbouwen.Hier bij ons 50 tijdelijke geschrapt bij Dupont, Continental kent tijdelijke werkloosheid.Wat staat er nog op het menue bij EDS in Walem ? Men kan hier bezwaarlijk van vervuilende industrie spreken.En dan sprak hier iemand over de jonge mensen met  hun startend horecazaakje die zich heel zware leningen lieten aansmeren om nadien vast te stellen dat het niet lukt.

Alles mensen en families op weg naar de Botermarkt.

Ik kan mij volkomen vinden bij Drempelaar wanneer hij zegt dat het niet enkel om geld gaat.Maar geld uit arbeid is wel het aller belangrijkste.

@ peter: OK, ik wil wel nuanceren. Je kan niet anders dan indrukken, ervaringen, ontmoetingen kaderen in je eigen leefwereld, opvoeding, wereldbeeld. Maar je moet dan wel beseffen dat dit enkel jouw beeld is, dat niet meer en niet minder waard is dan dat van de andere. Ik bedoelde enkel dat zowel beleid als samenleving die relativering ten opzichte van de eigen ervaringen missen als ze kijken naar mensen in armoede.

Hoe vaak horen we hier niet: 'ze moeten maar niet gaan lenen, ze moeten maar gaan werken, ze moeten maar niks meer kopen, ze moeten maar tevreden zijn met, enzovoort, je kent de cafépraat wel.

Maar net bij deze uitspraken gaat men voorbij aan de concrete mens, die vaak een heel netwerk van problemen ervaart. Zomaar één levensterrein (verplicht) veranderen (bijv. verplicht gaan werken, verhuizen ofzo), kan vaak veel negatieve gevolgen hebben op andere terreinen. Dit wordt bij veel voorgestelde verbeteringen niet mee in rekening gebracht.

We willen daarom een totaalbegeleiding, met aandacht voor heel de mens en al zijn gebreken EN kwaliteiten, met respect voor de stappen die iemand kan/wil zetten. Met respect voor de mens, en niet voor wat de grofste of luidste of populitische roepers eisen.

Onze mensen hebben niet zoveel problemen met het weinige geld dat ze hebben, het is vooral het gevoel van uitsluiting dat hen raakt en deze acties doet opzetten.

Met een ongenuanceerde oneliner: niet de armoede moet bestreden worden, wel de uitsluiting.

@GL: Het is niet eenvoudig om over te schakelen naar nieuwe industrietakken. Maar geld pompen in oude die niet meer levensvatbaar zijn is geld voor het sterfhuis.

@ drempelaar schitterend verwoordt! bedankt!