Werk aan de kerk!

met categorie:  

De gotische Sint-Janskerk wordt héél binnenkort in de steigers gezet. In de tweede week van augustus zal de firma Renotec uit Geel de kerk inpakken tot...eind 2010.  En da's hoogst nodig.  Want de gevel van dit zandstenen gebouw uit de vijftiende eeuw is op vele plaatsen ernstig aangetast.

(foto: Jan Smets)

Binnen twee jaar oogt Sint-Jan zéker zo knap als de pas gerestaureerde OLV-over-de-Dijle. Deze laatste is een echt pareltje geworden.  Ik ben blij dat Sint-Jan nu eindelijk, na lange tijd wachten, ook diezelfde weg zal opgaan...

Ook het interieur zal worden aangepakt.  Kortelings volgt een bouwhistorisch onderzoek.  En de restauratie zal gebeuren na de buitenrestauratie.  Nog even geduld dus...

Een groot gedeelte van het ronduit schitterende houtsnijwerk in Sint-Jan kreeg al een grondige opknapbeurt.  Als nu ook de rest zal volgen, zal Sint-Jan nog méér tot de verbeelding spreken dan ze nu al doet...

Het dossier om de OLV-van Hanswijkbasiliek aan te pakken, is ook al in opmaak.  Al vraagt dit wel wat tijd.  Eerst moeten dringende werkzaamheden worden uitgevoerd om de kerk zo goed mogelijk in stand te houden.  Het regent immers binnen via de ramen in de koepel!

Maar goed - als dit hersteld is, kan de restauratie volgen.  Via een materiaal-technisch onderzoek zal men bepalen welke kleuren en materialen zijn gebruikt bij bouw en verbouwingen, en hoe hun toestand is...

Ja, het ziet er rooskleurig uit voor de mooie koepelkerk van Faydherbe.  De al jaren om restauratie schreeuwende bedevaartskerk ziet eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

Ook voor Sint-Petrus en Sint-Paulus op de Veemarkt is de kogel door de kerk.  Tegen het einde van dit jaar wil Mechelen de premie voor de restauratie al aanvragen.  Daar gaat het zelfs sneller als voor de Hanswijkkerk. 

Ik ben écht benieuwd hoe deze mooie barokkerk zal stralen na de broodnodige opknapbeurt.  Want ik hou wel van deze kerk...

Een deel van de gevel van de barokke Begijnhofkerk mag dan al trots pronken... en 'God-de-Vader- mag dan al blinken in de zomerzon... voor de rest is men minder optimistisch over de verdere restauratie.  Dit dossier zit muurvast...  Jammer...

Maar laten we toch maar hoopvol wezen.  Voor drie belangrijke historische kerken nadert het einde van een jarenlang sukkelgangetje...  De 'torens aan de Dijle' zullen nog in 'waarde' toenemen als alles voltooid is wat moet.

(foto's: Jan Smets  -  bron: GvA van 19 juli - SvH)

Je hebt de titel wel juist gekozen: er is fysisch werk te verrichten maar ook denkwerk. Wat gaan we in hemelsnaam doen met die ( hopelijk ) gerestaureerde kerken? Allemaal musea van maken? Ik wou dat het mogelijk was / zou zijn. In ieder geval overschrijdt dit de mogelijkheden van de betrokken kerkfabrieken.

Als de ' wijzen van de stad ' ( en ik heb er vandaag nog altijd vertrouwen in ) evenveel geld willen investeren in de toekomst van hun stadspatrimonium als aan de natte droom van Infrabel met hun nieuw station en parking voor de Zaventem-bezoekers, dan zouden we al een flink eind in de goede richting zitten. Allen ben ik archi-wantrouwig tegenover de practische uitwerking van het vooropgestelde ' bescherming van het stedelijk patrimonium '. Met alle respect, maar ik ben niet van gisteren. We hebben maar één stad en voorgaanden hebben ze reeds trachtten te verknoeien, ergens zou er toch iemand moeten inzien dan men meer kan bereiken dan alleen maar het vermelden van zijn naam op een plaat bij het optrekken van een nieuw gebouw.

Gisteren liep ik  nog langs de SJ-kerk met mijn eega en we begrepen niet dat die op iets meer dan 2 jaar weer zal staan blinken terwijl de restauratie van de Begijnhofkerk al een eeuwigheid duurt.

Kan iemand daar eens wat nadere uitleg over geven?

 

De restauratie van de Begijnhofkerk is stilgelegd wegens het einde van het totaal beschikbare budget !!

Men had een begroting gemaakt voor de gevelrenovatie. Men heeft dan voortgedaan tot het beschikbare budget op is. Het is dan ook een erg harde restauratie geworden. Als je goed kijkt naar de gevel zie je dat er erg veel nieuwe steen is gebruikt. En dat is erg duur.

 Als er al eens wat erfgoed verloren gaat is dat altijd jammer, maar waar trek je de grens van wat er allemaal moet gerestaureerd worden op kosten van de gemeenschap waarvan heel wat mensen onder een -historisch minder belangrijk- lekkend dak zitten?

Moet men een volledige kerk opkalfateren omdat er ergens een schoon preekstoeltje of een ferme koepel insteekt? En vergeet niet: daar houdt het niet bij op, wat gerestaureerd is blijft niet wonderbaarlijk goed he, dat vergt blijvend onderhoud.

Ik zou ook graag zien dat alles in z'n volle pracht blijft bestaan, maar als we even realistisch zijn zullen we er best mee leren leven dat er af en toe wat verdwijnt, jammer maar helaas.

Als ik effe filosofisch mag zijn. Midas Dekkers schreef met 'De Vergankelijkheid' een razend interessant boek hierover.

Klopt SInt. Restaureren kost handenvol geld. Volgens mij hebben ze bijna een volledig nieuwe Begijnhofkerkgevel gezet. Bij OLV over de Dijle zijn ze heel wat zachter te werk gegaan. Goedkoper.

Je kan je trouwens afvragen of de buitenkant van een kerk prioritair moet zijn t.o.v. de binnenkant er van ...

@ Peter

losse associatie misschien.

Maar ik vind dat de hedendaagse architectuur veel te weinig aandacht heeft voor de 'buitenkant' en veel te functioneel is. Heeft iemand ooit al eens geponeerd dat de Lamot-site bv, ondanks alle verbeteringen gewoon lelijk is?

Dat kan in restauraties misschien gecompenseerd worden.

In Mechelen zijn ongeveer 26 kerken;

Amper 7% van de bevolking gaat nog naar de kerk zo blijkt uit recente studies;

Nijpend tekort aan priesters dus onmogelijk om in elke kerk een mis op te dragen.

En toch worden er miljoenen euro's in de restauratie van deze gebouwen gestopt. 

Hoe zit het eigenlijk met de niet katholieke Mechelaar; die moet het blijkbaar stellen met één gebouwtje aan de stedelijke begraafplaats. ( capaciteit 100 man? )

 

Dirk Jacobs, ge moet uwe geschiedenis leren dan zult ge weten dat het de schuld van Napoleon en de zijnen is dat de gemeenschap nu opdraait voor het onderhoud van alle kerken. Had men de Kerk toen gerustgelaten en haar goederen niet geconfisceerd dan zou die nu zelf alles moeten onderhouden......contract is contract.

deze kerken hebben een verleden en hebben heel veel te vertellen, de herinnering aan het verleden moet worden in stand gehouden, of het nu om gebouwen, geloof, kunst , expo 58 of oorlogen gaat, hoe dan ook ...

wir haben es nicht gewust wil ik niet in mijn woordenboek zien staan

 

ps : de begraafplaats krijgt weldra een nieuwe en grotere aula

@ Dirk: niemand verplicht wie dan ook om de aula aan de kerkhoflei te gebruiken, je kan ook een (grotere) zaal huren, of vanuit thuis laten begraven.

Ja Katrientje je kan inderdaad altijd de parochiezaal huren

@ Marc; men kan zich niet voor eeuwig en drie dagen verbinden en men kan zich evenmin tot het onmogelijke verbinden;

@ Dirk : laten we het dan anders stellen, cultureel erfgoed moeten we hoe dan ook in stand houden en daar zijn nu eenmaal nogal wat kerken bij !

@citybird: cultureel erfgoed;  hangt maar van de criteria af natuurlijk.

Is het ook niet voldoende dat per stijl, periode enz. 1 kerk beschermd wordt? moeten dat persé alle kerken zijn? 

@Dirk: om de zoveel maanden staat deze opinie weer in de etalage. Er is al oeverloos over gezeverd en het is echt een achterhaald idee om een kerkgebouw alleen maar te beschouwen als ' gebedsplaats '.  Zowel cultuur als sport hebben hun prijs. Ik hou niet van sport en ik ben momenteel blij dat ik van die Tour 2008 vanaf ben en ik zal mij nu verstoppen tot wanneer de Olympische spelen voorbij zijn waarna ik mij lustig ga kunnen ergeren aan de voetbal. Ieder zijn meug dus .... doe wel en zie niet om!

Weet iemand hoe hoog de Sint-Janskerk eigenlijk is?

Die hoogte bereik ik binnen 4 jaar. Ga je ze kopen?