Zonnige groetjes uit...Afrika

met categorie:  

Wist je dat de wijk Tervuursesteenweg wel 58 verschillende nationaliteiten telt?  17 hiervan zijn Afrikaans...  Reden te meer om dit continent eens extra in de verf te zetten tijdens de Global Fiësta van gisteren!

Het was weerom een méér dan geslaagd kleurrijk volksfeest, met Vlaamse en Afrikaanse ingrediënten, waar vriendschap en solidariteit hoog in het vaandel stonden.

De 'inkt' van mijn fotoreeks over Ottertrotter is amper opgedroogd, of hier komt mijn volgende reportage-in-beeld van een exotisch Mechelen.  Met de zonnige groetjes uit...Afrika. 

(foto's: Jan Smets)

De grijze blokkendoos-wijk van Mahatma Gandhi kampt nog vaak met een negatief imago.  En da's jammer: want in deze sociale buurt in Mechelen-Zuid valt er ook wel wat moois te beleven.  Wie gisteren de sfeer opsnoof kan dit beamen. 

Wijkbewoners, parochianen van St.-Jozef-Coloma, talloze vrijwilligers...  allen zetten ze hun schouders onder dit prachtige volksfeest dat stilaan een traditie is geworden.  En terecht.  Wie eenmaal de drempel van Mahatma Gandhi is overgestoken komt zéker terug.

Wat maakte het zo uniek?

Er waren de oer-Vlaamse tonen van de Koninklijke Harmonie Mechelen, die in de Hanswijkenhoek haar thuisbasis heeft, gemixt met de meeslepende muzieklijnen uit de Maghreblanden en de opzwepende ritmes uit zwart-Afrika...

Kinderen leefden zich uit op de djembé...

Blonde ukkepukken en kastanjebruine kleuters: ze speelden naast en met mekaar in harmonie zoals alleen kinderen dat kunnen...

...om toch maar even over na te denken...

...een Marokkaanse moeder die Vlaamse frieten bakte...

...slurpen van munthee, apenbrood, zoete aardappelen...  Het was er allemaal: het geurde en nodigde uit tot proeven...

schminkstand, prachtige fototentoonstelling verzorgd door de GROM, ...  voor elk wat wils dus...

Grenzen doorbreken?  Het kan met wat goeie wil..., met wat struikelen en verder strompelen, met vallen en opstaan... maar met wat inlevingsvermogen en de kracht van positief denken lukt er veel...

Global Fiësta levert elke zomer het bewijs!

(foto's: Jan Smets)

Heel mooie foto's. Ik was er 's morgens voor de opbouw maar ben er in de namiddag niet geraakt.

Ik heb blijkbaar wat gemist.

mooi, mooier, mooist !!!

goed werk !!!

Onze wereld/samenleving kan mooi zijn, mits een beetje goeie wil.

Mooie reportage, Jan!

kan enkel maar beamen! met  respect kan men veel bereiken!proficiat Jan

Prachtig Jan... mooi om te zien hoe de wat vergeten armemensenparochie van over 't water een bonte verzameling wereldburgers heeft samengebracht. Coloma weet nog steeds van aanpakken!

Enkele jaren geleden was er toch meer ambiance op Global Fiesta. Ik vond het een beetje 'koeltjes' voor het Afrikaanse thema. Ik beken voor een gedeelte schuld, met de harmonie hadden we ook geen aangepast programma.

Mijn dochter heeft zich geamuseerd, wat het belangrijkste is.

Misschien nog één negatieve noot: de BBQ was niet te vreten.

@JC: Met wat had je mindere ervaring te maken? Met het eten dat geserveerd werd of met de bakkers die aan de BBQ stonden?

Prachtige reportage Jan en knappe foto's !  Bedankt ook dat je de tentoonstelling van de GROM vemeld hebt.  Wij hebben dit jaar samengewerkt met Global Fiesta en dit was een zeer positieve ervaring.  Inderdaad met respect en wat goeie wil bereik je heel wat.

Wat de ambiance betreft, die was er zeker !  Alleen jammer dat er al wat mensen weg waren bij het laatste optreden van Brassafrik, dit was echte topklasse !  Wie het wat koeltjes vond, moest maar mee dansen...

@Filip: Wat dacht je ? Als ik zeg vreten dan heeft het met het eten te maken. M.a.w. het smaakte me niet, het was slecht !

@JC: Ik herhaal dus nog is. Was het de schuld van de bakkers waardoor je vond dat het eten niet lekker was of was het eten goed gebakken maar was het je ding niet?

spijtig dat er soms wel zaken worden verpest ;s