Jeugdherinneringen

met categorie:  

Vanmiddag wandelde ik op de Melaan en viel mijn oog op de parkeerplaatsen op de Persoonshoek. Na al die jaren is nog steeds het verdwenen hoekhuisje afgetekend op de muur.Het huisje dat ik mij herinner als dat van Gust en Fieneke.Gust en Fieneke kan ik mij niet meer voorstellen, maar het huisje nog wel.Ik ben dan ook maar even op zoek gegaan naar enkele oude foto's. 

 

(Persoonshoek omstreeks 1920)    

(Persoonshoek omstreeks 1870)

Begin de jaren 70 liep ik twee jaar school in het Scheppersinstituut en als 12 jarige snotneus stond ik iedere morgen, samen met mijn vrienden klasgenoten, aan het kruidenierswinkeltje dat er gevestigd was.Het was geen Carrefour avant-la-lettre, want het was een piepklein huisje waar men niet alleen kruidenierswaren verkocht, maar ook sigaretten en snoep.Aan sigaretten waagden we ons (nog) niet, want wie weet lag er een broeder op de loer en in die tijd hadden we nog respect (en vooral veel schrik) voor de broeders en de leraars.Elke morgen kochten we enkele zakjes Panini prentjes en wat snoep om de dag mee door te komen.De prentenreeksen die ik me nog herinner, waren die van de voetbalcompetitie, de wielrenners en een reeks over vliegtuigen.Buiten aan het raam werd er dan duchtig gewisseld en op een blad aangetekend welke beelekes we al hadden en welke nog niet.Toen we daar het gelukkige kind stonden uit te hangen, wisten we niet beter dan dat alles eeuwig zou blijven zoals het was en waren we er ons niet van bewust dat alles, 35 jaar later, er totaal anders zou uitzien.Mijn Panini prentenboeken ben ik door de loop der jaren kwijtgeraakt en mijn klasvrienden van toen zie ik ook niet meer.Het winkeltje van Gust en Fieneke staat nog op foto en wie weet heeft ergens nog wel iemand foto's van het interieur en de uitbaters.De geur van de Lamot-brouwerij aan de Vismarkt 's morgens vroeg ligt ook nog vers in mijn geheugen.Sommige dingen vergeet je nooit.Wie heeft nog foto's van dit pitoreske winkeltje ?

  (Persoonshoek omstreeks 1985)

Wat ik mij vooral van dat winkeltje herinner, naast het feit dat ik daar ook regelmatig snoep ging kopen, wie niet trouwens, was een voorval dat een toenmalige schoolkameraad van mij er ooit voorhad.
Hij was daar gaan zingen met sint maarten, of iets gerdelijks, en had er een appel gekregen, t was wel een geblutste en half rot. De dag nadien, toen we naar school gingen is hij die appel terug gaan geven, met de nodige uitleg. Wij hebben nadien hard moeten lopen om ons uit de voeten te maken ...
T moet wel indruk gemaakt hebben, want da's ondertussen hééél lang geleden.

@Jan

Als ik het zo van u lees Jan dan waren wij in het begin van de jaren vijftig reeds bevoorrechte leerlingen in den TSM.Wij hadden in de school reeds ons eigen snoepwinkeltje dat werd open gehouden door Pier en Melanie.Buiten hun normale job als concierge verkochten ze allerlei zoetigheden.De openingstijden waren strikt genormeerd, ttz tijdens de lesuren werd er niets verkocht.Hoeveel procentjes directeur Vermandere zaliger hier aan over hield kan ik u niet zeggen.

De fotos zijn mooi.Nostalgie pur.

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) : dat van die percentjes komt dat door te veel zuurtjes gesnoept te hebben?

@jan: het zijn prachtige foto's die je plaatste. Ik woonde niet in de buurt dus ik heb ook geen affiniteit naar deze snoepwinkel, maar ik dacht wel dat ik iets kan terugvinden wat misschien herkenbaar zou zijn. Ik ga morgen zoeken.

Jammer dat het niet meer bestaat. En vooral die tweede foto heeft veel karakter.

Ik heb mij trouwens vaker afgevraagd waar de naam Persoonshoek vandaan komt. Weet iemand dat?

Aan dienen met zijn twee linkse voeten. Ja het waren van die rooie tutterkes made in de ?.?.?.

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) : gemaakt in de PATERNOSTERBOLLEKENSMAKERIJ?

Ik had me nochtans voorgenomen niet te beginnen ROEPEN, maar wat moet je tegen slechte verstaanders?

@Jokke oep zeun  ... en @Luc,

Een andere blogger proberen te kleineren en/of roepen is feitelijk blijk geven van gebrek aan goede argumenten... Niveau houden aub!

En niet iedereen moet er dezelfde visie op na houden; het zou nogal tristig worden op Mechelen Blogt....

@ John :

Als ze dat zouden doen in bv "De Stille Genieter" in de Nauwstraat, dan smijt de Gerard die 2 gasten, na een half uur, gegarandeerd in de Dijle om stoom af te laten. 

En met die stoom voorziet ge Mechelen, voor een heel jaar, van elektriciteit.

:-D

PS : De Luc zit er niet direct voor iets tussen...

@Gim

Dit is natuurlijk een heel gevaarlijk insinuatie.Het is toch niet de schuld van Gerard dat heeeeel veeeeel stadsgenoten er langzaam hunnen buik van vol krijgen.

@L.G.: Wat is er een insinuatie ? Ik kan niet volgen ...

Ik begin stillekesaan het broebelsch.... te krijgen van die naast-de-pot-zeikers die op iedere post hun zurigheidsgraad moeten kunnen uiten!

Degenen die mij kennen weten heel goed dat ik heel wat over dat winkeltje kan vertellen, maar zolang die VB-jongens hier de boel blijven verzieken, zit ik liever in een hoekje met mijn rode boekje!

 

@ gastblogger: de naam zou komen van de familienaam Persoons die daar ooit woonde. Wat hun verdienste was, weet ik niet.

Focus, gentlemen, focus !

Onze Jan G had het over Jeugdherinneringen, waaronder een snoepwinkeltje.  Maar Jeugdherinneringen is veel breder dan alleen maar dat.  Sommigen hier willen duidelijk niet dat we in het verleden blijven hangen en anderen dan weer wel.

Zo leren we het Oude Mechelen kennen uit eerste hand, maar ook de toekomstplannen of visies van anderen.  Dat maakt den Blog hier nu zo uniek.

Dat er af en toe gebotst wordt, dat is begrijpelijk.  Tenminste kunt ge hier niemand onderbreken.  Maar in real life zet de cafebaas u gegarandeerd buiten.  De Gerard van de Stille Genieter ziet er misschien gene struise uit, maar voor hetzelfde geld heeft hij ne zwarte band in karate.  Dus...

@Den Blog

Wij zitten nu in een situatie dat hier mensen betwisten dat andere mensen een mening hebben en die ook vrij moeten kunnen uiten. Mensen die open en vrij willen meepraten hoe het met ONZE stad verder moet worden door hen bewust vernederd.Gim heeft het uitstekend verwoord: " Visies van anderen ". Er is geen mens ter wereld met wie ik weiger te praten wanneer hij tenminste open staat om ook naar mij te luisteren.

Dat de verzuurden, intoleranten en verziekten nu opstaan.

Wie zei er ook weer dat het internet de langste cafétoog ter wereld was ?

@ LG : Schrijf je in en start een artikel.

Misschien een item met een politiek (Mechels) tintje.  Dan zijn we zoet voor een volle week fun.  Pro en Contra.  En de Bloggers die niet mee willen, afhaken of niet geinteresseerd zijn, laten dat artikel dan gewoon opzij liggen.

Denk er wel aan dat "Die andere Blogger" wel eens om de hoek kan wonen want zo groot is Mechelen ook weer niet.

:-)

@ JT : 100 pct correct !

Laat ons de kerk in 't midden houden.
Niks tegen politiek gezeik, maar wel tegen propaganda, van welke kleur dan ook.
Wel zou ik, en ik denk met mij vele anderen, het appreciëren als het in een aparte thread gebeurd, zonder een andere posting naar de kl... te helpen.
Het is de bedoeling dat we uit de antwoorden van de anderen dingen te weten komen over het onderwerp die we nog niet wisten.
Dat maakt de Blog interessant.
Deze posting gaat over het huizeke van Fieneke en Gust en niet over de Vaandelzwaaiers, over de sossen, of over eender wie.
Politiek heeft hier niks mee te maken, dus hou het zo, aub.
Waarvoor mijn oprechte dank.

@ Jan G :

Die foto van die zuurtjes... geeft me jeugdherinneringen.

"Die neem je mee, zolang je verder leeft."

Aan Gim,

                 ik ben er van overtuigd dat u begrijpt dat politieke debatten daar moeten worden gevoerd waar ze thuis horen. Wie het tegendeel beweerd  is een .....

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) : is een demokraat?

@ Jan G :
Na de rokers en de drinkers gaan de gezondheidsfreaks de oorlog aan met... de snoepwinkels.

Kon Margriet Hermans nu echt geen zinnigere dingen bedenken ?

(Toen dat ik - indertijd - nog op het College zat, was een vaste afspraak het Sint-Pieterswinkeltje)

zeg astemblieft he zeg, kunnen jullie die politiek niet ergens anders dan op de blog uitvechten?? ik krijg hoe langer hoe minder goesting om hier nog te komen lezen en bijleren! doe zo voort en het is een privéblog voor politieke zageventen en al de rest is gaan lopen! kampioen topic verzieken zeg!

salut en de kost, ik hou het voorlopig hier voor gezien, de lol is er voor mij vanaf!

 

Waar gaat het in godsnaam over. Ik heb nergens een poltieke insinuatie of gesneer of wat dan ook gezien. Tenzij alles begon met die percentjes van de directeur? Mannekens astamblieft, het loopt de spuigaten uit.

Komaan, terug naar het onderwerp.

En nog eentje, voor het slapen gaan.

En zo zette ik het ooit op papier...

En nog eens van opzij ....

En nog eentje, deze keer getekend door Guust Dierikx

Hé!!! Die ken ik.De Gust was een zéér goede filmer,die tekenning komt uit  het boek"Kadodderke" van Jack Verstappen mooie illustaties van de Gust.Het boekje is ook al van Juli 1970.Heb van hem een mooie pentekenning gekregen met de molen van Keerbergen staat ook in dat boekje blz68. Hij was ook jaren een gewardeerd lid van Mecina.

Ik heb de tekening inderdaad gevonden in het ' Kadodderke'. Een beetje spijtig dat men de laatste jaren wat meewarig praat over ' folklore ' zodat de verhaaltjes van Verstappen niet direct in de hitparade ( weer zo'n oud woord ) verschijnen. Ik begin hoe langer hoe meer belangstelling te krijgen ( en dus ook respect ) voor die ' losse verhaaltjes '.

Dit winkeltje was in de jaren '80 beschermd als monument. Omdat het zogezegd niet meer te restaureren viel hebben ze het maar gedeclasseerd en afgebroken. Ook de overblijfselen van het brugje en leuning zijn daarbij verdwenen. Nu heeft men daar heel veel spijt van, want het had een prachtig sluitstuk kunnen zijn van de weer open gelegde Melaan.

Ik pleit er dus voor om dit stadsgezicht te reconstrueren, maw de fout te herstellen die men 20 jaar geleden gemaakt heeft. Maar ja, de zng "hedendaagse" architecten, monumenten en landschappen en stedenbouw  zullen weer zeggen dat zo'n "historiserende" stijl niet kan...