Valt Huygebaert in 't water?

met categorie:  

De oude gebouwen van Huygebaert aan de Katelijnestraat werden in 2003 aangekocht door Projectontwikkelaar GD Invest uit Antwerpen.  Bedoeling was om het hele complex om te bouwen tot een soort van 'loftdorp'.  En men was aardig op weg om dit ook te realiseren.   Een deel van het project is afgewerkt.  11 lofts zijn klaar...

Maar...er duiken sinds kort onheilspellende berichten op over de werken.  Alles zou stil liggen... De renovatiewerken van het vroegere industriële pand dreigen letterlijk en figuurlijk in het water te vallen...

(fotocollage: Kazamel)

Er rijzen namelijk ernstige vragen over de stabiliteit van het complex!  Met de afgewerkte 11 lofts is nks aan de hand, maar...voor de 24 volgende is er enkel onzekerheid op dit moment.

Tijdens de verbouwing werden meer dan 90 palen in de grond geheid voor de fundering.  Maar er is geen enkele garantie of daarmee de stabiliteit verzekerd is.  Niemand wil hiervoor de verantwoordelijkheid nemen.  De architect doet dat niet; de ingenieurs steken hun hand er ook niet voor in het vuur; en de projectontwikkelaar durft bijgevolg ook niet.

Hoezo??

Tja: het hele gebied waarop Huygebaert staat, is bijzonder moerassig. Ooit liepen hier we een aantal vlietjes.

Wist men dat dan niet?

Als de degelijkheid moet gecontroleerd worden, zou men 5 meter water moeten wegpompen, enne... dat zou barsten of instortingsgevaar kunnen opleveren voor de buurthuizen.  Dus - dat kan niet zomaar.

Toch is er nog een oplossing mogelijk.  Men zou de gebouwen kunnen afbreken en vervangen door nieuwbouw.  Alleen is dar een bouwvergunning van de stad voor nodig.  En daar wordt nu druk over gepalaverd tussen bouwdienst en GD Invest.

De meeste kandidaat-kopers zien het alvast niet meer zitten, en zeggen het contract op...  Hoe loopt het af met Huygebaert?  Het is een grote, open vraag...

(foto: Kazamel)

(foto: Jan Smets - het bovengebied links...vlietjes bedreigen Huygebaert...)

(bron: GvA - Sven van Haezendonck)

Ik las het ook en wou het straks bloggen met als titel: 'De wraak van de Melaan', maar misschien is dit iets te dramatisch. Ik hoop dat het nog goed komt.

Meer info over de loop van de Melaan: http://melaan.lunaluna.be

Sorry om het gras voor jouw voeten te hebben weggemaaid Peter...  Jouw titel was anders een mooie kop geweest.  Toch bedankt voor de aanvullig over de loop van de Melaan!

Ik hoop dat er snel actie komt want dit gebouw geeft nu echt een triestige indruk: vervuiling in modderig poeltje en buis die op de straat uitkomt en water afvoert bij regen. Niet echt aangenaam...

vermoedde al zoiets want de laatste gebeurde er bitter weinig

Enkele weken geleden liep ik er voorbij en stond de poort, langs de Katelijnestraat, wagenwijd open.  Het leek precies opendeurdag en ik ben eens gaan kijken (niet verder dan nen dikke meter voorbij de poort).  Het zag er goed uit.

Tot ik enkele dagen geleden er weer voorbijliep was alles terug potdicht en stond aan de poort een persoon te wriemelen aan dat slot om te kijken of alles wel goed vast en dicht was.

Een voorteken of misschien wist hij meer en moest den boel dringend op slot voor nieuwsgierige aagjes en kerjeuzeneuzemosterdpotten !

:-D

Ze kunnen natuurlijk de onstabiele gebouwen afbreken, de vlietjes openleggen en er een parkje aanleggen.

Weer wat groen in de Mechelse binnenstad.

Het is maar een idee natuurlijk. :-)

Een privaat parkje, Filip? En wie is ZE die voorpublieke vlietjes moet zorgen?  

 Wel, 't is zo met elk bedrijf, en bouwpromotoren zijn daarop geen uitzondering: Alles En Iedereen vergeet op een mooie dag een detail na te kijken of neemt aan 'dat het wel in orde zal zijn' en dan valt er al eens een plannetje in 't water he?

't Is mij ook al overkomen samen met iedereen die dit leest zeker? Op grote of op kleine schaal: Shit Happens en iedereen maakt al eens een foutje, je wint er een paar, je verliest er een paar, het leven gaat verder en het kan niet alle dagen kermis zijn (lacht) om het eens met een hoop cliché's te zeggen...

@ Sint : Tja, zoals onzen Toren... Zo bouwen ze ze niet meer, zenne !

:-D

Filip, 'n heel goed idee hoor! ze kunnen er iets van maken zoals de "Karmelietentuin" en dan komt er wat groen in de stenen begijnhofbuurt.

 

Maak er terug paalwoningen van, zoals in de prehistorie...

Of van die "Paalappartementsblokken" zoals in Antwerpen.

Hoe heette die architect ook al weer die daar een stel van die paalappartementsblokken heeft neergepoot (Ik dacht in Antwerpen-Noord) ?  Licht en luchtig en oh so Fifties en met de bedoeling dat de bewoners het hele (nieuwe) gelijkvloerse terrein kunnen benutten.

Het was, geloof ik, weer zo een sociaal woningproject uit die tijden.

...'t is maar een 'idee' zeker?  ;-)

@jokke op zen...: Wel die ze zijn de projectontwikkelaars hé. Volgens mij zal de verkoop van de loften die wel bewoonbaar en stabiel zijn, toch wel al een goeie cent opgeleverd hebben.

Qua imago naar de 'gewone mens' kan dat wel tellen als zo een projectontwikkelaar zou zeggen van de onstabiele gebouwen af te breken en op de vrijgekomen plaats een stadsparkje aan te leggen waar je ook de vlietjes terug kan bewonderen.

Dat parkje zou dan zoals de Karmelietentuin opengesteld kunnen worden voor de Mechelaars en toeristen.

Parkjes aanleggen in de binnestad? Daar heb ik geen probleem mee. De magazijnen van Huygebaert vervangen door nieuwbouw? Dat stinkt naar geldgewin. Als de naam van het voorliggende pleintje ' Stadsheimelijkheid ' heet en je gaat knoeien aan gebouwen die boven op de onderliggende vliet staan ( maar er ondertussen al tientallen jaren staan ) en je doet dat op een onoordeelkundige wijze dan zijn dat voor mij prutsers!

Als men de Lamotsite, met de nodige waterproblematiek naast de Dijle, veilig kan afwerken, dan moet dat daar ook kunnen. De eventuele vraag voor afbraak zijn doorzichtige truken van luie Charel en dus verwerpelijk. 

En kijk, er is nieuws hierover, de verbouwingen worden opnieuw opgestart.

Die nu op Mechelen Zuid zitten en daar ondertussen ook reeds lang aan hun zwanenzang begonnen zijn. Alhoewel, Huygebaert van vroeger is het al lang niet meer. De evolutie theorie zeker.

ik heb nog ooit 2 weken daar gewerkt opt zuid,

maar dat is al heel lang geleden ondertussen (toch al van eind vorig millenium)

Ja, ja, eens reden hun vrachtwagens doorheen heel Belgie om overal te lande "hun" winkels te bevoorraaden met al wat ge maar kunt denken. Concurenten hadden ze haast niet. Ik heb ook altijd horen zeggen dat en hun klanten en hun winkels en hun personeel keurig werden behandelt. Maar ja, de geldwolven hebben er anders over beslist. Hoe het er nu gaat zou ik niet weten maar dat regelmatig delen van het bedrijf te koop staan is een vaag teken. Het zal zo wel moeten zeker.