Chillen

met categorie:  

Dit is GEEN RARARA ! Gelieve dus NIET te mailen, faxen, telefoneren, GSM’en, brieven op te sturen of postduiven de lucht in te jagen!

Enkele dagen geleden werd deze prent aangeboden :

Dat het wel degelijk over Ons Mechelen gaat, kan ik afleiden uit de bijbehorende tekst, die in het aanbod stond, en wordt ook geleverd door de dames en heren van de Nels-Company:Ik heb de prent niet opgekuist, maar blijf me afvragen over welke straat dit hier zou kunnen gaan, want we spreken over... 1903!

  • Hier een link naar de verkoopswebsite
  • Hier een uitvergroting van het detail
  • Hier een uitvergroting van de volledige postkaart

Zou het iets te maken hebben met deze post ?

(c) Roger Kokken

@ Peter : Dit zou goed kunnen, afgaande op het huis ernaast.

Enne... die schouw op de oude foto ?

Blijft de vraag waarom zoveel oude huizen eigenlijk getrapte voorgevels hebben.

Een modegril uit Vroeger Tijden, misschien ?

Tja, goede vraag, misschien om makkelijk aan het dak te kunnen ? Een trapgevel, klimt gemakkelijk. Maar meer waarschijnlijker is dat men in de Renaissance niet zo hield van schuine lijnen ?

Meer info hier

de schouw op de achtergrond is vermoedelijk van de oude brouwerij De Hertshoorn. Die stond daar op de hoek van het Hertshoornstraatje en de Adegemstraat. Zeker weten.

en  de getrapte voorgevel is gewoon een gotisch stijlelement. Werd daarna vervangen door de voluten (krullen) gevel van de renaissance. Eerste voorbeelden in de Nederlanden in de binnenkoer van het paleis van ons aller Margareta. Ook de voorgevel geldt als het oudste voorbeeld van renaissance in de Nederlanden en het huis de zalm is het eerte voorbeeld van burgerlijke renaisance in de Nederlanden. Voluten moet je echter op de top van dat gebouw niet zoeken. De top werd pas veel later gebouwd en past eigenlijk niet bij de rest van de gevel.

Effe Onze Alfred (Ost) en een ouwe foto erbij halen, to check...

Hier uit een andere hoek.

Da's een mooie, Roger, maar was de brouwerij in 1913 verdwenen ?

Want op de tekening van onzen Alfred zie ik geen schouw staan.

Geen idee Gim, het enige wat ik gevonden heb is dat het huis in de jaren stillekens "De Mosselboot" heette en dat het in 1639 gekend was als "Bergen-op-Zoom".  Het huis ernaast was later de "fabrique de chaises" van Vve Nagels-Mardulyn.

Volgens mij was die brouwerij van veel vroeger ... ? Staat er een fabrieksschouw op die prentkaart van je, of is dat een schouw van een huis ?

Ik gok op de schouw van een huis.

Als je de foto uit 1903 bekijkt (bruine foto - amper zichtbaar op foto van Roger), dan moet de originele architect ook ne goeie neut (of ne Carolus) op hebben gehad, want langs de kant van het Hertshoornstraatje staat die muur, van dat huizeke, serieus bol !

Of had het last van vocht, zo dicht gelegen bij de Dijle ?

:-)

Zo tekende ik het ooit...

En hierzie, de schouw !

weeral spijtig dat dat heiligenbeeldje met baldakijn weg is anders had Patrick dat ook kunnen restaureren tot meerdere eer en glorie van ons patrimonium.

Brouwerij de Hertshoorn dateert van 1544 !  Voor 1800 vinden we 2 vermeldingen van brouwerijen in de Adegemstraat, nl. de Hertshoorn en de Zwaan. In 1818 is er een vermelding ( zonder straatvermelding) van een brouwerij Backx Fils ( Au Cygne?). Dat is dus mogelijk één van die twee. In 1828 worden 2 brouwerijen vermeld in de Adegemstraat met als eigenaar resp. Bosselaers en Breys. Dus mogelijk zijn dat nog steeds die twee van hierboven maar nu met een andere eigenaar.

Er waren verschillende brouwersfamilies : Backx ( o.a de A.B. straat  = Antoine(?) Backx) met twee brouwerijen: de Leeuw (AB straat) en de Zwaan (Adegemstr) in 1817. In 1828 volgens de archieven slechts één over : de Leeuw in de AB straat

Scheppers : in 1817 - Het anker (?) - de Posthoorn (?) - de Valk ( wwe Scheppers)  en in 1828 : in de AB straat - ( er waren er toen DRIE daar) en de Drie Koningen ( eerste vermelding 1647) en nu huis de Kevie - bestaat nog op de  zoutwerf) in handen van wwe Scheppers

Twee brouwerijen in 1828 van ene Bernaerts (Bruul en Begaardenstraat - voor 1800 was daar een brouwerij de Guden Zon). Datzelfde jaar wordt de posthoorn van 1817 vermeld als eigendom van Van Kiel.

Mogelijk waren er twee brouwerijen de Posthoorn, eentje in de schoutetstraat (pand bestaat nog - nu Trendson) en ééntje aan de Katelijnestraat ( zie Posthoornbrug - doorsteek van Melaan aan Mispelters)

Kunnen jullie nog volgen?

 

 

Scheppers

Ben erg blij met deze lijst, vooral omdat daarmee alweer een uitleg is gegeven voor de benaming ABstraat

Jullie hebben het allemaal bij het verkeerde eind. Kijk eens op: http://www.beeldbankmechelen.be/index.php?option=com_memorix&topid=8&collection_id=1&data_id=2204&photo_id=8792 en alles zal duidelijk worden.

Hmmm bedoel je dat het huis verder naar de Dijle stond ?

Er is iets voor te zeggen, want dat zou dit huis gestaan hebben op de hoek van de Keerbergstraat.  Want het Sleutelstraatje is te smal.  Effe afgaande op de foto van de Beeldbank.

Had je een groothoeklens gebruikt bij dat kunstwerkje, Jan? Ik zie een bolvormige vertekening. ;o)

...het gefotografeerde blad papier stond wat bol bij 't fotograferen...  'k Weet het.  Het is niet helemaal 'het van het' - maar kom...    ;-)

Idd Marc R.  We werden allemaal op het verkeerde been gezet.  Shame on us. Maar het huisje, evenals het huis ernaast leken in elk geval sterk op dat aan de Hertshoornstraat.

Het huisje van Gimycko's foto stond dus op de hoek van het Sleutelstraatje.

Ok, maar waarvan is dan de schouw^?

Volgens mij is het Dijle 13 (op de hoek met de Keerbergstraat) waar nu het kantoor van Architectenkooperatief staat). Het huis ernaast staat er nog, maar dan met een jaren 50-60 gevel.

zie: http://www.beeldbankmechelen.be/index.php?option=com_memorix&topid=8&collection_id=1&data_id=1020&photo_id=7523

Als je de bruine foto bekijkt, dan zie je dat de "achterliggende" straat schuin lijkt te gaan.

Nu als die achterliggende straat (Adegemstraat) recht is (bij wijze van spreken) en de straat naast het huisje schuin, dan kan dit alleen gaan over de Keerbergstraat, want die loopt schuin naar de Dijle toe.

Het Sleutelstraatje is veel smaller en loopt recht op de Dijle.

En de Gim maar zeggen dat dit geen rarara is! Woehaha. Volgende rarara's noemen we ' chillen '! :o)

Niet direct de goede richting, maar we halen er nog eens onzen Alfred bij...

Keerbergstraat A. Ost

@ Gimycko

Had jij in eerste instantie niet gevraagd om op deze prachtfoto NIET te reageren

Dit is GEEN RARARA ! Gelieve dus NIET te mailen, faxen, telefoneren, GSM’en, brieven op te sturen of postduiven de lucht in te jagen!

Dat is dan meesterlijk mislukt! En gelukkig maar!

Zo zie je maar weer dat je de mensen die van hun stad wat afweten, er met geen wilde paarden zult vanaf houden om hun gefundeerde mening te spuien als het hun stokpaardje betreft.

 

@ Peter.

Voor wat betreft de benaming AB-straat en de uitleg van Rudi : zie mijn post dd. 20/10/2007 (Ethymologie/gimycko)

@ Jef :

Bij de Rarara weet de schrijver al het antwoord en laat hij / zij de bloggers raden.  Bij dit en vorige artikel (Street at Malines) weet / wist ik het antwoord niet, maar vraag het aan de bloggers.

@luc: :-)

Marc R. heeft het bij het rechte eind en Gim kan weer een ' foute ' kaart bij zijn collectie voegen. Iedereen tuint er natuurlijk in wanneer de zichtkaart als titel ' quai des avoines ' heeft. Is het niet zo dat voorbij de kraanbrug de straatnaam verandert in ' Dijle '? In dat geval las ik dat daar 'eene groote brouwerij de Sleutel ( 1647 )' was. Misschien de oorsprong van het Sleutelstraatje? En misschien hoorde de schoorsteen daarbij?

Ja Luc, ik ben ook de mening toegedaan dat het het Sleutelstraatje is als men die bewuste foto op de beeldbank bekijkt.  De Keerbergstraat is toch iets breder.

Sleutelstraatje komt inderdaad wel van die brouwerij De Sleutel. Maar merk ik daar niet een  lange tuinmuur enkele huizen verder dan de huizen waarover we het nu hebben? En is dat niet de muur van die enkele jaren terug opengestelde tuin achter de gebouwen van  één of andere milieudienst? ( help me:  welke instantie?). Dan dus eerder toch de Keerbergstraat.

@rudi: ge hebt gelijk: daar waar het Sleutelstraatje kaarsrecht is, heeft de Keerbergstraat achteraan een knik naar links en die zie je op de eerste postkaart en op Google Earth. Blijft dan nog altijd de vraag vanwaar die schouw komt.

 

Het huis is 'het Zeeverken'. Het werd blijkbaar in 1970 afgebroken. Het bevindt zich op de hoek Keerbergenstraat - Dijle. Als je op de beeldbank de zoekterm Keerbergstraat gebruikt ,krijg je heel wat extra fotomateriaal.

De schouw hoeft niet per se op een industriële activiteit te wijzen. Wat mij vooral fascineert; is hoe één van de panden vanvoor in de Keerbergstraat quasi dwars op de rooilijn staat. Zo krijg je een soort van pleintje dat uitgeeft op de Dijle. Waarschijnlijk is dit gebouw weggesaneerd in de jaren vijftig-zestig ter wille van koning auto.

De verwarring met het huis 'Bergen op Zoom' ligt voor de hand. Het waren een aantal kleine details die me verder hebben doen zoeken.

 

@marcr: volgens het stadsplan van Blaeu ( 1649 ) staan de eerste twee huizen in de Keerbergstraat dwars op de straat ( Net als aan het Sleutelstraatje. Kan gefantaseerd zijn maar als je het hoekhuis afbreekt dan blijf je met één dwarshuis zitten. Si non e vero ....

@ Luc :

Vraagje : dat "staketsel" aan de Kraanbrug... is dat ne kleine molen of een kleine middeleeuwse kraan ?

Het ding lijkt alvast niet op datgene wat we kennen waar de Kraankinderen in liepen en waarvan we een schaalmodel vinden in het museum in de Brusselpoort.

Of is het misschien een soort van verhoogde wachttoren ?

 

Gim, dat was de kraan die in 1886-1887 werd afgebroken.  Op zulke kaart kon men nu eenmaal niet alles tot in de kleinste details weergeven.

 

Bon, ik doe er nog een kaartje bij. We schrijven 1745

Vroeger heette het stuk dat nu 'Dijle' noemt, 'Quai desTuileries'.
Ik heb allerlei bronnen geraadpleegd, maar ik vind geen Nederlandse vertaling.

...Tichelrij...

Klopt Jan, maar das dan wel de overkant van De Dijle. De tichelrij is een van de eerste plaatsen waar de tichels (dakpannen) uit de Rupelstreek werden aangevoerd.

Just Peter, de Tichelrij is het stuk tussen de kraanbrug en de dobbelhuizen.

Een beetje verwarrend :

Aan de Dijle (rivier) ligt de Dijle (straat) en daar stond een huisje, op een hoek, waar mensen aan het chillen waren, voor een fotootje, in 1903.

Rare jongens, die Mechelaren !

:-)

Toch simpel, de Melaan ligt toch ook aan de Melaan ?

Nu ben ik weer mee.

Het leek of de benaming van de fotokaart verwees naar het rechtergedeelte van de foto, maar inderdaad, tuilerie en tichelrij klinken zowat hetzelfde.

Ik durfde er niet over beginnen maar kijk eens onderaan op de kaart van Peter naar de straat met de titel ' The Kings Magazine '. Op de kaart van 1649 heb ik ook die aanduiding gevonden. Een verwijzing naar een vroege ' P-magazine '? Of had de Engelse koning daar een scharrel zitten?

Luc, trek het u niet aan er staan nog raar dinges op deze kaart . Zie ook mijn post van een tijdje geleden. Melaan heet daar dan Bowling Ally.

@ Luc :

Dat waren de Magazijnen van de Koning en de Jomme Dockx werkte daar als Junior Stock Manager.  Vroeger gebruikte de Jomme nog ne fichenbak, maar Stockmanaging wordt tegenwoordig door de Jomme (Ondertussen opgeklommen tot Senior Stock Manager) uitgevoerd met ne Filemaker Pro 8.0.

Times, they are a'changin...

:-)

'The Kings Magazine' verwijst naar het arsenaal (lees opslagplaats artilleriestukken) dat er was. Op de beeldbank vind je er een aantal afbeeldingen van.

Je zit daar op één van die oude plekken van de stad. De havenwijk is met de Heihoek een bijzonder boeiende maar wat vergeten buurt.

@marc: Kan je wat meer vertellen over die opslagplaats artilleriestukken ? ALvast bedankt,

 

Peter

Lagen daar de stenen voor de Katapulten (Kattenberg) en, in later tijden, de loden kogels voor de kanonnen ?

(Foto Gimycko - Kanon voor de Lord Nelson)

Verdorie, ik ben al dikwijls in de Lord geweest, bij die rare Jordaan-Hollander :-) en dat kanon heb ik nog nooit opgemerkt.

@Gimycko: duivenschoten of duivenscheten?

Kan het zijn dat jullie klok nog op zomer uur staat? Ik lees posts  van 18.14 u en het is nog maar 17.40 u.

Ik heb eens gekeken op de beeldbank betreffende dat arsenaal van de keizer. De muur aan de kant van de Dijle zou wel eens de muur kunnen zijn van de opengestelde kloostertuin waarboven ik het hierboven had.

Familienaam "de craen" of "decraen"  => weet niet goed of het aaneen of vaneen moet :(

Graag had ik geweten of mijn familienaam iets te maken heeft met "de kinderen van de craen". Heb elders op het internet gelezen dat de naam zou komen van craenvogel.

Alvast bedankt

Tom