Music was my First Love...

(Interieur Sint-Romboutskathedraal in 1905)

Het is 15 jaar geleden
15 jaar gingen voorbij
Je zult het nog wel weten
Het was die dag in... juli.


Koning Boudewijn stierf in Motril in Spanje en om dat te herdenken doet Motril het volgende::

-----
Koning Boudewijn geëerd met muziekfestival

De in 1993 overleden koning Boudewijn krijgt zijn eigen muziekfestival. De Spaanse stad Motril wil zo de Belgische vorst, die in Motril overleed, eren.

Het Koning Boudewijnfestival voor Gewijde Muziek zal lopen van 2 tot 7 september. Die laatste datum is geen toeval, want 7 september is de verjaardag van Boudewijn.

Verwacht wordt dat koningin Fabiola haar opwachting zal maken op het festival.

GVA - 27/08/2008
-----

Erg leuk, maar dat heeft niks met Mechelen te maken. Inderdaad, maar dit festival in Motril zal gewijd zijn aan Gewijde Muziek. Nu zegt deze branche van de Muziekbusiness mij erg weinig, maar ik veronderstel dat dit gaat over oa Gregoriaanse Muziek en Gezangen.

En omdat we volgend jaar Mechelen, 450 jaar Aartsbisschoppelijke Stad (Stadsvisioenen) vieren, zou zulke muziek niet misstaan als aanloop naar dat Jubileumjaar. Misschien met enkele muziekrecitals in de Sint-Romboutskathedraal.

Blijft de vraag of er nog Broeders en Paters te vinden zijn, in de wijde omgeving, die nog bij machte zijn om die Hemelse Gezangen naar voren te brengen. Goedgoed, de Broeders willen geen continue-shift draaien in hun brouwerijen (onlangs in het nieuws) en zijn trouw aan de dagelijkse Religieuse Handelingen. En sommigen wagen het wel in de Muziekbranche, oa Soeur Sourire, maar dat is niks in vergelijking met Cesare Bonizzi aka Fratello Metallo aka Brother Metal oftewel de HeavyMetalpater.

Motril, Boudewijn...  wat een bochtenwerk om hier Mechelen bij te kunnen 'sleuren'..  ;-)

enfin..., 't is maar een 'idee' zeker?   ;-))

@ Jans : Yep !

:-)

Gymicko: de paters van Grimbergen, Tongerlo, Averbode en Postel die zijn nog bij stem hoor! ze kwamen trouwens jaren geleden de vespers zingen bij het feest van Sint Rombout.

Allez we zullen er ne keer iets Mechels van maken zie: De zesde Internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor Beiaard vindt plaats van 10 tot 14 september 2008. Beiaardiers uit de hele wereld kunnen er aan deelnemen;

@ Peter :

En ga je dan ook postvatten in het Straatje zonder Eind om die Hemelse Klanken op te vangen ?

(Alfred Ost)

En Mechelen had toch zijn "Interdiocesaan Hoger Instituut voor Kerkmuziek"

Inderdaad Jokke...  het Lemmensinstituut...

(foto: Jan Smets - Sint-Cecilia op de gevel van de vroegere directiewoning van het Lemmensinstituut op de Koningin Astridlaan...   zie je de orgelpijpen?

NB.:over orgelmuziek is blogger Wannes natuurlijk dé Mechelse specialist om te raadplegen.  Als organist van OLV-over-de-Dijle weet hij hier zowat alles over...)

zie ook:

http://www.mechelenblogt.be/2008/05/feestelijke-orgelklanken

@ Jans :

En hier nog meer info, oa over Jules van Nuffel

Zit ik daar effe te googlen met de zoekopdracht Profane Muziek Mechelen (Ervan uitgaande dat dit ook rustgevend en lichtjes religieus is) en hop... blijkt dat ons Margrietje er ook pap van lustte.

---
Fortune infortune fort une was het motto van Margaretha van Oostenrijk, de opvoedster van Karel V. Margaretha had een voorliefde voor trieste chansons, en dat is als je haar trieste levensloop in ogenschouw neemt ook niet verwonderlijk. Ooit was ze de verloofde van de Dauphin van Frankrijk, maar deze Karel VIII verbrak zijn beloftes en touwde met een ander. Haar vader Maximiliaan huwelijkte haar toen uit aan de sombere Juan van Castilië, maar die stierf al in de zesde maand van hun huwelijk, en hun kind werd dood geboren. Vervolgens werd Margaretha, die toen pas 20 jaar oud was, uitgehuwelijkt aan aan Philibert van Savoye die we gerust als een losbol mogen betitelen, en die zijn staatszaken aan Margaretha overliet. Maar ook Philibert overleed jong, al drie jaar nadat ze getrouwd waren. Twee jaar daarna stierf de broer van Margaretha, en dat was Filips de Schone, de vader van Karel V. Vanaf 1507 tot aan haar dood in 1530 regeerde Margaretha als landvoogdes over de Nederlandse gewesten. Haar paleis in Mechelen was een centrum voor humanistisch-Latijnse literatuur en voor de nieuwe sacrale en profane muziek, van onder anderen Pierre de la Rue en Josquin des Prez.
---

(Gevonden op een VPRO-Website)

 Natuurlijk Gimy; daar is in het cultuurjaar 'Dames met klasse' ook ruim de aandacht aan gegeven...

 

en ook:

www.orgelsaandedijle.tk

Ik zal ook eens komen zingen, zijn de completen goed?

Mooi 'bochtenwerk', Gim. En de St. Rombouts zag er in 1905 wel chique uit met die baldakijn boven het altaar (?). En zo lees ik dat ik ook in 2009 weer een reden heb om naar Mechelen te reizen. Haha. Ik ga er nog eens wonen als ik die rijke oude weduwe zonder familie heb gevonden. ;o)

@ Gastblogger :

Ons vader zei altijd : "Dat ge niet rijk geboren zijt, daar kunt ge niks aan doen.  Maar dat ge niet rijk getrouwd bent... tja !"

Enne... zijn Gregoriaanse Muziek en Gregoriaanse Gezangen uwen dada ?  Of gaat uw voorliefde naar BoenkeBoenkeMuziek (House bijvoorbeeld) ?

:-)

@gim: je raakt daar weer wat aan: toen we ( ik als sopraan van het st. romboutskoor ) in 1957 in Parijs ( Palais de Chaillot ) gingen meedingen in de wedstrijd om de beste gregoriaanse muziekvertolking, wonnen we de eerste prijs. De Plek, het Voske en Josfien als repetitoren waren uitermate gelukkig dus wij ook. Voor mezelf is gregoriaanse muziek nog altijd mijn boenkeboenke muziek. En daarmee wil ik dan maar ook direct zeggen dat bepaalde andere boenkeboenke muziek mij ook ' op dreef ' kan helpen.

@ Luc : Andere BoenkeBoenkeMuziek ?  Zoals ?

(En kan daar misschien een linkje bij als voorbeeld, please)

:-D

@ Eelco: je kan nog altijd eerst een voorproefje nemen op de Gim zijn fuif he ;o)

Misschien dat er daar rijke weduwes zijn zonder gezin en met veel geld!

@ Hanna : kZal ook eens treiteren, zenne.

Als die Fuif er ooit komt, open ik met Gregoriaans te zingen, hoor, enne... a capella !

:-D

Maar of dat rijke weduwes zonder gezin gaat trekken ?

Ik zal beginnen met “Losing my Religion”, een hit, gecoverd door de Masters of Chant (Gregoriaans)

@ Gim, mijn fototoestel om het op YouTube te zetten staat al klaar :op

Ik heb een tijdje geleden een 'A capella'  cursus gevolgd. Ik bleek een talentvolle bariton/tenor te zijn :-). Ik zoek alleen nog een goede groep waar dit in Mechelen kan ... Iemand ? Nee ? hmm .. .Just an ID ?

@ Hanna : Hahaha...

@ Peter : En welke muziekstijl is jouw favoriet voor een eventuele groep ? 

Klassiek ? Modern ? Folk ? BoenkeBoenke ?

:-)

@ Jans,

het Lemmensinstituut? Ik val totaal uit de lucht. Spreek je over het sec. onderwijs of het hoger onderwijs? (zij behoren nl tot mijn werkkring - ik werk voor hen, en zitten nu toch in Leuven!)

@ Lieven,

als jij samen met Gim en Peter in de leer gaat bij de paters van Grimbergen (want daar heb ik jaaaaaren mijn jeugd doorgebracht), die Paters kunnen er wel van, dat zie je regelmatig op een ochtenddienst op TV (één), à la Gregoriaans, dus er is ambitie te vinden.....

En erna optreden in de Rombauts ofzo.....  en een annoncke hier of in de Streekkrant ofzo, of beter nog, aan de Flickrs......

 

@ Hanna :

Dit vind ik over het Lemmensinstituut

@gim: hmmm Close harmony ... vrees ik :-)

@hanna: Lemmensinstituut was in een grijs verleden in ... Mechelen.

 

 

@ Hanna : Ja, dan kunnen we optreden als De 3 (Mechelse) Musketiers :

“Eén voor allen en allen voor één !”

:-D

@ Peter : Effe Close Harmony opgezocht...

"Een meerstemmige muziek, waar de stemmen heel nauw bij elkaar horen" (volgens den uitleg).

Dus morgen Peter (en de Rockets) in de Kathedraal met een cover van... Bohemian Rhapsody van Queen.

:-)

@ Gim en Peter

Bedankt voor de link. Dit is echt wel mijne werkkring, en ken/kende ook de personen uit deze berichtgeving persoonlijk.

Maar het is wel bizar om na 10 jr voor o.a. hen te werken op deze site info te zien.

(ik hou me gewoon maar werkgerelateerd met hen bezig, maar vind het echt wel LEUK voor die achtergrond ervan te hebben. Wist het anders nooit, denk ik!!!)

 

@ Hanna : Graag gedaan !

Dat kost u een liedje !

:-)

@ Peter: goeie groepen kan je ook buiten Mechelen vinden. Bij het Brussels Brecht Eisslerkoor kunnen we nog wel enkele bassen/baritonnen gebruiken. Je kan er de Mechelse kolonie (nu met 4) komen versterken. Meer info bij mij of op www.bbek.be

@ Gim, jaja, dat zou je wel graag willen. Zingt gij maar een liedje en ik luister braaf!

@ Markec; nog een reden om efkes te shaken: http://www.metrotime.be/digipaperArticlenl.html?storyId=13561642

 

Wat een gimmick toch allemaal teweeg brengt in Mechelen.

:-)

En we hebben hier totaal geen dikke nek he Upgrade your email with 1000's of emoticon icons

@Luc: je raakt daar weer wat aan: toen we ( in totaal 12 sopranen en alten van het st. romboutskoor ) in 1953 in Laken ( Koninklijk paleis) gingen zingen op de plechtige communie van Alexander, waren er toetsen van het harmonium geblokkeerd wat het spel van Flor Peeters (hier een link naartoe Gim) hinderde. gelukkig was er geen wapencontrole geweest bij het betreden van het Paleis, want één van ons had zijn pennemeske (van de foor of van Scherpenheuvel) nog op zak en daarmee heeft Flor Peeters zijn toetsen kunnen deblokeren.

Het is wat te lang geleden om ze nog alle 12 met naam en toenaam te kunnen vermelden, en daarbij de Gym zou dan teveel moeten googelen!

 

@jokke: je was er dan ook iets vroeger bij dan mezelf. Met Alexander is het ook niet meer goedgekomen. :-)

@ Jokke : Je hebt het over deze Flor Peeters, I presume ?

@Luc; wij hebben warme cacao gekregen op zijn communiefeestje wat dat hij toen gedronken heeft weet ik niet! (ik kan de kroon toch niet ontbloten!)

Symfonische Fantasia Opus 13 van Flor Peeters (1903 - 1986) gebaseerd op het Paas-Alleluia

Enjoy

@ gimycko (en de andere liefhebbers):

op de website van Klara staat een kleine reportage over Flor Peeters, op 80-jarige leeftijd. Een ontroerend document; uiteraard geven zijn oudere opnames een beter beeld van zijn virtuositeit aan het orgel.

@ Wannes : Prima link.  Bedankt.

Toen waren we nog schoon en jong en zag ons Regine (Clauwaert) er uit als een beeldje.

Alleen spijtig dat de klank niet een beetje hoger kan gezet worden.