Een Mechels Peukenbakje ?

met categorie:  

Het probleem van zwerfvuil blijft een probleem omdat er a) te weinig vuilbakken zijn en b) omdat die vuilbakken niet tijdig geledigd worden.

Maar naast dit probleem blijft er ook nog de Merde van de sigarettenpeuken. Alhoewel er in Mechelen serieuze boetes op staan worden deze krengen nog steeds achteloos achtergelaten of weggesmeten op straten en pleinen.


En alhoewel de Niet-Rokers er tegenwoordig blijkbaar een sport van hebben gemaakt om de Rokers overal weg te jagen, zijn er toch nog mensen die de rokers hun pleziertje / verslaving gunnen en met briljante ideeën komen om (ook) deze overlast te bezweren.

---
Peukenbakje helpt rokers om strand proper te houden

Kuststad Oostende komt met een originele primeur: rokers kunnen er voor één euro een peukenbakje kopen. ”Een rookvrij strand willen we niet, een peukvrij strand wel”, zegt Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende.

Het peukenbakje is niet meer dan een eenvoudig blauw doosje uit stevig plastic. ”Perfect om de sigaret in uit te drukken en thuis leeg te maken”, vertelt Peter Craeymeersch. ”Het bakje is verkrijgbaar bij In&Uit, in het toerismekantoor naast het casino.

Er zijn er 5.000 besteld. Als de actie een groot succes wordt, laten we er nog meer maken.” Heeft het strand van Oostende dan zoveel last van peukenvervuiling ?

”Nee, helemaal niet”, lacht Craeymeersch. ”Dit is vooral een ludieke reactie op de oproep van professor Roger Blanpain. Die pleitte begin deze zomer voor rookvrije stranden aan de Belgische kust. Dat hoeft voor ons helemaal niet. We willen de rokers wel een proper alternatief bieden voor het uitduwen van sigaretten in het zand. Want dat kan wel een bron van ergernis zijn.”

(Het Belang van Limburg
)

---

Stel (en ik zeg : stel) dat Mechelen ook met zoiets op de proppen zou komen om de Stad proper te houden, hoe zou dan zo een Mechels Peukenbakje eruit moeten zien en in welke kleurtjes ? En misschien (al dan niet gratis) verkrijgbaar bij de In & Uit in de Hallestraat (Toeristen) ? En misschien in een vorm, zoals ze in Vlissingen gebruiken ?

En hier is misschien wat inspiratie voor vuilbakken en peukenpalen.

En dit is voor de Die-Hardroker : het bestaat echt, een Sigarettenpedia.

Kan je daar ook langenasem of tuttefrut of jim of hoe dat je die plakkerige boel wil betittelen, in kwijt? Dat stoort mij veel meer dan een sigarettenpeuk.

Weeral een bakje bij ...
Wat mij nog meer stoort dan die sigarettenpeuken is het spuwen op de grond, misschien kan daar ook een bakje voor gemaakt worden ... een spuwbakje ;-)
Maar alle gekheid in een bakje, het blijft een probleem van opvoeding. Veel mensen hebben geen respect meer voor andermans goed, en daar hoort de openbare weg dan ook blijkbaar bij, ze deponeren alles gewoon op straat waar ze het maar kwijt kunnen.
Deze week werd mijn kassa uit mijn winkel gestolen ... het ding werd teruggevonden op geerdegem schonenberg. Volgens de politie zagen buurtbewoners hoe de kassa uit een voorbijrijdende wagen werd uitgegooid ... zelfs dat wordt op straat gegooid ;-)
Misschien een idee voor een nieuw bakje, een diefstalbakje ;-)

Naast een heuptasje voor zijne plastieken paspoort en een heuptasje voor zijne GSM, krijgt de rokende toerist van de jongens en meisjes van In & Uit in de Hallestraat ook nog een heuptasje dat een peukenbakje bevat.  Het wordt dan wel een grellig zicht en de toerist wordt dan van kilometers ver gespot door de wakkere Flickr-fotograaf : Hawaiaans T-Shirt, korte broek, witte kousen, sandalen, zonnebril, fototoestel met telelens en 3 heuptasjes.

Wedden dat dat nog leuke foto's kan opleveren.

:-)

Die peukenbakjes zijn zo'n slecht idee nog niet. Ik zou niet gaan voor de optie van Vlissingen, want dan moet je dat ijsvormige geval de hele tijd in je hand houden als je aan het roken bent.  Een heuptas-achtig model is veel handiger voor de wandelende mens, of eentje met een schouderbandje zoals je dat kan dragen als een sjakosj ;o)

Het spuwen op straat vind ik ook zo irritant, ik begrijp nog steeds niet waarom mensen dat doen.

@ michael: het spijt me te horen dat je kassa gestolen is.

@ Hanna :

Die peukenpalen, te zien als je ff op de link drukt, zijn misschien wel een mooi idee om in de binnenstad in te planten op straten en pleinen.

Ze lijken gemaakt uit een soort van veredeld metaal.

Dus, als ons Bartje die zou inplanten, liever in metaal dan bv koper, want anders zijn ze oep nen ikke enne goa gepikt door Koperdieven.

@ gim: maar denkt ge dat een roker een hele tijd met zijn peuk rondlopen totdat hij zo'n peukenpaal tegenkomt? (ik weet het niet, want ik rook niet)

Volgens mij moet er gewoon een volledig "outdoor-pak" komen (om één of andere reden klinkt "outdoor-pak" beter dat "buitendeur-pak ;-)

Dat pak zou dan standaart voorzien kunnen zijn van verschillende zakken:
Een hondenpoepzakje, met ingebouwde geurverfrisser
Een zelfdovend en rookverwijderend peukenzakje voor de sigarettenpeukjes
Een uitneembaar en waterbestendig spuwzakje
Een gsm-zakje  voorzien van een buitenaansluiting voor handvrij bellen
Een mp3-zakje eveneens voorzien van een buitenaansluiting voor de oortjes
Een groen vak voor alle produkten die in de compostbak moeten terecht komen
Een pmd-zakje voor alle pmd afval
Dan moet er voor het gebruiksgemak ook nog een afsluitbare zak met hangslot voorzien worden voor het opbergen van gelbeugel en persoonlijke papieren.
En als we dan nog een afsluitbare zak voorzien voor onze huis en autosleutels kunnen we, zonder zorgen, de baan op voor een frisse wandeling.

Het pak zou vervaardigd moeten worden uit recycleerbaar materiaal dat na intens gebruik zichzelf zou ontbinden in de compostbak.
Het pak zou comfortabel moeten te dragen zijn, waterafstotend en luchtdoorlatend en liefst voorzien van een kap tegen de regen ....
Zijn er uitvinders op de blog die deze opdracht zien zitten?
;-)

Ge kunt er... 5 sterren mee winnen !

:-D

"De 5de ster is binnen !"

@michael: zou je in de specificaties ook niet vermelden:

moet bestemd zijn tegen zure regen?

@ Hannah

Ik , als roker, heb vaak een leeg pakje sigaretten bij waar ik mijn peuken in stop als er geen vuilnisbak in de buurt is.

Hoy Marc VC,heb jij dat van mij geleerd ? Of ik van u? Ik doe dit al 10jaar.Omdat ik soms vies was van al die peuken vooral aan bushaltes,moet je maar eens in den Bruul kijken. Maar dat is hier in de M.Sabbestraat vanzelfde hoor.Vraag maar eens aan het CW.

@ michael, misschien ook nog een klein huisvuilzakje, in het geval de vuilnisbakken in't stad te vol zitten?
enne, 'outdoor-pak' klinkt inderdaad beter en trendy ;o)

 

@ Marc VC en 'nen echte Mecheleir': brave burgers! Nam iedereen (allee, de rokers he) maar een voorbeeld aan jullie.

Nu Mechelen blijkbaar de Place-to-be is voor de (rokende) toerist, zal deze het zeker apprecieren als hem, in de In & Uit in de Hallestraat, (bijna) gratis een peukenbakje zou worden aangeboden.

En ik denk dat de rokende Mechelaar en de rokende Toerist meer gebaat zijn met een Peukenbakje of een Peukenpaal, dan met een torenhoge boete.  De Mechelaar zal dan wel eens kneurren, maar de Toerist komt gegarandeerd nooit meer terug naar Mechelen.

Deze laatste wil nu eenmaal een Stad om te zoenen en waar men van de grond kan eten en niet een stad waar Oom Agent je beboet omwille van een kleine zonde.

Wat is het nut van deze topic want dat ontgaat me wel.

Een hele tijd terug was er een interview op RTV waar men 2 Mechelaars interviewden die een peukbakje gefabriceerd hadden voor op hun fiets. Ze gingen graag fietsen en wilden ook ondertussen hun sigaretje roken maar waar blijf je met je peukje en de assen ondertussen?

Omdat ze geen boete wilden voor het weggooien van peuken kwamen ze dus op dat idee en het was zelfs zo dat als ze hun fiets parkeerden om iets te drinken op een terrasje, ze dat bakje konden losklikken van het stuur en het meenemen.

Ik weet dus niet wie er eerst was, zij of de stad Oostende maar zo nieuw is het dus niet. :-)

@ Filip :

Alles kan beter en misschien heb je je ook al eens doodgeërgerd (als roker of als niet-roker) aan Mechelse straten die volliggen met peuken.  Niet direct aantrekkelijk voor de Mechelaar en nog minder voor de toerist.  Die toeristen hebben nu eenmaal een ideaal plaatje in hun hoofd van Mechelen na het zien van Google Streetview, de Flickr-foto's en de toeristenbrochures / toeristenprentkaarten.

@nen echte Mecheleir

dat is volgens mij geen kwestie van pikken, maar een kwestie van gezond Mechels boerenverstand

Wat dacht de goegemeente van een doorgedreven automatisatie.Een lopenden band van de Brusselpoort tot de koeipoort en eentje van Battelbrug naar de Leuvensesteenweg.Aan het einde van de rit dan een ploeg sorteerders, bevordert de werkgelegenheid.Weg met den drek.

P.S. Dienen fliesband van Rudi Carrel staat nog te koop.

Een voorstel voor een Mechels peukenbakje...

(Tekening : Gimycko)

En neen, het is GEEN Mechelse Peniskoker !

Ziet er goed uit ... zelfs over de kleuren is er nagedacht.
Misschien nog verder uitwerken, het ontwerp laten registeren, wereldwijd verdelen en steenrijk mee worden ;-)

Ik ben geen roker, maar zo'n mooie koker zou me er misschien toch tot kunnen overhalen om ermee te beginnen ;-)

@ Michael :

:-D

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) : die lopenden band van u waarom moet die vanaf Battelbrug?  In uw voorstel is alleen het traject Battelbrug tot Deigempoort het enige stuk dat extra-muros loopt. Mogen we clandestiene afvalaanvoor verwachten via de Hotelweg uit uw "Juzekes-Eik-aan-de-Zenne"?

Nie Joke,wij hebben onzen eigen depot aan den Egleghemput dat weet ge toch al.

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) : ahaah,  worden de lokalen van de K.M.T.H.C. als depot gebruikt?

@Joke  Ge zijt te kurieus en kurieuse mensen leve nie lang

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) :  in bepaalde staatsvormen is dat inderdaad zo!

@Jokke, heeeel goed gezien. Achter het "ijzeren gordijn" zelfs met tientallen millioenen!

@Eddy Luyten (niet gecontroleerd): zekers als ze "niet gecontroleerd" waren!

@Jokker, ter controle moet ge het "zwartboek over het communisme" er ne keer bij halen...

en dat heb ik niet geschreven!

Toch leuk wat een gekleurd peukenbakje allemaal teweegbrengt, hier op den Blog !

:-D

@Eddy Luyten (niet gecontroleerd): oh zijn daar nog veel ander "zwart"boeken die gij  geschreven hebt?

Allez, voor de "Rooien" nog een rood peukenbakske en voor de "Zwarten" nog een zwart peukenbakske.  Maar dan zijn alle kleurtjes op, zenne !

:-)

@ Jokkertje, zet uw rood brilleke eens af, dan kunt ge lezen en misschien verstaan wat er geschreven staat...

Joker wij hebben thuis nog een hesp maar nu is ze op.Slaap lekker in uwen rooien nest.

Steekt Mechelen niet in brand, he !

Want voor al die as hebben we niet genoeg... peukenbakjes.

:-)

Gim,uit beleefdheid ga ik op U nu nog antwoorden.Ge moet genen bang hebben want wij gaan nu op ONZE markt al blussen.

@ LG :

Als gij, den Eddy en de Jokke nu eens een pint ging drinken en een sigaret zou opsteken, dezen avond, in een cafe op de Grote Markt en daar gaat bepalen wie de (nieuwe) vijand is en hoe ge die gaat bekampen.  Maar niet te veel heibel maken, want dan vallen jullie op en dat trekt journalisten en fotografen.  En steekt ook het kot niet in brand, want we hebben niet genoeg... enfin, ge weet wel wat.

:-)

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) :  wij danken  U voor uw bijdrage aan dit topic, waarin ik weeral veel geleerd heb vooral over de kleur van mijn bril! (bulderlach)

@Gimycko: tiens Guy, is het u ook opgevallen dat Opsinjoorke in de Streekkrant hier ook komt meelezen en het dan zogezegd gehoord heeft op het terras van de Concord?

@ Jokke :

Ik zou het begot ni weten want ik kreeg al eeuwen die gazettekes niet meer in mijn bus.

Ik wil niet discuteren over wie waar de mosterd gehaald heeft, maar wij hebben al jaren geleden zo'n peukenbakje meegenomen vanuit Spanje, waar ze op het strand werd/wordt gebruikt. En voor in de stad ... heeft m'n braaf ventje een doosje in z'n zak, waar de peuken in gaan tot er een vuilbak in de buurt is - en da's meestal thuis.

Dat Spaanse peukenbakje heeft een iets handigere vorm dan die hierboven getoond, net een frietzakske met deksel. Handig, want je prikt het in de grond op het strand zodat het niet wegwaait.

@ Katrientje :


Eigenlijk feitelijk zou zo een oud luciferdoosje daarvoor ook kunnen gebruikt worden. Ze bestaan of bestonden in verschillende groottes. Misschien laten fabriceren in plastiek, met eventueel reclame erop of foto’s van Mechelen of de Stad-om-te-Zoenen-sticker

Enfin, het is maar een idee...

@ Katrientje :
Of misschien die oude lege Tic-Tac-doosjes gebruiken, voorzien van een Mechels vlaggetje of Wapenschild ?

Een ideetje voor Mechelen, misschien ?

De Rotterdamse Asbaktegel