De toren ontsloten ?

met categorie:  

Al een tijdje staat er op het Sint Romboutskerkhof een aankondiging van bouwwerken. Het betreft : het openbaar maken van een monument. Dat kan niets anders dan onze schonen toren zijn. (foto Jan Smets)

Wat staat er te gebeuren ? Ik heb nog geen tijd gehad om de plannen in te gaan kijken die natuurlijk op de bouwdienst ter inzage liggen. Een lift ? Dat plan was al afgeschoten, Bovenop de toren komt een glazen vloerplaat, daarover waren bestuur en de diensten Monumentenzorg van de Vlaamse overheid, het al eens.

Wie weet meer ?

op 1 oktober zal er meer info komen... dan worden de bestekken gepubliceerd...

Ja, maar de plannen zijn nu al in te kijken op de bouwdienst, niet ?

Primeur voor deze Blog : Het bestek !:-D

(lacht niet)

plannen kunnen nog veranderen in Mechelen, kijk maar naar de katelijnestraat

Ik ben benieuwd. Kan Rudi vertellen hoeveel torenbestijgingen ( personen ) er zijn op één jaar? Dan kunnen we daar al een prijs op plakken ( om Gim ) zijn bestek te kunnen kopen.;-)

De onsluiting is géén gek idee - alleen zullen er toch wel een aantal veiligheidsmaatregelen moeten genomen worden, als iedereen individueel naar boven klimt!  (afsluiten van bepaalde stukken, zoals beiaardkamer...?; circulatie in de toren..., enz.).

Die glazen vloerplaat begrijp ik niet goed - Maar misschien moet ik de plannen afwachten...

En een loket buiten de toren?  't wordt anders wel wat nipt achter het smalle deurtje...

Enfin - afwachten dus.  Nog niks in de pers gelezen...

Kort gezegd zal er een onderscheid gemaakt worden tussen individuele bezoekers (die krijgen niet overal toegang, wel een "inkijk") en groepen met gids ( die krijgen een volledig bezoek ongeveer zoals vandaag)

Individuelen zullen op een platform boven de trans in plexi ( in principe nauwelijks zichtbaar van beneden) boven de huidige binnenkoer tercht kunnen voor een uitzicht. Groepen blijven de trans bezoeken zoals vandaag.

De inkom komt in de de doorgang onder de toren en als trappen gebruikt men de twee trappen van de toren. De huidige trap naar boven, de tweede naar beneden.

Verder sterke audio-visuele aanduidingen, wegwijzers etc...

Dit zijn in het kort de grote lijnen. Details ken ik niet, maar er is goed over nagedacht. Zeer interessant project, maar ik vrees echter dat dit nooit voor april 2009 gereed geraakt. Wait and see....

 

@ Rudi

Niks van aftrekken jong! Onze regering geraakt voor die datum ook niet op de rails. Laat staan in de Wetstraat in hun pluchen zeteltjes. Zolang onzen toren de stormen doorstaat blijft het fijn leven in deze stad!