Stadsbeiaardier vindt verdwenen Rubens terug

met categorie:  

(bron De Standaard)

(Foto Jan Smets)

MECHELEN - Jo Haazen, de directeur van de gerenommeerde Koninklijke Beiaarschool 'Jef Denyn' in Mechelen, heeft een verloren gewaande Rubens teruggevonden. Hij trof het werk toevallig aan bij het bezoek aan een tentoonstelling in Rusland. Het werk werd vervaardigd voor het altaar van de Mechelse visverkopers in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Mechelen en maakte deel uit van het veelluik 'Wondere visvangst'.

'Het werd op 31 juli 1794 door de commissarissen van de Franse Republiek verbeurd verklaard en samen met vele andere kunstwerken naar Parijs vervoerd. Het bovenste drieluik keerde in 1816 terug, maar het onderste gedeelte, bestaande uit drie kleine schilderijen, bleef in Frankrijk. De buitenste delen kwamen terecht in het Musée Lorrain in Nancy; het middelste ging verloren', zegt Haazen. (...)

De kans is klein dat het werk ooit terugkeert naar Mechelen.

Tja, zo gaat dat... Minister Melina Mercouri kreeg de Parthenon-friezen ook lekker niet meer mee uit het British Museum, naar Athene...  Wat 'ingepikt' werd of 'verloren' ging, blijft jammer genoeg voor eeuwig 'in den vreemde', en de heimat kan naar het historische erfgoed fluiten...

Zo ook dus met de verloren delen van de Rubens-triptiek.

Toch mooi ontdekt van Kuifje-Haazen!  Bravo.

Van de 'predella' (of het geschilderde voetstuk) van de Wonderbare Visvangst kwam niks meer terug naar Mechelen.  Het hoofddoek gelukkig wél!  In 1816 kwam dit weer naar de Dijlestad nadat het in 1794 door de Fransen werd scheef geslagen.  De drie kleinere panelen bleven in Frankrijk: in Nancy...  Alhoewel: één van de drie geraakte zoek...  Wat bleeft in het Musée Lorrain waren de paneeltjes 'Christus die op het meer wandelt' en 'Jonas in zee' (je merkt het: het thema 'water' hadden de Mechelse vissers graag geborsteld op hun doek....).    Het paneel met 'Christus aan het kruis' verdween in de nevelen der tijd.  Tot...'onze stadsbeiaardier' het terugvond in het Rusland waar hij door zijn 'beiaardverhaal' zowat 'thuis' is.

We zullen het doek wellicht nooit in Mechelen zien.  Da's klaar.  Maar ondanks alles blijft 'de Wonderbare Visvangst' toch een fenomenaal knap werk - én is het voor mij de mooiste Rubens die in Mechelen te vinden is...  (denk je ook niet Peter?  ;-))

(foto: Jan Smets)

Zeker weten Jan, de op 1 na mooiste Rubens die er momenteel in onze kerken te zien is. WIst je dat er trouwens nog heel wat meer Rubensen in Mechelen hebben gehangen ?

Vertel op Peter! 

(ik weet wel dat er nog een 'valse' Rubens hangt, vooraan in de rechterzijbeuk van Sint-Jan - compleet gesigneerd met 'P.P.Rubens...

En dan heb ik het natuurlijk ook niet over de door jouw geprefereerde 'Aanbidding der Wijzen'... want buiten het feit dat deze ook 'best aardig' is, is deze wel degelijk 'echt'!   ;-)

Hoor het Jo Haazen zelf vertellen...

Radiofragment

In museum De Lakenhal in Leiden hangen ook een boel schilderijtjes van Rubens. Volgens mij allemaal vroeg werk.

Maar om bij het onderwerp te blijven. Jammer dat het niet meer terug zal komen in Mechelen. De Russen hebben ook veel Rembrandts meegenomen uit Duitse oorlogsbuit. Die hangen nu allemaal in de Hermitage in St. Petersburg.

Ik hoop dat Jo Haazen geen losse flodder heeft geschoten.  Een opschrift op een Russische tentoonstelling is nog geen wetenschappelijk bewijs.  Verder onderzoek door objectieve specialisten van bijv. het Antwerpse Rubenianum-onderzoeksinstituut dringt zich op.

Als het waar is, kan er misschien een fotomontage van het complete altaar in zijn originele toestand worden gemaakt, mét àlle luiken en predella.  Nu hangen de panelen er maar sobertjes bij.

 

Zeg, kan De Crem ons leger niet eens naar een land sturen waar nog iets te rapen valt? ipv Oostende -dat toch al van ons was- te veroveren hadden ze die para's beter Rotterdam of zoiets laten binnenvallen en dan hadden we nu tenminste ook oorlogsbuit gehad om onze museums mee op te vullen! (lacht)

Goeie tip, Netels.  Sint-Petersburg lijkt me ook een goed doelwit.  Ik meen dat in de Hermitage nog wel wat Vlaamse werkjes hangen.  Alleen denk ik dat Poetin niet akkoord zal gaan.  Nu ja, dat lost De Gucht dan wel weer op.

Wenen is ook niet slecht ... Veel Breugels.

En onze Jo is goed bezig. 

Hij heeft blijkbaar een Klok ontworpen in de Stijl van Zimmer (Lier), maar een beetje aangepast aan 2008.

Check ff de GVA-website / Regio 2800

Er is in de loop der tijden voorzeker heel wat van ons kunstpatrimonium  geschoept.  Ik was niet weinig verbaasd over de massa's Van Dijks en Rubens die ik in de National Art Gallery in Washington zag hangen.

Of Ensor in het Getty museum ...

@gim: ik vermoed dat je het op de papieren editie hebt van Het Nieuwsblad want daar stond het artikel in over Jo en zijn klok.

Op de website van de frut vind ik daar niets van terug. :-)