Maak kennis met deze onbekende Mechelaar

met categorie:  

Maak kennis met deze onbekende Mechelaar

Dat het vandaag vaderdag is, zal er wel voor iets tussen zitten dat ik een voor velen wellicht onbekende Mechelaar eens in de kijker wil zetten: mijn vader Herman.

Geboren en getogen Mechelaar, midden in de oorlog (1942) geboren en opgegroeid in “den Hanswijkenhoek”. De jeugdjaren doorgebracht aan de Vaart. Al van kindsbeen af zat de creativiteit in zijn wezen en het was dan ook onvermijdelijk dat hij na het Romboutscollege aan St. Lukas in Brussel ging schoollopen. Vooruitstrevend van zijn ouders, want het was in die tijd niet evident dat de eerstgeborene zoon geen “serieus beroep” zou aanleren.

 

Maar het tekenen en schilderen zat hem in het bloed, en dat kruipt nog altijd waar het niet gaan kan!

 

Zijn beroepsloopbaan situeerde zich dan ook in de creatieve sector. Na een baan bij de vroegere nationale luchtvaartmaatschappij en avondles geven aan St. Lukas, belandde hij bij een Mechels reclamebureau, waar hij het overgrote deel van zijn loopbaan doorbracht. Bijna 40 jaar lang reclamecampagnes bedenken, samen met zijn creatieve wederhelft en copywriter Jaak. Campagnes als de rode pan met de gele piramide voor Solo, de “Zippermannekes” of het ontwerp van het logo voor Mechelen Meubelstad zijn sommigen misschien bekend. Maar ook een dansende Margriet (Margareta) voor een grote jubileumviering van het MMT, stripverhalen voor “De Mechelse Week” (wie kent dit weekblad nog?) of pentekeningen van het begijnhof zijn van zijn hand.

 

Ik heb mijn vader heel zijn leven gezien met een pen of potlood in zijn hand. Hij lijkt er wel mee vergroeid te zijn. En of het nu een tekening maken was van de chef-kok op de muur van zijn restaurant of een markant figuur neerkribbelen op een papieren servet, hij tekent voortdurend!

Het materiaal maakt niet uit: schoenmeer, verfresten en zelfs kruiden uit de keuken. Alles is bruikbaar als de inspiratie hem overspoelt.

 

Omdat hij altijd heel bescheiden is gebleven over zijn werk (dat ondertussen al meerdere kasten vult!) en er nooit echt mee uitgepakt heeft – een enkele vernissage of een tentoonstelling niet te na gesproken – wil ik hem hier toch even in het spotlicht plaatsen. Deze kleine bloemlezing doet hem geen eer aan, want het is slechts een fractie van de meest uiteenlopende werken die hij gemaakt heeft, het is ook niet de bedoeling hier een uitgebreid forum over te creëren.

 

Maar hij heeft me de liefde voor Mechelen al met de paplepel ingegoten – al heb ik zijn talent om Mechelen weer te geven op papier heb ik niet geërfd – en daarom wil ik hem graag even dit plekje op Mechelen Blogt geven. Zijn passie voor Mechelen heeft hem al vaak tot een bezoekje en een reactie op deze blog geleid.

 

Helaas heb ik zijn tekeningen van Coloma en Mechelen niet in digitale vorm, maar ik wil jullie toch graag laten meegenieten van enkele van zijn werken.

 

Zijn versie van de 7 hoofdzonden heb ik altijd het pakkendst gevonden. Benieuwd of u ze herkent?

 

 

 

 

 

(1)

 

(2)

 

(3)

 

(4)

 

 

(5)

 

(6)

 

 

(7)

Schitterend Eva!  Jouw vader verdient dit eerbetoon héél zeker!  Hij is een groot kunstenaar, daar mag geen twijfel over bestaan.  Bovendien is hij een sympathiek en bescheiden man.  Thuis heb ik nog een afdruk van zijn prachtig getekende Tervuursesteenweg in 'vroeger jaren'.

Zijn '7 hoofdzonden' kende ik niet - maar ze zijn bijzonder knap getekend.

Herman Muyldermans mag zeker in de 'eregalerij van Mechelenblogt'!   Mooi, deze verrassing voor jouw vader, Eva!

Ik vind het sowieso een schitterende aanwinst. Knappe creaties en een mooi verhaal !

En dit is dan een beeld van de oude Hanswijkenhoek: met Tervuursesteenweg en de Sint-Jozef-Colomakerk: wéér een voorbeeld van het grote grafische talent van Herman...

Ga ik even googlen op de naam “Herman Muyldermans”, vind ik deze uitleg...

“BAERT, JAAK : Oorsprong, bloei en toekomst van het Mechels Groot Begijnhof binnen de stadsmuren - Mechelen - T.Van Roy - 1981 - Gebrocheerd - 14,5x21cm - tekeningen van Herman Muyldermans - 94pp - zeer goed - naam op schutblad. “

Dus google ik voort op de naam van het boek en bingo... ik vind de voorpagina !

Wow, super dat jullie dit gevonden hebben! Ik wist niet dat hij op het internet te vinden zou zijn!

...Eva: probeer jouw vader maar te overtuigen zich in te schrijven voor de volgende editie van 'Kunst op het Groot-Begijnhof'....   We zouden er allemaal plezier aan beleven zijn werken eens verzameld te bekijken.  Ik heb al héél wat van hem gezien (maar nog véél meer niet...).

DOEN! 

Het geeft een warm gevoel om te horen van andere - net zo getalenteerde mensen als bvb. Jan - dat mijn vaders werk geapprecieerd wordt. Bedankt!

Ik heb alles eens bijeengeknoopt: reclamebureau,  Solo, T. Van Roy; dan zitten we toch bij Concept, of heb ik het mis Eva?

Hello Eva,

Jij kent mij niet, maar ik wel jouw vader Herman  en moeder Annie.

Prachtige verrassing voor hen en zij zijn zeer trots op het verrassende geschenk van je.

Hij verdient dit zeker, enik hoop nog veel met hemsamen te kunnen werken, hij heeft  lang genoeg in de schaduw geleefd.

dirk gooris,winnaar cultuurprijs 2007 en voorzitter Mechelse Kunstvestdagen

hallo Herman,prachtige tekeningen ,je maakte op een familiefeest een schets van mij op een papieren ...  tafellaken, georgette heeft ze altijd bewaard datum 30/04/1994

ik stuur het morgen door

Beter laat dan nooit! Proficiat met dit schitterende initiatief. Herman, pak de pen terug in hand en tekenen jongen. Schoonbroertje... 

Bedankt Eva,dat is interesting,ik ben er zeker van ,dat er in Mechelen nog wel mannen en vrouwen zijn die een atistieke streek in zich hebben,maar waar wij nooit iets zullen van te weten komen,of het zou moeten zijn ,gelijk in uw geval,dat iemand het voor brengt,

Mijn neef Herman tekende al karikaturen van de renners van de Ronde van Frankrijk bij de

krantenknipsels. Wij waren toen 13 à 14  jaar. Hij tekende en ik plakte, en wij hadden daar

plezier in.

Uw neef CH

@ Jokke op zeun... inderdaad, je slaat de nagel op z'n kop. @ Louis: je hebt volledig gelijk. Er zit overal behoorlijk wat talent, denk ik. Vandaar ook de nood aan initiatieven als de Kunstvestdagen, Kunst in het Begijnhof en de Week van de Amateurkunsten. Op die manier ontdekken we meer onbekend talent. Bedankt voor de toffe reacties allemaal!
Ze hebben natuurlijk niet allemaal een website en voor sommigen is een tentoonstelling in een Galerietje al meer dan voldoende, maar ik heb geprobeerd om er een aantal in een lijstje te gieten. Het is nog maar een beginnetje, maar ik hoop dat ook anderen deze lijst kunnen of willen aanvullen...

Kunstenaars in Mechelen