Zeehond in zicht !

Zondag 3 augustus, 14.00 uur. Ik rijd met enkele dappere vrienden fietsers over Heffen, Klein-Willebroek, Walem, naar Duffel en Lier.

Op zich is dat geen groot nieuws natuurlijk. Maar bij het verlaten van Mechelen aan de linkeroever, net voorbij het Keerdok, keek ik naar het Dijlewater en leek ik wel iets te zien opduiken. Hmmm. Nog eens kijken. Een zeehond ? Hm. Neen, dat kan niet. Even mijn makkers raadplegen. Verdorie niets meer te zien. Enfin, we rijden voort en er wordt wat smalend over gelachen.

Maar wat blijkt ?

Anderen hebben dit fenomeen ook gezien

Chantal De Schepper: De eerste keer heeft hij precies een vogel vast, daarna een serieuze karper. Daar heeft hij een zalig brunchgevecht mee gehad en is toen de Dijle op gezwommen. Vervolgens dook hij of zij terug op in ‘t Zennegat en had weer een vis beet waarmee hij al etend afdreef met laagtij richting Rupel. Daar heeft hij de overschot aan de meeuwen gelaten en is terug in Zennegat komen zwemmen waar al enkel toeschouwers GSM - fotografie aan testen waren. Toen begon het te regenen en het water werd te laag en is ie verdwenen.

En meer nog, er zijn fotokes van, genomen door Chantal De Schepper

Het gaat hier om een zogenaamde Grijze Zeehond (Halichoerus grypus). In Nederland is zo'n dier in 2005 waargenomen in het Heegermeer in Friesland; ongeveer 30 kilometer bij het dichtstbijzijnde zout water vandaan. En het komt vaker voor. Er wordt wel gespeculeerd dat het komt doordat de voedsel voorraad voor de zeehonden in de zee te mager is. Het is overigens de enige zeehonden soort van diegene die in de Noordzee leven die wel eens in zoet water worden waargenomen. Dus het is een slim beest dat zich makkelijk aanpast.

Is er in de Dijle ooit niet eerder een zeehondje waargenomen? Of staat dat standbeeldje van die zeehond (Winketbrug?) daar zomaar?

zolang de zeehond aan zijn voedsel komt ....

@katrientje ... waar staat er een standbeeld van een zeehond in Mechelen ???

goh peter, hoe moet ik dat gaan uitleggen .. fiets je mee zaterdag? ;-)

nee,  als je van de brug (winketbrug?) naar de Dijle kijkt - kant van de brouwerij zeg maar - dan zie je aan de oever van de Dijle, aan de overkant, op een lager gelegen "plateauke" een beeldje staan, bijna aan het einde. Tenzij het onkruid weeral te hoog staat natuurlijk.

Ik dacht dat dat van een zeehond was? Vraag het anders eens aan de rondvaartkapitein, die komt er langs en gaat dat vast wel weten!

 

ik hoop dat m'n uitleg niet te krom en verkeerd is, ik kan het van tijd heel goe uitleggen, behalve waar iets juist is ...

@ peter: tussen haakjes ... gij als gids ... nu heb je me toch wel serieus doen twijfelen zenne, da'k ni mis ben! Zaterdag fiets ik zéker nog es tot daar! ;-)

Ik weet waarover Katrientje het heeft! het is dat doodlopend stukje veer! en aan de dijlekant zie

je inderdaad een standbeeld of staketsel

driewielerke nu ben je mij kwijt zenne ... doodlopend stukje veer? Of is het daarom een stukje verlaagd aan de Dijlekant? (heb ik me ook altijd afgevraagd, waarom is daar zo'n plateau? wat is daar geweest?)

Ik ga zaterdag wel efkes tot ginder voor foto's, regen of geen regen. Voor de blog moet ge veel over hebben he ;-)

@Katrien: Dat is de plaats waar de oude Winketbrug lag, vooraleer het viaduct werd gelegd. Maar of daar nu een zeehond staat ... ?!

hazo. Weer wat geleerd! Ja, lijkt me nu wel logisch, nu je het zegt.

enne ... daar staat in ieder geval íets, kopergroenig uitgeslagen geloof ik zelfs. En volgens mij is dat een zeehondje... maar ik begin nu hoe langer hoe meer aan mezelf te twijfelen ...

 Maar zaterdag weten we het allemaal zeker ;-)

Ik ben gaan kijken ... ge hebt gelijk hoor !

Allez Peter toch, gewoon efkes tot daar gegaan?  Had nu niet gehoeven zenne, ik wilde toch ooit es een foto van dat beestje nemen (elke keer als ik daar voorbij fiets denk ik daaraan ... om weer te vergeten als ik thuis ben ..) ;-)

 

alleen is em niet groen van koper, maar van mos. ;-)

Ik zag het ook daarstraks. Zit daar een verhaal achter dat interessant is of heeft iemand daar gewoon een tuinornament achtergelaten?

@wout: Het is geen standbeeld dat bekend is bij de stadsgidsen :-)

LOL

.... en we zijn hier totaal niet fanatiek bezig he .... LOL

Tja, het is soms sterker dan mezelf. Soms zit ik om middernacht nog een antwoord te verzinnen op Mechelen en het PrinsBisdom Luik. En nu was ik alweer een zeehond aan het zoeken.

Ik moet toegeven de visser die daar bezig was, keek raar op. Wie wil er nu een foto van  .... een zeehond !??? :-)

@ Peter,

ik was 2 jaar geleden op Texel, 'ecomare', waar zieke zeehonden worden opgevangen, wel, daar stonden zoveel geïnteresseerden met hun fototoestel of mobieltje foto's te maken, deze van jou is 'onschuldig' bij de hetze die ik toen zag... Je bent dus niet de enige die een zeehond op de foto wil, echt of niet echt .....

@Peter:"n kerjeuze stadsgids?"

En die zeehond zit daar al lang hoor, want hij is al "versteend"....

:-)

Enkele jaren geleden tijdens een "Dijlerondvaart" vertelde de gids-kapitein een verhaal over die zeehond. Onthouden heb ik het niet en aan het waarheidsgehalte twijfel ik erg (heb die kapitein tijdens diezelfde rondvaart toch op wat onwaarheden betrapt).

Dat het zeehondje een verhaal heeft weet ik niet.  Wat ik wel weet is dat het beeldje daar al heel lang staat.  Op wat nu de parking is, was er vroeger een steenkoolhandel en later een schroothandel gevestigd.  Ik ben niet zeker van de naam maar zou het 'Dogaer' kunnen geweest zijn ?  Hoe dan ook, de steenkool werd per boot aangevoerd, het schroot per boot afgevoerd.  Als kind kwam ik er veel.  Het lager gelegen stukje deed dienst als 'terras' en naast het zeehondje was er ook nog een paddestoel van steen en enkele tuinmeubeltjes genre 'bistro'.  Mijn grootvader langs moeders kant woonde en werkte (hij had een meubelmakerij) een beetje verder in de Dobbelhuizen.  Van de eigenaar (Dogaer ?) mocht hij daar regelmatig met zijn zeilboot aanmeren.

@ JT, leuk om dit te weten... en kan de Peter als gids er ook wat meer over vertellen ;o)

Veel toeristen kom je daar niet tegen hoor Hanna.

Idd, maar het zou wel leuk zijn dat jij daar als enige stadsgids wat uitleg over kunt geven, want zoals je zei in een eerder bericht, is dit zeehondje niet bekend bij de stadgidsen :o)

In dit kader toch even deze schitterende en recente (verleden week) ervaring in la Bella Italia. Maar wel geen zeehondenverhaal, maar toch.

Wij waren in een hotel in het groen in  Percia ( in de buurt van Monte Catini Terme -op de as Lucca-Fiorenze). Dat stadje draagt de zelfde naam als de zijrivier van de Arno, waarnaast het hotel ligt. Een riviertje vol vis  en leven etc... En vanaf zonsondergang kwamen daar  in de Percia twee otters jagen, vlak aan het hotel. Als je ze brood toegooide kwamen ze zelfs even smullen (als ze zin hadden).Grote beesten verdorie, zeker een halve meter lang. Ongelooflijk stuk natuur en dat op twee km van de stad en pal naast een hotel. Prachtige natuurervaring.

@J.T. De loskade was eigendom van Firma "PISCAER".

Heel juist Eddy, nu je het zegt.  't Is ook al zo lang geleden.  Maar ik weet toch nog de voornaam van Alzheimer: Aloïs !