Beste maatjes!

met categorie:  

Of de kapitein van de Malinska en onze Belleman beste maatjes zijn?  't zou kunnen...  Maar misschien wordt onze bellende Mechelaar dat wel, als de 'bootsman van de Dijle' morgenavond de eerste lading nieuwe maatjes aan wal brengt op de Vismarkt...    Want: zoals vele maneblussers is ook hij verlekkerd op deze specialiteit!

(foto: Jan Smets)

Mechelen kiest morgenavond resoluut voor een maatje meer...

Voor de tweede keer zal Mechelen de primeur-visjes een warm welkom heten op de Vismarkt.  Het lijkt dus een nieuwe traditie te worden...

Om 18 uur wordt de vislading per boot aangevoerd.   En dan kunnen genodigden en een afvaardiging van het schepencollege als eersten proeven van de zilte lekkernij.  Nadien kan elke aanwezige Mechelaar aanschuiven voor zijn portie.  En net zoals vorig jaar, belooft het een gezellige bedoening te worden!  Bovendien wordt het culinaire feestje opgeluisterd met een streepje muziek.  Wat wil je méér?

Mechelaars: rep je morgen naar de Vismarkt!

(foto: Jan Smets)

Hoy Jan,ik ben vanmiddag onzen belleman tegen gekomen,en idd hij zal er morgen zijn.Ik oek as da mag.:-D

Lekker.

Als 't niet regent ben ik daar.. anders ga ik er gewoon halen op 't bergske voor verorbering in huiselijke kring (lacht)

@ Jans
Is er nu al verse maatjesharing ofte jonge haring, gevangen in mei-juni 2008 te koop of is dit de ingevroren overschot van verleden jaar die door overijverige visboeren ijzig koud op de goedgelovige consument wordt losgelaten? Een feestje is altijd leuk en meegenomen, maar bij de neus nemen is niet altijd prettig. Garanderen de organisators de juistheid van datum van hun produkten?
Dan is het best mogelijk dat ik er mij ook enkele door de strot zal laten glijden.

 

een vissersdochter vertelde me ooit eens dat maatjes reeds op zee werden ingevroren ...

iedreen denkt het er zijne van ...

Hoe waren de maatjes?

@Filip,ze waren lekker!! Jef VanRansbeeck :misschien waren ze van vorig sezoen....maar ze waren ECHT lekker.En 't is toch dat wat lelt,niet??

@bert: dat klopt. Meteen kaken en invriezen, om hygiënische redenen ;-)

Inderdaad invriezen om de vieze beestjes de doden in de haring die niet zo gezond zijn voor den braven Mensch. 

Die diepvriesbehandeling laat inderdaad langere bewaring toe, zodat je maatjes zelfs op een Sinte-Mettefeest zou kunnen serveren. En wat na een jaar als winkeldochter in de diepvriessilo's achterblijft wordt zeker niet verwerkt tot kattenvoer....

Awél sè da zét nen aôve mens toch al eet mier oep zà gemàk. Want mé dee salmonellas wéttet toch ma noet ni.

 

@Jef: het is eigenlijk om de (voor ons schadelijke) haringworm te doden, dat dit verplicht is ......

@Katrientje: nu is mijn kat ook gerust, want die lust geen gekoeld maatje!

@ Jokke en Katrientje
 
Er staat in De Morgen van vandaag zaterdag een interessant artikel over Hollandse Nieuwe of Maatjes. Gaat sterk in de richting van wat jullie hier beweerden.
Voor de liefhebbers van deze lekkernij een ware verheldering van hoe men deze maagdjes behandelt en vanwaar ze komen!