Vuilbakken op de loopBij alle mysteries en attracties heeft mechelen er onlangs op zijn minst een specialleke bij.
Het begon allemaal net voor de werken aan de Katelijnestraat zouden beginnen.
Op een natte zomerdag verschenen er plots een aantal met dranghekken afgebakende zones.
Telkens hing aan een hek een plakkaat met de melding dat het om een verzamelpunt voor vuilzakken ging en dat het verboden was er te sluikstorten.
Een van de zones bevindt zich in de Kannunnik De Deckerstraat aan de kant van de buurtparking op de straat. VINCI zal niet tevreden zijn dat de vuilzakken geen huurgeld betalen voor dat bezette plaatske. Er is nochtans geen een pakkeman al op het idee gekomen er een retributiebonneke af te leveren.
Eerst stond de dropzone deels ter hoogte van de woning van Mw Gennez, deels voor haar buren. Goed dacht ik, een politica die niet vies is van het dragen van de tijdelijke lasten van de werken, ieder zijn deel.
Een paar dagen later, op een blauwe ochtend, was plots die zone 4 meter verhuisd , met de vuilzakken die er al instonden.

Tja dat heb je als je zak niet herkend kan worden tussen de massa, dan zet je die liever ongestraft op straat dan dat onding zolang te bewaren in je bergplaats of garage tot je die volgens voorschrift letterlijk kan aan de deur zetten. Snoodaards die zich aan die praktijken vergrijpen krijgen van de stad Mechelen gratis GAS, maar dat is een ander verhaal. Lees dat maar in de meest recente‘Onder Den Toren’ nr 56.

De volgende ochtend was het hek weer van de dam en stond nu nog 6 meter verder. Na enkele nachten, want dranghekken en vuilzakken gaan nu eenmaal enkel ‘s nachts samen op zwier, stond het geheel ter hoogte van het Kerkstraatje, nog steeds op het wegdek.

Nu een tweetal dagen geleden was de ganse zone op een grijze ochtend deze keer, verplaatst op het voetpad en nu gehalveerd. Er is nu geen plaats meer voor vuilzakken want de blauwe sluikzakken hebben het ganse territorium van de dropzone ingepalmd.
De mensen van vuilkar zullen nu niet tevreden zijn als ze op maandagochtend de zakken moeten ophalen wanneer  er een auto geparkeerd zou staan voor hun werkplek.

Nu vraag ik me af of er in Mechelen fisici, paragnosten of nachtbrakers zijn die het fenomeen van de wandelende dropzone kunnen verklaren.

@ Lieven : Vuilbakken houden ook van de betere literatuur, hoor !

Vorige week zaterdag had een Nitwit de vuilbak, vlak naast Frituur Korenmarkt, tot bovenaan toe volgestopt met boeken.  Op het eerste zicht leken het precies kinderboeken.  Ze waren in meer dan prima staat want bv de kaft en de rug van de boeken waren niet kapot.

Als Graficus zijnde is zoiets als vloeken in de Kerk en dat terwijl de Bibliotheek vlakbij was, waar zonder problemen boeken kunnen binnengebracht worden.  En ook De Sleghte is vlakbij als je er zonodig nog een euro voor wil.  Boeken verbrandt je niet of je smijt ze niet weg en als ze nog in goede staat zijn lever je ze in bij de Bibliotheek zodat minder fortuinlijke Mechelaren ze ook kunnen lezen.

Ik had ze willen recupereren, maar zag ervan af omdat het nogal moeilijk was om in 1 hand met 5 of 10 boeken rond te hossen (er stond ook nog een gevulde plastieken zak bij die vuilbak - vermoedelijk met nog meer boeken) en in de andere hand een pak frut en een potteke stoofvlees.

Doodnijpen, die Nitwits !  Tussen duim en wijsvinger !

Het is niet meer dan normaal dat de stad verzamelplaatsen maakt voor afval als de vuilkar de straat niet inkan, tenslotte moeten de bewoners, die ook voor de ophaaldienst betalen, ook van hun afval afgeraken.
Dat deze vezamelplaatsen niet voor de deur van een politieker geplaats kan worden is ook normaal, deze mensen staan tenslotte boven het gewone volk en mogen en kunnen dus meer., da's niks nieuw.
De manier hoe ze deze verzamelpunten maken is dan weeral een heel ander onderwerp, terwijl de stad, allez de politiekers, de mond volhebben van een propere stad doen ze geen moeite om deze verzamelpunten iets minder zichtbaar te maken voor de voorbijgangers.
Vroeger werd er vanuit gegaan dat beleidsmensen verstandig waren, vandaag weten we wel beter.

ik vermoed niet dat Caroline Gennez zich bezig gehouden heeft met dat square een gat in de nacht te gaan verplaatsen

Bij wegeniswerken in Bonheiden heb ik meegemaakt dat de aannemer de vuilbakken (Diftar!) en de PMD-zakken aan huis kwam ophalen met de camion en deze naar de bewoonde wereld bracht waar de vuilniswagen er bij kon, om  nadien de geledigde vuilbakken terug te brengen tot bij de rechtmatige eigenaar!

 

Hoogstwaarschijnlijk heeft er een bewoner geklaagd of beslist dat hij/zij die zakken niet voor zijn deur wou en dan maar 's nachts het boeltje heeft verhuisd.

het "niet voor mijn deur syndroom" dat vermoedde ik wel. Ik zou het ook niet willen

Awel, ik kreeg van de 'Stad' een brief (die alle bewoners in mijn straat kregen), dat ze deze maand werken gaan uitvoeren in onze straat en dus niet toegankelijk is voor verkeer. Qua communicatie een 'well done', maar verder weten we dus niet waar we tijdens die periode op zondagavond onze vuilzakken moeten buitenzetten, en als je de laatste 'Onder de Toren' las, moet het ook na een bepaald uur zijn, dus dat is gewoon een blauw-grijze kwestie. Niemand weet wat te doen met de vuilzakken en iedereen praat er hier over met elkaar.  Ofwel slepen we ze allemaal naar de plek op dat fotoke (in de hoop dat ze niet meer constant een andere plek gaan zoeken, want anders moeten wij ook allemaal een busje gaan inhuren om met de vuilzak ergens een plaats te vinden om ze - legaal- te droppen) ofwel is het gewoon afwachten ...

@Hanna: als je op de huisvuilkalender kijkt, staat daar wat je moet doen indien je straat is afgesloten.

Je huisvuilzakken gewoon op de hoek van de straat zetten waar de ophalers passeren..

Hoi Filip, merci voor de tip. Ik heb idd nu de extraatjes gelezen in de huisvuilkalender, maar het probleem is, je krijgt die van jouw eigen straat en je weet niet wanneer er de dagen erna in welke straat een ronde is (en dat gaat vanaf om 7u smorgens) en als werkende mens zoals praktisch iedereen hier, moet je dat op tijd wel weten om voor een bepaald tijdstip de vuilniszak te kunnen plaatsen.  Ik had reeds info proberen in te nemen want in de brief staat 'voor bijkomende vragen kunt u steeds contact opnemen met blablabla op nummer blablabla' en dat probeerde ik, maar dat kan enkel maar tijdens werkuren, en ik zit dan op kantoor, en heb mijn eigen job te doen dus kan geen 20 x bellen.

@ de rest

Inmiddels staan hier op dit uur al weer vuilzakken klaar die pas morgenochtend worden opgehaald, en zag ik een uur geleden een kat een vuilzak openhalen.

Blijkbaar helpen de brieven van het stadsbestuur en de berichtgeving in Onder de Toren dus niet echt o:(

 

 

@Hanna: ik kan me moeilijk inbeelden dat in de straten die vlakbij liggen, zoals bv de Merodestraat op een ander moment de vuilzakken worden opgehaald.

Staat er niet op je huisvuilkalender welke straten in je ophaalgebied vallen??

Nopes, ik heb de huisvuilkalender 'mechelen maandagronde' (rond 7u15 hier) en toen ik informeerde bij de stad (mileudienst) voor de andere rondes, kreeg ik een 'njet- want u behoort niet toe die straat, en u mag niet uw huisvuil-zak ergens anders deponeren'.

Enfin, we zullen wel zien he of ze ze morgen gaan ophalen.

@Hanna: het  huisvuil wordt nu al enkele jaren niet meer opgehaald door de stadsdiensten.

Ik zou als ik jou was is een mailtje sturen naar de firma die dat doet en vragen welke straten in je ophaalgebied vallen of is op hun site kijken in de hoop dat er daar meer info opstaat.

@Hanna: als je op de voorlaatste pagina van je huisvuilkalender kijkt, zie je een overzicht van alle straten waar op dezelfde dag als bij jou in de straat het huisvuil opgehaald wordt.

Kwestie van even te piepen dus waar je je zakken kan neerzetten. :-)