Het is bijna zover !

Eenendertig juli is de uiterste datum voor de laatste bewoner, in de Blaasbalgstraat, om te verhuizen van de Euroshopping-site. De sloop nadert nu met rasse schreden. Vanaf 18 augustus worden ook de parking van de stad en de dienst Arbeid en Gezondheid gesloten. De nutsmaatschappijen hebben intussen al de meeste voorzieningen weggenomen.

De echte afbraak start pas in september, al zal er in de eerste maand weinig zichtbaar veranderen. 'De eerste fase is de asbestsanering', zegt burgemeester Bart Somers. 'Het gaat om slechts enkele containers, waarschijnlijk aan de Leermarkt.' Vanaf oktober start de onmanteling van de gebouwen. Alles behalve het beton wordt afgevoerd. Op de Euroshopping komt een kraan die het complex van aan de binnenkant leeghaalt. Die sloop duurt ongeveer twee maanden. De muren blijven tot op ongeveer vier meter hoogte staan om de hinder voor de omwonenden toch te beperken. De laatste fase, de echte sloop, duurt ongeveer drie maanden. (artikel: Nieuwsblad.be) De Euro-shopping heeft meer dan 30 jaar deel uitgemaakt van het Mechelse stadszicht. We kennen allemaal nog wel enkele van de winkels die er waren : Tandy, Christiaenssen, Taverne Empire, Het Koffiekanneke, Bourguignon, de cinema, enz. Er waren zelfs drie Mechelse radio's gevestigd in het pand : Reflex, Retro en Contact, ondertussen totaal verwaterd of verdwenen. Een open vraag is misschien of er geen mogelijkheid is, dat de Mechelen-blogt fotografen nog eenmaal, voor de afbraak, toegang kunnen hebben tot het oude winkelgedeelte van het complex, om er een fotoshoot te houden van wat er nog overblijft van de winkeltjes en de herinneringen. Een tijdje geleden kregen we de kans om foto's te nemen vanop het dak van de parking en in de parkeergarage en de stadsfeestzaal, maar het winkelgedeelte bleek helaas onbereikbaar. Misschien leest Bart Somers wel mee en gunt hij ons, als goeie burgervader, de mogelijkheid om alles vast te leggen voor het nageslacht. Wat denken de anderen ervan ?

Ik vind het vooral spijtig dat vandaag de dag sommige politiekers schrijven dat het tijd is dat deze standskanker gaat verdwijnen. De Euroshopping is niet altijd een kanker geweest, sterker nog, dat het zover is kunnen komen hebben we alleen maar te danken aan mensen die de moeite niet hebben gedaan om de shopping terug op de sporen te zetten.
Maar gedane zaken ...

In mijn jonge jaren heb ik nog in de Euroshopping gewerkt en de hoogtepunten mogen meemaken, de braderijen, de modeshows ... dagen dat je er op de koppen kon lopen.

30 jaar is inderdaad een hele lange tijd, maar ondertussen staat de shopping toch al vele jaren te verkommeren  en rest er inderdaad geen ander alternatief meer dan afbreken.

En dan nu maar hopen  dat men binnen 30 jaar over het nieuwe project ook niet zal moeten schrijven dat het tijd is dat ze deze stadskanker aanpakken.


Vind jij de esthetiek van het gebouw dan passen bij onze stad?

@ Remco "erre",

eigenlijk wel.

Als je kijkt naar de nieuwe 'gedrochten' 'De Zeeridder', 'Huis van de Mechelaar', KHM annex jeugdherberg, Lamotsite, die blokken aan Mechelen - Noord,  etc ... is het zeker niet lelijker. Wél lelijk, maar niet lelijker.

Ik kan de opmerking van Michael wel ergens volgen.

@Jan Goovaerts:stel uw vraag eens aan Sophie Maris(Marketing & Communication)

van Bouwfonds Property Development Belgium NV SA

e-mail:  s.maris@bouwfonds.be

Tel: 02-6486390.

of bel me eens op

Als Somers het gezegd heeft zal het wel waar zijn zoals we hem kennen.

Voor diegene die lust hebben moet ge maar eens in Hombeek komen kijken hoe ze het centrum hebben laten verminken door de DDR blokkendoos bouwers.

Bedoel je die DDR-Blokkendoos, die ze daar hebben neergepoot waar ooit "De Leeuw van Vlaanderen" stond ?  Dat ding is echt een misbaksel.

De uitbaatster van De Leeuw woont tegenwoordig ergens in Mechelen, geloof ik, want ze is een goeie kennis van ons moeder.

Ik ben dan wel geen (of nog geen, wie weet)  mechelen-blogt fotograaf, maar zou zeker geïnteresseerd zijn in een fotoshoot. Ik heb vroeger ook nog rondgelopen in de shopping, ik zou er graag nog eens een laatste keer in rondlopen.

 

Inderdaad Gim die is het maar dan hebben we nog een ander pronkstuk achter cafe Leona,ge weet wel in de Beekstraat.Daar staat nog zo 'n DDR wonder met keldergarages waar in twintig jaar nog geen auto heeft in gestaan wegens te nat en te steile helling van de inrit.

Maar doe toch maar de groeten van mij aan die gewezen bazin van de Leeuw van Vlaanderen,wat een mooie naam zeg.

                                                                                                               Louis

http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/Euroshopping/

http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/Stadsfeestzaal/

http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/classics/

Als ze de toelating geven, neem alvast je zaklamp mee, het is daar echt pikkedonker...

Maar euh, eigenlijk heb je meneer Somers of eenderd wie eigenlijk niet nodig hoor... Men opent gewoon de garagepoort, steekt zijn pillamp aan en klaar is kees... Supermakkelijk en als je een beetje oplet is er niemand die je ziet...

Desnoods wil ik jullie wel even "rondleiden" (de ingang tonen) als dat echt nodig moest zijn... Maar zoals gezegd, het is supermakkelijk om te "exploren".

Oh ja, neem zeker ook een statief mee...

@ Louis :

Zorg ervoor dat Hombeek een dorp blijft en morgen niet (verder) afglijdt naar een Quartier Hombecq (zoals het in de toekomst mogelijke Quartier Kateline / Katelijne-Waver)

:-{     

@gimycko : De vroegere cafébaas van de Leeuw was Gust Verlinden, als ik me niet vergis.
Zijn vrouw heette Julia.
Hij was loodgieter van beroep en deed bij mijn ouders alle loodgieterij, al was hij meer vriend aan huis dan loodgieter.
Ik heb hem nooit zonder hoedje gezien.
 

 

@Tommy : Prachtige fotoreeks.
Allen daarheen :-)

 

Beste Jan " naamgenoot ".

                                              u hebt gelijk maar ik en Gimycko spreken wel over de glorietijd van zaal " DE LEEUW VAN VLAANDEREN " bij Frans van de schilder en Virs.Gust en Julia zijn later gekomen.

De tijd toen toneelvereniging DE WIJNGAARD er volle zalen trok voor oerdegelijk en deftig Vlaams theater zoals we dat nu niet meer kennen.

Zennester Hombeek vierde er destijds zijn hoogdagen met bals tot in de vroege ochtend waar NOOIT werd gevochten.

En als de fanfare voor hun jaarlijks teerfeest aan tafel ging was het om een hele os op te eten.

Hombeek zat toen in de greep van één champetter die tijdens die feesten niet eens uit zijn luie zetel moest komen.Hij deed het echter wel omdat hij graag pinten dronk.

 

Er zijn reeds verscheidene reacties geweest over de ' spijtigheid' dat deze blok moet verdwijnen. We mogen niet vergeten dat deze blok ontworpen werd om de mechelse consumenten van de Bruul weg te lokken. Consumenten zijn niet dom. Zij hielden en houden nog altijd vast aan de Bruul en Ijzerenleenwinkels. Promotors van allerlei slag probeerden en proberen nog steeds om dat te veranderen en dat lukt niet.

Vanop een tekentafel kan je een mechelaar niet veranderen. Als het creatuur van de Euroshopping ondertussen al 30 jaar leeg staat te staan dan is dat bij gebrek aan belangstelling van de consument en die is altijd koning. Had de stad moeten slimmer zijn toen? Wellicht maar een nieuwe feestzaal stak allicht de ogen uit. We moesten tenslotte nog de nieuwe Nekkerhal verantwoorden.

Los van dat:, architectonisch kan je beter het station behouden dan deze monoliet. Neem er een foto van en steek hem weg! 

@Luc : Toch heeft de Euro-shopping een tijdje goed gedraaid.
Naar wat ik hoorde bij de handelaars van het eerste uur, zat de architectuur een beetje ingewikkeld in elkaar, waardoor sommige mensen de weg niet konden vinden in het complex.
Zo kwamen er op bepaalde plekken in de Shopping bijna geen bezoekers, omdat die niet in de logische wandelroute lagen.
De huurprijzen lagen er ook vrij hoog, zodat na een tijdje, de winkeliers hun biezen pakten, sommigen net op tijd, anderen net iets te laat.
Winkels zoals Christiaenssen (speelgoed) en Tandy (goedkope electronica) draaiden dan wel weer goed, omdat de mensen er speciaal naartoe gingen voor de grote keuze en de lagere prijzen.
Het gaat in ieder geval een raar zicht zijn als de Shopping afgebroken zal zijn, maar da's meestal gauw vergeten.
Ik ben bijna zeker dat veel Mechelaars zich nu nog amper de Melaan voor de geest kunnen halen, zoals die eruitzag voor de grote werken.

 

[offtopic]

 

haha!

 

merci peter, was het inderdaad al een klein beetje vergeten ;-) ik wist dat er een parking was en dat snoepkraam, maar wist niet meer hoe het er uit zag.

Begin er maar al aan gewoon te worden, l' histoire se repète.

@Luc, wie we alvast hier in dit putteke niet terug aan het werk zullen zien zijn de stadsarcheologen!

@jokke: veel zal daar niet meer te vinden zijn tenzij ze nog wat dieper graven. Ik stel mijn hoop op de panden die nog origineel zijn, richting Blaasbalgstraat.

 een vraagje wie gaat het euro complex afbreken welke firma

vriendelijke groetjes k.jozef uit mechelen ik heb dat vroeger nog mee helpen opbouwen de euro complex  en parking

 

Toen als meisje van 15 jaar was dat heel plezierig om daar met vriendinnen rond te lopen,ne keer naar de cinéma gaan,winkeltjes doen.Toen die tijd was de shopping het van het!En na de zaterdagmarkt met de mama een pannekoekje gaan eten.Heb daar echt wel leuke herinneringen aan.Ben nu 42 jaar,erg dat het zo is misgelopen,denk ook dat als ze meer hun best er voor hadden gedaan,en inderdaad meer schappelijke huurprijzen hadden gevraagd ze het perfect hadden kunnen behouden,maar op het einde stonden er meer winkels leeg dan wat anders,dat trok dan weer bepaalde mensen aan,en je voelde je er niet meer veilig!Spijtig!!!!!!

Ik heb ook wel leuke herinneringen aan de shopping. Ten eerste mdat ik jarenlang klant ben geweest van de gezellige taverne Breughel in de "kleine shopping". We gingen daar elke zaterdag een koffie gebruiken en de kleine zijn fruitpap geven. Altijd welkom was het devies van de bazin en we waren erecht kind aan huis. Die bazin was van Putte als ik me nog goed herinner en op zekere dag ben ik een katje gaan kiezen in het nestje van hun kat bij hen thuis. Die rosse kater is wel 15 jaar bij ons geweest.

En zoals hierboven gesteld: in het begin draaide de shopping uitstekend, er waren ekele zeer goede boetieks. Toegegeven, de zaken in de bovenste delen hebben altijd minder goed gedraaid omdat er inderdaad wel een beetje een doolhofgevoel was. Maar daarmee was Mechelen de tijd wel tientallen jaren vooruit. Ik heb het zelfde gevoel in het Wijnegem shopping center. Eigenlijk meer nog dan in de shoppng. En laat ons toegeven : in die tijd waren wij trots op deze realisatie. Ik heb de teloorgang dan ook met lede ogen aan gekeken. Misschien wel omdat ik altijd nogal hedendaags gedacht heb en dat in die tijd toch wel baanbrekend was.

Datzelfde "hedendaagse" gevoel heb iknog steeds. Van daar dat ik gewoon kouwe rillingen kreeg van de opmerking van ene Wout ( aan de naam te oordelen denk ik dat hij een stuk jonger is dan ik ( zie onder). Zo ongenuanceerd. In Bokrijk gaan wonen jongen. Maar sans rancune; het huis van de Mechelaar is nu ook niet direct mijn favoriet.

quote

Als je kijkt naar de nieuwe 'gedrochten' 'De Zeeridder', 'Huis van de Mechelaar', KHM annex jeugdherberg, Lamotsite, die blokken aan Mechelen - Noord,  etc ... is het zeker niet lelijker. Wél lelijk, maar niet lelijker.

unquote.

@ Rudi :

Vroeger (Jaren 80) had je niet enkel fuiven in de Oude Stadsfeestzaal (Merodestraat), maar ook in de Nieuwe Stadsfeestzaal in den Euroshopping.  En ook geregeld in de ondergrondse biljartzaak gezeten.

Doch, als je geregeld naar Brussel ging (speciale LP's gaan zoeken) en de City2 gewoon was, dan vond ik de Euroshopping toch een klasse lager.

En toen de glorie van den Euroshopping begon te vervallen begon rond die tijd in Mechelen ook het onveiligheidsgevoel in Mechelen toe te nemen.

Enne... was Mechelen zijn tijd ver vooruit ? Euroshopping of Shoppen met nen Euro ?

:-)

 

@Gymicko: tja, zal wel zo geweest zijn met die City 2 ( ik denk dat ikdaar 1 keer geweest ben) in Brussel zeker. Alleen, ik heb altijd een haat/liefde verhouding met Brussel gehad, zoals zoveel Vlamingen natuurlijk. De stad heeft me nooit echt aangetrokken, al geef ik graag toe dat elke keer als ik er eens kom ( om de vijf jaar denk ik) ik toch min of meer onder de indruk ben. Brussel is namelijk wel degelijk een HOOFDstad. Heeft toch een zeker allure, iets wat Antwerpen, nochtans een gezellige stad, wel mist. Maar in Antwerpen - waar ik ééns om de drie jaar kom :-) komt net dat tekort. De Sinjoren vinden dat natuurlijk niet, maar dat is hun goede recht natuurlijk.

[offtopic] @rudi: Ik vind Antwerpen mooi, Ik vind Brussel mooier, ik woonde er 5 jaar. Maar ik denk dat ik Mechelen nooit meer zal verlaten  :-)

Of zoals ik tegen de Britse toeristen vertelde vandaag. Mechelen is groot genoeg om zich te handhaven tussen de 'grote steden' Antwerpen en Brussel. :-)

 Een prachtig gebouw heb ik het nooit gevonden, maar als kind kwam ik er zeeer graag, iets met een speelgoedwinkel dacht ik (lacht), en als adolescent weet ik nog dat 2 van mijn maten zich boven geposteerd hadden met een karton eieren, ik was degene die beneden in de wagen zat met de videocamera, hahaha, schone tijden!

@ Rudi,

je verstaat me niet denk ik. Of ik ben niet duidelijk genoeg. Dat kan ook.

Ik heb niks tegen vernieuwing van het stadsbeeld en ben zeker geen voorstander van het 'bewaren om te bewaren'. Ik hoop dat Mechelen nooit een soort 'openluchtmuseum' wordt. Wat er bv rond de Melaan en het Cultuurcentrum aan het gebeuren is is heel knap. Dat getuigt van visie. Ook Het Arsenaal en de 'in & uit' vind ik erg geslaagd.

Het lijkt me gewoon alsof hedendaagse architectuur de schoonheid enkel voor de gebruikers voorbehoudt en niet voor diegenen die er op moeten kijken. Functionele goedkope vierkante blokken als degene die ik aanhaalde.

Voor de Lamot wil ik nog een uitzondering maken. Daar is nog enigszins getracht de site in het bestaande te integreren.

Maggoe, het kan ook gewoon een kwestie van smaak zijn.

@ Wout :

Blijft de vraag in welke mate ons Industrieel Erfgoed mag "verglasd" worden.

Tussen een oude Mijnsite kan je wel enkele aquariums kwijt (om bv 2 gebouwen te verbinden) en een mooi voorbeeld hiervan is inderdaad Lamot.

Maar dan blijft de vraag wat je dan moet dan met de ArtNouveau-en ArtDecoElementen die deze gebouwen sierden.  Misschien niet direct aan de buitenkant maar bv aan de binnenkant.

Een aantal voorbeelden vind je bv in de detectivereeks "Poirot' op TV1, waar de schitterende elementen prachtig gebruikt worden als achtergronddecoratie.

Ik denk vooral een kwestie van smaak Wout. Van al wat je aanhaalt beschouw ik maar enkele gebouwen als goedkope vierkante blokken. Die goedkope vierkante blokken vind je met name meer terug einde van de fifties, en zeker 60 en 70 jaren. De Amelinckxstijl ( waarbij het huis van de Mechelaar helaas veel te veel aanleunt). Een goeie uitzondering uit die 50/60/70 ies is wel het huidige station van Mechelen dat ik altijd een mooi gebouw gevonden heb en zoals ik al eens stelde, veel mooier dan de metalen koepel annex weet-ik welke stijl van ingangsgebouw. van ervoor. Ik heb het als kind nog gekend voor de afbraak. En de herinnering blijft van een slordig en vooral stinkend (er waren toen nog stoomtreinen weet je) gebouw.

Alhoewel : nu ik er over voortdenk. de "face-lift" van de "blokken" van de "plein" - ook uit die 50-70 er jaren - vind ik dan weer wel geslaagd. Want het blokachtige van die gebouwen van toen is nu voor een deel gebroken en dat is dan m.i. een pluim voor onze hedendaagse ontwerpers.

Maar zoals gezegd: ieder zijn smaak natuurlijk. En de volgende generaties zullen oordelen, zoals wij nu die stijl van de 50-70-ies (deels) veroordelen

@ Rudi :

Sommigen zullen dit mooi vinden, maar ik vind dit maar een koekedoos.  Gelukkig hebben ze er wat kleurrijke tegeltjes tegen geplakt, alhoewel het wat wegheeft van die Kubus van Rubik

(Foto Gimycko)

Naar het schijnt waren de Mechelaars in 1452 niet te spreken over de nieuwe toren die men toen ging optrekken. Het was een erg moderne stijl, meer bepaald en later genoemd GOTIEK.

Op de markt, de toenmaligen blog werd er schande gesproken ! Zo nen toren ! :-)

@ Peter :

En waar hebben ze al die beren gevonden, die dit alles moesten ondersteunen ? In de Mechelse Bossen ?

:-D

@Gymicko: je bent bedankt. Dat "goesting koop" blijft is nu wel bewezen, want ik vind net dit gebouw één van de meeste geslaagde moderne realisaties in de stad.Volgens mij is een koekendoos nog steeds gewoon recht, dus een blokkendoos. Dan is dit toch wel een fantazierijke blokkendoos dan. Geef liever eens een voorbeeld van een hedendaags gebouw dat je wel mooi vindt. Hihi, misschien vind ik dat dan weer niet. En zo kunnen  we blijven voortgaan. Maar nu even ernstig. Ik zou graag zo'n gebouw in de stijl van één van die Chinese Olympische sporttempels binnen onze stadsmuren zien (misschien een tip voor he nieuwe voetbalstadion?) maar dan wel op de juiste schaalgrootte.

Maar zie hoe het  in 1452 was met de nieuwe toren zoals Peter hierboven stelde. En dan is hij nog niet af geraakt, de lomperikken.

Die beren zaten onder die EZELSvellen

@ Rudi : Dat Vogelkot (Birds Nest), bedoelt ge ?

@ Rudi :

In de Spiegelstraat hebben ze ne nieuwe blok gezet.  Ge moet de aantal onnuttige hoekjes en kantjes eens tellen, die geen enkel nut hebben maar vermoedelijk wel architectonisch verantwoord zijn.  Binnen de kortste keren staat daar regenwater, dat niet weg kan, en hebben al die nieuwe eigenaren zotte kosten.  Ook datgene dat ze op Winketkaai gaan inplanten is in hetzelfde bedje ziek.  Zoals die blok die ze gaan neerpoten op het Sint-Romboutskerkhof met ongelijke vensters (Check Blog).  En koopt er iemand een appartement in die blok op de hoek van de Ring met de Battelsesteenweg ?  Nog zo een monster.  Die architecten hebben precies geen of teveel fantasie.

@gim: dat monster waar je het overhebt op de hoek van de Battelsesteenweg en de ring is nog een overblijfsel van wat een bepaalde bank daar heeft neergepoot.

De bank was er snel weg, het gedrocht niet.

Er wordt over moderne architectuur nogal gemakkelijk gesproken in termen van ' gedrochten en monsters '. Dat is een vorm van appreciatie die te maken heeft met ' schoon of lelijk ' en daar kun je oeverloos over praten want iedereen heeft gelijk vanuit zijn gezichtspunt. Wanneer je nu zou beoordelen in termen van ' originaliteit, kwaliteit, doordachtheid enz... ' dan ben ik zeker dat een andere hitparade tot stand zou komen. Voor mezelf maak ik de bedenking: ' welke gebouw wil ik hier binnen 30 jaar nog tegenkomen en kan mij dan nog altijd boeien? ' Voor mij hoorde Euroshopping daar niet bij.

@ Filip :

Toen de banken inderdaad geld als slijk verdienden kon blijkbaar het geld niet op en zijn er overal zulke dingen neergepoot (niet alleen in Mechelen).  In oa het Lekkernijstraatje staat er tegenwoordig wel iets dat zeker mijn voorkeur wegdraagt (geen bank) net zoals in de Moensstraat tegenover de bibliotheek (kleine appartementsblok).

Moeten gebouwen niet functioneel zijn ? Een huis om goed in te kunnen wonen en een fabrieksruimte om goed in te kunnen werken.  Met een minimum aan ondoordachte hoekjes en dakmotieven, die na een tijd toch gaan zorgen voor (regen)waterstilstand en daaruit voortvloeiend : doorsijpeling van vocht.

Naargelang van de tijdsgeest kunnen er eventueel frivoliteiten bijkomen aan binnen-of buitenkant, naargelang het budget van de eigenaar (ArtDeco - ArtNouveau).

En laat de extra-ordinaire-vele-hoekjes-woningen maar bewoond worden door groovy architecten, die hiermee een visitekaartje afleveren aan hun toekomstige klanten.

@gymicko : mmmm ja. Als ik me de gebouwen zo direct kan voorstellen in beide straten denk ik dat ik je kan volgen. Alleen ben ik even niet mee wat je bedoelt in het lekkernijstraatje. Ik zal de volgende dagen eens gaan kijken sè.

Slaapwel iedereen.

Persoonlijk vind ik de jeugdherberg zeer geslaagd en zou het zeker geen koekendoos noemen.

Ik hou wel van een streepje architectuur en heb de keuze van mijn huidige woning voor een stuk daar van laten afhangen. Als bezoekers voor de eerste maal bij mij thuis komen zijn ze nog steeds onder de indruk van de architectuur.

Ik woon in een oud industriegebouw, waar men de nodige stukken heeft van gesloopt waardoor het zeer leefbaar is geworden. Misschien zou het slopen van slechts enkele stukken van de 'Euroshopping' nog zo slecht niet zijn.

Moeten we dan alles bouwen volgens een standaard? Geen problemen mee hoor, ben gek op van die steden dat helemaal identiek zijn, maar toch niet in Mechelen?!

Perfect voorbeeld vond ik hierboven; de toenmalige grijze neuzen zullen ook tegen die grote toren geprotesteerd hebben wegens te nieuw.

Voor de jeugdherberg, Lamot, KHM, Huis vd Mechelaar, en het aankomend station mogen we heel fier zijn. En wanneer ze binnen 30 jaar vinden dat dit passé is, zullen wij wel kunnen knorren dat vroeger allesch beter was 

Kijk eens naar de witte huizen op de beide oevers van de Dijle aan de Winketbrug. Ik noem ze de nieuwe poort van Mechelen. Een schitterend voorbeeld hoe mooi hedendaagse architectuur kan zijn. En geloof me, het overgrote deel van de passagiers op de het toeristenbootje is de zelfde mening toegedaan. Datzelfde geldt voor de zoutwerf, beginnende aan de oude huisjes van Iverlek (de duiveltjes dus) en zo in een mengelmoes van stijlen eindigend aan de site Lamot. Een illustratie van de diverse stijlen door de eeuwen heen. Mechelen vroeger en nu en erg geslaagd. Tenminste als je met je grijze neus verder wilt kijken dan het nostalgische verleden. Groot gelijk Tommy W.