Hangen of Zitten

met categorie:  (Foto : Gimycko)

Als ze niet gaan hangen,
Wel... dan gaan ze zitten.
En verkopen ze dingen
Voor te spuiten en te slikken.

“En eens ze dan zijn gaan zitten,
zijn ze nog moeilijk weg te krijgen”.

De temperatuur in ’t Klein Begijnhof
Is opnieuw aan ’t stijgen !

Het staat in de gazet.

Leuk gedichtje. Doet me een beetje denken aan Urbanus. Maar dan toch ook weer niet.

Ik zie nog geen naalden liggen, geen uitgetelde junks. Wat is de bedoeling van deze blog?

@ Gastblogger :

De feiten en niks dan de feiten.  En door het lezen van het verslag in die gazet wordt weeral eens bewezen dat de verkozenen van het volk een kort geheugen hebben.  De bewoners van deze wijk hebben bovenvernoemde feiten al eens meegemaakt en willen deze situatie absoluut vermijden in de toekomst.  De temperatuur is er duidelijk opnieuw aan het stijgen.

Toen ik nog kantoor hield in de Sint-Katelijnestraat werd me een en ander bekend gemaakt door de bewoners van het bewuste plein. De overlast situeerde zich zowel overdag als 's nachts en hoofdzakelijk door drugdealers- en gebruikers. Kleine kinderen werden er weggejaagd en ouderen werden geintimideerd. Ook handtastelijkheden kwamen voor... Nadat de banken weggenomen werden , beterde de situatie en werd het plein terug "leefbaar". Best is van het nu zo te houden!

 

Het terugplaatsen van zitbanken is dus zeker geen optie.

Vroeger was de buurt achter de Katelijnekerk ne "grellige" hoek, maar ondertussen is het er al serieus verbeterd en zalig om door te wandelen bij goed weer.  En met die Kunstdagen in het (Groot en Klein) Begijnhof hadden ze, ook dit jaar, daar ne serieuze voltreffer.

Het weer was schitterend en ge kon er over de koppen lopen.

Dus... meer van dat en misschien dat ideetje, dat hier werd geopperd, over ne Mechelse Montmartre graag verder uitwerken.  Hallo, Bartje S. !

BTW :

De circusschool zit daar toch vlakbij.  Ik weet niet hoelang deze al bestaat, maar ondervonden die, in het verleden, van heel die problematiek geen last ?

Vraag is natuurlijk  of toegeven aan schorremorie de juiste tactiek is. Tenslotte straf je zo onschuldigen voor een handvol rotzakken. En eerlijk gezegd, daar heb ik een grondige hekel aan. Dus terug die bank en bij het minste probleem keihard, maar dan ook keihard optreden en dat enkele weken volhouden. Maar daar is zowel politionele, politieke als gerechterlijke moed voor nodig . Da's misschien een ander paar mouwen.

@ Rudi :

Burgers moeten nu eenmaal niet politionele taken gaan overnemen, want dan hebben we, voor je er erg in hebt, nen burgerwacht, maar dan vraag je je af of er dan in de buurt niet een paar kleerkasten wonen die dat hele gedoe niet pikken en dat dan geregeld kenbaar maken aan die handvol rotzakken.

Het gedogen van eender welke overlast heeft, in het verleden, nog nooit tot iets geleid en bv in Maastricht komen ze daar bijvoorbeeld al van terug (de voorbije dagen volop in het nieuws).

Blijft de vraag of de Verkozenen des Volks dan last blijven hebben van hun kort geheugen.  Kan daar bv van een wijk zo geen logboek van gemaakt worden met do's en dont's ?  Op mijn werk hebben we dat ook van elke machine, met fouten of problemen die in het verleden gemaakt zijn en best niet voor herhaling vatbaar.

Just an ID

Tiens,

In dat gebouw links (De Rooster) volg ik een cursus Italiaans. Niet gemakkelijk.

Ik vind niet dat het wegnemen van banken een oplossing is.
Het is niet omdat je een Musquito plaatst, dat er geen hangjoren meer zijn.
Er zijn dan alleen geen hangjongeren meer op die bewuste plaats, maar ze verhuizen wel naar ergens anders en dan kan je daar weer helemaal opnieuw beginnen.
 
Hangjongeren is een fenomeen van alle tijden.
In de jaren zestig en zeventig zaten wij, als jongeren, elke avond na school of werk, tegen de garagepoorten aan de huizen in de buurt.
Toen waren de mensen stukken tolleranter dan nu en kwamen de bewoners gezellig mee een praatje maken.
Toen ik wat ouder was, kwamen er aan de deur jongeren van de volgende generatie rondhangen, soms zelfs vrij luidruchtig.
Als ik hen dan op een vriendelijke manier vroeg of ze elders wilden gaan omdat mijn grootmoeder ziek te bed lag, was dat geen probleem en gingen ze vanzelf elders.
Als ik direct van mijnen tak gaan maken zou zijn, of de politie gebeld had, lagen de kaarten waarschijnlijk anders.
Tegenwoordig zijn de mensen veel onuitstaanbaarder geworden en vinden ze het minste geluidje al gauw overlast.
Kinderen moeten spelen en lawaai maken, anders zijn ze ziek.
 
Het probleem is hier dus niet een zitbank, niet de hangjongeren, maar wel van criminele aard : drugshandel.
Dat vergt meer dan alleen maar een zitbank verwijderen en het probleem verplaatsen, want nu worden de drugs gewoon een paar straten verderop verkocht.
Men moet niet zozeer het probleem aanpakken, maar eerder de oorzaak, zoveel is zeker.
Het is gemakkelijk om te zeggen dat de aanpak strenger moet en de beste stuurlui staan in dit geval dan ook aan wal.
Zolang er vraag is, zal er aanbod zijn en vice versa en zolang die cirkel niet doorbroken wordt, zal er een groot probleem zijn.
Het wordt dikwijls gesteld dat de jongeren  worden verleid tot het gebruiken van drugs, maar daar heb ik zo m'n twijfels over.
Ikzelf begon met uitgaan in de tweede helft van de jaren zeventig en tot op heden heeft nooit ook maar één iemand mij enige vorm van drugs aangeboden.
 

 

@Jos : en bestel je dan je dope in het Italiaans, Jos ??? :-))))

 Awel zie, dat is dus iets dat mij tijdens heel mijn uitgangsleven ( van 1986 tot 2004 ) ook nog nooit overkomen is, dat iemand mij zomaar out of the blue drugs is komen presenteren. Pas op: ik had dat waarschijnlijk nog zeer sympathiek gevonden ook (lacht).
In mijn ervaring is het ook zo dat degenen die wouden overgaan tot de aanschaf van verdovende middelen er steeds actief naar op zoek gingen, en dit met zulk enthousiasme en gedrevenheid dat ik er halvelings van overtuigd ben geraakt dat in deze sector de vraag het aanbod creëert en niet omgekeerd.

 

 Awel zie, dat is dus iets dat mij tijdens heel mijn uitgangsleven ( van 1986 tot 2004 ) ook nog nooit overkomen is, dat iemand mij zomaar out of the blue drugs is komen presenteren. Pas op: ik had dat waarschijnlijk nog zeer sympathiek gevonden ook (lacht).
In mijn ervaring is het ook zo dat degenen die wouden overgaan tot de aanschaf van verdovende middelen er steeds actief naar op zoek gingen, en dit met zulk enthousiasme en gedrevenheid dat ik er halvelings van overtuigd ben geraakt dat in deze sector de vraag het aanbod creëert en niet omgekeerd.

 

@ de Sint

Ik ben nooit vies geweest van ne joint en en een pint. Nog niet trouwens. De rest altijd heel bewust op afstand gehouden.

1 keer eens benaderd voor de zwaardere stuff. Op een fuif in het Mechelse. Beleefd maar kordaat duidelijk gemaakt dat ze hun stuff konden steken waar de zon nooit schijnt.

Die gasten nog dikwijls gezien maar nooit meer vragen gehad.

Ik weet geen oplossing. Wat beschouwen de buurtbewoners als ' overlast'? Lawaai? Handtastelijkheden? ' Overdadige' aanwezigheid? Wanneer JanG stelt dat drugshandel het vieze beestje is en onze blauwe mannen weten dat, hebben ze een gegronde reden om dat stilletjes te monitoren en te gedogen of wat? Persoonlijk zou ik terug zitbanken plaatsen voor de mensen voor wie ze bedoeld zijn maar i.p.v. het keiharde optreden van rudi zou ik graag, bij overlast, controles zien naar dopkaarten, leefloon, ziekenverloven enz. enz.

Ha.. de Jos volgt Italiaans???  Een stekje op het oog in Toscanië?   :-)

@Luc : en waar zouden die controles naar leefloon, dopkaarten etc... dan goed moeten voor zijn? Het is pakweg toch niet omdat ik een dopkaart heb dat ik persé een hangjongere ( of hangoudere in mijn geval) zou zijn of omgekeerd. Of wil je een straf koppelen aan overlast als je zo'n document bezit? Keihard optreden is enkel aangeraden ingeval van echte overlast, daarmee bedoel ik lastig vallen van mensen, drugs verkopen, openbare dronkenschap e.d. Want in principe kan je niemand beletten om op een bankje te zitten. Maar een optreden tegen drughandelaars ( en als ik sommigen lees - zoals de Sint- dan zou de politie verdomd goed moeten weten waar die komen dealen) of na klachten  zou dus wel noodzakelijk zijn. En dat blijven doen natuurlijk.

Ik begrijp vooral de link tussen die bank en de overlast niet echt en vind dit ook verkeerd aangepakt. Het is niet omdat er vroeger veel overlast door jongeren was, dat die nu gaat terugkomen als er een zitbank geplaatst wordt. Rondhangen is in eerste instantie trouwens niet illegaal, maar rondhgangen bij voorbaat al voorkomen is volgens mij ook een foute ingesteldheid. Het niet plaatsen van een bank over mogelijke problemen te vermijden is bovendien enkel een oplapmiddel dat volledig voorbij gaat aan de echte problemen. De jongeren persoonlijk benaderen zou al een heel andere aanpak kunnen zijn. 

Die vorige bank is één van de redenen waarom we in Mechelen-Zuid wonen ipv in de stad. Het komt niet zo goed over als je in de hoedanigheid van jonge tweeverdieners op zoek bent naar een huis, en er worden echt smerige dingen naar je geroepen over een halve liter carapils...

@ RobertO :

Dus... al die verhalen zijn waar ?

En was het gebied achter de Katelijnekerk inderdaad ne grellige hoek, in het verleden.

@gim,je bent ook niet meer van de jongste hé.Dus moet je toch weten dat ACHTER de ST.Kat;;;,ik bedoeld daarmee den Heembemd-Zelestraat en aanverwante straaten ,vroeger al geen al te beste naam hadden......

@ Jackie : Inderdaad !

Daarom was ik, enkele jaren geleden, blij verrast dat alles terug een beetje beter leek te zijn in de buurt, want na aankoop van die digitale camera, wilde ik, net als velen, alle hoekjes van mijn stad vastleggen en ze op het Internet zetten.  En dit was de reden dat ik tegenwoordig veel in oa die buurt rondhang (Rondhangen met een fotocamera - Om beeldjes te schieten).

Het toppunt was natuurlijk de Kunst in het Begijnhof en de vele mensen die terug die buurt ontdekte.

Als morgen, door een ondoordachte beslissing van wie ook, de situatie terug zou verslechteren, dan hebben de buurtbewoners meer dan gelijk dat ze hun grieven en gedachten kenbaar maken.  Dat dit gebeurt in de krant, voor de deur van één of andere politieker of op de Blog, dat maakt niet veel uit.

Enne... de Katelijnestraat : Is dat niet de weg naar Katelijne-Waver ?

@ Blog,

               enkele banken op de binnenkoer van Liersesteenweg Nr 2 was mischien geen slecht idee.

@ Gim,

              in Katelijne willen ze volgens de gazet van  Sven niet op de banken zitten. 

@ GL : Goed opgemerkt !

De Katelijnehoek zal nooit niet meer worden wat het was.  Alleen weten ze het daar nog niet.

 @ Gim,

               het interesseert hun daar ook niet.Ze hebben daar tijd zat.

@ GL :

Als binnenkort daar het nieuw ziekenhuis en de nieuwe voetbaltempel neergepoot worden, zullen ze in de Katelijnehoek hun lol niet meer op kunnen.  Binnenkort nog meer beton richting Katelijne-Waver met nieuwe wijken en de problemen verplaatsen zich van achter de Katelijnekerk naar de Katelijnehoek en zitten we met onze eigen banlieue.  Gisteren achter de Kerk, morgen achter de Rio ?

Misschien kunnen ze in de Katelijnehoek ook alvast de banken gaan weghalen ?

 @ Gim,

               wat dat ziekenhuis betreft kunt ge gelijk hebben want de chirurgen waren gisteren al op Nieuwendijk.

Ik zal morgen mijne collega uit Katelijne-Waver eens interpelleren, want ik kreeg steevast het antwoord : "Da's slaap voor de vaak".  Wedden dat ze ineens zijn wakkergeschud !

Achter de Katelijnekerk weten ze al van wanten en willen ze dit soort toestanden niet meer terugzien.

 @ Gim

              logo, achter de Kathelijne kerk is de strijd al lang gestreden.Eerste prijs voor NERO of niks prijs.

 Nu, als ik zo een toertje maak met de fiets heb ik toch de indruk dat de banlieue van Mechelen eerder in Hombeek of Leest ligt dan in Katelijne Waver, werp eens een blik op google earth en stel zelf vast.

Ik ben zelf opgegroeid in Katelijne, ik ken het dorp dus vrij goed, er is de laatste 20 jaar veel verkaveld, zowel voor woningen als voor nijverheid en zoals de zaken er nu voor staan zit het spel vol. En wat er nu nog vrij is, is in de eerste plaats ofwel landbouwgebied ofwel groene zone, en in de tweede plaats... wel, ik zal het zo stellen: zelfs in de zomer moet je geen meter diep graven om aan water te zitten... ik zou er niet op bouwen, tenzij een paalwoning (lacht).

Grond genoeg in Katelijne, maar helaas wel natte grond.

 @ Netels,

                   dat toertje door de Zennestaten zal wel een beetje geleden zijn.Er was eens een tijd dat het daar inderdaad de verkeerde richting dreigde uit te gaan.We spelen nu een beetje korter op de bal en bij de minste onraad laten we de " blauw vlam " ter plaatse komen om die snoeptoeristen hun spul af te pakken.Die laten zich daarna niet meer zien.Ook een manier om het aan te pakken.

en daar dient die blauw vlam tenslotte toch voor

 Eh?? Dus als ik het goed begrijp komt de politie bij jullie verhinderen dat de bebouwde kom van mechelen stilaan breed contact begint te maken met de bebouwde kommen van Leest en Hombeek? Of kun je de zin nog eens herhalen zonder beeldspraak, want ik ben echt niet mee.

Tenzij je zou willen zeggen dat er in Hombeek en Leest ( de "zennestaten" I presume? ) goed werk gemaakt wordt van de drugsbestrijding? Euh, ja, doe zo voort zou ik zeggen, ik ben blij voor jullie. En ik kan bij deze bevestigen dat ik zondag toen ik door Hombeek fietste geen drugdealers tegengekomen ben.

hangen of zitten? voor mij hangen ....is dat geen idee ?? een hangmat ipv een bank ?

 soit , een bank moet kunnen , vooral voor de bewoners en event . toevallige passanten , want niet vergeten Mechelen is een toeristenstad en ook het pleintje achter de katelijnekerk is opgenomen in de toeristische broch .(of vergis ik mij?) heb daar toch al toeristen gezien........ enfin het gaat hier om een zitbank?? ik vindt dat die er mogen zijn en idd zoals sommigen zeggen , drugstoerisme of gebruik veroorzaakt idd overlast , nee een burgerwacht moet er niet komen maar als jullie de handen in elkaar slaan kan dat probleem in no-time opgelost worden ,ik heb ook al gezien dat bvb op de hoek v.d. katelijnestraat en de heembeek of ook de zelestraat figuren staan die verdacht lijken  vooral als de straatverlichting stuk is ,  het is als mechelburger een beetje uw plicht om onregelmatigheden te melden aan desbetreffende bevoegde instanties .  

Is dit de oplossing : een Hangman ?

Of refereren ze hier naar dat fameuze spelletje ?