Keikopkes

met categorie:  

Het is ons allemaal bekend: onze grote markt is gekasseid. De aanpalende straten, de IJzeren leen, de Befferstraat, ... zijn bestraat met grote bonkige kinderkopkes. Zoals het in een Middeleeuwse stad past.

(foto G.)


En hebben we anders geweten ? Sommigen onder ons zeker. Neem nu het citaat van 19 april 1958, toen de kasseien van onze Grote Markt net onder een laagje moderne asfalt waren bedekt.


De Grote Markt ziet er nu uit als in een 'echte' stad, met een nieuw wegdek van asfalt. Laten we hopen dat we nu spoedig van de rest van de keikopjes zullen verlost geraken, die nog op vele plaatsen onze stedelijke bodem bedekken ... en onbegaanbaar, en onberijdbaar maken.
( 1958, geciteerd in Mechelen Bouwt, Bart Stroobant, pp 67)

Zijn onze markten onbegaanbaar ? Misschien wel ? Want ligt er niet een speciaal begaanbaar pad van Nekkerspoel tot de Grote Markt met afgeplatte kasseien ?  Het zogenaamde Pad Stevens ?

Wat denken de bloggers er van ? Pro of Contra de kinderkoppekes in onze stede ?

@Peter:van mij mogen ze blijven(maar ik draag geen hoge hakken)Voor sommige dames is dit mischien wat moeilijker.Wat ik wel GEVAARLIJKER  vind zijn die bijna onzichtbare (val)trapjes,daar zijn al veel valpartijen geweest.Dat genaamde Pad Stevens is wel een verbetering,maar veel mensen merken dit niet eens op. Maar we zijn Mecheleirs hé,we vinden wel altijd iets om over te ZAGEN.  :-D

PS,is dit soms reclame voor SANDEMAN,mooie schaduw :-D

Deze foto is een portret van een bekende blogger :-D

@ Peter : Is dit een Rarara ?

ik vind kasseien mooi maar niet altijd een luxe, geef nu toe, de afgeplatte kasseien van de ijzerenleen zijn toch aangenamer om over te wandelen dan deze bvb aan sint rombouts

btw, ben deze morgen door de katelijnestraat gewandeld, van begaardenstraat tot begaardenstraat, het nieuwe voetpad ligt er nog gevaarlijker bij dan het vorige !

De plaveisels op de Fonteinbrug en de plaveisels in de Merodestraat (vlak voor het Seminarie) zijn, bij nat weer, echt wel gevaarlijk glad.

Geef dan maar de ouderwets Vlaams Kinderkopjes !

Ik heb niets tegen plaveien en andere varianten in de straat maar ik vind dat er in elke straat minstens een strook van ongeveer 1 meter breed goed begaanbare weg zou moeten voorzien zijn. Zeker in winkelstraten laat dit te wensen over.
 

In een tijd dat de auto uit de stad geweerd wordt moet er rekening gehouden worden met mensen die in die straten moeten werken en/of materiaal moeten leveren. Zo'n caddy of stapelwagentje kan dan van pas komen maar dan is het wel fijn als de ondergrond egaal ligt zodat je waren niet steeds van het karretje afschuiven door het gebibber op de straatstenen.
 

Ook voor minder valiede mensen zou dit een goede zaak zijn of voor mensen die toch niet meer zo goed te been zijn en wandelstokken of dergelijke nodig hebben. Ook baby's zouden minder doorheen geschokt worden op een vlakke ondergrond onder hun buggy of kinderwagen.

Dit is trouwens geen specifiek Mechels probleem, in diverse steden waar ik kom zie ik datzelfde euvel verschijnen.

Ik ben een grote voorstander van kinderkopkes. Zeker in een historische stad als Mechelen. Ik ben net verhuisd vanuit Gent, en ik vind dat kasseien veel mooier en lieflijker en echter zijn dan asfalt. Eén voorwaarde echter: het moet begaanbaar blijven. In Gent bijvoorbeeld worden de kasseien door het gedender van de tram algauw onbegaanbaar te voet of met de fiets. Maar voor zover ik al heb kunnen merken, zijn de kasseien hier in Mechelen goed begaanbaar, zowel met de fiets als te voet. Ik word hier een stuk minder door elkaar gerammeld met de fiets dan op vele plaatsen in Gent :-)

Ik ben voorstander!  Het oogt met kinderkopkes veel mooier en gezelliger.  En: het past beter in het historische kader.  Begaanbaar: ik denk het wel.  Ik heb er géén last van alleszins, maar ben dan ook 'normaal mobiel' en durf daarom de kritiek van ouderen of minder mobielen niet weglachen, alléén omdat ik het zélf niet zo ervaar.  Mij leek het wat overdreven om een 'afgeplatte strook' te maken - maar ik spreek dan ook vanuit een luxe-positie en niet als 'ervaringsdeskundige'.  Dus...

Voor mijzelf en mijn versleten knieën (gevolg van teveel te voetballen op een koer met kinderkopjes in een mechelse school?) vind ik de keikopjes alleszins een betere oplossing dan de caduque voetpaden die ons Mechelen rijk was en hier en daar nog heeft (doe maar eens het traject Keerbergstraat, Dijle, Haverwerf op het voetpad!).

En mijn vrouw laat heel bewust de schoenen met hoge hakken in de kast staan als we de stad ingaan!

Over het rijcomfort van de kinderkoetsen kan ik enkel zeggen dat de inzittenden van deze vehikels gemakkelijker in slaap vallen als ze wat "gesjokkeld" worden.

@nen echte: dat is geen reclame voor Sandeman maar voor riooldeksels!

Wel ik verkies ook de kasseitjes in Mechelen het oogt inderdaad mooi. Het pad Stevens daar heb a-priori iets tegen omdat er direct een verschil in textuur te zien is maar a-posteriori gebruik ik in de Befferstraat graag dat pad om met de kinderwagen op te bollen, het gaat dan 'gladjes'

In de Katelijnestraat vind ik dat er slecht werk geleverd is vanaf de De Deckerstraat tot de kathedraal.

Daar hebben ze zelfs niet de moeite gedaan om de boordstenen recht te zetten wat dus een oneffen uiterlijk geeft op sommige plaatsen.

Ik dacht dat het voetpad breder ging worden maar neen hoor, alleen de plaveien veranderd in schoon platte kasseikes.

Ha ja het invalidewgenopstapje tegenover de AB-straat is verdwenen das een goed punt, het was voor passanten gevaarlijk en diende tot niks want die karrekes konden er toch niet draaien.

Ik herinner mij dat er hier ook al een paar jaar geleden een topic over geweest is, het ging toen oorspronkelijk over de Grote Markt.  Ik zei toen dat het niet zo geweldig was voor vrouwen met hakken (kreeg er toen een redelijk uitlachend antwoord op, maar soit),  maar ook voor mensen in een rolstoel, of ouders met een kinderwagen (hobbeldehobbel)...
De opmerking kwam toen dat ze een soort van kruising met afgeplatte keien op de Grote Markt gingen maken (oversteek Befferstraat - Ijzerenleen, en Bruul-Merodestraat). Nog niets van gezien.

Wat het traject Grote Markt - Nekkerspoel betreft, ik ben toch blij voor dat afgeplatte stukje. Ik weet zeker de kinderkopjes te waarderen, maar als ik ofwel in de haast mijn trein op Nekkerspoel moet halen óf als het regent, ben ik toch blij met die 'platte' strook, en dan draag ik zelfs maar lage hakken of zelfs geen.

Het nadeel is dat fietsers ook gebruik maken van die strook, ipv op straat te fietsen, zodat je steeds opzij moet gaan... bevordert ook niet aan het haastig de trein halen. Maar ik geef hen geen ongelijk, als ik in de Keizerstraat over straat fiets als het regent of geregend heeft, hou ik ook krampachtig mijn stuur vast om niet om te vallen tussen al het verkeer daar op spitsuur, en loop ik liever dat stukje te voet.

 

 

 

Ook ne Macadam-weg is sletig, vooral voor autobanden. En vooral te vinden op den buiten. Het typisch geluid, als je een tijdje over zo een baan rijdt, is : “macadam-macadam-macadam-macadam-macadam”. :-)

Ik meende toch opgemerkt te heben dat men in "'t staduis" begrepen heeft dat men betrer wat afgeplatte kasseitjes gebruikt, want m.i. is dat het geval in de Katelijnestraat. Dus toch een les getrokken?

En wat die fietsers betreft: die rijden nu éénmaal toch gewoon waar ze willen, bijvoorbeeld op het voetpadgedeelte van de IJzerenleen etc... Maar ja, da's niet verwonderlijk. 

Voor de fietsers is er een levengevaarlijke kasseistrook in de Keizerstraat, net voor het hospitaal. Daar heeft men om ikweetnietwelkereden andere, brede kassein gelegd, met veel ruimte tussen. Een fietsband past daar precies in, en dan kan je blijven steken ... :-(

@ Peter : Dat dient daar om ne fiets te... parkeren !

LOL

@ Rudi,

je hebt gelijk hoor wat fietsers betreft. Maar automobilisten doen dat ook hoor. Probeer als fietser maar eens van de Hombeeksesteenweg naar het centrum te geraken tussen 16h en 18h. op een weekdag. Da's zo goed als onmogelijk. De wagens rijden vlak langs de geparkeerde wagens,  een ruimte latend smaller dan je stuur in vele gevallen.

Nee, da's waar Peter: daar rij ik dagelijks over, en als het wegdek daar nat bijligt is het inderdaad gevaarlijk op dat aangehaalde stukje.  Ik ben er steeds extra voorzichtig!

Deze en nog veel volgende dagen is de Pidpa de waterleidingen aan het vernieuwen in de Dodoenstraat, Mgr.Scheppersstraat, Velkgerstraat, en omliggende.
Dat brengt uiteraard de nodige parkeerproblemen mee en ook slijk en andere vuiligheid.
Plezant is anders, maar het zijn geen overbodige werken.
Zoals de stoepen en het wegdek er al enkele jaren bijliggen, hoop ik van harte dat er gelijk met deze werken eens werk gemaakt word van nieuwe trotoirs en, wie weet, ook van die schone kasseikes :-)
 

 

In het AB-straatje werden ook al afgeplatte kasseitjes geplaatst, maar die werden een pak beter gelegd dan in de Katelijnestraat. In de Katelijnestraat komen ze alweer los en liggen die kasseitjes al in alle richtingen terwijl die in het AB straatje nog steeds zo plat als een biljartlaken liggen

Mechelen... altijd een beetje avontuur !

:-D

Ik vind de kinderkopkes ook mooi en ze passen in een historisch stadskader. Moet dus zeker blijven. Maar ik ben zeker ook voor een vlakkere strook die voor mensen die minder goed te been zijn beter begaanbaar is. Voor ouderen of mensen die om een of andere reden minder goed te been zijn, zijn kinderkopkes een hel. Er zijn heel wat mensen die (ik zeg maar iets: bvb. een ziekte als Parkinson) hun voeten niet zo makkelijk hoog genoeg kunnen opheffen, waardoor het stappen over de kasseien zelfs gevaarlijk wordt. Een struikeling is heel snel gemaakt.

Ik heb het altijd moeilijk met die mooie steentjes: ze zien er inderdaad erg mooi uit en passen goed in het historische gedeelte van onze stad; anderzijds maakt een auto die erover rijdt veel meer lawaai dan op asfalt. Ik ben benieuwd hoe het zit met de duurzaamheid van de op deze manier nieuw aangelegde straten; ik heb de indruk dat er vrij snel putten en oneffenheden inkomen (niet leuk om te fietsen, doe de Milsenstraat maar eens;-) ; op de Melaan weet ik in ieder geval al enkele stevige putten waar ik dagelijks een paar keer netjes mag rond slalommen.

Blijft de vraag wie die bekende blogger is !

:-)

Zeg mannekens, ik weet nu niet goed wat zeggen, maar ik ben gisteren wel twee keer in de Katelijnestraat geweest en heb zowel van de AB straat als van de De Deckerstraat naar de Oude Beggaardenstraat geweest en ik vind eerlijk gezegd niks mis aan die kasseitjes op het voetpad hoor. En ik heb eens gekeken of die voegen goed opgevuld waren en dat was zo. Uiteraard liggen kasseitjes niet zo vlak en glas als pakweg asfalt, maar het viel nogal mee. Ze lopen duidelijk ook makkelijker dan de kasseitjes van de rijweg. Ik heb me echt afgevraagd of ik nu minder gevoelige voeten heb dan sommige andere bloggers, maar echt, ik snap sommige opmerkingen niet goed. Dat wilde ik toch wel even mededelen.

Zolang maar niemand zijn benen of bekken breekt bij dat bijna ontzichtbaar verhoogske op de Grote Markt, want daar is, nen tijd geleden, ons moeder is ne keer serieus gestroenkeld !

Ja Wannes, op de melaan zijn de dienstentrollen al aan het werk geweest, hier en daar heeft het Telecombeest toegeslagen en werden direct na de aanleg alweer puttekes gegraven, tentjes gebouwd en tukjes gedaan (een ouwe flauwe voor wie de PTT nog kent)

@Rudi, als ge eens vergelijkend kijkt naar de situatie bvb voor het houten huis katelijnestraat en in het AB-straatje dan zie je onmiddellijk verschil, je mag in het AB straatje wel niet vergelijken met de situatie voor de telecomdoos in de stoep want daar werd het al een keer opengegraven.

LOL @ Lieven: Een jeugdherinnerding, de PTT.

Kasseien; inderdaad niet zo fijn voor minder-validen, rolstoelers en fietsers. Laat staan dames met hoge hakken. Maar het geeft wel veel sfeer. Gisteren liep ik nog door het Begijnhof. Dat zou er toch heel wat minder mooi uitzien als alle wegen geasfalteerd waren. Soms moet je ook als minderheidsgroep een compromis sluiten. Diagonale stroken met een beter begaanbaar pad over de Grote Markt, zou wel uitkomst bieden. Want... Zoals ik in een ander blog al stel: Soms lopen er wel 6 mensen tegelijk over dat plein. ;o)

Ik droom al jaren van een volledig gekasseide Schoutetstraat. Eén van de mooiste straten van de stad maar het wegdek is helaas in asfalt dat dan nog deels kapot en versleten is. De oude kasseien liggen er gewoon onder. Waarom zo  lang wachten om die mooie straat eindelijk eens een authentieker uitzicht te geven?

Weet iemand wat er met de Brusselsesteenweg gaat gebeuren.
Gaan de kasseien blijven of niet?

Ik volg je hélemaal wat de Schoutetstraat betreft, Rudi!  Met wat goeie wil is dit snel en perfect mogelijk!  en de straat zal nog véél mooier ogen dan nu!

Ja een knappe straat, zonde van die niet zolang geleden gebouwde appartementen, aan de kant van de De Deckerstraat.

Och er is erger Peter, de vorige situatie was gewoon een soort blinde onverzorgde gevel. Dus so what?