Toen en Nu...

met categorie:  

De Auwegemvaart in Mechelen.

Toen...

(Foto Gimycko)

...en Nu !

(Foto Gimycko)

Een verbetering ?

Wat mij vooral stoort in de vernieuwing van dit stuk van de vaart is dat er bij aanleg van het pad nog steeds geen rekening gehouden wordt met fietsers en wandelaars. Het wandelpad dat aangelegd is moet dienst doen voor zowel fietsers als wandelaars.
Als je dan als wandelaar pech hebt op een mooie zonnige dag op dat pad te gaan wandelen mag je er zeker van zijn dat je constant achteruit moet kijken om te zien of er fietser, of cordon fietsers aankomt. Vooral als ze in groep rijden rijden ze je gewoon van de baan af. Normaal mag je in een bebouwde zone max 30 km per uur rijden maar de meeste wielertoeristen kan je gerust aan een hogere snelheid flitsen.
Dus had een afgebakend stuk voor de wandelaars en een afgebakend stuk voor de fietsers, wat mij betreft, een betere optie geweest.

 @ michael

't Zal een fameuze stratenmaker zijn die op die breedte een wandelpad, een fietspad, parkeergelegenheid voor de wagens van de buurtbewoners en een rijweg kan samenbrengen zonder gevaartoestanden voor zowel de één als de ander. Plaats dan al maar een stevige leuning langs de dijk of de brandweerduikers gaan werk krijgen.

  • Ja, je kan ongestoord in het water belanden, misschien het kanaal dempen, in naam van de volksgezondheid :-)
  • Kan er me iemand me vertellen waarom de bomen moesten wijken ?

 

Tiens, mag je met de fiets niet sneller dan 30?

Dat heb ik nu nog nooit gehoord, bij het minste bergafje zit je daar al boven.

Met mijn 'hollandse velo' geraak ik met de wind in de rug nog niet boven de 25 (lacht), maar eens op een koersfiets, die veel zoeter bolt, op weerstandarme tubes rijdt, je een voorovergebogen houding aanneemt en een grotere versnelling draait rij je zonder problemen een kilometer of 10 aan een stuk tussen de 35 en de 40, daar moet je zelfs niet erg voor getraind zijn.

Hoe weet je als fietser trouwens hoe hard je rijdt? Om practische redenen rij ik meer zonder dan met fietscomputer, en ik denk niet dat die dingen verplicht zijn.

Dit was blijkbaar het speelterrein van onze Roger (Kokken) in zijn jonge jaren.  Het oude pad lag er de laatste jaren nogal lamentabel bij, maar samen met die bomen en de typische huizen had dit stukje Vaart een enorme charme.  Het ziet er wel allemaal goed uit, maar er is duidelijk een kaalslag gebeurt want het verdwijnen van die bomen vind ik echt jammer.

Voorbij de Vekestraat is alles nog hetzelfde gebleven.  Zalig om te wandelen bij goed weer, maar het blijft nog altijd uitkijken voor fietsers en wielerterroristen.En met al die fietsende Sinten van tegenwoordig lig je, voor je het weet, gegarandeerd tussen de Netels (van de Auwegemvaart) !

:-D

Dat gevaar zal wel goed meevallen aangezien:
-Er toch maar 1 Sinterklaas is.
-Hij 's nachts buiten komt als iedereen toch slaapt.
-Bovendien enkel op 6 december.
-En dan groeien er geen netels.

Gelukkig ! 

Dus... HulpSinten bestaan niet ?  Dat is dus maar een fabeltje om kleine kinderen bezig te houden ?

De Auwegemvaart op 03/11/2007...

(Foto Gimycko)

 @Peter:

Waarom die bomen wegmoesten kan ik niet zeggen, 't is wel een zegen voor de huizen die erachter staan, hun gevel staat namelijk pal naar ZW richting. Eindelijk wat zon binnen in de namiddag, ik neem aan dat weinig mensen daar wat op tegen hebben.

Het volgende zal in deze wel niet van toepassing zijn, een familielid van mij heeft het vocht uit z'n huis gekregen door de grote boom die pal tussen het huis en de middagzon stond om te leggen.

En vanuit ecologisch standpunt: in het voor- en najaar zullen die huizen op heel wat meer 'natuurlijke' verwarming kunnen rekenen, wat vorige jaren door hun schoorsteen vloog konden die paar boompjes volgens mij niet verwerken, of: hoe een boompje omleggen soms wel goed kan zijn voor het milieu, in dit geval tenminste.

Groeten uit Mechelen - Auwegemvaart

(Foto Gimycko)

Idd Gim, begin jaren 50 was dat stuk van de Auwegemvaart mijn speelterrein  De ganse breedte van de weg bestond tot iets voorbij de Vekestraat uit gemalen asse en de keren dat mijn moeder de assesteentjes uit mijn billen moest peuteren, nadat ik voor de zoveelste maal met mijn fietsje was geslipt, kan ik niet meer tellen.

Idd Gim, begin jaren 50 was dat stuk van de Auwegemvaart mijn speelterrein  De ganse breedte van de weg bestond tot iets voorbij de Vekestraat uit gemalen asse en de keren dat mijn moeder de assesteentjes uit mijn billen moest peuteren, nadat ik voor de zoveelste maal met mijn fietsje was geslipt, kan ik niet meer tellen.

@ Roger :

Ik weet dat ge bijna 65 zijt.

Op uw 5 jaar zult ge blijkbaar op uw fietske gezeten hebben. 

65 - 5 = 60 jaar geleden. 

2008 - 60 = 1948.

Dus... hebt gij nog een fotooke van dat jong Rogerke in 1948 op de Auwegemvaart ?

En is dat daar, door de jaren heen, veel veranderd ?

:-)

 

Nee Gim,  helaas... ik heb geen enkele foto uit die tijd met fiets op de vaart .   En ik zal wel iets ouder geweest zijn, want ik kon pas rond mijn 8 jaar fietsen.

Nu, of er op dat stuk vaart veel veranderd is.  Alleszins.  Het appartementenblok naast de Plaisance stond er niet, van aan de brug tot zover je kon gaan, stond er riet langs de vaart (behalve aan de canoclub).  Dat riet werd dankbaar gebruikt om pijlen van te maken, en we sneden ons dan ook ontelbare keren aan het lis. Het hoge huis op de hoek van de Vekestraat is ook al een jaar of twee verdwenen.  Op de andere hoek stonden twee piepkleine huisjes waar een appartementje in de plaats gekomen is en tegen de achterzijde van Comet lag de grond een kleine 2m lager dan het zandwegeltje dat naar Battel leidde.  Het gedroomde terrein voor het jonge volkje om te ravotten.  Rechts van Comet was er het meubelfabrioek van Van den Bos(ch?) waar steeds dikke boomstammen lagen opgestapeld en links van Comet was er een wegeltje naar beneden waar zich de wasserij van Daenen bevond.  Zijn winkel had hij links naast de fotozaak Nelissen.  De was van de winkel naar de wasserij en vice versa werd vervoerd op een zware fiets met een grote mand vooraan.

Dat zandwegeltje (in de vorm van een karrenspoor) met putten en bulten met hier en daar enkele graszoden tussen en het riet  langs de vaart straalde echter heel wat meer charme uit dan de huidige kale oevers en de asfaltweg.  Maar voor de fietsers was het geenszins een sinecure.

@ Roger :

Als je effe kijkt op foto 2 (Vernieuwde auwegemvaart) dan zie je op de hoek van de Auwegemvaart en de Vekestraat een nieuw appartementsgebouw staan.  In 't zwart en wit en met allerlei hoeken die eruit steken.  Weer zo een modern misbaksel van 1 of andere bezopen architect die dingen neerpoot, die binnen de kortste keren vochtinsijpeling kennen dankzij al die verborgen hoekjes en nissen.

BTW :

Heb je die foto nog van jezelf met swingkalot (hippie-style) en die groene fiets, netjes naast de Vaart op de Auwegemvaart ?

:-)

Gimycko, dat kleinood zit al in je mailbox :-)

@ Roezjeike

Ik denk dat je ze me al eens hebt doorgemaild maar kan je het nog eens doen om de deugenieterij kracht te geven?

 

@ gimy

Ik vind dit huidige huis toch een stuk mooier dan wat er stond te verkommeren. Vochtindringing is een kwestie van het onderhoud door de bewoner van zo'n mooi gelegen pand. Daar bestaan tegenwoordig toch middeltjes genoeg voor zou ik zo denken.