Zakelijk Mechels Nieuws

met categorie:  (Foto Gimycko)

EDS schrapt 8.500 Europese banen

Hewlett-Packard gaat in Europa 9.330 banen schrappen, waarvan 90 procent in het recent overgenomen informaticadienstenbedrijf Electronic Data System (EDS).  In ons land stelt EDS ongeveer 1.800 mensen tewerk in Antwerpen en in Mechelen.

Uit de Gazet

EDS Belgium N.V.
Mechelen Business Tower
Blarenberglaan 2
2800 Mechelen


EDS was established in Belgium in 1985 and has since developed into the leader in the Belgian information technology (IT) services market.  In Belgium, EDS employs approximately 1.500 people. Its central office is located in Mechelen Business Tower and there is a satellite office in Antwerp.

Uit hun Website

Goe bezig ? Ik denk 't ni !

 Tja, ik heb het ook al willen bloggen.

Het ziet er niet goed uit voor de Mechelse EDS vestiging.

Wat is / was eigenlijk de Core Business van EDS, want information technology services is een beetje vaag (Typisch zo een Marketing-woord).  Ik heb altijd horen vertellen dat EDS een soort veredeld Callcenter was.

 Onze profeet Bartje kan hier mischien een beetje uitleg geven.Ondertussen heeft hij al een nieuw truweel gekocht voor de volgende show.

@ GL :

Als je ons Bartje (Somers) bedoelt, die zal daar niet veel aan kunnen doen : De harde wetten van de Internationale Economie (Eten en gegeten worden).  Maar wel een drama voor een heleboel mensen van Mechelen en omgeving die er hun brood verdienen en misschien een grote klant minder voor Mechelse Handel-en Voedingszaken.  We zitten duidelijk opnieuw in een crisis, want alle tekenen zijn er.  De Roaring Nineties en Noneties zijn voorbij en we kunnen ons weer terug verwachten aan verschillende jaren van nieuwe werkloosheid.  We zijn precies terug eind jaren 70, maar nu zal het misschien Yves Leterme zijn (ipv Wilfried Martens) die zal declareren dat... het einde van de tunnel in zicht is en binnenkort staat Walter Grootaerts weer te kreunen : "Geef me werk, werk, werk ! 'k Heb 2 handen, 'k voel me sterk !"

 @ Gim,

                ge hebt 100% gelijk.EDS was en is een zeepbel tot eer en glorie van........

 

 @ GIM

              maar ons Bartje kan er wel veel over lullen als het in zijn kraam past.

@ GL : Open Debatcultuur, zekers ?  Eigen aan ons Blauw Bartje (Open VLD) ?

:-)

Jongens, laat aub de politieke voorkeuren hier de sfeer niet verzieken.
Voor politieke propaganda is er de brievenbus en de verkiezingsfolder, maar niet dit forum.
Er zijn al meerdere forums om zeep geholpen door oeverloze propaganda en afbraak politiek.
Zo verwijt de ene dat de andere over iets lult als het in zijn kraam zou passen, terwijl de ander ondertussen zelf over de ene lult omdat dat dan weer in zijn kraam past.
Blauw Bartje, Rood Carolientje of Bruin Lowieke, voor mij hoeft het niet, integendeel.
 
Ik plak hier de sticker :
 

 

Blijft het feit dat de Grote Internationale Economie ook slachtoffers maakt in de Mechelse Regio en dat mogelijk Mechelaars hun job kunnen verliezen.  De Mechelse Regio doet het nog steeds prima, maar economische wetmatigheden stoppen niet aan de regionale grenzen.  En daarom een tijdje geleden de vraag of 50-plussers nog gegeerd zijn in Mechelse of andere bedrijven.  Want tegenwoordig ben je eigenlijk al stokoud op je 30ste, vooral in de IT-sector.  En daar kan de regionale of landelijke politiek weinig of niets aan doen of veranderen, behalve misschien een goed economisch klimaat scheppen.

@jan: Ik sta volledig achter jou: geen politiek gelul, en zeker niet in de gebruikte terminologie zoals we enkelingen ( = verwant aan engerlingen ) hier bezigzien. ;-)

 Weer zere tenen Luc ? Moet het dan voor u alle dagen nen boterham met siroop zijn ?

De feiten zijn dat overal in dit landeke werkplaatsen worden vernietigd.Gisteren nog bijna 600 in de textiel en hoeveel volgende week bij HP ( EDS ).En dat is pure realiteit voor zovele gezinnen.Dat politiek gestook noemen is er een beetje over want dit sluit perfekt aan bij de titel van dit debat : " Zakelijk Mechels Nieuws " . 

@gim: IT-ers of zo nu 20, 30, of 78 zijn, zijn nog steeds erg gewild, crisis of niet ! Neem het van mij aan. En verder is Mechelen natuurlijk drijvende op de internationale conjunctuur, maar het heeft dezelfde troeven als toen in de 15e  eeuw toen de grote Raad hier werd  ondergebracht. Centraal gelegen en onafhankelijk, klein en dus ongvaarlijk.

"Centraal gelegen, onafhankelijk, klein en ongevaarlijk", dat kan ik zeker beamen en inderdaad, Mechelen is drijvende op een internationale conjunctuur.  Hopelijk blijft Mechelen ook diverse bedrijfstakken aantrekken en legt het niet al zijn eieren in 1 korf.  Oa Michigan (USA) had alles op de Autoindustrie gezet en toen deze industrie verhuisde was het binnen een decennium een spookstad.  Of Genk waar alles draaide om de Steenkool.

Nu misschien EDS, gisteren was het Galapagos en wat wordt het morgen ?  Maar door de centrale ligging (met Mechelen-Luchthaven aka Zaventem en Mechelen-Haven aka A'pen) blijft het een troefligging en kunnen we elke industrie gebruiken !

Dus... Dames en Heren Zakenmensen, kom eens kijken in Mechelen !

:-)

Ivm de core business van EDS : dat was IT infrastructure outsourcing. Zeg maar het overnemen en runnen van de IT van andere bedrijven.

Ivm de redenen dat ze zijn overgenomen : wie in de sector zit (ikke bv. :-) ) wist al een tijdje dat EDS niet gezond boerde. Ze zaten financieel in slechte papieren. Ongunstige contracten afgesloten (lees : de broek teveel laten zakken in offertes, en dan uw broek scheuren natuurlijk), of slecht financieel management van langlopende contracten. Bovendien miste EDS al een tijdje visie in outsourcingland, ze stonden niet meteen als de grote innovator bekend. Niet verwonderlijk dus dat ze 1° een overnameprooi zijn en 2° dat de overnemer er meteen de hakbijl inzetten om de financieel ongezonde situatie uit te klaren. Het is onzeker of HP hiermee wel een goede zet heeft gedaan. Af te wachten.

Maar de verdamping van EDS is wel niet te vergelijken met de jobverliezen in de textiel, zoals die hierboven in 1 ruk en in 1 zin samen worden genoemd. Het profiel van de meesten die in de textiel zitten (zaten) ligt heel wat moeilijker om nieuw werk te vinden, dan de IT profielen van EDS.  Het kan zijn dat HP/EDS wat moeilijker draait, maar IBM draait wél goed, en Accenture en.... Opportuniteiten genoeg !

De verwachting is helemaal niet dat er meer werkloosheid gaat komen, maar eerder dat de lijst van knelpuntberoepen langer zal worden.... en dat we langer gaan mogen werken, tot dik na ons 60ste ...:-(

 

 

 

@ Jansenius :

De Geschiedenis gaat in golven (Hoogconjuntuur-Laagconjunctuur / 7 vette en 7 magere jaren).  Zo 1 conjuntuur duurt tegenwoordig ongeveer 20 jaar :

-1945 - 1970 : Hoog (Golden Fifties en Sixties)

-1970 - 1990 : Laag (1973 : Oliecrisis - 1980 : Wilfried Martens & Crisis)

-1990 - 2010 : Hoog (Kleine rimpel : Dotcomzeepbel Eind jaren 90)

-2010 - 2030 : Laag (De eerste tekenen zijn oa EDS en nu de BankAandelenZeepbel)

Klopt het een beetje ?  Correct me if I'm wrong !

Gimycko, absoluut geen idee of het klopt, dat van die 20-jarige cycli. Mij doet het eerder aan Hineininterpretierung denken... Het lijkt mij wat geforceerd om zo te willen redeneren in golven, zo simpel is het niet.

Dat EDS ingepikt wordt door HP, en vervolgens wordt opgekuist, heeft heel weinig met hoog/laagconjunctuur te maken maar heel veel met onaangepaste bedrijfsvoering (om het zo algemeen en neutraal mogelijk te stellen). De IT-sector doet het namelijk niet zo slecht. Tant pis pour EDS.

En eigenlijk is dat met de banken ook zo, denk ik (ben ik wel niet zo in thuis). By the way, wist ge dat KBC ook een grote werkgever is in het Mechelse... hun IT Centre ligt hier... 't is maar dat ge het weet !

 

Voor Agfa; zou het kunnen kloppen Gim :-)

(Just a Joke)

@ Peter : Dat klopt inderdaad.

Vooral voor de Grafische Afdeling (Drukkerij) van Agfa was IT - Computers - Digitalisering een zegen (Begin Jaren 90 - Eerste Mac's).

Nu heeft die IT - Computers - Digitalisering alles van de Prepress gedigitaliseerd en verkoopt Agfa amper nog Grafische Film.

Morgen digitaal papier en we kunnen het laatste nog niet gedigitaliseerde (Drukplaten en drukpersen) naar het museum verhuizen, samen met het Agfa-logo.