Job-krant

met categorie:  

Ik wéét dat ik in herhaling val...Ik wéét dat het wat zeurderig kan overkomen - maar gun me deze 'zwakheid' om door te drammen over Job...  Bij deze doop ik mijn 'pen' in de stroop van de nostalgie.   Elke blogger heeft recht op een kleine afwijking.  Dit is de mijne...

Deze foto ontdekte ik in een zopas teruggevonden oud familie-album...  Het is een zogenaamd rouwalbum, gemaakt door de toenmalige fotograaf J.Laenens uit de Adeghemstraat 106.  We schrijven 1954.  Het toont een momentopname van de begrafenis van mijn overgrootvader Fons Smets.  Plaats van het gebeuren: de kapel van het OLV-ziekenhuis in de Keizerstraat...

Op de foto staan een aantal vrouwelijke leden van de familie Smets, die zojuist door de Keizerstraat zijn gestapt, om via het pleintje (nu 'Margaretaplein') binnen te stappen in de 'Gasthuiskapel'.  (In dit ziekenhuis stierf mijn overgrootvader die afkomstig was van de Mechelse wijk Battel...).

Voor mij heeft deze foto dan ook een bijzonder documentaire waarde als 'familiedocument'.  Dat is het voor jullie uiteraard niet.  Maar de foto is ook voor andere bloggers wel boeiend denk ik - omdat hij de toestand van het pleintje toont in de oude toestand.  We zien nog het ijzeren hekwerk dat verdwenen is in de loop der jaren, maar eveneens (en hier komt het!), het beeld van de lijdende Job.  Dit mooie standbeeld is in de jaren tachtig verplaatst naar een vergeten hoekje op de Zwartzustersvest, voor de 'nieuwbouw' van het ziekenhuis...  Noodzakelijk toen, omdat een prefab met kinderafdeling op het plein werd geplaatst.  (een 'tijdelijke' toestand die véél te lang heeft geduurd - maar goed...)

De prefab is weg; het plein is heraangelegd, en de oude ziekenhuisvleugel wacht op zijn herbestemming als onderdeel van het Gerechtshof.  Mooi is dat.  Alléén hoop ik dat Job terug zijn plaatsje mag krijgen op het pleintje. 

Misschien maak ik me onnodig ongerust:: verontschuldig me dan...    ;-)

Voor deze Job heb ik een boon - Daarom sla ik nogmaals graag op dezelfde spijker.  Elke blogger mag een 'kleine afwijking' hebben, niet?

Lees ook de oudere post:

http://www.mechelenblogt.be/2006/09/job-op-zijn-mesthoop-terug-keizerstraat

Groot gelijk Jan, mooie post trouwens.

Inderdaad, Job zou veel beter tot zijn recht komen op zijn oorspronkelijke plaats, dan in een vergeten hoekje waar niemand 'm ziet staan.

Prachtige foto en een uniek tijdsdocument.

 

Hoe toepasselijk: de *lijdende* Job. Is het niet zo dat Job zich -volgens de bijbel- buiten het  beschermd gebied van God bevond?

Gelukkig is er Jans :-)

Veel succes gewenst aan Jans als "ambassadeur" van Job zodat ook hij (Job dus) zijn plekje onder de zon krijgt.

Laat ons nu hopen dat een aantal beleidsmakers en bevoegden-in-deze-materie deze blog ook lezen...  Hop, hop voor Job!

(ik heb in dit ziekenhuis ook veel stage gelopen en vakantiewerk gedaan - dit verklaart nog meer mijn Don-Quichote-achtige strijd voor Job-op-zijn-mesthoop...  De foto die ik deze dagen na lange tijd weer onder ogen kreeg, deed de rest...)

Het hekwerk, op de oude foto, sluit het plein wel properkes af.

Heel anders dan heden ten dage, want het plein ligt er nu wat verwaarloosd bij.

...Nochtans is het nog niet zo heel lang geleden heraangelegd hoor...  Het concept is niet slecht, al dient het soms wel iets beter te onderhouden worden.  Maar ik ben wél benieuwd wanneer de werken aan het 'oud-gasthuis' een aanvang zullen nemen, want het is vijf voor twaalf (bekijk alleen al maar de dakgoten...).  Ik weet: geduld is een mooie deugd, maar de Keizerstraat is zo'n knappe straat, met héél belangrijke bouwwerken... Het gasthuis is momenteel toch nog een schoonheidsvlekje in het geheel.  Het hééft alle mogelijkheden om tot iets fraais te worden herschapen.  Afwachten dus wanneer het Gerechtshof er zijn uitbreiding in onderbrengt.  Het zou echter héél fijn zijn, dat het karakter van dit stukje 'geschiedenis' van de Mechelse gezondheidszorg behouden blijft.  En in dat plaatje hoort 'onze Job' thuis - als exponent van een 'denken' over ziekte en gezondheid van vroegere generaties....

@ Jans :

Job kan dan wel geassocieerd worden met ziekte en gezondheid, maar is het misschien niet beter Vrouwe Justitia daar neer te poten, wanneer het Gerecht de gebouwen inneemt ?

Just an ID

'Ni beginne' hé Gimy!  

En als ze deze job terugzetten, hebben de beleidsmakers er alweer een job bijgemaakt in onze regio. Er waren er enkele 10 000-en beloofd geloof ik.

Met één Job ben ik voorlopig reeds tevreden....   ;-)

en... met één mesthoop kan ik het ook wel stellen...   ;-))

@ Jans :

:-D

Uit goede bron verneem ik vandaag dat het beeld van Job nog niet zo dadelijk terug op het Margaretaplein kan geplaatst worden door de grote werken die het gerechtshof er plant.  Maar het blijft alleszins de voorkeurplaats om het beeld terug te plaatsen.   Ook al duurt het misschien nog een héle poos - het is goed nieuws...   ;-)