De Leuvenaar Tom Troonbeeckx startte in Heverlee het initiatief “Het Open Veld”, oftewel een zelfoogstboerderij. De idee ontstond omdat lekkere, verse en lokaal geteelde groenten nog maar moeilijk te vinden zijn. De winkelrekken liggen vol met uien uit Egypte, boontjes uit Kenia, appelen uit Argentinië, ... maar de gevolgen voor mens en milieu worden steeds duidelijker.
Met het iniatief in Leuven wil men een positief alternatief bieden voor een productiemethode die energieverslindend is en mens & milieu uitbuit. Op enkele percelen van een paar hectaren teelt men verse seizoensgroenten en kleinfruit. Door een jaarlijkse bijdrage word je lid van de boerderij en mag je zelf je groenten komen oogsten. Zo heb je niet alleen de meest verse groenten, maar leer je ook de boer kennen die voor de groenten zorgt.
Je draagt dus samen met een groep mensen zorg voor een stuk land. Het is een sociaal en economisch concept waarbij boer en consument de handen in elkaar slaan. Via een vooruitbetalingssysteem wordt de financiële druk op de boer verminderd en door een open boekhouding en directe inspraak weten de leden wat er met hun geld gebeurt. De leden genieten niet alleen van hun gezonde groenten en kleinfruit, maar ook van het sociale leven op en rond het bedrijf. Je kan zo op een betaalbare manier aan goed voedsel geraken en het is een alternatief voor mensen die een eigen tuin teveel werk vinden (of er gewoon geen hebben), maar toch heel graag verse groenten uitkiezen.
Bovendien verklein je op deze manier onze “ecologische voetafdruk”, want het voedsel moet geen kilometers afleggen. Het leek me een tof iniatief dat ik ontdekte in een uitzending van “1000 Zonnen” en ik vroeg me af of zoiets in Mechelen (of wellicht veleer in één van de randgemeenten) ook leefbaar zou zijn?
@ EvaM : Ik heb de uitzending ook gezien. Het idee is zeker niet slecht.
En ik wil het gegeven nog breder zien : Hoe zit dat met Volkstuintjes in en rond Mechelen ?
Wel, ik ben voor ! Ik zou meedoen, denk ik.
Dit is helemaal anders dan een volkstuintje, daar moet je zelf het werk doen. En als 'werkende mensch' wordt dat moeilijk. :-)
Meer info
Blijft de vraag : Hebben we in gods naam kiwi's nodig van de andere kant van de wereld ?
En dat terwijl we vlakbij al het fruit hebben dat we nodig hebben. En zijn er eigenlijk nog "oude" gewassen of groenten, die we al decennia uit het oog verloren zijn, maar waar onze grootouders groot en sterk van zijn geworden ?
En wat is dat daar tegenwoordig allemaal over Raw Food ?
Hebben jullie ,de laatsten tijd,al op de prijzen gelet? Vandaag betaald voor twee (2) bananen 0,98cent,das 20bfr voor één(1) banaan.En dat is met bijna alle soorten fruit én groenten hoor.
Binnenkort alles PER STUK te koop.!
@ Jackie : Dat is nu juist het probleem.
Die bananan komen van den andere kant van de wereld en dat moet allemaal tot hier komen met boten en vrachtwagens. En als ge dan ziet wat de prijs van de naft tegenwoordig is.
Misschien teruggrijpen naar de Jonagold uit Haspengouwen en druiven uit Hoeilaart. En voor de kiekens : geen Kentucky Fried Chicken, maar ne gewone Mechelse Koekoek !
@Gimycko: en in de winter geen ijskreem meer met aardbeien, maar met warme noordkrieken!!!!! Eigen krieken eerst ..... maar zijn er nog wel??
En wat at Eddy, toen hij jong was ? Wat hing er aan de struiken in zijn straat of het nabije bos van vroeger ? Bessen ? Krieken ? Kernillekes (alhoewel ik niet denk dat dat een Mechels woord of benaming is) ? En was dat allemaal eetbaar ?
Dit jaar weinig bijtjes in de bijt dus weinig bevruchte fruitbomen en bovendien is in mijn bongerd alle fruit opgegeten door de vogels, 't is echt een slecht jaar (klaag klaag) en zelfs de groenten zijn in twee dagen door de bloote slakken opgevreten.
geef mij dus maar een coupe fruit met bananen uit afrika, kiwis uit new-zealand en druifjes uit bommerskonte. helaas, helaas
't is braambezentijd misschien kunnen we een crèmeglaske eten met braambessen. die kan je plukken van de struiken op de oever in de bruul als je een bootje hebt.
Als ik jong was, al een tijdeke geleden, at ik stekebezen en rode beskes van bij de buren,
want die stonden nogal kort tegen de afsluithaag! En appels en zelfs pezzekens haalden we uit de bomen van.... en zo leerden wij heeeeel rap lopen! Mooie tijden, toen kattekwaad nog echt kattekwaad was.
@ Gimycko, heel grappig was bievoorbeeld voorbij de kruidenier lopen en doen alsof ge een appel, peer of sinaasappel naamt. Goed voor de beenspieren!!
En zou Eddy ook wel eens van de dobbel fluppen, de belle fleurekes, de stekebezen en de mispels geproefd hebben ?
Eddy, met die stekebezen , gij kunt gedachten lezen
Tegenwoordig serveren ze amper nog echte Kropsla bij bv ne Croque-Monsieur. Meestal zo een soort grellig gebladerte (kan effe niet op de naam komen). Daar zullen ook wel varieteiten in zitten.
En komen Kersttomaten uit de omgeving of komen die van bij de Kerstman op de Noordpool ?
heum, het zijn wel KERS-tomaten hoor gimmy
Dat grellig gebladerte blijkt Krulsla te zijn.
@ Lieven : Dat zoek ik effe op !
@Gim
Die kiwi 's zouden die echt nog van zo ver komen.Ik dacht eens op TV gezien te hebben dat men daar bij onze noorderburen ook druk mee bezig is.
@ Lieven : Klopt. Alhoewel het nog niet op de wikipedia te vinden is.
Ge leert hier elke dag wat bij, alhoewel ze niet zouden misstaan in een KERSTboom !
:-)
Sla is de saaiste groente ter wereld. (mensen hebben niet de enzymen om er de nodige voedingsstoffen uit te halen)
@ GL :
Dat het nu knopen zijn voor ne frak of levend vee, alles gaat de wereld rond !
@gimicko: voor uw tomaten in "the wiki" http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_tomato
en dat heeft niks met dat vriendje van Jan Goovaerts te maken ("Eddy Blogt")
@ Jokke :
Bedankt ! Heb effe het artikel gelezen. Ook niet direct van Vlaamse / Mechelse origine, die Kerstomaat. Hoelang wordt die eigenlijk al aangeboden in Katelijne ? En wordt die tegenwoordig hier ook gecultiveerd in een of andere serre ?
Het Griekse eiland Santorin zou de exclusive producent zijn van de Santorini tomaatjes.Hadden we daarstraks geen specialisten aan het woord op dat gebied ?
@ GL : Effe Jans vragen.
Wij zouden het ook kunnen hebben over : SOLANUM LYCOPERSICUM VAR.CERASIFORME
We zouden het ook kunnen hennen over : TUMATENSOEP MET BALLEKENS
en over die Kiekewis; http://www.houtwal.be/vakartikels/bijzonder_winterhard/goudgele-kiwi.htm
Wie bedenkt of bedacht feitelijk al die Latijnse benamingen ?
Onze Rembert (Dodoens) ?
Aankondiging van een mooi initiatief Eva! Gelukkig worden steeds meer en meer mensen bewust van deze problematiek. Misschien dat dergelijke initiatieven toch tot nadenken aanzetten, én ... tot een verantwoorder consumeren...
In Mechelen bestaan er wel al een aantal zogenaamde 'voedselteams', waarbij een aantal gezinnen zich groeperen om bij een aantal geselecteerde boeren of slagers hun waren aan te kopen - te stockeren en te verdelen.
@ Gim
Het zou de zweed Carl Nilsson Linnaeus ( 1707 - 1778 ) geweest zijn.
Als je dan toch zonodig de Latijnse namen van planten en dieren wil gebruiken, doe het dan wel even juist:
Solanum lycopersicum
Zoals opgemerkt is het systeem ontstaan met Linneus. De dubbele benaming geeft genus en species weer. Hierbij wordt het genus altijd met een hoofdletter geschreven, de species nooit. Als de naam schuin kan opgemaakt worden geniet dit de voorkeur, zoniet moet hij onderlijnt worden (bv. op oude type-machines).
Er worden nog steeds soorten beschreven, het kan dan gaan om nieuwe soorten of het opnieuw (beter) structureren van een bepaalde groep planten. Het is een eer voor een bioloog om een soort te kunnen beschrijven en zijn naam achter de soort te kunnen voegen. Zo zal je bij vele soorten de bovenvermelde Linneus (of zijn afkorting) achter de naam terugvinden.
FF terug on topic:
Veel van de kiwi's die men hier consumeert komen uit het middellandse zeegebied. De tijd dat ze allemaal uit Nieuw-Zeeland kwamen is al lang voorbij. Ik heb het kweken van tomaten in dit landje altijd al absurd gevonden. Het kost veel energie om de serres te verwarmen en eventueel te verlichten. Het is interessanter om ze in te voeren uit Zuid-Europa waar men geen stookkosten heeft. De energie die in het transport kruipt is lager dan de energie voor de verwarming hier in België. Bovendien heb je dan een smakelijke tomaat die zon heeft gezien ipv een lokaal gekweekt smakeloos ding.
Er kan echter wel wat bespaard worden op energie in de voeding door weldoordachte keuze te maken in de supermarkt bv.:
- geen gepelde garnalen, deze worden immers dikwijls in Ceuta of Melila gepeld (enclaves van Spanje in Marocco)
- geen victoriabaars, deze wordt per vliegtuig ingevlogen uit Afrika, de teelt is daar een ecologische ramp !
- oppassen met snijbloemen, deze komen veelal met luchttransport uit Afrika
- ...
Blijft ook het dilemma : vers of uit blik.
Volgens berichten zijn groenten in blik veiliger, properder (meer gewassen) en gezonder alhoewel... als ge de verhalen hoorde van die jobstudenten die, in den tijd, vakantiewerk deden bij de Maris Thumas.
:-)
Mijn grootvader zaliger was een tuinbouwer in Katelijne Waver, destijds aten wij bijgevolg enkel eigen teelt en uiteraard seizoensgebonden, dat kon wel eens tot gevolg hebben dat er bv. 3 keer per week witloof gegeten werd of alle dagen asperges (lacht), 't was in ieder geval lekker. En ik ben bovendien enorm blij dat ik in die omgeving ben mogen opgroeien, het was de prachtigste speeltuin die je je als kind kon indenken!
Die bewuste reportage op tv heb ik ook gezien, mocht er in het Mechelse zo'n initiatief komen dan ben ik zeker kandidaat om mee te doen.
Een volkstuintje, ik heb er al over nagedacht, maar 't is zoals Peter zegt: de tijd om erin te steken is niet altijd voorhanden
wij zijn al meer dan 10 jaar lid van voedselteam hier in Mechelen en héél tevreden . En bioboer Busschots kweekt al jaren kiwi's in Koningshooikt!
Lieve mensen uit Mechelen,
Ik ben zelf "aandeelhouder" bij Tom in Leuven (Open Veld) of ik zou mezelf eerder groentenplukker noemen. Wij genieten er met volle teugen van om de groenten uit de aarde te halen en nieuwe "oude" groenten te ontdekken. Doen!
Dubbele bedenking:
als dit soort initiatief tot doel heeft het gebruik van seizoensgebonden groenten te promoten (en dus nodeloos energieverbruik (transport etc) te voorkomen) kan ik het alleen maar toejuichen. Net als de Voedselteams.
Als het gaat om het in huis halen van 'gezonde', 'natuurlijke' producten ben ik erg pessimistisch. De opkomst en teelt van Genetisch Gemanipuleerde Organismen (GGO's) gaat dat op termijn, als het al niet te laat is, onmogelijk maken.
Wanneer de zaden en resten van GGO's in de voedselcyclus terechtkomen (door grond, lucht, water, name it) gaan die alle andere producten infecteren met hun eigenschappen. Daar is geen twijfel over. Dan mag je als goed bedoelende bewuste boer en consument nog zo je best doen.
Het probleem in Vlaanderen is geschikte landbouwgrond te vinden om dergelijk project op te zetten. Jonge bio-boeren opgeleid door Landwijzer staan in de rij te wachten tot er geschikte grond vrij komt. Omdat het ook rentabel zou zijn, is er ook al al gauw minimum 4 ha nodig.
Volkstuinen en gemeenschapstuinen is dan ook wel een oplossing en dat kan bv door gebruik te maken van het Square Foot Gardening-systeem.
"Square Foot Gardening" of "Vierkant Tuinieren" is een duurzame methode van tuinieren die rond 1980 ontwikkeld werd door Mel Bartelomew.
Het grote verschil met een normale moestuin is bij "Square Food Gardening" dat je bakken gebruikt van 1m20 bij 1m20 die onderverdeeld worden in 16 vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak wordt beplant met een andere groente of tuinkruid. Door zo te tuinieren zijn al de groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen en wordt verspilling van zaad en water en eventuele meststoffen vermeden.
Lees meer : http://chiconsmethespeeneentrappist.blogspot.com/2010/01/vierkant-tuinieren.html
Een week of zo geleden verscheen het interessante artikel “Labour maakt voedsel tot verkiezingsthema” in de Morgen. Het artikel bericht dat Groot-Brittannië op een duurzame wijze meer lokaal voedsel moet gaan produceren om het hoofd te kunnen bieden aan ecologische uitdagingen zoals de klimaatverandering en de wereldwijde bevolkingsgroei. Dat is althans de conclusie van het rapport ‘Food 2030’ waarmee de regeringspartij Labour van voedselzekerheid een verkiezingsthema maakt.
Een primeur is de idee om van start te gaan met tijdelijke huurovereenkomsten tussen landeigenaren en vrijwilligersorganisaties.
Hij wil daarbij mensen stimuleren met het oog op de aanleg van gemeenschappelijke groentetuinen op braakliggende terreinen of bouwgronden die soms jaren wachten op ontwikkeling.
Een grondenbank zou dit proces in goede banen moeten leiden, de contacten tussen de betrokken partijen moet aanwakkeren en ervoor zorgen dat de gronden duurzaam bewerkt worden.
Ook dergelijk initiatief is noodzakelijk in Vlaanderen om jonge boeren die de landbouw op een andere manier wil aanpakken te ondersteunen.
Lees meer : http://chiconsmethespeeneentrappist.blogspot.com/2010/01/labour-maakt-voedsel-tot.html