'Een familiegeschiedenis'

met categorie:  

  

Binnenkort komt zijn tot toneelstuk herschreven boek 'De Pruimelaarstraat' op de planken van 't Arsenaal...  En nu ligt zijn volgende roman reeds bij de boekhandel: Louis Van Dievel schreef zijn 'familiegeschiedenis' neer, flink doorweven met een stuk Bonheidense en Mechelse historie...

 

 

In 'de Pruimelaarstraat' schildert Van Dievel (°1955) die journalist is op de nieuwsredactie van de VRT, met een breed palet de bewoners van deze Bonheidense straat, ten tijde van 'de vampier van Muizen' in de jaren zeventig.   De moordenaar die drie vrouwen ombracht, woonde in deze straat..  De zaak zorgde voor een soort massapsychose in de Mechelse regio. Van Dievel kjkt achter de gevels van de  Pruimelaarstraat, en...niet alles wat daar te zien is, is even fraai...

(foto: Sint-Netels:  ...een 'fotografische cartoon' van de Pruimelaarstraat....)

De buurt verteerde het boek moeilijk.  Maar de storm is wat gaan liggen...  Binnenkort zal het Mechelse theatergezelschap van 't Arsenaal de geschiedenis in de zaal brengen.  Ik ben alvast erg benieuwd.

De ex-Bonheidenaar Louis Van Dievel, die ooit met een ferme smak de deur van het ouderlijk huis toetrok, en brak met zijn familie, keert zoveel jaar later terug naar diezelfde familie...  Toenadering is er niet écht gekomen - tenzij méér begrip.  Met 'een familiegeschiedenis' gaat de auteur op zoek naar de roots van de Van Dievels (en een stamboom van tante Alma hielp hem hierbij...)

De wortels van de familie gaan terug naar het einde van de zestiende eeuw, toen een eerste Van Dievel werd geboren in de Bonheidense 'Duivelshoek' (vandaar de naam 'Van Dievel').  Het waren arme keuterboeren, wroetend in de zandgronden van de Mechelse buurgemeente, tot een slim familielid er in de negentiende eeuw huwde met de dochter van een méér dan bemiddeld herenboer...

Van Dievel schetst met verve een boeiend familieportret, en vermengt waarheid met fictie. En tegen de achtergrond van het 'Van Dievelverhaal' wordt de geschiedenis van Bonheiden en Mechelen als decor geschilderd.  En dat maakt het boek ook bijzonder boeiend voor ons, Mechelaars. 

Louis Van Dievel is een rasverteller, en we krijgen met deze 'Familiegeschiedenis' een breed opgezette roman over honger, oorlog, ziekte en ellende, maar ook over liefde en vader-zoonrelaties, over de stroeve omgang met de kerk, over pogingen om zich uit de armoe op te werken...

Nooit komt men los van een familie...  Met ouder te worden beseft de auteur, die zijn familie ooit ontvluchtte, dit meer en meer...

Het boek dat uitgegeven wordt door Houtekiet, is nu te vinden in de Mechelse boekhandel.  En wie graag een gesigneerd exemplaar wil, zal op zaterdag 27 september moeten afzakken naar boekhandel Salvator in de Befferstraat, waar Van Dievel zijn krabbel in jouw boek zal zetten tussen 14u en 16u.

 

Van Dievel is volgens mij één van de beste Vlaamse auteurs van zijn generatie. Als Mechelaar die ook met de omliggende streek goed bekend is vind ik hem zeer boeiend, beestig goed gedocumenteerd wat het Mechelse en omstreken betreft en geen hete hangijzers schuwend. Kortom, beestig interessant. Het lezen overwaard!

@jans: Die tante Alma, hield die vroeger ( rond 1980 ) niet De Peulschil open in de Valkstraat - SKW?

...zou wel kunnen.  Ik ken een paar familieleden, maar haar niet...

ook de blog van louis van dievel op ww.deredactie.be is het lezen meer dan waard. Bijzonder goed geschreven commentaar op de actualiteit. Met een flinke knipoog!

De Pruimelaarstraat was zo goed, ik ga zeker een kopie van deze roman oppikken.


 

@Gil: een copie? Je bedoelt toch een exemplaar?

(eng.) a copy : een exemplaar

enne...vanaf 14 uur krijg je in boekhandel Salvator nog een Gouden Carolus geserveerd (Dag van de Klant)...  Dus, da's dubbel mooi: een gesigneerd boek van Van Dievel én een Mechels biertje...

@ Jokke


Sorry, Engelse invloeden

Wie van de bloggers is het boek gaan kopen afgelopen zaterdag? :-)