Met Navitell op stap in Mechelen

met categorie:  

Mechelen neemt deel aan een project met GPS-gestuurde stadsgidsen. En dat moesten we uitproberen natuurlijk. Op zondag 27 juli meldden we ons aan bij In en Uit in de Hallestraat, en we krijgen meteen twee leuke toestelletjes mee. (Je moet wel een borg achterlaten natuurlijk)

De toestellen bestaat uit een PDA (personal digital assistent, zo een digitale agenda), waarin een GPS (Global Positioning System) zit. Het komt er op neer dat zo een toestelletje weet waar je bent, en dat het filmpjes en fotootjes kan tonen die aangepast zijn aan de plaats waar je bent. Er is een koptelefoontje bij om niets van de klank te missen.

Goed ! Wij op stap ! Het apparaat is erg licht (enkele 100den grammetjes), en je kan het makkelijk met een riempje aan je hand bevestigen. Qua comfort valt dit erg mee.

Eerste stop volgens het plannetje dat het toestel ons toont: het midden van de Grote Markt. Hmm, daar zijn ze aan het beach-volleyballen. Geen nood, we doen wel een ommetje, en we gaan richting Sint-Romboutstoren langs de Scheerstraat. Ons toestelletje meldt ons netjes dat we het parcours hebben verlaten en dat we verder richting Onder Den Toren moeten, wat we ook braaf uitvoeren.

En dan voltrekt het wonder zich. Op elke lokatie krijgen we keurig een mondelinge uiteenzetting of een filmpje. De IJzerenleen, de Grootbrug, Huis WIndels (met een interview met de winkeleigenaar), De Vismarkt, De Haverwerf, De Melaan, De Cellekens (met een interview met de bewoonster), enz. Vaak enkel klank, maar ook soms ook met filmpjes.

Roos van Acker is onze gastvrouw en op een paar schoonheidsfoutjes na (Buysleden i.p.v. Busleyden bvb.) is het feilloos ingesproken. Allemaal erg professioneel.

De lokatie van de filmpjes en geluidsfragmenten is niet altijd dezelfde voor iedereen. En ik vermoed dat we er allicht enkele zullen gemist hebben. Als je bvb. niet in de poort van de Cellekens gaat kijken, denk ik niet dat je de uitleg krijgt (wat ook logisch is natuurlijk). Op de kaart staat ook niet aangeduid, op welke lokaties er iets te zien is.

Het is erg warm en zonnig, en het contrast van de filmpjes is niet altijd goed. Het scherm is ook een beetje aan de kleine kant, en ik ben dan ook meer overtuigd door de klank.

Eventjes krijgen we op de Biest een uitleg over de Manufactuur De Wit. Ergens een fout in de instellingen denk ik, want die is daar niet in de buurt.

Na een dik uur stappen door de stad, hebben we toch weer wat opgestoken.

Conclusie:

  • Knappe technologie. De GPS functie is niet feilloos, maar het blijft wel een interessante beleving.
  • Als je de stad op eigen tempo wil ontdekken, dan is dit een goed idee (en gratis !).
  • Vooral voor mensen die er op hun eentje op uit trekken is dit ideaal. In groep is het minder interessant, omdat niet iedereen hetzelfde hoort, of niet op hetzelfde moment.
  • Als je wat meer interactie wil, dan is momenteel een levende gids een betere oplossing.

p.s. En jawel hoor, het toestel past ook in een vrouwensjakosch, alleen moet het een grote zijn.

Verdere info

Deze mobiele GPS-gestuurde stadsgids, is zeer gebruiksvriendelijk. Wanneer je langs bezienswaardigheden komt vertelt een bekend Vlaams tv-gezicht, je interessante achtergrondinformatie, boeiende verhalen of pittige anekdotes over de mooiste plekjes in de stad. Hier in Mechelen zal Roos van Acker je digitaal rondgidsen.

In deze testfase, kan je de mobiele stadsgids gratis verkrijgen bij In&Uit, tijdens de openingsuren.
De GPS- gestuurde stadsgids is beschikbaar in het Nederlands en Engels.
In&Uit heeft 5 GPS-gestuurde stadsgidsen ter beschikking, reserveren is mogelijk.

MEER INFO EN RESERVATIE
T. 070 222 800

Hoe groot is het bereik van Navitell? Tussen de twee Dijles? Inclusief stationskwartier? Inclusief de buitenwijken?

Ik vermoed dat het bereik heel Mechelen is, het gebruikt denk ik een standaard GPS-module. Maar in deze testfase heb je je aan het parcours te houden. Dus in dit geval:

Grote Markt - IJzeren Leen - Dijlepad - Kraanbrug - Minderbroedersbrug - Groen Waterke - Klapgat - Biest - Keizerstraat - Grote Markt.

Technisch is er geen enkele reden om er niet meer verhalen/info in te stoppen. Ik denk trouwens dat dat een goed idee zou zijn. Ik heb er nog enkele liggen. :-)

Doet me een beetje denken aan wat Google Maps tegenwoordig in petto heeft.  Tegenwoordig niet enkel satelietbeelden en kaarten, maar ook de foto's van Panoramio die je direct kunt uitvergroten en overal op de kaarten een directe link naar Wikipedia.  Ze zijn oa van plan om in de directe toekomst ook de Flickr-foto's te gaan linken.

Straks al dat lekkers op je iPhone met ingebouwde L&H-spraaktechnologiemodule en je bent vertrokken.

Volgende stap : directe verbinding met de filmpjes van onze Jackie of de Mecina-mensen.

Hopelijk zullen de wandelingen met navitel ook uitgebreid worden naar de randgemeenten.

Volgens mij kan je daar ook nog interessante dingen te weten komen.

Toen je over GPS-gestuurde stadsgidsen begon dacht ik even dat je een chip ingepland hebt gekregen. of zo. ;o) Wel handig. Dan kan je nooit meer verdwalen. Haha!

Enfin. Ik denk dat een gids in levende lijve toch nog iets aantrekkelijker is. Die kan ten minste vragen beantwoorden en evt. nog wat extra informatie verschaffen.

ik heb al een paar mensen met zo'n ding zien rondlopen en ik moet zeggen, 't is een raar zicht.
Binnenkort, als het nieuw er af is, raken we dat zicht wel gewoon.
Ik denk ook dat het toch een stuk leuker is met een gids van vlees en bloed, die zijn vertelselke kan doorspekken met enkele plezante anekdotes en kan inspelen op het moment zelf.
Door de moderne technieken gaat heel veel menselijk contact verloren, al is dat met Mechelen Blogt net tegenovergesteld, want hier leer je heel wat leuke mensen kennen, over de grenzen van de afkomst heen.

 

@ Peter, net over de veemarkt liep er een groep toeristen rond, allen met een rood zakje rond hun nek, met daarin een 'ding'. Is het dat wat je bedoelt?

Neen, Hanna, dat is weer wat anders. Dat is een versterkertje. De gids die bij zo een groep is die praat in een microfoontje, terwijl alle leden van de groep een ontvangertje hebben.

Dat spaart de stem van de gids. :-)

@Hanna1: wel leuk dat je die groep opmerkt op de ' Veemarkt'. Stoute opmerking?

@ Peter

is dat er niet een beetje over? Zo'n zender / ontvanger toestand op zo'n bescheiden schaal?

Toen ik nog voor de stad werkte heb ik ook groepen gegidst (niet zo goed als onze echte gidsen uiteraard maar ik ken Mechelen wel) . Tot een man of 20. Kan me niet herinneren dat ik ooit m'n stem moest forceren.

Wat bedoel je eigenlijk met:

"De GPS is niet feilloos" ?

Een GPS is feilloos binnen zijn gebruikslimieten. De positie is veelal op enkele meters nauwkeurig of je moet echt in een "Urban Canyon" zitten, dit is een nauwe straat met hoge gebouwen waardoor het "zicht" op de satelieten wordt gehinderd.

Het lijkt me wel dat hier minderwaardige technologie wordt gebruikt. Deze dingen bestaan namelijk al veel langer en de aangehaalde problemen werden jaren geleden al opgelost.

Eigenlijk is het een variant op een POI applicatie. POI staat hier voor 'Point Of Interest' in het jargon van de navigatiesystemen. Vele van deze POI's zijn toeristische attracties en worden door digitale kaartenaanbieders zelfs in 3D aangeboden.

Mechelen wordt zelfs bijzonder in de gaten gehouden door deze aanbieders van digitale kaarten als een zone voor kwaliteitsmetingen.

Wout, wij hebben zo een tour meegedaan - niet in mechelen - met zo'n versterkertje. Héél handig, zeker als je niet zo goed kan horen als er veel "achtergrondruis" is (verkeer, mensen, klokken, ...) Bij veel wandelingen mis je soms een deel, omdat de wind het geluid van je af waait, of omdat je iets te ver van de gids staat, of omdat de gids een zachte stem heeft of wat dan ook. Je kan ook al eens blijven staan om een foto te maken, en toch niks van de uitleg missen als de groep langzaam doorwandeld - mits je natuurlijk niet te ver achterblijft en zo geen ontvangst meer hebt natuurlijk ;-)

@JC: Is een nauwkeurigheid van enkele meters voldoende voor dit soort toepassingen ? Voor de Sint-Janskerk allicht wel, maar niet voor enkele geveldetails denk ik. Ook het Dijlepad is op zichzelf maar een paar meter breed, dat kan blijkbaar ook makkelijk gemist worden.

@wout: Jij moest je stem niet forceren, maar de toehoorders misschien wel hun oren ? :-)

Ik vind het zo een versterkertje wel een voordeel hebben. Maar het heeft een ongelooflijk nadeel, namelijk je verliest het contact met de gids. Een goede gids gaat in op reacties van zijn publiek, en dat wordt hier erg moeilijk gemaakt.

Peter, ligt dat niet aan de gids zelf? sorry, ik bedoel dat niet persoonlijk he, maar de gids is dan nog altijd diegene die de uitleg doet, en ook al hoor  je het als toerist via een versterkertje, er is dan toch nog altijd ruimte voor vragen? Ik denk dat toch veel mensen nog altijd de gids in het oog houden, door de intonatie van zijn vertelling, en de "mimiek" bij de vertelling. Dat versterkt tenslotte de uitleg, lijkt mij.

@Katrientje. Dat klopt wel, alleen hebben al je toehoorders 'stoppen in hun oren', en dat vergemakkelijkt de communicatie met de gids echt niet.

Verder heb ik hier geen ervaring mee :-)

@ Luc, niet met de 'Veemarkt' lachen he ;o)

@ Peter en Katrientje. Het klopt wel wat jullie zeggen, ik zag idd een gids, met een groep toeristen, en dan nog een paar meter verder nog een paar die waren achtergebleven om foto's te maken van de 'wegwijzer', en dringend hun groep moesten inhalen (Flickrs in spé?), dus in dat opzicht is het idd wel handig om zo'n versterker te hebben, want als je als gids constant op iedereen moet wachten .....

@ Peter: de bedoeling is juist dat ze door die stoppen de gids horen ... of begrijp ik jou nu verkeerd? Met 1 stop in en 1 stop uit je oor kan je de gids horen (meestal zit er wel een volumeknop op zo'n spel) én evt. andere dingen die je zou moeten horen (bv vragen van de "medetoeristen").

Zitten in dat toestel ook Plezante Wandelingen ?  Rudi en Ferre Digitaal ?

Neen, maar de Ferre was wel geinteresseerd in het toestel, hij kwam toen net langs.

Vanmorgen Rudi en Lucas van de Leur op radio 1 over het toestel. Ze waren beiden gematigd positief over het initiatief.