Klaar voor 't Clarenhof!!

'Een fout in het stadsweefsel wordt hersteld...'

Vooral deze slogan is me bijgebleven deze avond, op het officiële startschot van de sloop van de Euroshopping, in de voormalige Vleeshal.  De sloophamer ligt klaar, en binnenkort zal de grijze mastodont, waarvoor al (veel te) vaak de bijnaam 'stadskanker nummer 1' is gehanteerd, tegen de vlakte gaan...  Een gigantische bouwput zal maandenlang het spelterrein worden voor archeologen...  En dan: dan zal in het hart van Mechelen iets nieuws verrijzen - de verwachtingen zijn héél hoog gespannen...  We zijn klaar voor het Clarenhof!

Een foto-impressie van een 'historische avond'...

(foto's: Jan Smets)

Een betoverend spel van klanken, lichten en kleuren: de toon is gezet!

 

 

 

Alle aanwezigen kregen een glanzende sleutelhanger van het bouwfonds.  Alléén de sleutel van een stekje in het Clarenhof hing er niet aan...

www.hetclarenhof.be

 

Twee bekende Mechelse koppen: fotograaf en auteur van het 'Groot Mechels Smoelenboek'; Luc Perdieus, en liberaal politicus (zoon van Louis Neefs en broer van de al even bekende zanger Gunther Neefs) Ludwig Neefs...

Bekende en minder bekende Mechelaars, buurtbewoners en belangstellenden: allen luisterden ze aandachtig naar politici, architect, projectontwikkelaar....  Ze luisterden naar de muzikale 'tussenwerpsels', en deden zich tegoed aan parelend vocht en Oosterse hapjes...  Wat wil je méér?  (misschien een woning in het Clarenhof?)

TV-fee met het blauwe bloed, Marlène de Wouters d'Oplinter, en onze al even blauwe burgervader Bart Somers, op het hoogste schavotje om Mechelen toe te spreken, met enthousiasme alsof de verkiezingen voor de deur staan...  Mechelen is 'the place to be'!  'de verborgen parel van Vlaanderen', 'dé groeipool';...

Ook bloggend Mechelen was natuurlijk van de partij!  Van links naar rechts: onze 'echten Mecheleir' Jackie Maes, naast Jan Goovaerts en Jos Nys... Vanavond in de Vleeshal, en nu reeds op Mechelenblogt...  Jawel!   ;-)

Socialistisch schepen Karel Geys is er overal bij waar gebouwd wordt in de Dijlestad.  Hij mocht dan ook de aanwezige Maneblussers toespreken...

Stijlvol nietwaar?

 

Tussen de aanwezigen ook socialistisch voorzitter Caroline Gennez...

En de volgende dagen wachten we in spanning tot de hamer zijn eerste dreunende slagen toedient aan de Euroshopping...  Tussen Botermarkt en Leermarkt zal licht en lucht komen in de stad.

 

 

Prachtige reeks Jan Ik stond er bij en keek er naar.......:-D

De Flickr-fotografen kunnen de volgende maanden hun geluk niet op !  Het gaat foto's regenen !

:-D

En we verwachten ook filmpkes van onze Jackie op YouTube !

Gim. Dit allemaal te zien op uw fuif !!!

Als we het op 't "Klarenhof" zetten mag het ook op 't "Clarenhof" staan.

Jan, bedankt voor de reportage.

Echt "spectaculair", zoals beloofd, vond ik het niet, maar het was zeker ook niet slecht en we waren weer eens op stap.
Het is wel opmerkelijk dat men nu denigrerend doet over de Euroshopping en het Clarenhof als iets fantastisch afdoet, terwijl men 30 jaar geleden de Euroshopping als een fantastische stap voorwaarts afdeed.
Wie de opening van de Euroshopping destijds meemaakte, vond het toen ook een schitterend project.
Het is pas later, als een groot aantal handelaars vertrokken waren of overkop gegaan waren, en er geen nieuwe introkken, dat men het niet zo geweldig meer vond.
In de gebouwen die nu gaan gesloopt worden liggen heel wat herinneringen.
De eerste stappen in het uitgangsleven in de Asgard, de Tandy, Christiaenssens, Radio Reflex en Radio Retro, waar ik toch wel enkele jaren gesleten heb.
 
 
@gimycko : Men gaat de Shopping afbreken van binnenuit naar buiten, waardoor we niet direct veel foto's zullen kunnen maken.
Eens de buitenmuren aan de beurt zijn, zetten we ons natuurlijk klaar :-)

 

Een kleinere receptie had plaats in het Paardenstraatje om de prestaties van MVSA ( Mechelse Vereniging voor Stads Archeologie ) te benadrukken met hun opening van het Hooghuis in die straat. Frank Nobels was daar ,maar de op RTV geciteerde eregast Bart Somers stuurde zijn poes. Clarenhof staat beter op de palmares dan het gewroet van vrijwillige stadsarcheologen. Je moet alles in perspectief zien natuurlijk maar het wringt mij toch.

@ Jos Nys : Gij begint ook al !

:-D

Maar die locatie (De Vleeshal)... zou er wel voor kunnen dienen !

:-)

@jan: ik lees nu pas je eigen comment want ik moest eerst mijn hart effe luchten maar ik merk dat ik niet de enige argwanige ben. Natuurlijk moet dat kreng tegen de grond nu maar ik zou liever een feestje bouwen minstens een jaar na de opening van het nieuwe Clarenhof. Kwestie van al een eerste evaluatie te kunnen ervaren op dat ogenblik. Een feestje vieren om iets af te breken doet me denken aan de jaren vijftig toen minister Leburton een stuk van Delanghestraat neerhaalde ' voor het nut van't algemeen '. Je mag dat gerust doen maar je moet geen feestjes maken om wat je afbreekt maar wel om wat je verwezenlijkt.

@gimycko.

Als de locatie van de oude vleeshal kan dienen, wil ik tussenkomen bij de uitbater. Een kennis van mij.

Geef mij enkele data, dan kan hij U een (vrienden)prijs geven.

 

Ik kon er niet bij zijn... (veel te vroeg uur... nog andere zaken te doen, én daarna nog verwacht op een feestje.. het viel niet te combineren)


Maar... eerlijk gezegd.. als ik zie welke "sprekers" ik "gemist" heb, vind ik het niet eens zo heel erg...   ;-)

En verder... heeft Luc natuurlijk overschot van gelijk !!!

MAAR. Weerom een prachtige reportage van JAN !!!!!!!!

@Gim.... allez, jong, wanneer KOMT die ons al lang beloofde fuif er nu eindelijk????

 

Eigenlijk ben ik best tevreden over het feit dat sommige mensen hier toch ook hun twijfels hebben over het woord stadskanker. We kunnen er niet omheen dat de Euroshopping er niet meer uitzag en er iets moest gebeuren.
 

Maar toen de Euroshopping gebouwd werd was dat wel even anders en in de periode dat ik in de Euroshopping werkte waren het hoogdagen voor dit winkelcentrum, ( dit was natuurlijk niet mijn verdienste ;-)  )  er werden braderijen en modeshows georganiseerd en je kon er op de koppen lopen.
De Euroshopping had wel één groot minpunt en dat was dat er geen struktuur bestond, geen bestuur zeg maar, om de zaken algemeen te leiden. Ieder handelaar werkte op zichhzelf en wou doorgaans niet mee betalen bij het opzetten van publicitaire akties van de shopping. Toen er een promotor aangetrokken werd was dat nog niet anders.
Volgens mijn bescheiden mening zijn het dan ook de winkeliers die de shopping hebben afgebouwd. Tegenwoordig moeten winkels die zich in een shoppingcenter vestigen mee betalen in de algemene publiciteitskosten en de organisatie van evenementen, in de shopping bestond die regel niet. Uiteindelijk maakte elke winkelier enkel publiciteit voor zijn eigen zaak en keek er altijd tegenop als ze gevraagd werden om mee te betalen in een gezamelijke publicitaire aktie. Op het einde van de rit werden winkels verhuurd voor bedragen tussen de 4000 en 6000 bfr, wat natuurlijk nieuwe winkeliers aantrok, maar meestal waren dat mensen zonder winkelervaring en met veel te weinig startkapitaal. Op die manier kwamen de winkels dus snel terug leeg te staan en begon het verval van binnenuit.

Als ik nu, via mijn schoonbroer die in de omgeving van de Euroshopping woont en de voorbereidende vergaderingen voor het nieuwe project heeft bijgewoond, hoor wat de ambities van het stadsbestuur zijn met de nieuwe woonblok, kan ik mij ook niet ontdoen van het gedacht dat er ten tijde van de opbouw van de Euroshopping ook wel zo positief over dat gebouw zal gesproken zijn ... dus zouden we allemaal een glazen bol moeten hebben om in de toekomst te kijken en de klok zo'n 30 jaar verder te zetten.

Het nieuwe gebouw zal er best mooi uit zien, daar ben ik  van overtuigd, maar of ze de bewoners gaan vinden die ze willen vinden om op die plek, midden in het stadscentrum te gaan wonen, daar heb ik mijn twijfels over. Als je mensen zoekt die veel geld hebben om een appartement te kopen ben ik er niet van overtuigd dat ze op zo'n slecht bereikbare plaats willen komen wonen. In de zomer heb je trouwens ook geen 5 minuten rust meer door alle organisaties en evenementen die er in de stadskern doorgaan. Er zijn tenslotte ook nog mensen die graag wat rust hebben in hun leven en dat zijn dan dikwijls oudere mensen die dan toevallig ook het geld hebben om zo'n appartement aan te kopen.
Dus juist de doelgroep waar de bouwpromotors en stadsbestuur naar uitkijken.
De toekomst zal uiwijzen  wat het wordt ...

@allemaal: Hebben ze nog wat gezegd over het verloop van de architectuurwedstrijd die hieraan voorafging ?

<quote>

Voor zijn grootste stadsvernieuwingsproject van de komende jaren legt het Mechelse stadsbestuur de uitslag van een prestigieuze architectuurwedstrijd naast zich neer. Critici spreken vol consternatie over een terugkeer naar de oude politieke cultuur

</quote>

De volledige post. toen op Mechelen Blogt.

En verder hoop ik van ganser harte  op een nieuw doorwaadbaar gebied, en place to be !

@ Jos Nys : Ik wist niet dat gij ook zo een fuifbeest waart als Markec.

:-D

Op bovenstaande foto van Jans komt gij toch over als een heel serieus persoon.

:-)

Ik begrijp ook wel de voorzichtige 'achterdocht' van een aantal reacties.  Ook ik blijf wat afwachtend - én anderzijds ben ik wel hoopvol om wat ik zag of hoorde:

Waarover ik tevreden ben:

-hoogbouw wordt geweerd

-wijkende rooilijnen met groen ervoor (zoals Leermarkt die groener wordt -  uitnodigende 'wandellijn' van Huis van de Mechelaar tot Kruidtuin...

-Openleggen van Koolvliet

-Een aantal 'doorkijkjes' - visueel aantrekkelijk....

-het Clarenhof zal vermoedelijk een 'renovatie-opstoot' geven aan de buurt (cfr. Lamot)

-woonfunctie in dit deel van de stad...

Waar ik nog wat vragen bij heb:

-betaalbaarheid van de woningen

-voldoende 'openheid' van het geheel - kunnen alle Mechelaars gebruik maken van deze nieuwe 'groene long'...

 

Maar na het afwegen van min-en pluspunten, is voor mij althans de balans gemaakt.  Ik ben blij dat de toch wel lelijke mastodont tegen de vlakte gaat, en dat er 'zuurstof' in deze buurt komt. 

Ik wil me niet uitspreken over beheer of wanbeheer van de shopping. Dat is geschiedenis.  Het feit was dat de zaak al jaaaaaren verloederd was, en niet meer leefbaar.  Dus: dat moest met méér dan wat oplapwerk hersteld worden.  Dus: ik ben tevreden.  Natuurlijk horen bij zo een avond als deze wat 'politiek' gerecupereer en hoogdravende woorden, wat chauvenisme en wat glamour en glitter.  Maar wie dat met het nodige relativeringsvermogen weet te bekijken, ziet toch ook een mooi project op stapel staan. En dat kunnen (politieke) vriend en vijand niet onkennen.  Denk ik.

Wat me wel wat eigenaardig overkomt, is de 'nostalgie' voor dit architectonisch wangedrocht.   Miscchien heb ik het wel bij het verkeerde eind, maar een 'heimweegevoel' bekruipt me allerminst bij het verdwijnen van deze betonkazerne.    ;-)

Het is van de tijd dat men torens bouwde voor koning auto. Momenteel steken we ze liever onder de grond :-)

En dat het de omgeving ten goede komt dat staat boven kijf, en ik ken het project niet goed genoeg om er verder over te oordelen. Maar toch is er bij de aanbestedingsprocedure/architectuurwedstrijd toch iets vreemds  aan de hand geweest, maar ook daar ken ik de detail niet volledig van.

@jans: niet dat het veel uitmaakt maar de Koolvliet was al vernietigd door de bouw van de euroshopping en zal nu niet meer terug ' opgebouwd ' worden omdat ze vlak naast de Muntstraat lag en dus onder de nieuwe bebouwing zou komen. Het is de Gracht die men terug zou willen uitbeelden. Wat daar nog origineel van in de grond zit zal nog moeten blijken. In welke vorm dat zal gereconstrueerd worden is op dit ogenblik ook nog niet bekend.

Op de tekening is bovenaan de Melaan, links de Koolvliet en rechts de Gracht. Huis nr. 45 was het klooster van de Rijke Claren. Zoek nog niet naar de huidige Huidevetterstraat want die was er in 1810 nog niet

Tenzij men de koolvliet openmaakt op de Botermarkt natuurlijk, of vergis ik me ?

Ik denk dat de branweer en de handelaars daar bezwaren zouden tegen hebben wegens plaatsgebrek. Enfin, zo voel ik het aan.

Bedankt voor dit uitgebreid verslag en reacties, zo heb ik toch een beetje het gevoel dat ik erbij was.

DeVleeshal doet in het algemeen wel zeer mooie technologische presentaties, ik heb er al een paar van meegemaakt. Het gebouw leent er zich voor.

Enne, Jan, hebt ge uw tentje dan al van zolder gehaald om er op het juiste moment op de juiste plaats erbij te kunnen zijn voor uw foto's te trekken? :o)

ik vind het zeer spijtig dat het stadsbestuur hier weeral zeer dure woonplaatsen zal maken,net zoals ze aan het station aant doen zijn.

Ze hadden beter een groot park,zoals den bottanique, kunnen maken. Meer groen int stad, waar ge dan 's middags uw bookes kunt eten, met desnoods enkel een taverne of frituur of snackbar daare.

 

Nee, nu gaan ze weer voor de rijkeren chique lofts en appartementen bouwen en jaagt men de echte,normale mecheleirs weg. Veel vrienden en mezelf incluis zijn uit Mechelen gevlucht door de onleefbaarheid,onveiligheid en de hypocriete houding van het carnavalbestuur.

 

@kakker: en waar eet ge nu 's middags uw bookes? ;-)))

 @ Kakker

Ik hou mijn reeds geteisterde hart vast als Kakkers zich echte Mechelaars beginnen noemen. Blijf rustig waar je zit op uwen buiten waar je naar toe bent gevlucht. We hoeven jullie niet in deze mooie stad!

@jef van ransbeeck: gij zult wel int geld zwemmen zekers? ??

Ksnap nie da ge da goedkeurd, zo van die dure appartementen, pal intmidden vant stad.
Alle ECHTE MECHELEIRS,die een huis zoeken, zijn  noodgedwongen om hier te verhuizen, is het niet  voor de vreemdelingen, dan is het voor da corrupt stadsbestuur, dat oa steekpenningen zou gekregen hebben om de vergunning voor da nief telenetgebouw sneller te laten verlopen!

 

Maar ja, deze site zou beter heten:

"LINKS-Mechelen Blogt" ipv Mechelen blogt. MEt elle dikke zever altijd. Vergeet nie da de meerderheid van de mechelaars voorlopig nog voor het VB is. Binnen 10 jaar zal de islam hier ook baas zijn.

@Kakker: Deze blog is niet links noch rechts. Iedereen kan hier zijn mening kwijt. Alleen zijn argumenten natuurlijk nodig om andere mensen te overtuigen.

  • Telenet is een belangrijke werkgever in Mechelen. De lokatie in Mechelen zorgt er voor dat heel wat mensen hier een job vinden.
  • Als je mensen beschuldigt van corruptie zonder argumenten dan kan je net zo goed zwijgen. Niemand kan het controleren en je haalt je zelf gewoon omlaag.

Wat jouw mening rond een parkje betreft daar kan ik inkomen. Het is helaas erg moeilijk in deze economische tijden om dergelijke ruimte in het midden van de stad te laten braakliggen. Verder ligt er een park op 2 minuten stappen.

En wat de dure appartementen betreft, het is een illusie om te denken dat een stadsbestuur daar veel aan kan verhelpen. Het is nu eenmaal de economische realiteit, economisch liberalisme noemt men dat en tot nader orde is dat eerder rechts op de politiek schaal.

@kakker: uw 'naam' spreekt boekdelen.  En leer even tellen: de meerderheid van de Mechelaars is nièt voor het VB.  Tot nader order (!) is het VB misschien wel de grootste partij, maar bijlange niet de meerderheid.  Voor de rest: ach, de moeite niet waard om op te reageren.

@kakker: bedankt voor uw positieve inbreng in deze topic en zien met graagte uw verdwijnen tegemoet.

 

leve de onechte, abnormale mecheleirs !

;-)

Ja, kakker, het is inderdaad een publiek geheim dat mechelen.blogt slechts een communicatiemiddel is van de Mechelse Intellectuele Elite, ofterwel: welbespraakte, erudiete, gezond van lichaam en geest zijnde en communistische supporters van Racing Mechelen!

Racing Mechelen is trouwens ook slechts een dekmantel voor onze subversieve activiteiten, een keer om de 14 dagen komen we daar met z'n allen samen in de tribune om snode plannen te smeden tegen de maatschappij en het kapitalisme! Vroeger waren we zo niet, maar we zijn er mee begonnen uit verveling toen er op het plein niks meer te zien was, we hadden toch een abonnement en we moesten toch iets doen om die 90 minuten te passeren he? (lacht)

Dubbele gevoelens met het verdwijnen van de Euroshopping. Heb daar niets dan nostalgische gevoelens bij (de trap naar beneden voor naar de Christiaensens te gaan om speelgoed te krijgen toen ik een ukkie was, jointjes roken in de gangen toen het al half leegstond enz...), maar het is een lelijk gebouw natuurlijk dat al lang leegstaat, dus tja...

Ok, die Kakker is echt ne kakker, maar op één punt heeft hij wel gelijk. Die dingen die ze daar in de plaats gaan neerpoten zullen inderdaad veel te duur zijn en niet weggelegd voor gewone Mechelaars, maar eerder voor meneer en madame manager die elks een dikke 3000 euro per maand verdienen, of goed geërfd hebben van mammie en pappie. En dat is inderdaad schandalig, maar spijtig genoeg de trend overal. Alle huizen zijn gewoon te duur...

Nu ja, tussen ons gezegd en gezwegen, zelfs al moest ik het kunnen betalen, zou ik er nog niet willen wonen, zo vlak in't stad, wie is zo zot? Geef mij maar good old Muizen, hier ben ik geboren en hier zal ik ooit nog sterven ook...

 

@Tommy: wat de laatste jaren opvalt is dat er meer ' woongelegenheden ' voor tweeverdieners / begoede klasse te koop zijn dan vroeger. Tot voor 10 jaar dan waren die mensen, als ze al in de stad woonden, weg naar de groene randgemeenten om daar hun stulp met gouden biesje te bouwen. Groot gelijk van de stad om die trend trachten om te buigen in de omgekeerde richting en meer bemiddelde mensen terug naar de stad te lokken. De bouwpromotoren spelen daar handig op in en kunnen op die manier panden verkoopbaar maken die anders leeg zouden blijven staan. Wat wij in de kranten lezen zijn natuurlijk de hoge verkoopprijzen van driehonderdduizend en het dubbele daarvan. Indien men dan zegt dat men de modale stedeling de stad uit jaagt, dan ben je de dingen verkeerdelijk aan het omdraaien.  Mechelen, in een ideaal beeld, zou een evenwichtige mix moeten zijn van alle inkomenniveau's. Anders kweek je getto's voor beide extremen en daar is een stad niks mee vooruit. Maar dat wist je natuurlijk wel!

Aah? Heeft Mechelen geen ghetto's? Hoe noem je het Oud Oefenplein en de Ghandiwijk dan? Wijken met een gezonde mix van armen en sukkelaars?

@sint: je praat naast de kwestie. Ik praat over Mechelen als totaliteit.

Hoe bedoel je naast de kwestie? Wil je zeggen dat zolang Mechelen niet 1 groot ghetto van dees of gene soort wordt, alles nog wel ok is?

@sint: je moet lezen wat er staat. Indien we alle 'rijkaards' de stad laten ontvluchten dan gaan we in de richting van Anderlecht of Charleroi, en dat wil je ook niet. Dus ik heb begrip voor initiatieven om die ' rijkaards ' in te stad te houden of te brengen. Als men in de loop van de laatste vijftig jaar om goedbedoelde redenen huisvesting heeft geconcentreerd op de plein en in de Gandhiwijk, dan zitten we nu met die erfenis. Vandaag zeggen we dat zulke concentraties niet de goede oplossing waren.

 @ Kakker,

                    opgepast jongen want dienen Luc die zou liefst alles laten verdwijnen wat hem niet past.Zou hij ook ergens mee in het circuit zitten waar om den haverklap "geruchten" over verspreid worden.Ik ga ze niet beginnen opsommen want dan ben ik morgen nog bezig.

@sint: er zijn een aantal mensen waarmee ik wil in de clinch gaan en daar behoor jij toe omdat ik denk dat het de moeite waard is. Bepaalde achtergrondgeluiden laat ik effe passeren tot ze weer weg zijn.

Lucske, Het zijn niet altijd de slimste die hard roepen.

 Ze moeten alles nog afbreken en ze zijn al aan 't bouwen.Er moet precies brood op de plank komen.Tussen haakjes, de project.......gaat dat dezelfde zijn als diegene die het Hombeekse "klagenhof " heeft neergepoot.God bespaar het ons.

@Louis:  Wat wilt ge in feite zeggen?

@ Luc :

Zolang Mechelen-Stad een gezonde mix behoudt, zal het allemaal wel meevallen, maar als na een tijdje het omgekeerde Waarheid wordt en enkel de Rich and Famous allemaal in de Binnenstad wonen, krijg je gegarandeerd banlieues met de nodige problemen die we kennen in oa Antwerpen, Brussel, Amsterdam en Parijs.  Kijk maar naar die nieuwe panden aan het Scheld : Onbetaalbaar voor de Gewone Sinjoor !

En blijkbaar kunnen of willen ze geen betaalbare woningen meer bouwen want elke kubieke meter telt.  Ga daar maar eens in zitten met een gezin van 5 (Vader, Moeder en 3 kinderen).  Leuk is anders en je krijgt gegarandeerd een heleboel Jantjes Beton.

Luc en Sint kennende wordt dit een interessante discussie :-)

Waar wordt de discussie gehouden ?  Daar willen we allemaal bij zijn !

:-D

@ Luc,

             wel Luc, wanneer dergelijke grootschalige projecten aan Jan met de pet worden voorgesteld dan lijkt dat inderdaad altijd prachtig.De moderne techniek heeft zoveel middelen om het menselijk oog te bedriegen.En als dat dan nog door goei ratelaars wordt uitgelegd bij een hapje en een drankje gaat het er in als koekebrood.

Neem nu het " Hoogland " in Hombeek.Velen  vonden het bij de voorstelling van de maquettes een verrijking voor onze dorpskern.Ga de mensen nu eens bevragen.De oude dorpskern van Hombeek is door dit gedrocht hopeloos verminkt.Men had hier duidelijk voor renovatie moeten kiezen.IK ga het niet meer uitspreken die ?.?.?. BL..... D......En nu beweer ik niet dat men den Euro shopping had moeten renoveren.Hier zijn de blunders door een vorige generatie begaan.

En nu moet het doorgaan omdat velen hier veel moeten aan verdienen.

HLZHI, Louis, en ze blijven kakken op de kop van de Kleine Man.  Niks nieuw onder de zon !

:-|

@Louis, het gaat hier niet over Hombeek maar over de mechelse binnenstad. Ik denk niet dat iets in je laatste reactie daar iets mee te maken had.

Als de foto's van Jans een juist beeld weergeven van de "party", dan zie je naast enkele bloggers en gewone Mechelaars een pak BV's.  Het lijkt wel een VTM-party, behalve de Pfaffs ontbreken.  En de opwachting van Blauw Bloed (Marlène) is misschien eigen aan ons Blauw Bartje, maar misschien ook een veeg teken dat dit nieuwe project uiteindelijk maar betaalbaar zal zijn voor de... Rich and Famous.

 @ Luc

             En waar verschillen wij fusiegemeenters aan stadsmensen.Ik zal het u nu zeggen.

Wij werden als doorsnee tweeverdieners gevraagd om de putten van deze stad te dumpen sinds 1976.En dat is nog steeds zo.En dan  zouden wij nog geen woordje mogen meepraten.

Ik zal u nu nog iets zeggen. Hoe verder van het stadscentrum weg hoe vuiler.

Hoe verder van het stadscentrum weg hoe minder bloemen.

En daar is er ene die een oproep doet  " kom toch allen naar de stad om belasting te betalen maar hij kruipt weg heel ver in de uiterste hoek van Hombeek om " GERUST TE ZITTEN "

Moet ik er nog een tekening bij maken ?

 @ Sint

Wanneer gaat ge nu in debat met Luc.Gim wil het graag weten, kwestie van de wekker te zetten.

@Lowie: ge doe nijg veel moeite om stoom te blazen maar niks dat ter zake doet in deze topic.

 @ Luc,

              negeren al wat in uw kraam niet past is al te eenvoudig Luc.Of moogt ge niet spreken van de " BIG CHIEF NO KAK "

Ja, Luc, waar zaten we? appartementen, sociale mix, ghetto's... ja!

Goed, ik vind dat, wat we nu zien gebeuren, de laatste stuiptrekkingen zijn van de goeie ouwe gezonde sociale mix. Een woning in de binnenstad wordt langzaamaan onbetaalbaar voor wie niet in de hogere inkomensklasse zit, en wie de sollen niet heeft kan -grof gezegd- zijn schup kuisen naar andere oorden, en dat zijn de buitenwijken.
In de vuile, verpauperde buitenwijk 'Hombeek' is het al zo erg dat het moeilijk slalommen wordt tussen de brandende autowrakken en de brave burgers zichzelf moeten wapenen tegen de hongerige hordes vavelozen die hen belagen en op straat kakken, doch dit volledig terzijde (lacht)
Terug serieus: Een stad evolueert, Mechelen doet dat dus ook, en op lange termijn ( een jaar of 30-40 ) zal deze evolutie ervoor zorgen dat er ook hier waarschijnlijk ghettovorming zal optreden, en er is geen enkele politieke partij die daar wat kan aan verhelpen en geen 10.000 flikken op straat die dat gaan kunnen tegenhouden, wat sommigen ook mogen beweren, punt. Dat is gewoon een economische wetmatigheid.

Is men nu de stadsvlucht aan het omkeren? Men zegt dat ja, maar ik heb toch de indruk dat wie op de buiten een huis bezit daar liefst blijft. De afgelopen jaren heeft men de jonge tweeverdieners aangetrokken, dat wel, de toekomst zal uitwijzen of ze ook zullen willen blijven. Kinderen heb ik zelf niet, maar mocht ik er hebben zou ik toch ook liever in Katlijne wonen dan in Mechelen.

Eén van de vragen die die avond uit het publiek kwamen, en waar Marléne-"blauw bloed"- de WAUTERS d'OPLINTER in volle consternatie op reageerde met "Meent U dat nu mijnheer?", ging over "wat als de nieuwe eigenaars het nu eens vertikken om Nederlands te spreken?".  Het is inderdaad mogelijk dat daar een pak volk komt wonen, weggevlucht uit Brussel of elders, die Mechelen aanzien zullen als ideale slaapstad en zich voor de rest van het Vlaams en Nederlandstalig karakter van deze stad geen fluit zullen aantrekken.  Onze Burgemeester; goed wetende dat zich in het publiek ook mandatarissen van N-VA en VB bevonden, nam deze vraag ernstig en antwoordde met "het taalgebruik van éénieder is vrij, maar de taal die wij als lokale overheid hanteren is natuurlijk het Nederlands, ook naar hen toe die weigeren dit te spreken".  Ik heb deze reactie met veel genoegen aanhoord en opgeslagen op mijn harde schijf...!

'Hoe verder uit het centrum, hoe minder bloemen...' (G.L.)

enkele voorbeelden;   :-)

(wijk Coloma...)

(fusiegemeente Heffen...)

(fusiegemeente Leest)

(Heffen...)

(wijk Nekkerspoel...)

Ik denk dat er een serieuze inhaalbeweging is geweest...   Dit zijn slechts énkele voorbeelden.  Als ik naar mijn werk in Sint-Katelijne-Waver fiets, rij ik langs een bebloemde Tervuursesteenweg, voorbij een bebloemde Colomabrug, langs een bebloemde ring, over een bebloemde Nekkerspoelbrug, langs een bebloemd Ontvoeringsplein, langs een bebloemde Nekkerspoelstraat, langs een overvloedig bebloemde Libertuskerk...  (en da's toch allemaal het centrum niet, nietwaar...)

En wil ik nu eens een andere richting uitfietsen?

(foto's: Jan Smets)

Ik hoop dat we niet in de richtig gaan van steden als Sao Paulo waar een aantal huizenblokken hun eigen bewakingsdienst hebben. Een getto diende vroeger om mensen binnen te houden, nu evolueren we naar een vorm waar men tracht mensen buiten te houden. Is dat te vermijden? Ik hoop van wel en waar ik kan zal ik dat ook rondbazuinen en ontmoedigen.

Mensen komen terug naar de stad? Als ge twee wagens hebt dan kunt ge op die manier er eentje uitsparen. De stad heeft alle faciliteiten waar ge geen wagen voor nodig hebt. Gaan de mensen daar later chinees spreken? Ik heb daar geen zicht op en ik vind dat ook niet belangrijk zolang mijn omgeving mij maar begrijpt en nederlands met mij wil praten. Heeft die vraagsteller over het taalgebruik ook niet gevraagd wat er gebeurt ' als de nieuwe eigenaars nu eens vertikken om hun vuilbak buiten te zetten'?

Voor het Clarenhof zijn er twee belangrijke dingen. Alle voordeuren zijn aan de straatkant, dus geen lekker onderonsje binnenin. Het ganse domein wordt  ' doorwaadbaar ', dus geen plaats voor wandelaars om te gaan picknicken maar wel om van A naar B te gaan door het domein.

@ Luc: ik weet waar je op alludeert, dat zijn die zgn. "gated communities", maar je hoeft niet zo ver te gaan als Sao Paulo om ze tegen te komen, alleen al in Antwerpen, Genk, enz. kan ik je er diverse aanwijzen.

En neen, de -mij overigens onbekende vraagsteller- vroeg niets over het huisvuil.

Ik kan U volgen waar je stelt dat het ons eigenlijk niet aangaat wat die mensen thuis spreken, maar eens ze zich in 't openbaar begeven verandert de situatie vind ik.  Als ze er dan toch voor kiezen om in Mechelen te willen komen wonen, en naar eigen zeggen hier hun toekomst willen uitbouwen, wel dat ze dan de taal van de regio en de inwoners spreken hé, gewoon al uit respect...!  En dit verlang ik echt niet alleen van de arme sloeber uit de Maghreb, maar eveneens van de rijke industrieel uit Amerika of Japan, de kunstenaar uit weet ik veel welk land die toch ook even langs de kassa wil passeren voor subsidies (rechtstreeks van het departement cultuur, dus van de Vlaamse Gemeenschap), enz.

Gated communities ver weg ? Lamot (Haverwerf), Spijker (Begijnenstraat), ...

ja, die lijken daar ook al een beetje op...

In de Schijfstraat is er ook een kleine 'gated community' in aanbouw. En eigenlijk heb ik daar weinig last van, ik voel toch niet de behoefte om daar te gaan wandelen of fietsen.

En wat de 'doorwaadbaarheid' van het Clarenhof betreft.. ja, we zullen zien hoelang het duurt he? 5 Keer tegen een perkske pissen en op een morgend een leeg pak frut en een plaske kots op de pelouze en der zal rap ne kiekendraad staan, dat denk ik.

Alles hangt af van wie de binnenliggende grond is. Is die eigendom van de bewoner van het huis / appartement? Hoe ga je dan eisen om op die plaats uw friet te kunnen opeten? Oudste gated communities waren de kloosters. Amelinckx kocht ze op, brak ze af en zette in het midden een appartementsgebouw. Errond had je dan de tuin en een afsluiting. Tegenwoordig gaat men terug naar de kloostertijd: de woningen aan de buitenkant en de tuin in het midden. En wat ga je daartegen doen? Als de doorwaadbaarheid niet van in het begin in de plannen is opgenomen dan kan je fluiten. Hof van Habsburg? Perfect doorwaadbaar. Patershof? Niet doorwaadbaar. En wat dat perkske pissen en kots op de pelouze betreft: dat zal niet meer en niet minder zijn dan in den Botaniek. Zit ik hier de gated communities te promoten? Neen want het werkt tegen het sociaal verkeer in maar mijn tuin is ook niet doorwaadbaar want die is van mij.

Aha, de Luc heeft nen tuin !  Da's dus ne rijke !

:-D

@gim: als 't hard regent dan is die ook 'doorwaadbaar'! LOL

@ Luc : Gij woont toch niet in den... Nattenhofstraat, zekers ?

:-D

@gim: :-D

@luc: De eigenaar bepaalt dus de doorwaadbaarheid, zoals je zegt. Maar hieraan kan de stad toch iets doen. Binnenpleintjes zorgen, net als parkjes trouwens, voor zuurstof in de stad.

By the way OCMW tuin aan de Schaalstraat is ook niet doorwaadbaar, tenminste niet als ik er kom (in het weekend).

@gim: alleen in het regenseizoen!

@peter: de eigenaar heeft het laatste woord als de binnenplaats zijn eigendom is. De stad kan trachten daar een semi-publiek van te maken als dat wenselijk zou zijn bijv. in ruil voor kosten en onderhoud. Ik weet niet hoe het in het Clarenhof geregeld wordt.

De binnentuin van het OCMW zou, volgens de portier, een aantal maanden geleden doorwaasbaar gemaakt worden tussen de Lange Schipstraat en de Schaalstraat. Ikzelf ben daar enkele keren sindsdien doorgewandeld. Kan zijn dat buiten de werktijden de poorten toe blijven.

Ergens zie ik wel het echte nut niet in van de zgn. 'doorwaadbaarheid' of hoe dat in een stad van enig nut kan zijn. Wie graag eens door een tuintje loopt: er is den Botanique, en dat zou qua afmetingen ruimschoots moeten volstaan voor het centrum van een stad als Mechelen heb ik de indruk, want je loopt er nooit bepaald over de koppen.

Op die manier krijg je grote blokken (als burchten) waar weinig leven is lansg de buitenkant. Het zijn net de kleine straatjes, en verrassende zichtjes die de stad interessant maken. De wandelaar kan op die manier iets 'ontdekken'. In pakweg een grote Amerikaanse stad met een dambordpatroon is er bijvoorbeeld op dat vlak weinig te beleven.

Toppunt van gated community is bvb in Antwerpen aan t Zuid waar een vastgoedmakelaar een openbare straat mee heeft opgekocht en geincorporeerd. Maar ook In Mechelen hebben we enkele voorbeelden ? Wollebrandstraat, Pelikaanstraat, gebied tussen Begijnenstraat en IJzeren Leen ...

Het maakt de stad lichter en aangenamer volgens mij.

Lichter en aangenamer?

Ja. Doorwaadbaarheid maakt de stad lichter en aangenamer volgens mij.

Doorwaadbaarheid is voor mij zoals bij een rivier. Als je niet naar de andere kant wil dan ga je ook geen doorwaadbaarheid zoeken. Als ge van de Zandpoortvest naar de Bruul wil dan kan je de doorsteek van de Botaniek nemen. Als je van de Bruul naar de Lange Schipstraat wil dan kan je via de tuin van de OCMW. Als je van de Leermarkt naar het Vlietje wil dan zal dat kunnen door het Clarenhof. Los van die doorwaarbaarheid: er zal plaats zat zijn om terug hoogstammen ( ? ) te planten in die binnenplaats.

De Schapengang (tussen Melaan en Begijnenstraat ter hoogte van de Graspoort) terug openmaken, zou denk ik ook een goed idee zijn voor die buurt. Nu kan het nog !

Zolang men te voet van de ene straat naar de andere kan is er eigenlijk totaal geen behoefte aan 'begankenissen' zoals een doorwaadbaarheid meer bekend is. Wie graag in 't groen zit, door kleine wegeltjes loopt en niet graag 'rond den blok' loopt kan misschien beter niet in een stad gaan wonen. Met oases van rust en tuintjes en parkjes en doorwaadbaare veldjes denk ik niet dat je in een stad ver komt, dat zijn nu eenmaal dingen die alleen werken buiten een stad.

Wie daarover klaagt.. ja, kijk, als je naast Zaventem gaat wonen weet je ook wat er over je kop gaat vliegen he, awel, als je in een stad gaat wonen...

@sint: tja, dat zijn de twee uitersten: mensen die het liefst in een boom zouden willen wonen en anderen die het liefsrt alles gebetonneerd zouden willen zien. Daartussen heb je een heel groot ( schat ik ) middenmoot die graag in een dorp willen wonen waar toch winkels, scholen enz. aanwezig zijn of graag in een stedelijke omgeving vertoeven met dan toch een groene tint ( en daar bedoel ik geen verf mee ). Indien een stad gelijk zou zijn aan een betonnen lego dan ga ik naar een dorp wonen.

Stel je een stad voor zonder pleinen, enkel maar erg grote stenen blokken a la LAMOT (rood appartementsgebouw), het zou minder leefbaar zijn denk ik. Het is juist de verschillende straten, die het verschil maken.

En voor mijn part moet doorwaadbaarheid niet eens groen zijn ... Parken genoeg in de buurt.

Ik onderschrijf deze stelling van Peter ook.  'Doorwaadbaarheid' (wat een mooi woord toch) maakt een stad leefbaar en aangenaam. 

En: straatje van Begijnenstraat doortrekken naar Melaan: waarom niet?  Eigenlijk een mooi idee!  Luid roepen ;-)  dan horen de beleidsmakers dit misschien wel...

Doorwaadbaarheid: zou ook mooi zijn tussen de Leopoldstraat en de Vaartdijk, langs de later op te knappen 'Tember'...  Nu is dit 'straatje' helaas ook afgesloten voor niet-bewoners...

Enne: naast de Zalm is er ook een piepklein 'gangetje'...   ;-)

In de Begijnenstraat loopt ook een eeuwenoud straatje dood (achterkant Van Caster...)

Nee: alles terug ontsluiten zal niet steeds mogelijk zijn.  Maar het idee dat achter 'doorwaadbaarheid' zit, moeten we toch indachtig zijn bij stadskernvernieuwing.

en straatje van de graspoort loopt door tot op melaan als 't moet

in de drabstraat is een poortje dat toegang geeft tot het lorettenklooster

...

 

ps : graspoort sluit definitief !

@Bert: Klopt het dat het cafe restaurant graspoort stopt ????

@ peter : ja, gisteren flyer gekregen in den akker !

Zijn al die café's toch niet sowiezo van den Dikke Mus? Den Akker en de Graspoort zal teveel op 't zelfde publiek gemikt zijn zeker?

@Bert: moest ge die flyer niet achteloos weggesmeten hebben had ge kunnen melden dat zaterdag 20 sept de laatste dag is.

@Peter: Naar het schijnt zouden de vroegere uitbaters van een instelling met een instrumentale naam, dat ook "instrument"-donderdagen inrichtte, de zaak eerst opfrissen en daarna spoedig heropenen!

De Graspoort stopt?  Da's erg jammer!  Hopelijk krijgt het een nieuwe, even goeie 'invulling'...  En als de Begijnenstraat hoe langer hoe aantrekkelijker wordt, zal ze misschien ook wel goed 'boeren'...

ha jokke, die van den Bombardon ?

Ik zou graag eens willen weten wat nu de reacties zijn. Nu de huizen en appartementen te koop worden aangeboden. Voor mijn portemoneeke zijn ze in ieder geval te duur.

Als ge spreekt over uw ' portemonee-ke ' dan behoort ge niet tot de doelgroep en dan zou ik me niet druk maken. Van in het begin was gesteld dat het geen sociale woonwijk zou worden dus, welke reactie verwacht ge ?

 Niet vergeten van daar ook een sluikparking aan te leggen, zoals er nu al eentje is aan Lamot-site en korenmarkt

Of op de binnenplaats van het CC ?