Wandelend door een tijdperk

met categorie:  

Onlangs fietste ik met Eric Nobels door wijken net buiten het stadscentrum om er de jaren vijftig te 'ontdekken'...  En dit in het kader van het Anno-Expo-evenement dat Mechelen deze zomer in de ban heeft.

Woensdagavond trok ik met de even deskundige en gedreven gids, Marc Rubben, al stappend door de binnenstad - eveneens om de bouwstijlen van de jaren vijftig onder de loupe te nemen.  Minder dan in vorige post wil ik hier in woorden over uitweiden, maar wél wil ik de beelden laten spreken...en misschien kriebelt het bij deze wel om ook eens mee te wandelen door de fifties.  Want nog tweemaal dit seizoen, voordat het evenement stopt op 14 september, wordt de gegidste wandeling georganiseerd....

(foto: Jan Smets  -  Marc Rubben voor het woonhuis van architect Roose in de Adegemstraat - een typisch en mooi voorbeeld van de jaren '50-stijl....)

 

(balustrade van een apartementsgebouw in de Guldenstraat - met de kenmerkende vormtaal van de stijlperiode.  Trouwens: eveneens van architect Roose....)

(boomerang-vorm voor een deurklink aan de ingang van de blok sociale woningen in de De Langhestraat.... )

(Guldenstraat - let op handvat en 'champagnekleurige' aluminium....)

(sociale woningen in de Spiegelstraat.  De 'terrasgangen' dienden het sociale contact te stimuleren...  Deze appartementen verrezen op een wijk met vele krotwoningen in zogenaamde 'fortjes'...)

(woningen in de Moensstraat - Let op de gekleurde vlakken, de brede, 'zwevende' luifel...)

(Ravenbergstraat.  Gevelsteen van de magazijnen van meubelfabrikant Meurop...)

(bankinstelling in de OLV-straat.  Een ronduit schitterend voorbeeld van de stijl uit die tijd.  Ook het interieur is méér dan de moeite waard.  Op de Open-Monumentendag van 14 september kan dit pand ook bezocht worden!)

(aluminium, grote glaspartijen, de grote 'zwevende' luifel...  Het stationsgebouw is een prachtig voorbeeld van de Expo-stijl.  En...gedoemd om te verdwijnen?)

(tegeltjespatroon in het Centraal Station...)

De wandelingen gaan nog door op: zondag 31 augustus van 14 uur tot 16 uur; en op woensdag 3 september van 19 uur tot 21 uur.  Telkens vertrek aan Lamot.

Op de Open-Monumentendag van 14 september wordt de architectuur van de twintigste eeuw belicht.  Ook de jaren '50 worden belicht.  Noteer het alvast!!

 

Als iedere enthousiasteling van vandaag zich ook wil laten horen indien 'men' één van deze gebouwen tegen de vlakte wil gooien, dan zal ik tevreden zijn. Foto 's, hoe mooi ook, blijven foto 's. Nog liever zie ik het gebouw in levende lijve. Ik denk maar aan het huidige stationsgebouw! Geen kwestie van mooi of lelijk maar van hoogstaand erfgoed niettegenstaande sommigen dit gebouw bestempelen als ' ouwen brol '

Mooie reportage Jan ! Ik had onlangs ook de kans om deze tocht te gidsen, en het publiek is vaak verrast van zoveel fifities in Mechelen !

Inderdaad: méér dan je denkt!  En na deze wandeling (of fietstocht) bekijk je deze architectuur toch wel anders hoor.  Je ontdekt zélf de stijlkenmerken in andere gebouwen uit die tijd...: verrijkend dus.  Waar ik vroeger achteloos voorbijliep, kijk ik nu met andere ogen.  Niet alles kan voor het nageslacht bewaard worden, maar het zou jammer zijn dat we waardevolle architectuur uit die tijd zouden afbreken, enkel en alleen omdat de tijd nog niet rijp genoeg is om het alles naar waarde te schatten...  Misschien is deze architectuur nog 'te jong'? 

Deze expo, deze wandelingen en fietstochten, werken wél sensibiliserend.  En da's goed!  Het is een eerste stap tot inventarisatie, opwaardering en...bescherming van die panden die kwalitatief hoogstaand zijn, of een duidelijk visitekaartje zijn van de stijlperiode.

Als de rook uit je hoofd is verdwenen dan is jullie volgende kans op zondag 31 augustus met deze zelfde blog-gids Marc. Laat je niet verwijten dat je er niet kon zijn!! 1958 is voorbij, 2008 is nu!

Verdorie 1958 heb ik gemist ! Weet er iemand wanneer ze de herhalingen uitzenden ? Als ik het goed heb zijn ze nu bezig :-)

@Peter: je zal nog wel een aantal jaren tussen 1958 en 2008 gemist hebben zeker???

Zelf uw tentoonstellingen inrichten Anno Expo +1,  Anno Expo + 2;  Anno Expo + n !!! 

Voor de muzikale omlijsting kan je altijd terecht bij stadsfuifinrichter Gimycko.

Weet je, ik ging gisteren shoppen in Gent (om de Maanrock-hype te ontvluchten, zie andere topic), en zoveel retro - jaren 50 dat je tegenwoordig kunt kopen, dat nu weer hip en trendy is. ALLES KOMT TERUG blijkbaar!!!!