Nee - deze keer selecteer ik niet één plaatje, als wel een knappe serie. Hans Verbist maakte gisteren uiterst knappe en exclusieve beelden van het klokkenwerpen.
Proficiat Hans: jij verdient van Mechelenblogt een 'gouden klokje' ! :-)
Uiterst knappe reeks van een Mechelse traditie! Vinden jullie ook niet?
Inderdaad een knappe reeks. Dit smaakt naar meer!
:-D
Ik vind dat er weinig volk te zien is.
Vroeger stond de Grote Markt vol bij het Klokkenwerpen.
Zou dit te maken hebben met het verdwijnen van de Bloemenstoet en bijhorende reclamestoet ?
Een opmerkelijke reeks en verdiende 'foto van de dag".
Mooie reeks foto's, zo hebben we de binnenkant van die klokken ook eens mogen zien!
Goed werk!
Prachtige reeks ... het klokkenwerpen eens anders bekeken !!
@ Jan Goovaerts - ik vond ook dat er minder volk was dan anders... de bloemenstoet trok vroeger idd veel volk naar Mechelen - en het was zondag Open Monumentendag wat veel volk op gang bracht in gans Vlaanderen....
Leuke foto's, inderdaad wat weinig volk, dat verbaast me toch wel.
Dat zou wel iets kunnen te maken hebben met het verdwijnen van de bloemenstoet, dus, dan zit er maat 1 ding op he: terug bloemenstoet! (lacht)
Er was (iets) meer volk dan de fotos laten uitschijnen maar inderdaad, het is niet te vergelijken met de hoogdagen van *vroeger*. Anderzijds, het was mooi weer en met open monumentendag veel alternatief aanbod in Mechelen.
Ik hoop dat Merlijn nog een verslag uitbrengt over het klokkenwerpen in zijn onnavolgbare stijl.
Bedankt Jans, en alle andere.
Hier zijn er nog enkele, van vorig en dit jaar:
http://www.flickr.com/photos/verbisthans/tags/klokkenwerpen/
Prachtige reeks foto's!
Maar inderdaad weinig volk, destijds met de bloemenstoet was het vechten geblazen om een klokje te kunnen bemachtigen. ;-)
De stad zou vanaf volgend jaar elke tweede zondag van september het schiuttersjuweel van de schittersgilden willen organiseren op de markt (zoals dat verleden jaar gebeurde) en daar het klokkenwerpen aan vastknopen. Zo meen ik toch begrepen te hebben.... En dat zal wel meer volk opleveren.
lees SCHUTTERSGILDEN en SCHUTTERS. Weer te rap getikt!
Inderdaad: dat was vorig jaar een schitterend en héél erg gesmaakt gebeuren! Kleurrijk, veel toeschouwers... Dit lijkt me een goed idee!
Zie enkele foto's van vorig jaar:
(foto's: Jan Smets)
Rudi, dat vorig optreden van de SCHUTERSgilden was toch SCHITTERend!
Zet onze Rudi nou niet voor SCHUT Jokke! ;-)
@jans: SHIT, ik zou niet met de Rudi durven lachen! ;-D
Voor mijn part mogen ze het klokkenwerpen afschaffen, ofwel maken ze het enkel toegangkelijk voor kinderen.
Heb daar veel volk zien passeren aan de Rode Kruis stand; een gebroken vinger, een oudere man die omvergelopen werd, mijn dochter van 2.5 jaar die door een niets ontziende volwassen man tegen de vlakte werd gewerkt.
Gevolg, stuk van de tand, een dikke lip en heel wat schaafwonden in het aangezicht.
't is niet dat ze onbeschermd temidden van het volk stond.Neen, mama moest er ook aan geloven en werd samen met onze kleine meid tegen de grond geduwd, terwijl we vlak voor Café "den ijzer" stonden.
Schandalig noem ik het gedrag van sommigen die daar als woeste stieren achter een PLASTIEKEN klokje gaan.
Ofwel mijd je volwassenen, ofwel doe ik volgend jaar mijn bokshandschoenen aan!
Andere optie: enkel plastieken klokjes zonder de mogelijkheid tot het winnen van een koperen klokje, zodoende houen de volwassenen zich mss wel afzijdig.
@Chris: die mensen van het Rode Kruis staan er niet voor niks. Klokkenwerpen in Mechelen is iets anders dan plopsaland. Beschouw het maar als KV tegen Racing speelt: allemaal beschaafde mensen tot het zover is. Wat je aanhaalt gebeurt ieder jaar sinds jàààààaren. Hou je kinderen ervan weg en laat ze naar Bob de bouwer kijken. Steekspelen waren ook ongezond.
ze zouden mekaar vermoorden voor zo'n koperen of bronzen klokske terwijl men ze bij Michiels op de Graanmarkt of in het souvenirwinkeltje aan de Steenweg gewoon kan kopen.
ge moet er dan natuurlijk wel wat eurootjes willen aan geven en daar wringt dan zeker het schoentje? of zou het dan toch om de "sport" te doen zijn?
Beeld je maar in dat dit gebruik komt uit een tijd dat je een waardevol voorwerp kon verwerven zonder er arbeid voor te leveren. Je zou voor minder springen en trekken en duwen. Bekijk dit fenomeen in onze volksgeschiedenis. Beestig? ga dan eens naar Stabroek en doe mee aan het ganzenrijden.
Schitterende fotokes.
@Luc hangt er van af wat je een "oud" gebruik noemt. Het klokkenwerpen dateert uit 1946 of 1949 (ik ben even het juiste jaar kwijt) , toen men begon met de bloemenstoeten. En ook toen al een gevaarlijke plaats om te zijn die tweede zondag van september.
Zoals ge zegt, Rudi, het waren toen arme jaren zo vlak na WO II.
Bestaan er nog ergens lijsten met namen van de winnaars van al die jaren? Ik herinner me vaag dat die destijds in deGazet van Mechelen verschenen!
@Jokke : Als die lijsten in de gazet van Mechelen verschenen, dan kan je die terugvinden in het archief waar alle exemplaren netjes bewaard gebleven zijn.
@ Rudi.
De eerste editie van het klokkenwerpen : 1946.
Hierbij programmaboekje van 1947 (Tweede Groots Torenfeest - Dag van den Beiaard)
Groot gelijk Chris F. Het was werkelijk een schande hoe de volwassenen de kinderen verdrongen en omver liepen. Zou inderdaad veel beter zijn moest men de kinderen apart laten meedoen aan dit traditioneel gebeuren.
En voor diegenen die het klokkenwerpen vergelijken met voetbal en ganzespelen......Jezus, ne serieuze hoek af zene.
En inderdaad, niet zo veel volk maar wel schoon volk, Ikke dus :-)
Verdorie,weergemistvantjaar.
@ Jan G : Those were the days ! Ik zie de salade en de worteltjes nog hangen op de wagens !
Bloemenstoet 1952