een curieuze wijk...

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Ken je de wijk die ligt tussen de vaart, de spoorweg en de Brusselse-en Hombeeksesteenweg eigenlijk wel?

Of is het enkel een 'doorrij-wijk' naar verderop?  of...ken je ze alleen van het Vrijbroekpark?

Een wandelzoektocht  georganiseerd door de Wijkvereniging De Curieuzeneuzen zal er beslist verandering in brengen!  Ze is gebaseerd op het boekje van de in 2004 overleden bezieler van Mechelenbinnenstebuiten en RIM, Patrick Egels, en is te maken van vandaag tot 15 september...

 

De wijkvereniging organiseert deze zoektocht in samenwerking met de voornoemde Mechelenbinnenstebuiten, met de Streekkrant, In&Uit en een aantal handelaars en cafés.

 (foto: Patrick Egels - Nieuwsblad)

Deze zoektocht brengt hiermee ook eer aan de betreurde gids Patrick Egels, die erg geboeid in de stadsrand, een publicatie heeft gemaakt over deze wijk: 'Van Brusselpoort tot Vrijbroekpark'.

(foto: Jan Smets - Ridder Dessainlaan)

Het is een gezinsvriendelijke wandeling van ongeveer een vijftal kilometer.  In een normaal tempo ben je er een tweetal uur mee zoet.   Een dertigtal vragen dienen opgelost.  Zet je schrap Mechelaars!

(foto: Jan Smets - vanop OLV-over-de-Dijle)

Het bij de zoektocht behorende boekje is te koop aan drie euro, en je kan het verkrijgen bij IN&Uit, bij Taverne Plaissance of de daartegenovergelegen Press Shop.

De prijsuitreiking zal op 25 september gebeuren.  Iedereen die erin slaagt om de vragen juist op te lossen, kan rekenen op een prijs.  De hoofdprijzen gaan naar tien deelnemers met de beste antwoorden op de schiftingsvraag.

(foto: Jan Smets - St.-Jan Berchmanskerk vanop Zuidpoort)

meer info bij initiatiefneemster Hilde Neven:

neven.hilde@gmail.com

(bronnen: Streekkrant en GvA)

(foto: Jan Smets - maquette spoorwegmuseum)

ik heb er tot ongeveer mijn derstigste gewoond en zes jaar mijn broek versleten in de veldenstraat, geravot op het speelpleintje in dezelfde straat, koerske rond den blok gereden in de wijngaardstraat en de kleine bareelstraat (toen kon dat nog) en boer goeyers gaan helpen op het veld (inclusief op het rug van zin trekpaard gezeten) ...

 

ik denk dat ik ga meequizen, ik moet er toch iets van weten he ...

(1 minuut stilte op MBlogt) met dank aan Patrick, die me de liefde voor de stad Mechelen bij bracht ...

Het zal zowat de eerste wijk geweest zijn die ik kende.  Mijn grootouders woonden in de Hoveniersstraat en eind 1969 ben ik er zelf gaan wonen tot 1985.  Mijn jongste zoon heeft er in de Van de Walle school de lagere afdeling gevolgd en mijn dochter twee jaar kleuterklas. Op de onderste foto van de maquette (1935) is het huis zelfs te herkennen, maar ze hebben de hofkes wat te lang gemaakt want die waren hooguit maar een goede 7-8m diep.  De mouterij van Raemdonck (die achter het jugendstilhuis) lag hebben ze er niet bijgezet en die nam tussen de hofkes van de Hoveniersstraat en de Veldenstraat toch een plek in van minstens 4000 m².

Boer Goeyers heb ik niet gekend maar wel zijn zoon Clement. 

Lovenswaardig initiatief, en inderdaad RIP Patrick Egels, die ook nog heb mogen kennen, en van wie ik nog heel toffe gidsbeurten en een ongeremd enthousiasme voor zijn zaak onthoudt !

 

Ik woon sinds een 15-tal jaar in de buurt van 't park.
De huizen in de Mgr.Scheppersstraat, Dodoenstraat, Velkgerstraat en de Pareipoelstraat zijn allemaal dezelfde, zodat aangenomen kan worden dat ze in dezelfde periode gebouwd zijn.
Ik heb ooit eens gelezen dat de Mgr.Scheppersstraat in 1948 haar naam kreeg, dus ik veronderstel dat die woningen toen gebouwd moeten zijn.
Kan iemand dat bevestigen of weerleggen ?
Wie heeft nog foto's van vroeger ?
De broer van mijn grootmoeder had ooit nog een winkel op de Brusselsesteenweg, bijna aan de St.-Jan Bergmansstraat.
Hij was bekend in de buurt als Jangske de Schoenmaker (Jan Peeters).

 

Jan, volgens 't stad zijn die huizen idd van rond die periode. Toen ik een sloop/bouwvergunning moest aanvragen voor onze veranda zei die man (zéér vriendelijke mens, heb heel wat mogen "curieuzeneuzen")  daar dat ze er geen precies jaar op konden plakken, maar dat die huizen van kort na de oorlog zijn.

 

Ik ben heel erg blij met dit initiatief ....  Een postuum eerbetoon aan Patrick ! 

@Roger: De maquettes zijn idd niet zo accuraat als de onvolprezen Harry zegt, op die van 1935 staan aan mijn kant van de straat waar ik woon geen huizen terwijl het midden jaren '20 al bijna volgebouwd was.

't Is wel op de rand van de maquette dus ze kunnen er wel afgedonderd zijn natuurlijk (lacht)

boeiend om te doen en  heb atrick Egels ook nog gekend.

@ peter zijn mechelenbinstebuiten en dfe stadsgidsen mekaars concurenten?

@driewielerke: Er is een goed verstandhouding gegroeid tussen de Mechelse Stadsgidsen en MechelenBinnensteBuiten. Elke heeft zijn bestaansrecht.

  • De eerste groep ga je vooral vinden in het toeristische centrum, stadhuis, kathedraal, kerken, musea, en zal zich in het algemeen minder kritisch opstellen naar het bestuur. Stad Mechelen is dan ook meestal de opdrachtgever hier.
  • De tweede groep zal eerder wat kritischer durven uit de hoek komen, en gidst vaker in de buitenwijken.

Er zijn trouwens gidsen die voor beiden gidsen.

 

Tof dat er gidsen zijn voor de buitenwijken, ik wist dat niet! Daar is inderdaad vaak ook nog veel moois en interessants te zien.

Dit artikel is overgenomen

http://www.medium4you.be/article.php3?id_article=5892

Met toestemming uiteraard ... :-)

En of Mechelenblogt niet gelezen zou worden!   ;-)   Niet alleen is er een zogenaamde 'kruisbestuiving' met de plaatselijke pers; men volgt 'ons' elders ook met aandachtige blik...

Medium4You vroeg gisteren inderdaad (eerst aan Peter, en dan aan mij...) om mijn artikel te mogen publiceren.

Meduum4You is 'n Belgische actualiteitensite waar ook kunst, sport en humor aan bod komen, en die de bijzonderheid heeft om tweetalig nederlands-frans te zijn.  Het is een gratis website bedoeld voor meningsuiting en debatten, toegankelijk voor iedereen.  Elk artikel wordt gepubliceerd onder de naam die door de auteur wordt gekozen, en ook met verwijzing naar de website in kwestie...

http://www.medium4you.be

Lijkt me ideaal om eens op een zondagmiddag te doen, als bijvoorbeeld de familie weer eens uit NL overkomt. Oh, wacht: we moeten eerst nog eens naar Planckendael...

@RobertO: er rekening mee houden dat de familie, gezien de prijs, liever de zoektocht zal doen, tenzij je zelf in de buidel schiet natuurlijk! ;-)

 Hallo allemaal,

 

Wat fijn dat er geblogd wordt over de curieuze wandeling en over mijn goede vriend Patrick Egels. 

Jullie moeten die wandeling echt eens doen.  Voor kinderen is het een leuk stratenspel, volwassenen pikken heel wat op over de wijk.

Indien er Mechelaars zijn die graag een aantal wandelboekjes in consignatie nemen , dan wil ik die graag komen brengen.

Veel wandelplezier,

Hilde.

PS aan Jan Smets: ik heb geen hotmailadres maar gmail.

@curieuzeneuze Hilde: amaai die madam met dat hotmail adres moet blij zijn met al die ongevraagde mail, temeer dat het artikel in zijn integraliteit overgenomen is op medium4you, dus ook met het foutieve hotmailadres!

@Hilde: op mijn deelname kan je alvast rekenen hoor !!!  Supertof initiatief dat ik alleen maar kan en "moet" steunen vind ik. En Patrick Egels kan niet genoeg eer krijgen !

 

Goed dat je wijst op het verkeerd opgegeven mailadres Hilde...  Ofwel heb ik me vergist, ofwel stond het elders verkeerd, en heb ik dit alzo overgenomen.  Sorry.  Maar het maakt niet veel meer uit.  Het is ondertussen aangepast.

veel succes met de wandeling.  Ik probeer alvast tijd te vinden om ze mee te doen...