'Met propere voeten binnen'

met categorie:  

Bloemen fotograferen: het is dé specialiteit van de Mechelse Flickrfotografe Nelly Ardoullie.  Als géén ander weet ze die met grote gevoeligheid en vakkennis vast te leggen - of dit nu in het Vrijbroekpark is of elders...

Maar!  Ze doet wel méér!  De foto die ik vandaag selecteer als 'foto-van-de-dag' is eigenlijk een knappe en leuke collage van voetschrapers, in Mechelen gevonden.  Het bewijst dat we niet enkel naar boven moeten kijken om fotogenieke restanten uit een nog niet zo lang vervlogen verleden aan te treffen...

(foto: Nelly)

...architecturale relicten uit vroegere tijden...

Op Flickr ontdek je massa's foto's van Mechelen.  Niet alleen van Nelly.  Beslist af en toe een kijkje nemen in de fotostroom in de rechterkolom van Mechelenblogt...:

'verse foto's'...

Nelly een fotografe naar mijn hart!

Bedankt Jan en Driewielerke!

Leuk Jan, dat je haar zo even in de bloemekes zet ;-)

Nelly, dit is idd ook een heel leuke serie!

Nelly, de voetschrapers a.u.b. ledigen voor ge ze aan uw mooie serie "fotogenieke restanten" toevoegt. Degene die rechts boven staat, ligt daar geen vers gedraaide hondendrol in of is het een ander "fotogeniek restant"?

Tja, als je goed oplet zie je op een aantal plaatsen op Coloma ook nog zo een voetschrapers. :-)

@Jokke :

Ook dat behoort tot het straatbeeld...maar ik denk toch dat het gewoon dorre blaren zijn!

Ik heb er eentje aan mijn woonst, en ik maak er dankbaar gebruik van ... Wist je dat heel wat mensen gewoon niet meer weten waarvoor die dingen dienen ?

Nelly, dat had ik ook wel door, maar ik kon het niet laten!

Een eminent Mechelen-kenner vertelde me net dat die voetschrapers voor enkele jaren op een mysterieuze wijze massaal verdwenen. Blijkbaar had een of andere *-$--§$** een paar frankses nodig en kreeg hij die bij een oudijzerman.

Knap stukske nostalgie Nelly.   Tot Amelinx in de jaren 60 het straatbeeld begon te vermassakreren vond men op de vesten en in de Leopoldstraat nagenoeg aan elk huis zulke voetschraper, de ene al wat meer gestyleerd dan de andere, zoals je foto's duidelijk illustreren..

Zou het niet kunnen dat er heel wat verdwenen zijn omdat hier destijds jaarlijks extra belasting diende voor betaald te worden?

Heel leuk.  Wij hebben er ook zo ééntje in onze voorgevel.

En nog wat anders: aan de arduinen lijst rondom onze voordeur hangt zo'n ovalen email plaatje met de tekst NACHTVEILIGHEID - OUD-SOLDATEN.  Bij de renovatie van onze gevel hebben we dit relict laten hangen.

Als ik me goed herinner, was dit een soort patrouille van ex-soldaten, die ' s nachts langs elke deur waar zo'n plaatje hing kwamen controleren of alles in orde was (vermoedelijk tegen een kleine betaling).  Heeft iemand een idee uit welke periode dit dateert?   En wanneer is men met dit initiatief gestopt? 

Dit dus, Koen...  Gespot in Mechelen, door Flickrfotograaf M'Art Ward:

Goeie vraag trouwens - méér weet ik er ook niet van...

Zo ziet het er inderdaad uit.  Misschien weet ons aller Rudi er wel meer over.

(Trouwens, Rudi, heb je ook genoten van De Collega's ?)

Ik herinner mij alleen dat zij dan een vergeeld kaartje in de brievenbus staken als bewijs dat ze langs geweest waren. Ik denk dat dit systeem een langzame dood heeft gekend rond 1960 omdat de straatverlichting toen al heel wat beter was geworden en er dus minder donker hoekskes waren.

Ik herinner me een dergelijk plaatje op de gevel van een huis gelegen aan het Sint-Romboutskerkhof.

Ik kan me voorstellen dat het gaat over oud-soldaten uit de Groote Oorlog van 14-18. Als die jongens toen 18 jaar waren dan zou deze dienstverlening midden-jaren zestig uitdoven wegens de pensioenleeftijd van de oud-strijders.

 

 

 

ik heb ook zo'n plaatje, alleen niet aan de gevel, gewoon in de schuif ...

Misschien toch ooit nog eens ophangen .... als ik daar tijd voor vinden kan.

UItgedoofd inderdaad, zoals hun lokaal "Het Oudstrijdershuis" in de Adegemstraat ook verdwenen is, en meteen ook  een café met biljart minder!

Men zag deze kleine ovalen bordjes meestal aan de huizen van de meer gegoeden, zodat mag worden verondersteld dat deze service dan ook niet gratis was.

Dat er een taks op voetschrapers werd geheven was me niet bekend.  Zelfs in die tijd waren ze dus reeds inventief om het geld uit je zakken te kloppen.  Een taks die ik mij nog herinner was deze op balcons en logias en de oude taks op het aantal vensters in de gevel.  Vandaar dat verschillende huizen op de vesten een toegemetseld raam op de bovenverdieping hadden.

@ Roger :

Dat van die toegemetselde ramen was van uit den tijd dat het Arme Vlaanderen nog afdroeg aan het rijke Wallonie (en aan het rijke Franstalige Belgische Etablishment).

Lees het boek van Guido Fonteyn er maar op na.

Roger, in dat rijtje hoort ook nog de taks op de keldergaten ! De taks op balcons en loggia's noemde die niet "taks op de overlopen"?

Trouwens schitterend verhaal van rood-gele Mia!

Vroeger - tot amper een 15 jaar geleden - bestond er zelfs een tax op 'zichtopeningen' die uitgaven op een spoorweg, te betalen aan de NMBS.  Dat was nog relict uit de 19de-eeuw  toen het blijkbaar chique was om nabij een spoorlijn te wonen.

Ik herinner me dat ik ooit research heb gedaan naar deze tax en toen bleek dat de NMBS hier en daar deze tax nog vroeg aan bepaalde huiseigenaars naast een spoorlijn.  Eén van deze bewoners vond dit toch te gortig : betalen voor een spoorweg die meer overlast dan plezier bezorgt en kloeg dit aan.  Uiteindelijk heeft de NMBS deze tax dan toch opgeheven.

Momenteel start men met het heffen van belasting op de lucht die je uitademt. (CO2-heffing noemen ze dat), en ooit is er geopperd om belasting te heffen op de informatie die je binnenkrijgt (bit-tax). En wat gaan ze nog allemaal uitvinden ...:-)

@ Peter : Laat dat niet horen in Heffen, zenne !

:-D

De taks op balkons en loggia's... ik herinner het me zeker nog goed!

Ooit gewoon aan de Astridlaan in een apartement, toen die taks in de bus viel. Ik niet wetende vanwaar het kwam, belde naar de stadsdiensten om me te informeren. Want wij hadden helemaal geen balkon en ik wist niet eens wat een loggia was! Daar kreeg ik te horen dat een loggia een soort gesloten balkon was. Maar ik dus: "Meneer, wij wonen in een apartement zonder balkon en zonder loggia! Vanwaar die taks?". "Ah, maar madammeken, het gebouw waarin u woont, springt vanop de eerste verdieping uit en hangt boven den trottoir, alle verdiepingen daarboven hebben dus loggia's volgens het reglement". Dokken, dus!

Van absurde belastingen en geldklopperij gesproken...

 

Eef, mijn ouders huis stond ook op de Astridlaan en het sprong zowat 20cm uit boven de inrijpoort.  Dus: taks op logia's.  Ik weet niet of die taks nu nog bestaat, want in 1985 heb ik dat huis aan mijn buur, Dr Moeremans, verkocht.  Daarna verhuurde ik het huis waarin ik woonde versaste naar het heel wat  belastingvriendelijkere Schiplaken.  Om een gedacht te geven: ik woonde toen in de Hoveniersstraat en voor mijn rijwoning met een totaaloppervlakte van 89ca betaalde ik evenveel grondbelasting als voor mijn villa op 11,25 are.  En de gemeentebelasting bedroeg in Mechelen toen zowat het dubbele van die van Boortmeerbeek.