50+

met categorie:  In de Vacature van dit weekend is het onderwerp “50+ Flexibel & Loyaal” en er worden de nodige quotes bijgeleverd op de voorpagina :

“Vijftigplussers te duur ?  Dat is een misverstand” (Luc Vanborm - 60)
“Er moeten 200.000 oudere werknemers extra aan de slag” (Professor Marc de Vos)


Mechelen is tegenwoordig niet enkel The Place to Be, maar ook The Place to Work, want de Mechelse Regio zit en blijft duidelijk in de lift.


Blijft natuurlijk de vraag of al die (Mechelse) Vijftigplussers zich wel goed in hun vel voelen en de courage hebben (of kunnen blijven behouden) om 200 of meer werkdagen per jaar zich nog ten volle in te zetten.

Zijn zij nog zo hevig als in hun jonge jaren of wordt het allemaal een beetje sad (zielig) en willen al die jonge mensen, gewapend met PC (voorzien van Microsoft Vista), iPhone / GSM en GPS, nog luisteren of samenwerken met hun oudere collega’s, die bijna 2 generaties (1 generatie is 20 jaar) verschillen ?  Goedgoed, de Jomme Dockx werkt ook al lang niet meer met ne fichenbak maar met ne FileMaker Pro 8.0 en is opgeklommen tot Document Stock Manager.

En is de werkdruk in al die jaren ook niet enorm toegenomen (Evenveel of meer werk, maar uit te voeren met minder personeel onder druk van de Heilige Beursnoteringen) ?

Waarom haal ik hier de term SAD aan ?  Omdat ik de werkcarrière van 40 jaar (we werken binnenkort toch allemaal minimum tot ons 60ste) verdeel in 4 periodes van 10 jaar, met een specifieke omschrijving :

0 tot 10de werkjaar :
Rat Race - Als ratten naast en over elkaar om er te geraken

10de tot 20e werkjaar :
Dad Race - Meesten van ons hebben een familie en spelen Vadertje (of Moedertje)

20e tot 30e werkjaar :
Fat Race - We krijgen allemaal een buikje

30e tot 40e werkjaar :
Sad Race - Het wordt allemaal een beetje zielig, al dat gehos

Ik heb het hier niet over de actieve gepensionneerden (Sierra-Charlies / SC / Senior Citizens) die gepassioneerd en/of vrijwillig zich inzetten om anderen te helpen (Zieken / Gehandicapten) of vol passie bezig zijn met allerhande hobbies (Van het opzoekwerk bij Heemkundige Kringen en het uitpluizen en digitaliseren van bibliotheken tot gewoon biljarten of vissen).  Ik heb het hier over het verplicht afdraaien van een molentje voor een patron of firma om het huishoudbudget op peil te houden.

Dus... zit er nog arbeidsvreugde of arbeidsvuur in al die (Mechelse) Vijftigplussers ?  En zijn de Mechelse Bedrijven nog geïnteresseerd in deze groep van werknemers ?  Ik vraag het de Bloggers...

@gim: nog een categorietje voor gepensioneerden: Lad Race ( We worden terug allemaal jonge veulens die nog minder tijd hebben dat toen we nog werkten! ).

@ Luc :

Dus, als het niet meer van moeten is ("New Day Same Shit"), dan valt er een hoop druk af van je schouders of zoiets ?  En dan kun je daarna weer terug de Wereld aan ?

:-)

@ gim: ja maar, als de 'same shit' druk wegvalt ga je die vervangen door wat anders en dat werkt niet meer beperkend. Op je werk is de druk min of meer egaal ( hoog of laag ) . In het vrije gepensionneerde leven neem je druk aan zoveel je wil en zoveel je denkt aan te kunnen. Dat laatste durft al eens tegen te vallen. Maar jonge veulens willen we blijven.

@ Luc :

Maar dan kan jij vrij bepalen dat jij een handeling of handelingen, die na een tijd een sleur worden, stopt.  De druk kan je, als vrij gepensioneerde, zelf bepalen en eventueel stoppen of je er een tijdje onderuit trekken, wat een werknemer niet (echt) kan, want geketend aan het maandelijkse loon om het huishoudbudget op peil te houden.

En het artikel spreekt over flexibel en loyaal.  50-plussers zullen wel heel loyaal zijn voor hun werkgever, maar of ze nog flexibel willen zijn (lange uren - vroege en late of nachtshiften), daar heb ik mijn twijfels aan, zeker omdat we spreken over mensen die al reeds 30 jaar gewerkt hebben.

Komen ze in het artikel af met "maar die mensen hebben geen huis-, tuin-en keukenproblemen meer", maar of dit allemaal waar is en voor alle 50-plussers geldt ?

Ik ben nu 4,5 jaar met pensioen en heb me nog geen minuut verveeld.

En Jokke oep z'n blokke wellicht ook niet.  Toen we omstreeks 16u de Melaan opwandelden zag ik hem met zijn kleinkind de Persoonshoek ingaan.  Maar omdat men mij steeds heeft voorgehouden dat roepen op straat onbeleefd is, heb ik hem dan ook niet willen opschrikken door zijn naam te brullen  :-)

Hoe zit dat eigenlijk met al die "grotere" bedrijven in Mechelen ?  We hebben nu eenmaal geen haven a la Antwerpen of zware industrieen die 24/7 moeten draaien.  Hebben zij mensen nodig en kunnen zij vijftigplussers gebruiken ?  Want binnenkort verrijst er weeral een nieuwe blok in Mechelen-Noord, maar dat worden kantoren. 

Ook onlangs eens langsgemoeten bij 1 van de grotere vakbondcentrales in de binnenstad.  Het is daar een drukte van jewelste en de baliepersonen kunnen je amper te woord staan want GSM rinkelt constant en ze moeten nog die e-mail-overkill verwerken.  Het was daar, de hele tijd dat ik aan de balie stond, constant een stresssituatie.

Daarom denk ik bv dat echte vakmensen (bv meubelmakers) die hun vak nog met liefde uitoefenen dit tot op hoge leeftijd kunnen uitvoeren, maar dat er ook een heleboel (oudere) personen moeten afhaken of stoppen, want je kunt toch niet echt een ouder persoon, na bv een faillissement, droppen in een nieuw bedrijf waar hij dan terecht komt tussen de Ratracers.

En dan blijft de vraag of bv laaggeschoolde vijftigplussers nog ergens opnieuw aan de bak kunnen komen want al die arbeid is al lang verpast naar de andere kant van de wereld of uitbesteed (onder druk van de Heilige Beursnoteringen)

@gim: Over de gepensioneerden: alle voormalige werknemers stappen op het ogenblik van hun ' oprust stelling ' over naar een status van virtueel zelfstandige, niet juridisch maar wel inhoudelijk. Je bent met pensioen en wettelijk zegt niemand meer wat je moet doen of laten. Het hangt dus puur van jezelf af of je actief, meer actief of passiever door het leven gaat. Ik steek mijn hand in het vuur dat actieve bloggers, van de categorie gepensioneerden, aardig in het vakje ' actieve jonge veulens ' passen. Het zou wenselijk zijn dat de mechelese senioren wat actiever zouden bloggen en sporten. Als ik in de krant lees dat een bejaarde man van 65 jaar overvallen werd dan hoor ik mijn vader ( 87 j. ) zeggen: zo 'n snotapen zijn niks waard. Dit heeft natuurlijk niks te maken met je vraagstelling maar het is niet voor niks monumentendag: dus dag van de gepensioneerden! :-)

 Ik denk niet dat er in Mechelen (of in de rest van het land) daadwerkelijk zoveel arbeidsplaatsen bijkomen als wordt beweerd, laat staan dat er 200.000 plaatsen voor oudere werknemers moeten ingevuld worden...

De realiteit is dat we een recessie tegemoet gaan en er tot midden 2009 eerder jobs gaan sneuvelen dan gaan bijkomen, zowel voor jong als voor oud.

@roger: ja man, ik had zondagdienst als babysitter! (aan het gewone werkendaagse tarief) en op dit eigenste ogenblik ben ik al een half uurt op mijn "werk", nu met een koppel lieve kleinzoontjes!

ik ben bezig aan de 'fat race', alhoewel er van een buikje niet veel te merken valt en amuseer me nog altijd in, op, met, ... mijn job

ik hoop uit de grond van mijn hart dat de 11 jaar die ik nog te gaan heb geen 'sad race' worden !

en zoals het er vandaag naar uitziet hoef ik daar niet onmiddellijk schrik voor te hebben

Amai, dacht dat het hier Mechelenblogt was maar dat is hier precies gimyckoblogt.

Als iedereen hier zaken begint te posten om te posten, ga je me hier niet al te vaak zien.