Een 'speechke'

met categorie:  

Gisteren was Mechelenblogt dus jarig...  Wie weet het ondertussen niet.  We boksten een gezellig feestprogramma in mekaar...  Enne: op een feestje hoort een speech.  Met het glas cava in de hand hebben we getoast op de voorbije drie jaar én op de toekomst!

Graag post ik voor jullie allemaal nog eens het woordje dat ik gisteren richtte tot alle aanwezige bloggers...

(foto: Roger Kokken)

Méér foto's van de feestelijke ontmoeting:

http://www.flickr.com/groups/824098@N22/pool/

"Vandaag, op de feestdag van Sint-Rombouts, wordt Mechelenblogt drie jaar.  In vroegere Roomse tijden zou men hem dadelijk 'gebombardeerd' hebben tot patroonheilige van onze blog - maar tijden veranderen zoals je weet...

Mechelenblogt wordt drie jaar!  Mechelenblogt is de luiers ontgroeid, en heeft de kleuterleeftijd bereikt...

Drie jaar geleden werd het opgestart door Memori, de onderzoeks-en consultingsgroep van de Katholieke Hogeschool Mechelen, in navolging van enkele andere succesvolle stadsblogs, zoals Gent.

Op 22 juni werd Mechelenblogt boven de doopvont gehouden: een blog voor en door de Maneblussers!

Zo ging men toen van start, met de sympathie en  medewerking van de stad.  Bedoeling was om ervaringen uit te wisselen, tips te geven...over al wat deze stad boeit en bezighoudt - op culinair, historisch, politiek, maatschappelijk en cultureel vlak....  Kortom: over al wat leeft in deze stad.

Je kan het zo gek niet bedenken, of het thema vond zijn weg naar 'den Blog'.  En... het werd een succesverhaal!  We keuvelden over Margriet en de vlietjes, we discussieerden over de klassenverschillen, de multiculturele stad, Ierse pubs en het parkeerbeleid...   We bespraken optredens in de stadsschouwburg of Maanrock, of Parkpop...  We lachtten met de cartoons van 'de Sint', of bewonderden 'de foto van de dag'.  Er was plaats voor nostalgie en er is plaats voor toekomstvisioenen...

De Mechelaar vond er zijn weg naartoe, en spoedig ontstond er spontaan een vaste groep bloggers, en een nog groter groep lezers, die ofwel gretig lazen zondermeer, of reacties gaven op een onderwerp dat hen nauw aan het hart lag.

Mechelenblogt is een democratisch forum - voor elke Mechelar die er zijn of haar ei kwijt wil, los van elke politieke of levensbeschouwelijke achtergrond.  Het is er voor de gepensionneerde ambtenaar en voor de stadsgids, voor de studente van Algerijnse oorsprong, en de Mechelse met Hollandse roots;   het is er voor de vrijwilligster in de Wereldwinkel en de voorzitster van een culturele vereniging; voor de politicus en de leerkracht, voor de amateur-kineast en de dichter in-zijn-vrije-tijd...; het is er voor de journalist en voor de al decennia lang naar Amerika uitgeweken Mechelaar....  Het is er voor de rechtsdenkende en de linksvoelende en voor de averechtse...; voor de fotograaf en de uitvinder met honderden ideetjes; voor de Hombeekenaar en de Hanswijkenhoeker, voor de inwoner van de Heihoek en de Battelaar, en zélfs voor die van binnen-de-muren...

(foto: Annemie Verreydt)

Op 27 april, nog niet zo gek lang geleden dus, werd Mechelenblogt onafhankelijk, én een feitelijke vereniging.  Mechelenblogt ging van start op een nieuw platform en met een nieuwe, frisse lay-out, en na veel technisch werk achter de coulissen, proefdraaien en aanpassen, was het zover.  Bestaande artikels en reacties werden overgezet. En dat is het onvermoeibare werk geweest van Floris en Peter (waarvoor dank!!).

De restyling werd gesmaakt en de schoonheidsfoutjes werden weggewerkt.  Het gebruiksgemak werd verhoogd, en elke blogger die dat wou, dacht mee aan het nieuwe concept.

We zijn trots op deze Mechelenblogt!  We zijn trots op ONZE Mechelenblogt!

We blijven onze oorspronkelijk doelstellingen trouw.  Nog steeds kan élke maneblusser, jong of oud, vrouw of man, op eenvoudige aanvraag blogger worden, en mee gestalte geven aan dit forum.

Mechelenblogt realiseerde in die drie jaar al héél wat.  Vooreerst was er een gelukkig 'huwelijk' met de fotowebsite Flickr, dat menig Mechelaar op weg zette om onze mooie stad voor de lens te halen.  Het resulteerde zo onderandere in een aantal meetups voor Flickrfotografen uit deze stad en soms van ver daarbuiten.  Zo zetten een aantal Mechelaars actief op deze blog en Flickr ook de succesvolle fototentoonstelling in Lamot op, in augustus van vorig jaar ('Mechelengeflikt').

En er zijn méér plannen.  Graag zetten we mee onze schouders onder het project 'Stadsvisioenen' dat volgend jaar Mechelen weer volop in de schijnwerpers zal etten.

Drie jaar na geboorte is Mechelenblogt een gevestigde waarde geworden.  Het vervangt geen krant of regionale TV, die hun eigen waarde en publiek hebben.  Maar in goeie samenwerking en verstandhouding levet deze  kruisbestuiving wél fijne dwarsverbindingen op tussen deze verschillende media-organen.

(foto: Markec)

Vandaag vieren we drie jaar Mechelenblogt met een gezellig treffen - want bloggers willen mekaar niet enkel 'virtueel' ontmoeten, maar ook in levende lijve.  We boksten een boeiend gelegenheidsprogramma in mekaar met een door Marc Rubben van Mechelenbinnenstebuiten schitterend gegidste tocht doorheen de stationsomgeving, en met een bezoek aan het Spoorwegmuseum met de onnavolgbare Mecheleir Harry-van-'t arsenaal'...  En straks gaan we na deze drink  in 'den Boesjkammeree',een hapje eten in de 'Wok van Mechelen'...

Ik bedank graag 'Markec' voor deze puike organisatie!

Ik bedank ook Memori en de stad Mechelen voor de opstart, de medewerking en het vertrouwen.  Ik bedank de pers voor de aandacht die ze aan dit gebeuren willen besteden.

Maar vooral bedank ik ELKE blogger, schrijver en lezer...élke Mechelaar die ons een warm hart toedraagt!

Op de toekomst van Mechelenblogt'!!

 

Jan Smets

Mooie speech, Jan.  Prachtig !

Maar die uitvinder met honderden ideetjes... geen idee over wie je het daar hebt.

Enne... hadden we al geen Patroonheilige ?

Hij gaat schuil onder de naam Sint Netels.  Een Goedheilig Man met stekeltjes.

:-D

Jans het was gisteren echt tof! en wat mij betreft ik ga nog jaren door met bloggen

@Gymicko: de Sint gaat niet schuil, die was aanwezig (zelfs met SIntin), maar van de eigenaar van die honderden uitvindingen geen enkel uitvindsel genoteerd waarom hij er niet bij was!

Merci toch om op het kot te passen terwijl wij onderweg waren!

@ Jokke : Graag gedaan.

Terwijl iedereen in het Spoorwegmuseum zat, zat ik op het IKA.

En toen iedereen aan het eten en dansen was was het inderdaad muisstil op den Blog.  Zelfs de Niet-Gecontroleerden lieten hun neus niet zien.

Ook geen neus gezien van gim tijdens onze viering. Get wa gemist !!!

Vroeger was er in Mechelen niks te doen en nu moet ge u in vijf snijden om overal te kunnen zijn !

't Is niet te doen !  't Is niet te doen !

:-D

Mechelen is duidelijk... goe bezig !

Gim - Misschien toch goed in de gaten houden wanneer "Bloggers Unplugged V" plaatsvindt. Simpel toch?

Dan kunt ge behalve bloggers "spotten" ze ook daadwerkelijk eens ontmoeten ;-)
En wie weet  welke toffe utivindingen kunt ge ons dan wel niet persoonlijk uitleggen!! We kijken er al naar uit !

 

JUST AN ID ;-p

@ Markec : I always feel lonely in the company of strangers.  That's why I'm a Loner.

En, misschien, zullen we in het komende jaar elkander wel eens ergens tegenkomen in de stad.  Jij of iemand van de andere Bloggers en dan is de eerste gêne weg.

Een gemeenschappelijk item hebben ik en jij al : nl. den TSM, het Grafische en de Oude leraars.

Stilaan begin ik ook de andere Bloggers te kennen en hoe ze over dingen denken en als we elkaar dan IRL eens ontmoeten, liefst bij ne frisse Carolus, dan hebben we meer dan genoeg om over te praten.  Dus... een ontmoeting met 1 van hen kan mogelijk leiden tot meer van hen in Bloggers Unplugged Nr 5.  Just wait and see en misschien kunnen we dan met de Technologen onder hen eens een boompje opzetten over mijn ideeen.  Want ik bedenk dingen, ik vind ze niet uit.  Put two and two together en kom tot iets nieuw.

:-)

Jans, het was ne mooie speech maar misschien volgende keer beter uw leesbrilleke meenemen :-))