Graaf van Egmontstraat

met categorie:  

Graag de antwoorden via mail : josnys@skynet.be

oei oei,een serieuse gevelpartij ....

klinkt als 18e of 19e eeuw ...

mmmm

Deze is dan voor mij weer een makkie: de zonnetent is in roos en wit ingekleurd.  Jos, je hebt heel subtiel de herkenningspunten uit het beeld gehouden. Stout! Maar ik zou net hetzelfde doen. Mijn mail is onderweg.

't zal zeker ni in ien van de streutjes van de Lein zoan !

@iene van de beurcht: tis ni in ien van de streutjes van de Lein (de beenhauversstreutjes) gelak ge komt te zegge, ma mau gedacht heideut toch iets te maken mé ne kapblok!

Mijn mailtje is ook onderweg Jos

@jokke, ne kapblok waar ik ni wou onder ligge!

Jos, mijn antwoord is onderweg, samen met een ingekleurde versie uit die tijd.

@Luc: onder een kapblok liggen is minder levensbedreigend dan er op!

@Jokke: groot gelijk, ' slip of the tong' ( in het neder engels )

Jos, ik heb mijn antwoord doorgemaild

Beste Bloggers, het is inderdaad de Graaf van Egmontstraat.

Bedankt voor de vele reacties. Op naar de volgende RaRaRa.

@ Jos :

Blijft de vraag wie Graaf van Egmont eigenlijk was. Na effe googlen vond ik dit. En ik licht er effe enkele zinnen uit...

“Als edelman maakte Egmont deel uit van de Raad van State. Samen met Willem van Oranje en de graaf van Horne (Driemanschap of Ligue der Groten, 1562) verzette hij zich tegen kardinaal Antoine Perrenot Granvelle, bisschop van Atrecht, die de inquisitie (vervolging van de protestanten) invoerde in Vlaanderen. In een brief aan Filips II (11 maart 1563) bood het Driemanschap hun ontslag aan als Granvelle niet zou vertrekken. Na het vertrek van Granvelle in 1564 verzoende Egmont zich opnieuw met de koning. Op aandringen van de Raad van State vertrok Egmont in 1565 naar Spanje om Filips II de verlangens van de hoge adel over te brengen (Brieven uit het bos van Segovia). Tevens lichtte hij, samen met de Graaf van Megen, de landvoogdes Margaretha in over het Compromis.”

Gaat het over deze Van Egmont ? Enne... Egmont, dat ligt blijkbaar in de buurt van Zottegem.

 

Egmont & Hoorn
 
Van waar komt nu de naam 'Egmont en Hoorn'?
'Bijna 440 jaar geleden, op 5 juni 1568, werden de graven Egmont en Hoorn, die zich verzetten tegen de Spaanse onderdrukking, terechtgesteld op de grote markt in Brussel. De Gaverse bezittingen werden in het begin van de 16de eeuw eigendom van Jacob, graaf van Egmont, die gehuwd was met Françoise van Luxemburg. Jacob wist van zijn landsheer, de oppermachtige Karel V, in 1518 de promotie van de baronie Gavere tot graafschap te bekomen. Zijn weduwe, Françoise van Luxemburg, speelde het in 1540 zelfs klaar om Gavere, met inbegrip van de heerlijkheid Zottegem, tot prinsdom te laten verheffen. Het jaar daarop, bij de plotse dood van zijn oudere broer Karel, kwamen de uitgestrekte bezittingen toe aan Lamoraal, graaf van Egmont (1522 -1568). Deze prins was één van de machtigste politici van zijn tijd, diplomaat, raadsman en succesvol militair opperbevelhebber onder Karel V en Filips II tot hij in 1568 werd terechtgesteld.