Koning praat met regionale leiders.

In onze niet-aflatende ijver voor kwalitatieve blogs, hebben we een Nederlandse gastblogger, die onze stad goed kent, bereid gevonden om af en toe een item te schrijven. En dan is de politieke Vlaamse toestand natuurlijk een heerlijke kluif !

Zoals elke werkdag begon ik na thuiskomst de dagelijkse boodschappen uit te pakken en mijn eten te koken. Het was snel klaar. In de koelkast stond nog een restje spaghetti van gisteren. Nog even een extra uitje erbij gesneden, wat tomatenpuree erbij en het begon al heerlijk te ruiken. Op het laatste moment nog wat truffelolie voor net dat beetje extra smaak.

Daarna was het tijd voor een andere dagelijke routine. Met het bord op schoot voor de televisie het laatste nieuws lezen op teletekst. Reeds het eerste item trok dusdanig de aandacht dat ik de zojuist in mijn mond belandde eerste hap uitstel van executie gaf. Mijn mond viel open van verbazing.

Koning praat met regionale leiders.”, stond er te lezen; Pagina 121. Onbewust fronste ik mijn wenkbrauwen en begon te denken over welk land dit zou gaan. Mauretanië, of Swaziland? Nepal of Buthan? Van die vier zijn alleen Swaziland en Buthan nog koninkrijken. Dus de andere twee vielen af. Nu was ik wel benieuwd welke situatie had geleid tot de inmenging van de monarch in de politiek van één van die landen. Na een paar ogenbliken was het dan zover. Pagina 121 was op mijn scherm te lezen. En andermaal liet mijn mond het inmiddels lauwe voedsel met rust. Want het ging niet om Buthan. En ook niet om Swaziland. Het ging om ‘onze zuiderburen’, zoals we in Nederland België bijna liefkozend plegen te noemen.

Dat het allemaal geen koek en ei is in het land waar het taaltje zo zacht is, dat wisten we allang. Al zolang ik het mij kan herinneren en waarschijnlijk nog veel langer liggen Walen en Vlamingen met elkaar over hoop. Het wordt een taalstrijd genoemd. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de politieke macht en daarmee de financiële macht.

De ellende begon in 1830. Onderleiding van Franse adel en met steun van het Franse leger was Koning Willem I gedwongen om de Zuidelijke Nederlanden op te geven. Het Franse deel van de bevolking had de industrie en daarmee de macht in handen. Voor de Vlaamse economie had de afsplitsing desastreuse gevolgen. De Gentse textielindustrie zag de omzet met in 3 jaar tijd met 60% afnemen. Voor de Antwerpense haven waren de gevolgen even onheilspellend.  Daarmee lag de Vlaamse economie behoorlijk op zijn achterste. Het voorlopig bewind verbood ook alle openbare scholen waar het Nederlands de voertaal was. Pas in 1839 wordt met het verdrag van London ook door de Nederlandse Koning Willem I de onafhankelijkheid van Belgie erkend. Door de verslechterde economie in het Vlaamse deel en door anti-Nederlandse maatregelen van de nieuwe regering is er nog een aantal jaren sprake van opstanden, geleid door de zo genaamde Orangisten. Maar waar de Franstaligen een steeds belangrijkere positie in het land kregen door de beheersing van de industre,  hebben zij ook politiek de touwtjes stevig in handen. Vlaanderen bleef verarmen. Als in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw langzaam de betekenis van de mijnbouw in België minder wordt en de Vlaamse industrie in opkomst raakt, Versterkt - mede door veel ‘oud zeer’ tussen Vlamingen en Walen - ook de roep van Vlaanderen naar meer politieke macht.

We maken een sprongetje in de geschiedenis en 10 juni 2007 schrijft de toenmalige premier verkiezingen uit in België. De staatshervorming staat hoog op de Vlaamse agenda. Na jaren van  ‘minderwaardigheid’, willen zij gerechtigheid. Vlaanderen is niet langer het armste deel van het land. En dat moet zich ook vertalen naar meer souvereiniteit voor de regio’s. Net als de Vlamingen er bijna 200 jaar geleden niet voor waren om onafhankelijk van De Verenigde Nederlanden te worden, staan de Walen nu niet te popelen om de rijkere Vlamingen meer zelfstandigheid te geven. Dit heeft immers gevolgen voor de Waalse economie die even desastreus zullen zijn als die voor de Vlaanderen waren ten tijde van het schisma in de jaren dertig van de negentiende eeuw.

Zelf ben ik net als de Walen ook niet voor meer autonomie voor Vlaanderen. Hiermee komt België in een onvermijdelijke spagaat die alleen maar tot meer tweedeling zal leiden. En het lijden van het nu nog Belgische volk alleen maar zal verlengen.

Vlaanderen is historisch gezien Nederlands. Men spreekt Nederlands, men is economisch voor een deel afhankelijk van Nederland, en kan profiteren van de Nederlandse infrastructuur. Maar… Dan kan het beter bij Nederland gaan horen! En dat kan natuurlijk. Ik weet zelfs de naam al voor deze nieuwe veertiende provincie van ons mooie land al. We hebben namelijk al één provincie die de naam Noord-Brabant draagt. Maar we hebben nog geen Zuid-Brabant. Zie hier de nieuwe naam van de provincie gevormd door wat nu nog ‘onze zuiderburen’ zijn. De Nederlandse cultuur verrijkt zich bovendien met een schat aan culinaire heerlijkheden zoals de Gouden Carolus, de voorliefde van de Zuid-Brabander voor zeevruchten, die door Hollanders niet echt graag worden gegeten en natuurlijk de vlaamse frieten.  En de Zuid-Brabanders profiteren van nog meer Nederlands toerisme, infrastructuur die de industrie nog meer zal doen bloeien, en van de verrijking van de cultuur met namen van bekende Nederlanders als Michiel de Ruyter, Rembrandt van Rhijn, Carolus Clusius, Louis Couperus, Heike Kamerlingh-Onnes, Karel Appel, Herman Brood, Jantje Smit en André Hazes. Okee, de laatste twee zijn een vergissing van de natuur zullen we maar zeggen. Maar de rij met serieuzere namen is te lang om hier te noemen. Vult u het zelf maar aan.

Over een hoofdstad voor deze gloednieuwe Nederlandse provincie heb ik ook al nagedacht. Sinds een jaar of 3 kom ik regelmatig in een Vlaams stadje met een zeer vriendelijke bevolking en een historisch meer dan noemenswaardige band met Nederland. Deze begon met de aanstelling van Magreet van Oostenrijk als landvoogdes van De Nederlanden. Zij zorgde voor een grote bloeiperiode van Mechelen en maakte het zelfs tot hoofdstad van De Nederlanden. Dat zij de zus (sic) was van de Spaanse koning Filips II die later met harde hand het Katholicisme door de Nederlandse strotten wilde duwen laat ik even buiten beschouwing. Dit vanwege mijn enorme sympathie voor Mechelen en haar bevolking. De gemoedelijke, bijna dorpse sfeer spreekt mij enorm aan. Men is er vriendelijk tegen Hollanders, iets wat men in bijvoorbeeld Antwerpen allang is afgeleerd. Als ik geniet van een pintje bij ‘Den Stillen Genieter’ in de Nauwstraat of van de mosselen bij restaurant Fanterlok op de vismarkt. Of ik logeer in Hotel Carolus en geniet van het gelijknamige bier… Overal kom ik wel bekende Mecheleirs tegen. Genoeg redenen voor mij om van Mechelen de hoofdstad te maken van de nieuwe Nederlandse provincie Zuid-Brabant die daardoor nog meer de erkenning en waardering zal krijgen die het verdient.

Filips II was de achterneef van Margaretha van Oostenrijk vermits zijn vader de neef van de landvoogdes was dus......

Leuk gesteld gastblogger, maar las ik onlangs niet dat een meerderheid van de Nederlanders ons niet wil?

Voor mij mag Vlaanderen gerust bij NL gevoegd worden. We moeten dan wel gewend worden aan een rigoureuze en tot op de letter nageleefde wetgeving, gedaan met gesjoemel, zwart werk en andere vrolijke "Belgische" praktijken. Maar wel het voordeel dat we dan tenminste in een staat leven waarvan het belastinggeld beter zal besteed worden dan het ooit in het koninkrijk van Albert II zal gebeuren. En dat vind ik een groot pluspunt.

Alleen, de vraag is ook of die "zuidbrabanders" wel willen fuseren met het noorden. Boven de rivieren in o.a. de randstad (let op ik maak dus wel degelijk een onderscheid en spreek dus hier niet van die van "onder de rivieren") lopen er te veel mensen rond die het beter weten ( tegen "beter weten" in soms) en maar wat te graag neerkijken op die "gekke" Belgen. Zoals zij dat ook doen op die "reservebelgen" uit het zuiden. En dat is wel een probleem voor veel van die Vlaamse zuiderburen. En ik kan daar van meespreken wat ik heb meerdere jaren in Nederland rondgereden en mensen ontmoet in alle windstreken. En mijn conclusies getrokken. Vandaar een gezonde reserve in dit land. Maar ik ben graag akkoord dat we dat er dan maar bijnemen.

Om het kort te maken: je analyse is nog zo slecht niet, maar de liefde moet van beide kanten komen en die liefde is aan beide kanten maar lauwtjes. Begrijp me niet verkeerd, voor mij mag het, maar let maar even op.: mijn hoofd ligt op het kapblok met deze liefdesverklaring aan het noorden.

Een prettige avond vanachter een lekkere Gouden Carolus en misschien tot op een Mechels hoofdstedelijk terras, want je bent hartelijk welkom.

 

Dus niet direct een Vlaamse leeuw op een oranje achtergrond, Rudi ?

Opgelet Gymicko, zo slecht is de idee niet hoor. Voor mij mag dat, maar ik vrees dat de geesten niet rijp zijn daarvoor. Dat wilde ik duidelijk stellen. Ik denk dat een dergelijke fusie de moeite van het overwegen waard is, rationeel gezien, maar in beide landen wordt daar niet altijd zo rationeel over gedacht. Eerlijk gezegd ik zie niet in wat wij de Nederlanders kunnen bijbrengen. Misschien wat culinair, maar gezien de laatste Michelin resultaten is deze kloof ook al kleiner geworden.

Misschien de gezondheidszorg. Dat is voor mij het enige waar Nederland en het grootste deel van de wereld een voorbeeld aan mag nemen, maar de rest? En ik vrees dat onze gezondheidszorg in een verenigd land het zal moeten afleggen tegenover een andere administratie/organisatie. Voor de rest lopen in alles mijlen ver achter. Maar wij zijn nu éénmaal amateurs, de professionelen wonen benoorden ons ( misschien weggevlucht sinds de 16de eeuw?)

stel je voor dat ik ini wallonie tegenkom met een nederlandse nummerplaat en ze zeggen hé, die hollander spreekt echt frans en nog goed ook ... ik mag er niet aan denken ... (mijmering bij een goeie carolus) ...

Leuke bedenkingen Gastblogger!   Ik heb ze met plezier gelezen!  De Belgische toestand bekeken door een Nederlandse bril: 't is weer eens wat anders...  En hier en daar zie ik al wenkbrauwen fronsen...  Maar goed: het houdt de discussie levendig.   ;-)

Enne: Eelco, met uw grote voorliefde voor 'ons' Mechelen, mag je deze 'gewaagde' denkpiste hier wel lanceren.  Van nen 'Ollander' die de Vlaamse (?) mosselen graag doorspoelt met een Gouden Carolus op onze Vismarkt, nemen we héél erg veel!  ;-))

Dus: welkom hoor!

(enne...de rest zullen we nog eens bespreken in Mechelen...of Leiden!)

Indien België een confederatie zou worden, moeten we dan meer koningen hebben? ;-)

@ Rudi :

We herstellen het oude Vlaanderen (Frans-, West-, Oost-en Zeeuwsvlaanderen), het oude Brabant (Noord en Zuid) en het Oude Limburg ("Belgisch" en Nederlands Limburg).

Dit gebied noemen we dan de Laaglanden (Niet Zuid-Nederland of Nederland-Zuid).  Zoiets als de Low Lands, bevolkt door de Laaglanders (Daar maken ze nog een film over en er bestaat al een LowLandFestival).

Brussels CE (Capital of Europe) wordt dan een Europees gewest en Wallonie wordt onze pasmunt aan Frankrijk voor de teruggave van FransVlaanderen.

En Mechelen ?  Over de rol die Mechelen moet spelen, daar kunnen we nog enkele dagen over doorbomen...

Eelco Kruidenier, de man-uit-Leiden, en Gastblogger, bij zijn laatste bezoek in Mechelen, hier samen met mij op de foto gezet door Markec...

@gastblogger Welkom op deze blog !! Ik ben erg blij met dergelijke artikel. Neem je ook foto's ? Misschien heb je wel een fotoke om het geheel te verlevendigen.

Enkele bedenkingen:

- Het zuidelijke Vlaanderen, zomaar Zuid-Brabant noemen is natuurlijk kort door de bocht. Het zou dan minstens moeten gaan over, zoals Gim reeds schreef: Vlaanderen, Brabant en Limburg.

- Toch denk ik dat Vlaanderen een erg beperkt probleem zou ondervinden voor het samengaan met het Zuidelijk Nederland. Het Brabants gevoel, weet je wel.

- Maar toch als je niet wil splitsen zijn er andere oplossingen.

Je zou bvb de mening van Antoon Spinoy kunnen volgen, Burgemeester van Mechelen, net a WO II:

Smelt België om in vijf gewestelijke entiteiten op basis van de vijf metropolen van het land: Vlaanderen (hoofdstad: Gent; bevolking: 2,5 miljoen), Brabant, volledig tweetalig (hoofdstad: Brussel; bevolking: 2,4 miljoen), Henegouwen (hoofdstad: Charleroi; bevolking: 1,3 miljoen), de Ardennen die de provincies Namen, Luik en Luxemburg zouden omvatten en tweetalig Frans-Duits zijn (hoofdstad: Luik; bevolking: 1,7 miljoen) en het Noorden, een fusie van de provincies Antwerpen en Limburg (hoofdstad: Antwerpen; bevolking: 2,4 miljoen).

PS.FILIPS II is niet de broer van Margreet. Filips II is de zoon van de neef van Margreet :-)

@ Peter: Met die vijf gewestelijke entiteiten wordt België nog ingewikkelder dan het al is. Dat lijkt mij geen goed idee.

En Filips II niet de broer van Margreet? Ach, dat was een dichterlijke vrijheid.

Wel jammer dat ik al zo snel ontmaskerd ben. Maar de levendige reacties op mijjn verhaal doen mij.... glimlachen.

Zomaar stellen dat België profiteert van de infrastructuur van Nederland is zeer kort door de bocht.

Nederland doet er alles aan om belangrijke infrastructuur voor België tegen te houden. Ik denk hier met name aan de uitdieping van de Schelde die zeer belangrijk is voor de Antwerpse haven, dit dossier heeft jaren aangesleept.

Verder is er de 'ijzeren rijn' waar we al tientallen jaren op wachten. Vermits deze lijn in directe concurrentie zou komen met de 'Betuwelijn' probeert Nederland deze verbinding natuurlijk tegen te houden. Nochtans werd doordocht over dit tracé gegarandeerd door de scheidingsverdragen tussen Nederland en België.

ALS België ooit barst en Vlaanderen zou bij Nederland gevoegd worden dan verhuis ik naar Mauretanië, Swaziland, Nepal of Buthan....       ;-)

dat ze dan wel rap de knoop doorhakken he, sebiet ben ik van nationaliteit veranderd en kan ik vaneir veranderen!  Ge moest eens weten wat dat kost! ;-)

@Gastblogger: Ik dacht dat er een editoriaal van een of ander hoofdredacteur naar onze blog afgeleid was, toen ik dit item opende (gevoel dat nog versterkt werd door het computerlatijn dat je opiniestukje voorafging en nu gedecodeerd een vette volzin vormt)! Het had vanmorgen het  persoverzicht zeker gehaald. (En doe nu die grijns maar van achter je bierschuimsnor weg).

Oranje en Geel-zwart lijken volgens een trits Vlamingen toch wel wat te vloeken...   ;-)

En toeval of niet, hoor ik nu net op de radio Paul Van Vliet lyrisch wezen over 'Vlaanderen'... 

Zijn we in al die eeuwen écht zo erg uit mekaar gegroeid, ondanks een gemeenschappelijk verleden, taal enz...  Ik weet het niet, maar ik vrees ervoor.  Met alle sympathie voor onze Nederlandse buren.  Maar Mechelen opnieuw hoofdstad maken van de Nederlanden: 't is een mooi sprookje om even bij te dagdromen...  ;-))

(nvdr: Ik heb het computerlatijn verwijderd en de intro toegevoegd om het artikel te duiden en in te Leiden)

oei peter, straks Leiden in last ... ;-)

...en met zijn verklaarde liefde voor ons Mechelen probeert Eelco ons nu te verLeiden tot een echtverbintenis...   ;-)

Alle gekheid op een stokje: ik was in het verleden niet zo een grote minnaar voor het tulpenbollenlandje...  Ik vond Amsterdam grootsprakerig, vrijpostig... Ik kende Nederland van de Berend Boudewijnshow, van schoolreisjes naar 'den Efteling', van de Flandriaboot naar Vlissingen...., van de de geschiedenislessen over de over 7 zeeën varende Hollanders...

Ik zag de stereotiepen: het Huis van Oranje, fietsend door het vlakke land; de klompenboeren, de kaas... , het overgeorganiseerde polderland, streng, calvinistisch en ook té vrijmoedig, maar ook solidair met alles en nog wat, politiek-correct...

Maar laag voor laag begin ik dit Nederland 'af te pellen', en ontdek ik dat niet alle Nederlanders plassen tegen OLV-kathedraal in Antwerpen; ze niet allemaal pindakaas eten of beschuit met muisjes; dat ze niet allemaal overal bovenuit klinken in één of ander toeristenoord aan de Middelandse Zee...

Nederland: 't werd voor mij een trage romance...  een aarzelend minnen.  't was geen liefde op 't eerste zicht; en voor de trouwringen is het me nog (véél) te vroeg - maar een LAT-relatie wil ik wel!

Beste Truus en Eelco, en Irma en Marko, beste Ad en Wies en Wilco en, en...  Ik wéét dat jullie van ons Mechelen houden!  En dat doet goed aan ons Maneblussershart.  Wees dus steeds welkom aan de Dijle - en de rest?  dat zal de geschiedenis uitwijzen...  (maar ik geloof eerder dat we allen opgaan in een Europese Unie...  de Oude Staten zijn 'passé', me dunkt.  Ook al duurt dit proces misschien nog jaren...  Alleen moeten we ervoor waken dat we onze Vlaamse en Hollandse identiteit kunnen bewaren!)

 

 " .... Maar laag voor laag begin ik dit Nederland 'af te pellen', en ontdek ik dat niet alle Nederlanders plassen tegen OLV-kathedraal in Antwerpen; ze niet allemaal pindakaas eten of beschuit met muisjes; dat ze niet allemaal overal bovenuit klinken in één of ander toeristenoord aan de Middelandse Zee..."

 

Mooi Jan!  Nu de anderen nog. Want het is eerlijk gezegd niet altijd plezierig om Nederland(se) te zijn, gezien de vooroordelen, die soms zelfs breeduit in je gezicht uitgesmeerd worden zonder dat de mensen je eigenlijk kennen ...   

 

(maar eh ... ik ben wel gek op pindakaas ... da's toch ni erg he, aan maar 1 van de vooroordelen voldoen?) ;-)

Ik hou niet van pindakaas, maar beschuit met muisjes.... any time ;o)

Hanna, die kan je hier helaas ni vinden ... als we nu eens een brief naar DeRuyter sturen, en door "Belgische Nederlanders" laten ondertekenen .... misschien liggen ze dan binnenkort in de Vlaamse winkels  :-)))

(hellep, dat zit hier vol 'Hollanders' ;-)

al een chance dat ge t tussen ' zet he Peter!! ;-)

@ Katrientje : Opgelet !

Pindakaas is niet zo onschuldig !

Gimycko, ik ook ni ....

:-o

da's alleen voor zwangere vrouwen, dus voor mij geen probleem. ;-)

Dus dit is het lievelingsgerecht van al die Nederlandse Mechelaars !

Ziet er lekker uit !

:-)

En als we nu Zuid Nederland eens annexeerden bij Vlaanderen? Al de afstammelingen van die vlamingen die rond 1600 met hun centen naar het noorden vluchtten zijn dan direct terug thuis. Ze moeten dan ook niet meer terug naar Stabroek en Essen verhuizen om fiscale redenen ( of uit heimwee? ). En we maken een lekker leuk hertogdommetje met veel ' heerlijkheden '.

@ Luc :

En waar past Mechelen dan in dat plaatje ?

@ Jans: Oranje en Geel-zwart lijken volgens een trits Vlamingen toch wel wat te vloeken...   ;-)

Maar de Mechelse vlag (rood/geel) combineert wel mooi met Oranje. Beschuit met muisjes eet ik overigens alleen als het echt moet. Een boterham met pindakaas kan je me voor wakker maken. als "sambal bij" zit.

Bedankt Peter voor het verwijderen van het computerlatijn. Ik kreeg dat niet voor elkaar. De inLeiding is mooi.

En aan alle anderen die reageerde: Dank voor jullie reactie. Ik lees ze met veel plezier. Wat een beetje provoceren al niet teweeg kan brengen. :o)

@gim: laat een ander maar hoofdstad spelen ( stel je voor: hertog Bart! ). Ik denk vooral aan het gezamenlijk ideeëngoed / roots. Ieder stad heeft zijn tijd ( gehad ) en daar moet je niet aan prutsen, maar een gezonde dosis ' zakelijke nuchterheid of nuchtere zakelijkheid ' gemengd met onze bourgondische / laisser- faire mentaliteit, daar denk ik wel een pint van te lusten. Ik heb geen cijfers voor Zuid Nederland maar stel dat zij ook met zes miljoen zijn dan lijkt me deze balans in evenwicht. Zever komt er toch maar we zullen tenminste geen taalgrens of BHV toestanden hebben.

Ik heb net gelezen dat dagdromen gezond is. ;-)

@ Gastblogger : Zoiets, misschien ?

@ Luc :

Ja, maar als je dat gehucht aant Scheld hoofdstad maakt, dan denken die Sinjoren zekers dat ze God's Uitverkoren Volk zijn !

Tis nu al ni te doen...

@luc: WIe weet is dat splitsen dan wel besmettelijk, komt er een beweging op gang in Nederland om het Katholieke Zuiden af te splitsen. Vreemd dat hier dan toch weer om godsdient gaat he ...

 


 

@gim: je zegt het zelf, wat verschil gaat dat maken met vroeger? Laat hun de upperdog-rol spelen en wij die andere honden. Trouwens, als Nederland ons weer wil aanvallen dan moeten ze langs Antwerpen passeren en dat is een groter e buffer dan alleen maar de Vogelenmarkt. Wat de vlag betreft vind ik het subtiel dat je het oranje tussen de mechelse kleuren ' prangt ' .

@ Luc : Misschien onderaan zo nog een wit-groen biezeke, misschien ?

Dan is iedereen tevreden !

Zoiets, misschien ?

@Peter: Al dat splits-gedoe is in wezen al lang achterhaald. De enige toekomst die we hebben is Europa. België is nu al een lego-staatje, als we dat gaan halveren dan worden onze decibels nogeens gehalveerd in de Grote Europese Molen. Als we het hebben over ' onze ' taal dan voegen we ons bij Nederland. Hebben we het over economische belangen ( en ik denk aan de Scheldeverdieping en de Ijzeren Rijnverbinding ) dan worden we nog altijd gekl**t door onze taalgenoten. Kijken we naar BHV dan moeten we daar ook op onze hoede zijn! We lijken alleen op defensief te spelen zonder veel 'pro - activiteit ' Zucht.

@gim: Antwerpenaars gaan daar hun ' liefdevolle kleuren - rood en wit ' in terugvinden en wij vinden er de kleur van de hoop in terug ( niks voetbal! ). Beter zijn we dan af met de mozaïekvlag van de provincie Antwerpen: die zegt alles en die zegt niks.

@ Luc : Ge zijt ne moeilijke klant.

:-)

Allez, geen vlag dan, maar zijt ge dan content met ne sticker ?

(I love Mechelen-City - Tekening Gimycko)

@gim: I love Mechelen County? ( om het dan toch wat open te trekken met een licht chauvinistisch trekje ).

Om terug te komen op de pindakaas en beschuit met muisjes.... uit geheime bron weet ik dat Peter ook wel oerhollandse stroopwafels weet te versmaden, dus .....

Ik weet ze te smaken, ik versmaad ze niet :-)

Maar naar goede gewoonte moeten stroopwafels wel eeeeventjes opgewarmd worden (anders kan je net zo goed gewone wafels eten en die zijn beterkoop)

:-)

Stroopwafels voor het nuttigen even op het kopje koffie laten liggen om op te warmen. Maar niet langer dan een seconden of tien, of je kan de stukjes wafel uit de koffie vissen.

Die vlag is niet gek, Gimycko!

Net als het opgaan in Europa (Peter) denk ik dat het met de aansluiting bij Nederland niet zo'n vaart zal lopen. Maar het is een leuk gedachten experiment.

Wat mij betreft, mag Vlaanderen terug bij Holland.  Mijn beide grootvaders waren "ollanders"... so, back to the roots.  Bovendien is de koninklijke poppenkast daar heel wat sympathieker en praat ze de taal van het volk.  Als men bvb Willem-Alexander en Maxima ziet... wat een schril contrast met onze kroonprins die er steeds bijloopt alsof men hem eerst een glas azijn te drinken heeft gegeven alvorens men een ijzeren staaf ik zijn gat duwde.  Maxima, die na enkele maanden vloeiend Nederlands praatte terwijl onze koningin na bijna 50 jaar amper enkele zinnetjes uit de kleuterklas kan declameren.  

Trouwens, België zoals we het sinds het "federalisme" kennen, kan me gerust aan mijn reet roesten.  En laat de Walen Brussel met zijn Kuregem en  St. Jans Molenbeek gerust houden.

Lijken we met deze laatste reacties dan toch dichter naar Nederland op te schuiven?   ;-)

En moeten we écht, écht Willem-Alexander op onze brieven kleven?  

;-))  Eelco: wat heb jij hier in gang gestoken op onze Mechelse Blog? 

@ Jans : Wat is een brief ?

:-)

Gimycko: Dat is een soort e-mail die je op papier schrijft of typt en in een doos op straat stopt. Zo een doos heet een brievenbus. Op de één of andere manier wordt zo een brief op het juiste adres bezorgd. Maar vraag mij niet hoe.

Jan, wat ik in gang gestoken heb weet ik niet. Maar het boeit wel.

Op zich geen slechte zaak,

mijn firma heeft in Vlaanderen niet veel meer om over te nemen,

dan kunnen we nu de Nederlandse telecom en kabel gaan in handen nemen.

En liefst aan de prijzen die Nederland aanrekent voor internet.  Die zijn meer dan de helft goedkoper dan hier.

En ook de gsm-abonnementen, je koopt er een abonnement voor een lage prijs en je krijgt er voor bijna niets een hip 'mobieltje' bij. (In Engeland is dat ook zo).

Ik kom wel in de sfeer hier, want ik ga zaterdag een dagje shoppen in Rotterdam met een vriendin, dus keep going ....

"peter op Koning praat met regionale leiders.:
(hellep, dat zit hier vol 'Hollanders' ;-)"

Ja, Peter, nu komt de ware aard van de bloggers naar boven, blijkbaar hebben er veel hier een 'voorgeslacht' in Nederland....

 

 

@Hanna1: ik zal mezelf dan ook maar outen. Mijn voorvaderen kwamen op het einde van de 18e eeuw uit Nederland afgezakt. Ik hoop alleen maar dat zij oorspronkelijk op het einde van de 16e eeuw vanuit Vlaanderen noordwaarts gevlucht waren en dan is de cirkel rond! ( ik heb een oranje plu, helpt dat? )

@ Luc,

een oranje plu is nog bescheiden, het kan altijd erger he.

Ikzelf zat enkele weken toen NL moest spelen, met vriendinnen, wij allen met een oranje diadeem met daarop  'hup holland hup'  vlagjes te supporteren (maar het was dus niet genoeg, want ze werden uitgeschakeld), en de avond voor dat ze moesten spelen, liep ik in de Electriciteitstraat, en bij die grote appartementsgebouwen, hing er ergens over een balkon een grote oranje-vlag. Dus, ... i rest my case ;o)

Hanna, niet alleen in de Electriciteitsstraat, ook een balkon in de Brusselpoortstraat was  behangen met oranje-vlag :-)

Veel plezier in Rotterdam! Zuidplein? gezellig!! Staat bij mij ook op het lijstje, alleen komt het er nooit van ...

 

@ Katrien,

gewoon relaxed shoppen (tzijn solden he) in het centrum, de Lijnbaan, Beursplein, en dan dat stukje ondergronds (Koopgoot dacht ik), de Bijenkorf, V&D, Appie, de dagelijkse boekenmarkt, er is een grote Hema maar die hebben we hier nu ook he, en gewoon het opsnuiven van de Nederlandse sfeer, en
een tip voor Peter & Patricia, er is een kraampje (op een brugje op het einde van een winkelstraat) waar ze gigantisch grote warme stroopwafels verkopen ;o)

 

 

plezant!! ben enkele maanden geleden nog op Zuidplein geweest - toevallig, omdat ik in het Ikazia moest zijn, dus een trein vroeger genomen om er van te profiteren - maar het is van  ... goh .. láng! geleden dat ik de rest van R'dam nog gezien heb

es denken ... zo'n 25 jaar geleden ongeveer ... zal nu wel allemaal heel hard veranderd zijn.

 

btw: in de hema (Mechelen) hebben ze stroopwafels (rechts van de deur) en die zijn best lekker!! en gewoon even 10 à 20 sec. in de microgolf als ze warm moeten zijn.

@ Luc: "splitsgedoe is achterhaald" schrijf je, toch vreemd dat gans politiek België zich daar dan zo de tanden op kapot bijt...

Je moet eens "The size of Nations" lezen, een werk van ALESINA en SPOLAORE waarin ze op zoek gaan naar de ideale grootte van een staat.

En kijk, Vlaanderen zou dan toch best onafhankelijk kunnen zijn (en onze Waalse buur ook) !

@ Peter, je ziet, ik ben niet de enige met de tip van stroopwafels 10 seconden op te warmen he ;o)

Man man man, dit topic leidt (Leid) (lijdt) z'n eigen wegen ....

 

Waarom Mechelen niet als nieuwe hoofdstad bij Marokko voegen ? Tot voor de val van het IJzeren Gordijn lag West-Berlijn toch ook ver van West-Duitsland verwijderd ? Alleen al de volgende gemeenteraadsverkiezingen zouden een feestdag betekenen voor de oude Mechelaars. Enkel de Marokkanen hebben dan immers stemplicht en de Mechelaar kan dan eindelijk eens rustig in zijn bed blijven liggen of eens naar Hofstade-Plage afzakken om eens rustig in de zon te liggen zonder bestolen te worden wanneer men zich in het water waagt.

 

dixit SMT = heeft niks met een of andere architect te maken :-)

verdorie de komma weer vergeten ik vergeet altijd mij leestekens :-)

Mechelen hoofdstad van de verenigde Nederlanden?  ;-)

Het staat niet bij het lijstje van mogelijke hoofdsteden in de online-enquête van de Gazet van Antwerpen...

www.gva.be

33,7 % van de Vlamingen zou volgens deze opiniepeiling gewonnen zijn voor het samensmelten van Nederland en Vlaanderen tot één land.  Maar een meerderheid van 66,3 % ziet het niet zitten.  Aan deze peiling namen 4609 mensen deel.

Bij de voorstanders van deze nieuwe unie, werd gepolst naar een potetiële hoofdstad, een geschikt staatshoofd en vlag...

Naam: 'Nederlanden' of 'Nedervlaanderen' werden 't meest genoemd.  (maar ook bizarre namen als 'Reusel', 'Bolland' en 'Confederatie der Oranjeleeuwen'...

Als hoofdstad waren Amsterdam en Antwerpen populair.  Maar ook Rotterdam scoort hoog vanwege de ligging.  Werden ook vernoemd: Maarstricht, Baarle en Den Haag.  Geen één keer komt Brussel voor.  Maar ook Mechelen is niet populair  (tièns???).  Een nieuwe hoofdstad om heibel te voorkomen, zien sommige Vlamingen wel zitten.

Als staatshoofd verkiest men een president.  Maar als dan toch een koning de troon op moet, kiest men voor Willem-Alexander.  Slechts één keer wordt Filip vernoemd.  Sommigen zien heil in een dynasieke verbintenis door een huwelijk tussen een Nederlandse prinses en een Belgische prins...

Als vlag is de meest genoemde combinatie: een Vlaamse Leeuw met een achtergrond in rood, blauw en wit... of helemaal oranje...

Alle gekheid op een stokje.  Willen we toch nog maar eens erg goed nadenken?  ;-))

@ Jans, .... 'willen'?

ooit in de geschiedenislessen de 'W's geleerd?

Wij Willen Willem Weg
Wil Willem Wijzer Worden
Wij Willen Willem Weer

;o)

Is er eigenlijk iets te vieren nu Maandag ?

Zal er vuurwerk zijn ?

Welke vlaggen zullen stadhuis en toren sieren ?

En wat gaat de koning ons vertellen :  "De sfeer is goed" ?

@ Jans,

als het met de Walen al niet gaat, wat zou het dan met de Nederlanders lukken? Op de taal na meen ik dat Vlamingen en Walen meer overeenkomsten hebben dan Vlamingen en Nederlanders.

Nee. Laten we dit gekke land waar ik eigenlijk wel van hou nog maar wat kansen geven. Al gaan de politici aan beide kanten van de taalgrens dan serieus wat water bij hun wijn mogen doen.

En zonder Brussel hoeft het voor mij al helemaal niet. Fantastische stad voor wie het wil zien. Een moeilijk lief. (Net als Mechelen een beetje maar dan anders.)

 

33.7% is voor samensmeling? Mooi, dan hebben we nog maar 16.4% nodig voor een absolute meerderheid! Haha..

Koning Willem IV wordt sinds zijn voorvader Willem I voor het eerst weer koning van De Nederlanden en een rood, wit, blauwe vlag met een Vlaamse leeuw staat wel heel mooi natuurlijk. Mechelen kan hoofdstad worden van de Provincië Vlaanderen zoals ik al zei. En ja, Rotterdam is natuurlijk wel een goed alternatief als hoofdstad.

Het is goed bereikbaar en heeft een belangrijke economische functie. Het kan samen met Antwerpen veruit het grootste havengebied ter wereld vormen. Antwerpen/Rotterdam als poort naar Europa voor de scheepvaart.

Brussel is een mooie stad, maar er wonen te veel Brusselaars. Die kleppen alleen maar Frans en dat is nou juist voor een deel waarom het gaat. De Walen mogen Brussel hebben. Halle en Vilvoorde worden weer gewoon Vlaams.

En Hanna1 Ken je deze?: Wie Weet Waar Willem Wever Woont?

OK, dat is een andere Willem. Maar toch. ;o)

Ik zag zonet op RTV dat de Mechelaar Michel Leriche bezig is om zijn laatste defile in Brussel in goede banen te leiden.  Deze militair (Zag niet direct zijn aantal strepen of sterren) gaat op pensioen. 

En het moest tiptop in orde zijn.  Blijkbaar ontgaat deze Mechelaar niets, want tijdens het oefenen brulde hij geregeld instructies.

@ Gastblogger,

echte Brusselaars (ketjes) spreken een vreemde mengelmoes van Vloms, Frans en Brussels. Met een vreemde rollende rrrrrrr.

 

Geen haar op m'n hoofd dat eraan denkt Brussel op te geven voor A'pen, R'dam of eender welk ander uitvergroot dorp. ;-)

@Gastblogger

 

Leuk om de inbreng van een landgenoot hier te lezen en vooral wat het teweeg brengt.

 

Nog meer Weetjes voor Hanna 1

 

Wie Weet Waar Willem Wouters Wijf Woont?

Willem Wouters Wijf Woont Wijd Weg.

Wie Weet Wat Willem Wouters Wijf Weeft?

Willem Wouters Wijf Weeft Witte Wollen Winterwanten.

 

;-) Groeten uit Noord Brabant

@ Wout : Wat denk je hiervan ?

Straatsburg wordt 24/7 hoofdstad van Europa en niet langer Brussel.  Dan is dat heen-en weerrijden van al die europese ambtenaren opeens voorbij tussen die 2 steden.

Dan wordt Brussel opnieuw Broeckzele en wordt Brussel weer een leuke stad om te bezoeken.

Dan hebben we onze (Vlaamse) hoofdstad terug, en al die walen willen dan asap Fransman worden en verhuizen richting Straatsburg of gaan er werken.

 

@ Gimycko

 

Uiteraard ben ik tegen die energieverslindende tweedeling van hoofdsteden.

Maar Brussel wordt echt nooit meer Broekzele. Zo werkt het niet. En de problematiek van 'Brussel' is veel complexer dan simpelweg 'tweetaligheid'. Dat gaat over grootstad, kansarmoede, immigratie, werknemers die hun belasting elders betalen maar Bxl dat wel in infrastructuur mag voorzien, verkeersproblematiek, de ring, de noord-zuidas van de spoorwegen, ... etc etc etc

En dat allemaal in hartje (ruraal zeg ik net niet) Vlaanderen en vlakbij (ruraal zeg ik net niet) Wallonië. Wist je dat sommige dorpen in de Vlaamse rand amper op 10 km van de Grote Markt liggen? Dat het busnet van de MIVB / STIB tot in Vilvoorde bv reikt?

Dat soort dingen hou je echt niet tegen met wat holle slogans over verfransing enzo.

Trouwens, als je de moeite doet om in Brussel rond te lopen is het echt wel een boeiende stad. Cultureel zeker, maar ook sommige wijken, buurtinitiatieven, festivalletjes, ...

Ik wil wel eens iets voor de bloggers organiseren. :)

@ Wout :

Werkend bij de Gevaert in Mortsel (Meer Vlaams bedrijf vind je niet - Check Lieven Gevaert) kreeg ik te horen van mijn vlaamsnationalistische collega's te horen dat Brussel de hoofdstad was van Vlaanderen.  Ook van Belgie, maar daarbij gruwelden mijn collega's.

Gelegen tussen 2 "metropolen" (Antwerpen en Brussel) zie je Mechelen over 100 jaar geprangd tussen deze twee mogols en enkele dagen geleden kreeg ik van een collega, geboren te Hoogstraten maar meer antwerpenaar dan de Sinjoren, te horen dat Mechelen NU al de banlieue is van deze 2 "grootsteden".

Het gaat razendsnel en wat wordt het hier over 100 jaar ?  Misschien krijg ik nog gelijk over dat verstedelijkt gebied van Amsterdam tot Parijs met uitloper tot het Ruhrgebied en de Ardennen als een soort van Central Park.

@ Gymicko: Brussel als hoofdstad van Europa. Dat lijkt mij ook een goed plan. Zo is het BHV vraagstuk ook opgelost en bovendien bespaard het de Europeese belastingbetaler 2 miljard euro aan 'verhuiskosten' van de ambtenarij. Die hoeven nooit meer naar Straatburg.

Heette Brussel overigens vroeger Broeckzele?

Ik heb geleerd om niet te praten over dingen waar ik geen verstand van heb. Mmm... Waar ben ik met dit blog aan begonnen? *Googled Broeckzele*

@ gimycko,

dat is Mechelen nu al. Halfweg Brussel en Antwerpen. Gericht op beiden. (Hoever liggen Mortsel en Vilvoorde (of Schaarbeek) eigenlijk uit elkaar? 40 kilometer of minder?)

Maar dat van die randstad klopt. Amsterdam ih noorden, Keulen en het ruhrgebied (bij uitbreiding Frankfurt) oost, Rijsel (of met wat grootheidswaan Parijs) in het zuiden. Daartussen Brussel en de havens van R'dam en A'pen, Calais en wat natuurgebieden en banlieus.

Ik scherts maar hoever is het van de realiteit?

@ Gastblogger :

Zoals ik uit jou uitleg kan begrijpen zou je Brussel willen uitbreiden tot BHV ?

Dat is een eis van de Franstaligen en dat zullen de Vlamingen NOOIT aanvaarden !

Hoe je daarmee besparen kunt, is me helemaal niet duidelijk.

En dat Brussel (Bruxelles-Brussels) inderdaad ooit Broe(c)kzele noemde, bewijst het (oorspronkelijke) Vlaamse karakter van deze Stad.

 @ Gastblogger en Henny
Leuk die andere 'W's te kennen, had er nog nooit van gehoord
Enne, laat Willem Wouters Wijf buiten Witte Wollen Winterwanten ook maar geitewollen sokken breien, met dit kille weer kunnen we die ook wel gebruiken.
 
@ Wout: een uitstapje met mechelen.blogt naar Brussel: zie ik wel zitten. Ik pendel al 9 jaar tussen Mechelen-Brussel, en het 'Brussels' is echt een taaltje appart.
Ik vind het gewoon al leuk om in mijn middagpauze in Brussel centrum rond te slenteren en al die toeristen foto's te zien nemen, en dan heb ik zoiets van 'we betekenen toch nog iets' ;o)

 

@ Wout :

Een collega uit Katelijne-Waver, die me geregeld de Maneblussersfarce onder mijn neus wrijft, loopt hoog op met de puurheid van zijn dorp.  En om hem te pareren wrijf ik hem onder zijn neus dat binnen nog geen 50 jaar Katelijne wel eens "Quartier Kateline" zou kunnen zijn.

Morgen in die buurt het Nieuw Mechels Ziekenhuis en (volgens de kranten) zou het binnenkort bon ton kunnen worden om te gaan wonen naast autostrades (ipv waterwegen zoals Vaart of Dijle).

Hij lacht die gedachtes wel weg, maar geregeld lacht hij groen omdat hij weet dat dit binnen enkele decennia wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.

Quartier Kateline met al de genoegten en ongemakken van de binnensteden.

Al eens in de Cerceuil geweest, Hanna1 ? Pikkedonker en bier, geschonken in doodskoppen !

Vlakbij de Grote Markt in Brussel...

@ gimycko,

vraag eens aan die collega hoeveel van z'n vrienden en kennissen hun centen in het verderfelijke Mechelen, Antwerpen of Brussel verdienen.

Daar in dat pure dorp van hun.

*excuseer me als ik effe cynisch klink*

 

 

@ Wout :

De door sommigen verheerlijkte mengelmoes wordt ons, "stedelingen", ook nog eens aangewreven.  De quotes, die ik daarover te horen krijg, laat ik hier best achterwege.

Het is een andere wereld...

Ik heb horen zeggen dat Mechelen, de enige Vlaamse stad is met twee luchthavens. Mechelen Noord (Deurne) en Mechelen Zuid (Zaventem).

@ Peter: awel, dat klinkt wel chic! ;o)

@ gimycko Nee, ik ben er nog niet geweest. Ik lust geen bier, ik ben meer een 'witte wijn' favoriet. Maar ik vind het wel een goeie tip als ik buitenlandse vrienden op sleeptouw meeneem, dus bedankt.

Hanna, zeker eens doen dan. En La Becasse is ook een aanrader! ;-)

 en hanne, in de cerceuil zijn de tafels doodskisten

@katrien : idd, den becasse, maar hanne moet dan wel het "ganske naar de toiletten" vinden he katrientje !

ander typisch adres : de ultieme halucinatie in de koningsstraat

ook leuk de aarschotstraat en omgeving (oeps) is ook pure folklore (lol)

en er is broodje brussel natuurlijk (beleg je middagpauze) , terug vanaf september ! www.broodjebrussel.be

meer over toeristisch en wetenswaardig brussel op www.opbrussel.be

 

 

@ Bert

Bedankt voor alle tips.

De Ultieme Hallucinatie: ik ben er zowat vaste klant, want ik werk nl. in de Koningsstraat (ong. 9 jaar nu al), mijn kantoor is ong. 20 meter vd Ultieme; ik ga er regelmatig lunchen (vaak ook zakenlunches) of na het werk met vriendinnen die er ook in de buurt werken.  Ze hebben er een groot vegetarisch aanbod, én ze spreken Vlaams, dus the place to be
http://www.mechelenblogt.be/2005/12/bloggers-unplugged-mooie-mechelse-momenten

Aarschotstraat: ik passeer er elke dag (allee nu niet, want ik heb vakantie), als ik het station uitstap en de berg naar boven moet doen naar de Koningsstraat.  Elke dag zie je er wel ergens een politie-combi staan, maar soit, ik zal me maar geen vragen stellen waarom jij die locatie zo goed kent? LOL

Boterhammen in de stad: een heel leuk project, en voor een euro heb je vaak zoveel cultuur mee. Ik probeer het regelmatig met collega's te doen, maar september is doorgaans heel druk voor ons (ik werk in het onderwijs), dus het is altijd een beetje kijken wat en wanneer

La Becasse: Ik denk dat ik er eigenlijk wel eens geweest ben, de naam zegt me wel iets. Ongeveer 5 jr geleden ofzo. Is het vlak aan de Grote Markt en in de buurt vd St-Niklaas kerk? Vlak voor je binnengaat is daar een tegel van die 'Bécasse' . Ik heb er - als het tenminste correct is -  een 'boerenboterham met plattekaas en radijs' gegeten.

 

@ hanne

 

ik heb van 1981 tot 1996 in de paleizenstraat gewerkt, dus moest ik ook elke morgen bergop de rue dupont naar boven (of de rue rogier, afhankelijk van welke uitgang we namen in 't noord en soms ook omdat de rue rogier niet zo steil is), in het begin stongk de rue dupont nog vreselijk, echt om te walgen (dus zonder ademen naar boven, onmogelijk), voilà, nu weet je waarom ik de goedkope hoerenbuurt van de rue d'aerschot zo goed ken, anekdotes te over, maar dat is niet deze topic

 

wat betreft den bécasse heb je gelijk, daar is 't !

Back to topic, net op het 7uur journaal op één: Walen zien het wel zitten om met Frankrijk samen te gaan....

Wordt ongetwijfeld vervolgd, en Eelco, welkom volgende week in Mechelen!

 Ik zie vlaanderen al bij holland aankomen, "Dag beste vrienden, wij zijn de vlamingen en wij brengen jullie het Catholiscisme, Scyfilis, Zwartwerk, 125.000.000.000€ Schuld, een onnozel koningshuis, Asbest, Minachting voor de wet en Lintbebouwing, maar laat u daardoor niet afschrikken, wij spreken een sappig taaltje, kunnen goede frutten bakken en doen graag lekker Brougondisch!" (lacht).

Dat er eigenlijk nog mensen zijn die zo naïef zijn dat ze denken dat de hollanders of de fransen zitten te wachten op een halve driehoek miserie dat vind ik eigenlijk wel ontroerend hoor.

Sint, het foefelen met de belasting vooral niet vergeten he!! Misschien weegt dat wel door op de andere kant ;-)

@ Sint : Die Lintbebouwing wordt asap vervangen door een rij Doorzonwoningen.

Dank je, Hanna. Ik zal mij zeer zeker wel gaan vermaken. Maar ik moet nog even met de almachtige over het weer gaan praten. Want hij heeft geloof ik kwade zin wat dat betreft voor dit weekend.

En als de Walen het wel zien zitten om bij Frankrijk te gaan, dan is de Nederlandse provincie Zuid-Brabant weer een stapje dichterbij. ;o)

Niet zo negatief over uw vlakke land Heer Netels! Wij stijve Hollanders mogen best wat meer van jullie leren qua gemoedelijkheid en levensgenieten. Ookal hoort daar foefelen met belasting bij. En het koningshuis wordt natuurlijk opgeheven. Daar hebben we Willem en Maxima voor in de plaats. Het katholicisme mag best blijven. Zolang men maar niet op 'zendingswerk'gaat. haha. Anders krijgen we net als in 1830 wéér een burgeroorlog. En daar zit niemand op te wachten, he?

@ Gastblogger :

Naast de Belgische Krantenwebsites zit ik ook dagelijks te kijken op de Nederlandse :

Trouw, Algemeen Dagblad en vooral De Telegraaf.

En voor de goofy berichten over Nederland : Geenstijl.nl - Geregeld hilarisch maf.

Dus... meer van dat.

gimycko,

ik lees ook dagelijks www.geenstijl.nl

voor de rest, dit is wel een hilarische topic daar: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/07/belgen_haten_ons.html

@ Hanna : De lingo op Geenstijl vind ik soms hilarisch (feauteau's ipv foto's).

Ik kan de klare lijn wel smaken van de Sjef van Oekelstrips en voor kritiek op de maatschappij zijn de tekeningen van Gregorius Nekschot geweldig.

Voor zover het ophemelen.  Als minpuntje ga ik voor... de kroket uit de muur.

:-)

En die gaat Eelco hier wel helaas moeten missen ....Een ideetje voor de ondernemende Mechelse Zelfstandige ? Of liever niet ?

:-)

Ik vind het wel een goed idee, da's weer eens iets anders dan een kebap of pak friet laat in de nacht na een nachtje stappen of een cinemaatje.

Maar helaas, ik heb al een full-time job elders....

gymicko, misschien vindt je hier geen kroketten e.d. uit de muur, maar in de Brusselpoortstraat staan al automaten, en in augustus gaan die ook in werking. Weet niet wat er juist in zal komen, maar toch ...

En Merckx op de Hombeeksestw. heeft ook automaten staan he, een etalage-minimarkt ;-)

 

Die kroketten missen is niet zo onoverkomelijk, er zijn frituurs genoeg waar je gewoon een stukje vlees - al dan niet op een broodje - kan bestellen. Maar pindasaus .... da's iets anders!!  Dat is zelf maken, of naar 't frituur in de Hoogstraat.

Mijn werkgever (je weet wel... dat kleine fotobedrijfje uit Mortsel, dat alweer in moeilijkheden verkeert) heeft enkele jaren geleden een broodautomaat geplaatst aan 1 van de uitgangen.

Echt handig, als je nog snel om een brood verlegen zit.

Misschien een idee voor een Mechelse (warme) bakker om er ook zo eentje (of meerdere) te plaatsen op de in-of uitwegen van de Mechelse Industriezones.

een broodautomaat heeft er bij ons op het werk ook gestaan, weg wegens te weinig succes ...

de krantenwinkel, het reisbureau en de bank zijn er nog, wegens groot succes zeker ...

Of gewoon een broodautomaat in't centrum voor de werkende mens die NA 18u pas thuis komt ... ? Want zelfs in de Match en GB-express die laat open zijn, ook daar is het rien de knots op dat uur qua brood ....

Vroeg genoeg opstaan of goed uitkijken he gasten!

De Marokkaan op de Hoogstraat is tot 19u of later open (beperkte keuze weliswaar - maar wel behoorlijk vers brood) . Het 'Preuverke' in de Leopoldstraat is open om 6u of 7u 's morgens zelfs op zondag. Andere bakkers ook vermoed ik.

Brood uit automaten of supermarkten waag ik me niet aan.

@ Bert: het reisbureau heeft het wel overleefd? Wegens te veel gestresseerde collega's die er regelmatig eens tussen uit moeten?

@ Wout, maar je moet dan natuurlijk wel in de buurt wonen he. De bakkers waar ik woon gaan pas open na 7u30 (als ik al richting trein ben) ...
Nu ja, 't is kwestie van plannen he. Ik kan ook in Brussel overdag een brood kopen, maar alle bakkers zijn daar turks (Haachtsesteenweg), en ik hou niet echt van hun brood. Niets verkeerds meer, maar het is toch een smaak appart...

Nu ja, gelukkig heb ik nu vakantie en kan ik bij mijn eigen bakkers een vers brood of een croissantje gaan halen :o)

En de kroketjes uit de muur, zaterdag zit ik een dagje in Hilversum, kzal er eens polshoogte gaan nemen.

 

Kroketten en geenstijl.nl... Twee Nederlandse dingen die ik kan missen als kiespijn. Ik neem liever een croque monsieur. en wat die site betreft. Dat is alleen maar beledigen om het beledigen zonder logische onderbouwing. Daar hebben die mensen het niveau niet voor. Overigens was de heer Nekschot tot een jaar of twee geleden een collega van mij. Hij is op staande voet ontslagen wegens het tijdens werktijd bezoeken van extreem-rechtse websites. Niet echt een fris figuur dus. Die mogen ze van mij naar Afghanistan verbannen met een Amerikaans legeruniform aan.

@ Gastblogger :

Houden we de boot nog even af ?  Geen huwelijk tussen Vlaanderen en Nederland, maar een LAT-relatie (LangeAfstandsTreiterij) ?

En waar gruwelt de Nederlandse Toerist van als hij Vlaanderen bezoekt ?

Lintbebouwing ? Het Belgische Koningshuis ? Geert Hoste ? Schuingeplaatste voetpadtegels ? Ondertitels bij Baantjer ?

Wat mij betreft houden we die boot niet af, beste Gimycko. Ik kan eerlijk niets bedenken waar ik van gruwel als ik in Vlaanderen ben. Maar misschien ben ik bevooroordeeld. Je zou het een andere Hollander moeten vragen.

Tja, misschien dan toch het Belgisch koningshuis als ik na enig nadenken wat moet kiezen. En die namaak Liberace, ik ben z'n naam even kwijt... Eddy Wallis of zo? Oh ja, en het Vlaams Belang van Flip de Winter. Daar zou ik ook niet zo trots op zijn als ik Vlaming was. Maar ja, het koningshuis is ooit zo benoemd en de laatste twee mannen zijn zo geboren. Die konden/kunnen er ook niets aan doen.

Maar verder kan ik niets bedenken waarom ik niet morgen naar Vlaanderen (Mechelen) zou willen emigreren. Of het moet zijn dat mijn baas niet zo blij zal zijn met de declaratie van het woon-werkverkeer. Dat zou al gauw 600 euro per maand zijn.

Dit zou dan opgelost kunnen worden doordat ik een keten van automatieken ga beginnen. Maar of jullie daar dan weer blij mee zouden zijn en of het dus rendabel zou zijn, dat betwijfel ik.

@ Gastblogger :

Wie zong dat ook weer ?

"En als ik vrij wil zijn, ga ik naar Vlaanderen..."

Het was een Nederlandse artiest.

En was het niet Doe Maar, die "twijfelde over Belgie" ?  "Is er leven op Pluto, kun je dansen op de maan... enz"

:-)

BTW : Als je op pensioen bent, kun je hier misschien komen wonen (Just an ID)

...dat was Paul Van Vliet.

Enne, Eelco: welkom in Mechelen dit weekend.  Jammer dat ik je niet kan begroeten, maar er zijn genoeg Mechelaars die je onder de arm willen nemen!  En, misschien kan dit bezoekje aan onze stad weer leiden tot een 'lekker eigen-zinnige' gastblog...  't Is tof om deze stad eens bekeken te weten door een buitenstaander (die het in feite niet écht meer is...  ;-)

Ha, ik ben zeker van plan om materiaal te verzamelen voor een nieuw blogje, Jan. Inderdaad jammer dat wij elkaar deze keer niet zullen treffen. Maar in oktober is de herkansing. Als ik er dan bij zal zijn.

En Gimycko. De band die twijfelde over België was 'Het goede doel'. Want 'het taaltje is zo zacht', en'omdat iedereen daar lacht'.

@ Gastblogger : En hoever zit het met jouw kennis van het Mechelse Dialect ?

:-)

en ook @ Gastblogger (zeg je krijgt hier echt wel een VIP status ondertussen ;o) ),

ik kan je ook helaas niet zien dit w.e wegens - toevallig - in NL te zijn,
ik kijk uit naar je verslag na dit weekend, en maak het hier niet al te bont he

do your best
 
[User Made]
 

 

Het Mechels dialect, Gimycko? Zolang het geschreven staat kan ik het redelijk volgen. Maar gesproken gaat mij nog niet echt goed af. Laat staan zelf spreken Dat kan ik al helemaal niet!

Jammer dat ik je niet zal zien Hanna. Maar een volgende keer ongetwijfeld beter.

@ Gimycko.

In de jaren 60, stond er dergelijk krokketautomaat in de Hanswijkstraat (kant Vijfhoek/Idéal), maar was geen lang leven beschoren, wegens onvoldoende interesse

Dat klopt Jos,toen woonde ik in de Hanswijkstraat en ben er een paar keer iets gaan halen

maar niemand van ons gezin heeft er ooit iets lekkers gevonden,dus idd...een kort leven .

Aan gastblogger,

Leuk volkje jullie Hollanders.

1 op 4 Mechelaars nemen het u in dank af dat u NIET trots op hen zou kunnen zijn.

Waarvan akte.Wat een flauwe kul zeg.

Mijnheer Goovaerts: Waarom zouden Hollanders niet trots zijn op Mechelaars en waarom is dit significant? Ik snap uw opmerking niet.

Eelco, ik ook niet.  Ik ben als Nederlandse tenslotte zo niet trots op mechelen en mechelaars, dat ik hier al 18 jaar tegen mijn zin woon. ;-)

Misschien slaat zijn laatste zin wel op zijn eigen post? ;-)

Woon je er al 18 jaar??? Ik ben jaloers! Zullen we ruilen?

hahaha! nee zenne! Ik denk dat m'n ventje (een rasechte mechelaar) trouwens ook niet akkoord zal gaan met een ruil ;-)

ja lang he!  time flies ...

Beste gast,

                     blijkbaar hebt u een kort geheugen als u niet meer weet wat u op 31.7.2008 om 21.48 uur hier hebt geschreven.Oordelen op welke Mechelaars u al dan niet trots kunt zijn is natuurlijk uw zaak.Vrije meningsuiting boven alles.

Dankzij de foto van Jans hierboven, samen met Eelco, en die gevatte replys, hier op deze Blog vraag ik me af of Eelco nog wel zijn kop kan laten zien in Mechelen.

Elke Mechelaar zal nu wel een foto willen van hem / haar, samen met die "bekende Nederlander".

:-D

"Kijk eens, schat, daar loopt Eelco..."

Gimycko.... Ik zal ene zwarte bivakmuts aanschaffen. ;o) Oh, dat had ik natuurlijk niet moeten zeggen!

En Mijnheer Goovaerts: Inmiddels snap ik waarom u zo gepikeerd reageerde. U zegt het zelf al. Vrije meningsuiting boven alles. Dat is ook de charme van het internet en dit blog bijvoorbeeld. Overigens was ik niet vergeten wat ik in die bewuste reactie schreef. Het was mij echter niet duidelijk waarom u op die manier reageerde.

@ Gastblogger : Ook geen oranje hemdje aandoen !  Dat ligt teveel voor de hand !

:-)

Of, Eelco, ik heb een iets minder opvallends (dan dat oranje hemd) ding, ik heb nog van een aantal jaar geleden (EK, WK, ik weet het niet meer) een oranje flluffy diadeempje met 2 oranje vlagjes van 'hup holland hup'....

Hahahaha... Dat staat je vast schattig Hanna.

Het was dan voor het WK2006 in Duitsland.

@ Eelco : Breng eens zo een brul-T-shirt mee. Je weet wel : met die leeuwekop !

Kunnen we eens lekker brullen, richting Wallonië.“Zolang de Leeuw kan klauwen - Zolang hij tanden heeft !”

Had ik er maar eentje. Want ik vond ze geweldig. Maar helaas!

En de aktie bij Blokker ( waar ze te verkrijgen waren) is afgelopen.

Opgelet, er zijn hier sinds enkele dagen twee meneren Goovaerts (die niet tot dezelfde stam behoren), dat jullie mij straks ni scheef bekijken :-)

@ Jan G : En hij heet Louis.  Niet te verwarren met de Louis uit de USA.

@Jan Goovaerts: die andere mijnheer ook niet verwarren met Staf Dewilde uit De Haan die regelmatig de lezerskolommen van de Humo teistert!

En zo krijg je een (bekende Mechelse) Nederlander op zijn dak :

Eddy (Wally) is in the house

Gimycko.... Ik vond je best aardig... Maar nu????

Van dat filmpje kreeg ik spontaan kippevel, ik kreeg bultjes en ging niezen....

@gastblogger: :-)

Er is dus nog werk aan de winkel. Onze Vlaamse kultuur verspreiden in het Hoge Noorden :-)

@ Gastblogger : Hahaha !

@ Peter, ik ga morgen al onze Vlaamse kultuur in NL verspreiden (en nee, niet met mijn hup-holland-hup diadeempje)

@ Hanna :

Vraag eens aan onze Noorderburen welke voorstelling ze maken bij het Mechelse woord "Langenasem".

Mijn niet-Mechelse collega's hebben daar nog nooit van gehoord en verzinnen de zotste dingen.

@ gym, zal ik doen! wordt vervolgd....

Aan Jan Goovaerts van Louis Goovaerts,

                                                                          verontschuldiging maar ik was even weg een pint drinken.Maar bent u daar zo zeker van dat wij niet tot dezelfde stam behoren.Ik zou dat niet zo luid uitbazuinen.Eerst denken en dan roepen jongen.

Een Langenasem? Ik kan er een voorstelling van maken.....

@Gastblogger:ik leg u dat straks wel uit. 't Is nie moeilek,'tis gemakkelek.

Google is mijn beste vriend. Ik heb het al gevonden: http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/langenasem.

Tot straks!

@ Gastblogger / Eelco :

Hoe gaat het, ondertussen, met Loeki (het leeuwtje van de reclameblokken) ?

@gimycko:  de Loeki is nau verkocht an de zolojie van Jakkemakke!

Momenteel speelt de beiaardier: Cherie van Eddy Wally. Zou dat speciaal zijn voor onze gastblogger die vandaag in onze stede is ? :-)

@ Jokke : Zit daar ook Mijnheer de Uil ?

Jammer dat Frans van Dusschoten enkele jaren geleden overleden is. Hier is Frans nog eens te bewonderen, samen met die BRN (Bekende Rosse Nederlander).

Peter, over beiaardiers gesproken; waar verblijft Piet Vandenbroeck voor de duur van Melaankolie? Met dat podium vlak voor zijn deur moet men die man toch minstens als compensatie zeven dagen hotel aangeboden hebbn bij Heidi in Tirol  ;-D)))

Onze gastblogger is er bijna (nu in Roosendael, en zo meteen rijdt ie ons mooie Vlaanderen binnen...

Verwacht hem straks zeker op Anno Expo en wellicht ook Melaankolie !

aah ... neemt er iemand fotokes ?

Zeker weten Peter,hij komt op de film !

Kan hij eens doorrijden tot in Brussel om te horen wat de koning nu eigenlijk gezegd heeft.

Ik denk dat ik het weet : De Vlaamse mosselen ( Leterme en Dewever ) zijn uit de handel genomen.

Ik ruik hier een klein beetje Paulster (lacht)

paulsteir laat zijn ware gedaante zien :-)

Het schijnt dat ze in Brussel de Vlaamse Belangen verdedigen.  Zij zijn toch de enigen in wiens kraam deze cinema past en die er misbruik van maken !

Van vlaamse belangen verdedigen gesproken: we worden hier in dit landje al sedert 1830

bij de biezen gezet door zulke verdedigers van eigen origine!

En tussern haakjes een "gastblogger" die last heeft van het fameuze hollandse beterweten,

blijft beter boven de moerdijk...

Of misschien even de hand in eigen boezem steken. Kan ook geen kwaad...

Oeijejoei, het is hier een invasie van de "echte democraten"! Zouden die niet beter wat gaan spelen in de Walemse bossen?

@Peter,

bij Pearl zijn de brillen goedkoop, naar het schijnt. Schaf er u nog maar eens eentje aan.

Dan kunt ge lezen wat er staat, en niet wat ge denkt dat er staat!

@Jokke, dank  voor de tip, maar zorgt gij voor de naakte dames?

@Eddy. Waar gaan we heen als U een perfect Nederlans sprekende persoon die graag een Carolus lust, en daarenboven Mechelen en Margaretha van Oostenrijk een warm hart toedraagt niet welkom wenst in onze schone stede ?

Verder denk ik dat Gastblogger toch zelf mag kiezen waar hij als NederBelg trots op zou zijn, en waarop niet ? Daarom verwens ik hem toch niet de toegang tot onze stad ?

Hoe kwam Eelco eigenlijk in Mechelen terecht ?

Was hij Antwerpen een beetje beu en besloot hij verder zuidwaarts te gaan kijken ?

Ik heb zo het donkerblauw vermoeden dat een bepaalde partij een zoekmachine op het web heeft lopen, die reageert op  "Heidi & Tirol & Broe*k" en bij een hit daarop alle militanten  eerste klas oproept en beveelt de laatste nieuwe partijmop (over de belgische mosselen, hahaha) te verkondigen via alle beschikbare media. En het resultaat er van is hier op deze blog te zien!

Hallo jongens en meisjes,

 

                                                 hier is werkelijk de beer los gelaten.Waarom zijn er nu enkelen in hun gat gebeten.De koning heeft het toch gezegd.Naar huis met die prullemannen en geef het roer nu maar in handen van de drie wijzen uit het oosten dan kunnen we met sint juttemis mischien nog eens met de boeing vliegen.

Oh ja weet er iemand waar dezen avond een gratis vat wordt afgetapt.

@ Louis G : Wijzen uit het Oosten ? Laat me niet lachen.

Misschien kunnen we enkele Wijzen uit het Noorden halen.  Alhoewel de versheidsdatum van Jan-Peter Balkenende ook al een tijdje overschreden is. 

Gim,

         we kunnen mischien een ruil voorstellen tussen Balkenende en die madame die is uitgekozen voor het schrijven van het grooooooot nederlands dictee.Ge weet wel die met de TUK AAN HAAR KUT;

@ Louis G : Ik ga akkoord met een ruil.

We ruilen Philip van Belgie in voor... MaximaMathilde blijft hier, natuurlijk, en Willem-Alexander blijft ginder.

En later vervangen we ons Bartje door ons Inge (Vervotte).

Vlaanderen / Mechelen in Vrouwenhanden

Hou oud is meneer L. Goovaerts ondertussen? 70 jaar? En nog steeds gebruik maken van pubertaal? Manmanman toch!

Ik ben bereid onze dorpspolitici (allemaal - Van Maingain over Leterme, Reynders tot De Wever) in te ruilen voor eender wie met een beetje visie dat verder gaat dan het eigen kleine pietje.

@wout: hoe doe je dat iets ruilen wat niet uw bezit is?

Blijft de vraag wat al die Walen gaan doen met hun Vlaamse namen : Reynders, Onkelinckx, enz.

De verre verwanten van de Vlamingen die Wallonie hebben groot gemaakt. Ze hebben er gewerkt, op hun kop laten kakken, zijn uiteindelijk geintegreerd en werden waalser dan de Walen. En misschien hebben zij, toen, meegestemd om belastingen te innen van Vlamingen, die toen in Vlaanderen woonden, waaronder de vensterbelasting. Daarom vind je tegenwoordig nog in oa Mechelen een heleboel huizen met dichtgemetselde ramen.

Dit, en andere verhalen, vind je oa in de boeken van Guido Fonteyn

@ Luc: Louis Goovaerts citeert toch maar enkel uit het vocabularium van dame (sic!) Emmerechts, welke onder dergelijke titulatuur het groot-nederlands dictee gaat schrijven!

Ge hebt gelijk; die linkse schrijvelarij mist wel enig niveau!

@Gimycko: Die walen kunnen hun naam misschien verwisselen in bv. Wout, Goovaerts Louis of Paulsteir ;-D)))

@ Eddy :

Het is nu eenmaal bon-ton om het verbieden te verbieden.  Maar inderdaad, het blijkt de titel te zijn van ons "politiek-correcte" linkse Kristientje.

Dus, dan zal dat Groot-Nederlands Dictee niet erg groot zijn dit jaar.

@ Jokke :

Nu je het toch hebt over namen, waar komen die maffe Nederlandse achternamen eigenlijk vandaan ?  Je hebt er bv mr Kerkstoel of mevr Plassterk.

Ik heb ooit eens vernomen dat ttv Napoleon iedereen officieel werd geregistreerd (niet langer kerkregisters) en dat de Nederlanders toen effe lollig wilden doen met als resultaat dat die gekke namen voor eeuwig in de dikke boeken genoteerd stonden.

Klopt dit verhaal ?

@gimycko: wanneer je bv  Kruidenier heet, en je wil je familienaam upgraden door hem te germaniseren, dan kan je kiezen voor bv. Tante-Emma-Laden maar sinds Osama iets mispeutert heeft lijkt me dat nietmeer zo evident!

@ Jokke,

vraag het aan Gymicko,

hij kwam met het idee op de proppen.

@wout: wie is er hier over ruilen begonnen zie: door Wout op za, 02/08/2008 - 20:13.

@ Eddy Luyten,

iemand als Louis Paul Boon, één van onze allerbelangrijkste schrijvers, maar helaas links en Vlaams mist niveau??

U hebt heimwee naar Filip De Pillecyn en August Borms???

@ Jokke

 

ik reageerde hier op:


"

@ Louis G : Ik ga akkoord met een ruil.

We ruilen Philip van Belgie in voor... MaximaMathilde blijft hier, natuurlijk, en Willem-Alexander blijft ginder.

En later vervangen we ons Bartje door ons Inge (Vervotte).

Vlaanderen / Mechelen in Vrouwenhanden

"

Het zal mij allemaal koninklijke worst blijven: ik wil eindelijk eens wat beweging zien in dit ( hoe langer hoe meer ) apenland. 65 Jaar geleden hebben ze het klaargespeeld om een / de taalgrens neer te pennen. Zijn wij / zij dan tegenwoordig allemaal doetjes? Als men in het buitenland aan mij vraagt van waar ik kom dan antwoord ik nog steeds ' uit België '. Ik geeft toe dat ik hoe langer hoe minder die neiging heb. Ik zeg gewoon dat ik van Mechelen kom, ' from Europe '!

@ Wout

wat Boontje daarbij komt doen is mij een raadsel. Hij schreef wel "Mieke Maaike" maar dat

was als literaire porno bedoeld. Dame Hemmerechts aapt maar wat na en trapt graag opendeurtjes in door 'kutterig' te doen.

Maar lees inderdaad eens een paar werken van dePillecijn, horizon verbreden jongen!

En Dr. August Borms heeft een paar boeken geschreven over zijn verblijf in Peru o.a. als

voorloper/ontwikkelingshelper, maar Boontje en de Pillecijn waren ECHTE schrijvers!

Eddy,

           ik ben een paar uurtjes op stap geweest en ben de draad een beetje kwijt.

Maar waar zou jij ons Christientje dan wel willen plaatsen ? Links vulgair ?

@ Eddy Luyten,

ik ben vertrouwd met (verre van een expert, dat wil ik wel zeggen) het schrijven van Borms (en de beschouwingen van Willem Elsschot hierover ), Boon (z'n 'Kapellekesbaan' of 'kleine oorlog' kregen wat mij betreft hier en nu een Nobelprijs literatuur) etc.. De Pillecijn ken ik onvoldoende.

Maar de Nederlandstalige literatuur ligt me na aan het hart. M'n absolute favoriet is A. Den Doolaard. Iemand als Mulisch ook. Maar ook onze eigen Willy Spillebeen heb ik heel erg hoog zitten.

Dame Hemmerechts heb ik wat van gelezen maar die ligt me niet. Maar daar gaat het niet over. Ze wordt hier op een laffe, lage manier weggelachen om haar 'linksigheid'.

Hier worden weer politieke, literaire en andere dingen door elkaar gehaald. En dat stoort me mateloos.

Hopelijk heeft Eelco zijn laptop bij, zodat hij kan volgen wat hier allemaal gebeurt.  Eenzaam en alleen op een Mechelse hotelkamer.  Misschien heeft hij zijn vrouw / vriendin meegebracht.

Hij heeft wat teweeggebracht met dit artikel.  Can not wait for the next one !

:-)

@ Goovaerts.louis

Christientje doet tenminste niks anders dan boekskes schrijven.

Rechts vulgair organiseert partijen en meent aan politiek te moeten doen (allicht hebben ze ook geen talent voor iets anders) . Dedecker, De Winter, De Wever, Morel, ... .

Dat tuig zorgt ervoor dat ik me ongeveer moet schamen om Vlaming te zijn.

@Gimycko:wees gerust Eelco heeft zich niet verveeld in Mechelen,hij zal niet TE veel op zijn kamer geweest zijn.Hij zal tijd te kort gehad hebben om alles te bekijken wat er dit weekend weer te doen was in ons Mechelen.....Dus maar hopen dat we een goed rapport krijgen van Eelco.:-D

@ Jackie : Ik heb jouw foto's gezien op Flickr.  Leuke boel, daar op de Melaan !

@ Wout :

Definieer "Vulgair Rechts" eens, liefst aangevuld met enkele punten uit de Geschiedenis van de Vlaamse Beweging (WO I & II - Volksunie), arbeiders (BSP, SPa), migratieperikelen (1960, 1991), enz.

Want als er toen (en nu) geen problemen waren, bestond "vulgair Rechts" gewoonweg niet.

@ Gimycko

kijk naar een JM Dedecker en je weet wat ik met 'vulgair rechts' bedoel. Die van het Vlaams Belang proberen tenminste nog de schijn op te houden dat ze een missie hebben (hoe verfoeilijk ook).

Maar je had graag voorbeelden.

* Een rookverbod in publieke plaatsen vertalen als een beperking van de individuele vrijheid terwijl het om een zaak van volksgezondheid gaat bijvoorbeeld. (Merk op dat het belang van de individuele 'meerokers' compleet genegeerd wordt.

* Individuele rechten / privileges voor jezelf opeisen in naam van de vrijheid maar die een ander misgunnen. (migranten, asielzoekers, ...)

* Voor jezelf het recht opeisen om op nachtelijke snelwegen vrijelijk te mogen vlammen. (Jammer voor hem/haar die toevallig onder je wielen terecht komt. Hadden ze daar maar niet moeten zijn.)

* Je eigen privileges / verworvenheden verdedigen met het feit dat je er hard voor gewerkt hebt (allicht terecht) maar dat recht op hard werken aan anderen (lees: asielzoekers) misgunnen.

etc etc

Moet ik verder gaan?

 

 

@ Wout : Ja, graag !

Ok.

* Vrijheid van geloofsovertuiging opeisen maar protesteren als Mechelse moslims een torentje op hun moskee willen plaatsen.

* Ijveren om gratis te mogen parkeren overal, anywhere behalve als het hun eigen parkeerplaats in het gedrang brengt.

* Vrije meningsuiting inroepen behalve als het niet in je kraam past.

* Wanneer iemand iets zegt dat je niet aanstaat hard roepen, verontwaardigd zijn en selectief vergeten dat dat ook onder 'vrije meningsuiting' valt.

* Hanggedrag van groepjes mensen vervelend vinden tenzij het consumerende toeristen zijn.

* Het niet vreemd vinden dat een vlaams-nationalistisch partijtje Belgische ambities lijkt te hebben louter en alleen om België te splitsen (contradicio in terminis ofzo) en dan verontwaardigd is dat die verdomde franstaligen dat ook lijken te vermoeden en niet in hun verhaaltje mee willen gaan.

Wout

Hij is goed, hoor, die Wout !

En op wie moeten we dan stemmen en waarom ?

Op Gimycko zeker. Hij heeft veel ideeën en hij belooft een fuif !

@ Gim,

ik denk dat de bloggers geen stemadvies van mij nodig hebben. Die zijn allemaal oud en wijs genoeg. ;-)

Maar soms kan ik echt lastig worden van dingen die ik zie gebeuren. Gezonde verontwaardiging zeg maar.

awel, Wout, alles is zeer goed neergepent, allee, neergetypt,

Wat mij in jouw topic, mij het meeste aangaat,

Het rookverbod.... ik rook zelf niet en ik pendel elke dag (nu niet want ik heb vakantie), dat sindsdien het rookverbod op de trein er is, ik elke ochtend (in Mechelen) en elke avond (in Brussel Noord), constant op een overbeladen perron (want het zijn spitsuren he) iedereen heel haastig een sigaret zie roken (en ik dus van die walm moet 'meegenieten'), die snel uittrappen als de trein eraan komt, en dan ga je rustig in de trein, zoekend naar een vrije plek, met je Metro-krantje, en dan krijg je daar iemand naast je zittend die zo stinkt naar zijn laatste sigaret, awel, dat stoort mij dan weer als niet-roker. Maar that's life denk ik ....

en over hangjongeren en hangouderen hadden we het al ergens gehad....

Wanneer was die fuif nuweer,ben de datum kwijt. :-D

Een fuif???? Gimycko for President! En Wout ook. Zijn laatste bijdragen staan mij wel aan!

Oh ja, dan moet België eerst nog wel even een republiek worden. Maar ja, met de staatshervorming als hot topic in de Belgische politiek valt dat vast nog wel in te passen. ;o)

@ Wout : Opportunisten zijn er altijd geweest, door de eeuwen heen en vandaag.

Ze blaffen wat, maar de karavaan gaat verder.  Remember Van Rossem en Jan de Corte.

En de nitwits die daarop stemmen kan ik klasseren onder nog groen achter de oren.

Dus Dedecker en Morel out, blijven over De Winter en De Wever.  De Winter als nieuw produkt / generatie van het "verkeerde" Vlaams-Nationalisme en De Wever als nieuw produkt / generatie van het "juiste" Vlaams-Nationalisme.  Ik zet de bijvoegelijke naamwoorden tussen haakjes want ik wil hier niet op tenen trappen.

Gelieve hier een menig te geven wat aan deze personen dan zo vulgair is (Je hebt ze in 1 adem zo genoemd).  Te bedenken dat het "juist" Vlaams-Nationalisme onlangs is gesplitst in het Chirogroepje van Bertje Den Bleiter en in de N-VA van Geertje Bourgois, die ze hebben geparkeerd als Minister van... Toerisme (of all places).

Dan nog effe over de items, aangehaald door de Bloggers :

Als roker vind ik dat, bij dit zonnige weer, al die niet-rokers maar binnen moeten blijven zitten.  Wij, als rokers, willen nu eenmaal, zonder gezever, kunnen smirten (smoking and flirting)

De fuif, door velen aangekondigd, staat al een eeuwigheid op MechelenMapt en is vrij te raadplegen.  Zowel bij U thuis als in het Buitenland.  Niet vergeten je Laptop of je iPhone mee te nemen.

@gim: een website is geen fuif

(ik stem op een ander né)

:-)

@ Peter :

Goed goed, geen Presidentschap.  En als ik opkom voor... Burgemeester ?

:-D

@ gym, als eens op ebay gezocht naar een iPhone? want dat blijkt toch jouw 'ding' te zijn he

@Hanna 1,de Gim wacht tot volgende zomer dan liggen die al te koop op de rommelmarkten. Denk ik ( 'tis ma een gedacht)

@ Gym,

het enige 'juiste' nationalisme is wat mij betreft een emanciperend nationalisme. Wat het vlaams-nationalisme ooit was maar al lang niet meer is. Dankzij de Vlaamse Beweging die in aanleg emanciperend was maar ergens onderweg de weg is kwijt geraakt. (waar moet je nog voor vechten als alles al bereikt is? Behalve die onafhankelijke staat dan.

Voor Bart De Wever (aan De Winter maak ik geen woorden vuil, het zal je niet verbazen - aan Anciaux trouwens ook niet) heb ik het grootste respect als mens, politicus, voor z'n intelligentie, voor z'n visie etc maar het is de mijne niet. Z'n partij veliest zich in futiliteiten (het strikje van Di Rupo, het konvooi geld naar de scheepslift van Strépy, ...) en heeft nu resoluut voor de verrottingsstrategie gekozen. En daar kan ik absoluut geen respect voor opbrengen.

@ Wout : Prima uitleg.

Enne... hoe moet het nou verder ?  Alles ligt blijkbaar stil.  Hebben de Franstaligen hun slag thuis gehaald door te spelen op de man (Leterme) ?  En hebben ze hun slag thuis gehaald door een breuk te veroorzaken tussen CD&V en N-VA ?

Dus... een fatale slag voor de (nieuwe) oude Volksunie (De Wever) ?

Die 3 oude (franstalige) krokodillen, die Alberto nu heeft opgevist, gaan den boel niet redden, zenne.

@gastblogger

Het lijkt erop dat de koning hier een dovemansgesprek voert.Ik verheug mij erover dat u als buitenstaander hebt begrepen dat in een praatbarak plaats moet zijn voor iedereen.

 

 

Geen idee. Ik sta er ook met stijgende verbazing naar te kijken. En met mij velen denk ik. Ben voorstander van een 'grote staatshervorming' zonder taboes. En zeker zonder vendelgezwaai.

Met onze huidige politici gaat dat enkel lukken als die zich op minstens één niveau aan alle kiezers moeten presenteren. Het is toch te gek voor woorden dat de eerste minister slechts in één deelstaat stemmen kan halen? Waarom niet het provinciaal niveau opheffen tvv een vernieuwd maar kleiner federaal bv? Zonder terug te keren naar het 'Belgique à papa'. Ik las een aantal weken geleden een erg zinnig interview met Frank Vandenbroucke (niet de wielrenner) hierover.

Een onafhankelijk Vlaanderen is alleen al omwille van Brussel en de staatsschuld complete waanzin.

Voor de rest mag Alberto met z'n hele aanhang in een baan om de aarde gelanceerd worden wat mij betreft. Ik ben eerder voor een Belgische republiek.

Wat ik vrees is dat wanneer niet iedereen uit z'n eigen stellingen / dogma's gaat komen de boel niet gaat barsten maar ontploffen.

Bon, ik laat het hierbij. Geen idee of dit 'blogmateriaal' is.

@ Wout :

Die laatste quote van jou ("ontploffen") werd door iemand (naam ben ik vergeten) op de TV, in een interview, ook naar voren gesmeten.  Hij vertelde dat er in een mogelijk volgend scenario misschien wel eens naar de wapens zou kunnen gegrepen worden.

Het sop is de kool niet waard.  De Fransen mogen Wallonie hebben.  Ze zullen nogal lachen in Parijs met "La Departement Wallonie" en al zijn werklozen.

En hoeven we bij Nederland om te overleven ?  Slovenie redt het met zijn 1 miljoen inwoners en wij zijn met 6 miljoen.  En we liggen aan de zee.  "Een land aan zee is nooit een klein land" (dixit Leopold II).

En inderdaad, onze Gastblogger heeft duidelijk een dikke stok in het (Vlaamse / Mechelse) hoenderhok gesmeten.  Maar we hebben ons geamuseerd !

:-)

 

@ Gymicko: Het was een genoegen om de Mechelse Koekoeken te zien rennen. En de discussie hier te zien losbarsten.

Misschien is het onthullen van mijn echte standpunt de doodsteek voor dit blog en de discussie. Maar ik denk dat het het beste is als Vlaanderen zichzelf blijft. Het zou niet goed gaan als het bij Nederland zou worden getrokken. Je hebt gelijk met te zeggen dat een land aan zee nooit een klein land is. Nederland is met 16 miljoen mensen wat groter. Maar is wat inwoners betreft toch een kleine speler in Europa. Maar toch tellen we op een aantal punten wel goed mee in de wereld.

Net als jij heb ik mij ook uitstekend geamuseerd.

@ Gym,

bekijk dit kaartje eens.

België telt grosso modo 10 mio inwoners. VL 6, WA 4. Om het makkelijk te maken.

Bxl ligt geografisch compleet binnen Vlaanderen. Met z'n iets meer dan 1 mio inwoners. (da's ongeveer 15 % van die 6 mio Vlamingen)  Waarvan slechts ongeveer 10 % Nederlandstalig, 40 % franstalig en de rest verdeeld over nog zo'n 200 (als het er niet meer zijn) andere talen en / of nationaliteiten.

Wat gaan we daar mee doen? Een muur om zetten, uithongeren (zoals een oud-journalist van GvA suggereerde?), ontkennen dat het er is of gewoon verleggen?

Wat dat betreft gaat de vgl met Slovenië, Tsjechië of Slowakije absoluut niet op. Dat waren min of meer homogene gebieden.

Laat ik het zo stellen. Iedereen die ondanks deze wetenschap voor ongeveer etnisch-cultureel homogene gebieden ijvert is een misdadiger.

 

@ Gastblogger :

Ja, jij hebt in je vuistje zitten lachen, niet ?

En heb je er wat van opgestoken ?

@ Wout : Je kent mijn standpunt over Brussels CE

Gim, op welke zender werd er door iemand gezegd dat er naar de wapens zou gegrepen worden? Ik heb dit waarschijnlijk gemist dan......

@ gim,

dat van jou ken ik ongeveer. Las het diagonaal.

Maar bij de mensen die het voor het zeggen hebben zie ik enkel gebrek aan visie.

Zowel aan Vlaamse als franstalige kant. Iedereen doet maar wat en hoopt daarvoor bij volgende regionale verkiezingen beloond te worden. Dan zijn ze tenminste van die 'lastige anderen' af en kunnen zich weer wentelen in hun eigen Grote Gelijk.

@ Marc : VRT-of VTM-nieuws enkele dagen of weken geleden.

Wie het heeft gezegd, weet ik niet meer, maar ik vermoedde de jongste van de Van Rompaey-broers.

@ Gym,

dat bedoel ik net en maakt me pissed. Zo'n kerel als Eric van Rompaey spint electoraal garen bij zo'n oorlogs-retoriek.

Die moet zich niet presenteren in Waals-Brabant of Brussel. Die praat enkel voor z'n eigen parochie. (ik ben niet moeilijk, ik word even pissed van de Reyndersen en Maingains van deze wereld).

Dan is het makkelijk (en laf) om aan politiek te doen en stoere standpunten in te nemen. Het electoraat waar je je pijlen op richt kan / mag niet eens voor je stemmen. Is niet eens een electoraat.

@ Wout :

Misschien kunnen we Eelco inschakelen om Vlaanderen voor te stellen aan de Buitenlandse Pers.  Hij is er geweest en kent de taal en de mensen.

Dit als tegengewicht wat "de andere partij" in de Buitenlandse Pers vertelt over ons.  Want met die Nepdocumentaire van enkele jaren geleden dachten ze effe lollig te kunnen doen, maar toen zijn ze daar serieus verschoten van de reacties aan... beide kanten van de taalgrens !

Da's het probleem. We hebben die 'andere partij' niet eens nodig om onszelf in de Buitenlandse Pers belachelijk te maken. Dat doen we zelf wel.

Of wat denk je over dat artikel met Bart De Wever dat de vlaamse franstaligen in de rand eigenlijk migranten zijn. Wat wil hij daarmee bereiken? Of dat bericht van Bourgeois over de 'franstalige stoorzenders'. Met zo'n 'vrienden' heb je geen vijanden nodig. Ze verdelen hun eigen mensen zelf wel.

Zijn ze stom of hebben ze een andere agenda denk ik dan.

Dit item, ' Walen, Vlamingen, Brusselaars' lijkt heel erg op dat van de kindercreche op de Astridlaan. Ik wil jullie niet hebben als medebewoners want jullie ( pampers ) stinken en jullie veroorzaken overlast!.

Klinkt dit bekend?

Als Ollander - dikke nek met een grote bek - groet ik alle Vlamingen vanuit Den Haag, de parel van de Noordzee.

Als Mechelaar - Inwoner van het Oude Hoofdstedelijk Gewest der Nederlanden met een goeie frisse pint Carolus Classic - groet ik alle Nederlanders vanuit Mechelen, de Heerlycke en vooral al die Hagenaars.

:-D

Haaglanders, komen die niet van ons Hageland? Gegroet en nu nog effe wachten op mijn trippeltje Gouden carolus. ;-)