Mechelen wielerhoofdstad

met categorie:  

Amper is de Grote Markt ontruimd van alle restanten van een succesvolle Maanrockeditie, of een volgende topmanifestatie staat in de startblokken!

Jawel: woensdag is Mechelen de wielerhoofdstad van Vlaanderen als de Eneco-tour hier start en aankomt.  Het kruim van de wielerwereld zal door de Mechelse straten racen - en dat zullen we geweten hebben...

(foto: ptr)

In onze stad wordt het orgelpunt gezet van een achtdaagse tour door België en Nederland, met een slottijdrit, die vertrekt op de IJzerenleen en aankomst op de Grote Markt (waar trouwens de hele rit op een groot beeldscherm zal te volgen zijn...).

De Enecotour is de feitelijke opvolger van de Ronde van Nederland.  Sinds 2005 maakt deze tour deel uit van de UCI Pro-tour.  Hij werd genoemd naar het sponsorende bedrijf.  De top van de wielerwereld mogen we woensdag 27 augustus begroeten in onze Dijlestad!

Het parcours is 18,3 kilometer lang, en volgt voornamelijk de oevers van de Leuvense vaart.  Maar goed: laat ons het hele traject eens ontplooien:

Er wordt vertrokken op de IJzerenleen, en via Guldenstraat, Korenmarkt en Hoogstraat, bereiken de wielergoden de Brusselpoot...  Dan gaat het verder via de Auwegemvaart, waar de Battelbrug wordt opgedraaid.  Via de Stuivenbergvaart wordt weer richting centrum gereden.  Verder gaat het via de Geerdegemvaart en Vaartdijk.  En hoe gaat het verder: Brusselpoortstraat, Schuttersvest, Oude Brusselstraat, Graaf van Egmontstraat, Vijfhoek en Bruul, waarna er wordt aangekomen op onze Grote Markt...

Het volledige parcours wordt vanaf 10.30 u afgesloten.  Pas na 17.30 u zal de stad weer 'vrijgemaakt' worden...

Gratis fietsenstalling wordt ingericht.

Méér info:

www.enecotour.com

's Morgens kunt ge nog buiten geraken met uwen auto, maar 's avonds zal het hel worden om de binnenstad terug in te geraken.

Heb voor alle zekerheid een dagje vakantie genomen.  Dus zal ik op woensdag de benenwagen moeten nemen en fotootjes moeten schieten.

:-)

Heeft iedereen de brief van ons Bartje gekregen over wat / waar allemaal afgesloten is ?

Plopperdeplop! Ik word daar allemaal zo moe van.

Mechelen doods en stil en weinig te beleven?

Nog niet zo héél lang geleden werd onze stad dit etiket opgekleefd.  Weet je nog.   ;-)

Massaspektakels genoeg de laatste tijd ...

@Gimycko: die brief van ons Bartje waarin het over de Trainonbrug ging???

@ Jans : Doods, stil en... onveilig ! 

Zelfs ons Lukske (Deflo) vindt geen groezelige straatjes meer in het... Chicago aan de Dijle !

:-)

Hahaa, ik heb mijn plekske langs het parcours al lang in 't vizier, vlak na een bocht met de zon in de rug.. met dank aan google earth!

@gimycko: uw plekske is dat ver verwijderd van een terrasje aan de Vaart?

ik geef mijn wekelijkse zwembeurt niet op als ik weg geraak natuurlijk.

Ik heb ook speciaal een dagje vrij genomen! Ze rijden voorbij mijn ouders aan de Vaartdijk in Hofstade, dus ik kan me daar een ideaal plekje op de oprit voorzien en ze dan eerst aan de ene kant en dan aan de andere kant zien passeren.

Alleen jammer dat ons Tommeke er al niet meer bij is wegens Vuelta.

's Ochtends staat me wel een andere uitdaging te wachten: proberen de schoolboeken van mijn dochter op te halen bij de Ursulinen... Zal ik maar best met de fiets doen, denk ik!

@  Eefje

Let er wel op meisje  dat je niet door die troep volgespoten en gemiddelde pakkers van 73 pillen per dag (zie artikel betreffende de sportmensen in de tour de France) wordt meegesleurd in hun peloton. Je raakt er op de vaartdijk aan je ouders misschien niet meer tijdig vantussen. Wie zal zeggen waar de flikken je dan van gaan beschuldigen? Het wordt misschien een boete die het boekenfondsgeld van je dochter tigmaal overstijgt.

@ Jef: ik kan mijn mannetje wel staan, maak je geen zorgen! En bovendien: het is een tijdrit, de renners vertrekken één voor één, dus de kans dat ik in een peloton verstrikt raak, is vrij klein ;-)

Het kruim van de wielerwereld doet weinig wielerharten sneller slaan
http://www.sportwereld.be/yaGT/Index.aspx?pagetype=WRWedstrijd&id=WREL2008-RENECO&ArticleId=GAG1VMQCD

Ik word hier zot.
De helicopter van de VRT hangt hier constant boven mijnen hof !!
Kunnen ze dat ni vanuit een luchtballon ? :-)

 

Jan, das om u in uw zwembroekske of stringske te zien zonnen :-)

@ Jan

Wie zal dienen ballon dan opblazen?

@Jan Goovaerts: die luchtballon kunnen ze nergens vastmaken; gans de vaart hangt vol met plakaten verboden te ankeren!

@ Jan Goovaerts,

ik werd ook zowat zot van die helikopter. Almaar weer datzelfde rondje hier vlak boven. En ik hou niet eens van wielrennen...

Zou RTV een verslagske uitzenden? Seffens eens zien... Heb het hele gebeuren gemist, wegens veilig en wel op het werk in Antwerpen. En dus al wég VOOR de drukte en terug NA...
Naar de eigenlijke sportieve uitkomst ben ik toch wel benieuwd....  En aangezien er nog geen verslag op de blog staat...  ;--))

Het heeft me ongeveer drie kwartier gekost om van aan de jubelaan naar de oprit E-19 Noord te geraken.
Gelukkig ben ik geen stress-chauffeurke :-)
Alles in acht genomen vraag ik me af of de Mechelse handelaars wel echt zo gelukkig zijn met dit evenement ?

 

Met alle respect voor sport en ontspanning, ambiance in Mechelen en zo meer.  Dat is plezant, ik weet het.

Maar is het echt nodig de ganse stad te gijzelen?  Het was gewoon onmogelijk om vandaag ergens met je fiets doorheen te geraken zonder te moeten afstappen of kilometers rond te fietsen.  Sorry, maar dat is niet fijn voor de modale mens die moet werken op een doorsnee woensdag.  Sommige winkels waren amper te bereiken, ook niet zo leuk voor hen dus!  Als je met je fiets aan de hand over het voetpad of langs de terrassen van de Grote Markt wandelde kreeg je steeds verwijtende opmerkingen dat je in de weg liep.

Er is ook een verkeerschaos gecreëerd van jewelste.  In sommige straten werd je gewoon plots geconfronteerd met een verbodsbord en kon je niet meer verder.  Mensen die via de Veluwestraat of De Langhestraat naar de Ganzendries reden werden daar ineens verrast.  Het resultaat was dat vandaag gedurende de ganse dag de auto's in beide richtingen door onze eenrichtingstraat gereden zijn.  Voorwaarts, achterwaarts, kerend halfweg ... we hebben het allemaal mogen meemaken.  Het was een zeer gevaarlijke situatie.  Binnen de ring, buiten de ring, ...  Waar je ook naartoe wilde gaan, je werd geconfronteerd met een verkeersprobleem.

 Sorry, ik heb hier weinig respect voor.

In ieder geval handig gezien van de kuisploegen om vandaag de binnenbanen van de Astridlaan aan te pakken. In theorie kon daar toch geen hond langs!

Jokke: dat noemen ze op't stadhuis "het nuttige aan het aangename paren" terwijl "zij" in de vip-tenten aan het genieten waren......

@ Inge

Zo'n evenement gaat altijd met overlast gepaard. Wil je als stadsbestuur geen overlast moet je vooral niks organiseren of naar je stad halen.

Ik kreeg ruim op voorhand (eerste week van Juli ergens?) een brief van de Informatiedienst met de aankondiging van deze rit,  het complete parcours en de te verwachten problemen.

Ik heb ook gesakkerd op vanalles en nog wat maar was wel ruim op voorhand geïnformeerd. Heb er dan ook voor gezorgd dat ik bv vandaag geen boodschappen meer moest doen.

@Wout : We waren idd ruim op voorhand geinformeerd, maar dat neemt niet weg dat er verkeersproblemen waren.
Je kan die ontwijken door op voorhand je boodschappen te doen, maar ik begrijp ook het standpunt van Inge.
Als je in de binnenstad woont, of net aan de rand, word je, willens nillens, geconfronteerd met de chaos die rond zo'n evenement ontstaat en ben je bij momenten idd gegijzeld in je eigen stad, want of je nu tijdig verwittigd werd of niet, je zit er wel mee, he.
Ik kan me ook inbeelden dat een aantal chauffeurs het op zo'n momenten niet al te nauw nemen met de verkeersregels en het gevaar van hun onbezonnen gedrag niet inzien.
Ach, éénrichting, voor dat kleine stukje kan dat geen kwaad, denken sommigen, maar als iedereen zo redeneert, is het hek natuurlijk van de dam.
Voor mij hoeft het ook allemaal niet, want ik ben geen sportliefhebber, maar voor de wielerfans is het wel een buitenkansje om je favorieten eens in 't echt aan het werk te zien.
Ik heb wel genoten van de luchtopnamen van Mechelen op de televisie.

 

@ Jan G : Niet alleen op TV.

Ik stond daarstraks op de Grote Markt en kon alles volgen op groot scherm (Luchtopname vant Stad - Toren - De Vaart - enz).

Ik flikker mijn foto's straks wel ff op Flickr.

Hier heb je er al eentje...

de rest zie je op:

http://www.flickr.com/photos/16283292@N00/

Ah, is de koers dan al afgelopen?
Als je, zoals ik, aan de vaart woon is het alle dagen koers kijken. De wielertoeristen komen hier het ganse jaar voorbijgevlogen alsof ze prijzen kunnen winnen.
Voetgangers kunnen zich maar best uit de "spreekwoordelijke" voeten maken ;-)

@ Michael :

Vroeger werden die wielertoeristen (of zijn het Terroristen) ook wel eens Hangbuikzwijnen genoemd, die in het weekend hun kilometertjes afmaalden, in ne maillot met een zemen vel in genaaid en het eeuwige Kantelpoorten Van Praet uit Nijlen op hun bovenhemdje.  De Molteni-petjes van toen zijn nu echter al een tijdje vervangen door een aliengedrocht-hoofddeksel... out of Space.

:-)