Voelt u zich bekeken?

met categorie:  

(Bron: De Standaard)

Mechelse politie gebruikt als eerste mobiele bewakingscamera’s

MECHELEN - De lokale politie van Mechelen gebruikt als eerste in België mobiele camera’s voor de bewaking van straten en pleinen. Het korps kocht drie verplaatsbare toestellen aan. Daarnaast werd het aantal vaste camera’s op het openbaar domein flink uitgebreid: van 12 naar 28. (...)

De camera’s staan in verbinding met een antenne op de Sint-Romboutstoren die de beelden doorstuurt naar de meldkamer.Van daaruit kunnen ook de beelden van de vaste camera’s worden bekeken. (...)


Volgens de Mechelse politie hebben de camera’s een drievoudige functie. 'Ze worden ingezet bij interventies om in te zoomen op gebeurtenissen. Daarnaast kunnen de opgenomen beelden dienen voor het vervolgingsbeleid. De camera’s hebben tenslotte ook een preventieve functie. Dankzij de camera’s merken we een duidelijke afname van de overlast op een aantal plaatsen', zegt korpschef Rony Vandaele.

draadloze cameras laat me niet lachen

Draadlozecamers?? Er bestaan al draaden ZONDER camera.  :-D

Dit beschreef ik al in 1988 in het gedicht "Future City". Hier enkele regels...

"No way back, no time to run
You are caught in their videosun
The follow you on lifelinescreen
They know all the places where you've been"

-Flitspaaltoestellen
-Vuilbakfotocamera's
-WebCams

Maar ook YouTube, Mecina en Flickr !

Elke Mechelaar zal wel ergens op een foto staan, zeker ?

@gymicko: Elke Mechelaar zal ook wel eens in "den groeten Boek van Sint Niklaas" staan, zeker ?

@ Jokke :

En MISSCHIEN ooit in het Grote Smoelenboek van ons Lukske (Perdieus).

:-D

Dat mag wel een goed gedacht zijn.maar ge verliert uw PRIVACIE.

louis, men heeft niet echt privacie meer, alleen het gevoel van privacie blijft nog wat behouden.

Mij stoort het niet.  Wie niets misdoet zal zich niet in zijn gat gebeten voelen.

Wie wakker ligt van zijn privé vanwege camera's, flitspalen, winkelbewaking etc. doet er ook beter aan zijn Bank- of Kredietkaart in te leveren want daarmee kan men niet alleen nagaan waar op de wereld u betaald heeft en geweest is, maar ook hoeveel u spendeert en of dit bijvoorbeeld in verhouding staat tot uw officiele inkomen.

Dus privacy......laat me niet lachen!

Het is betreurend dat mensen de hedendaagse aanval op hun privacy zomaar weglachen. Zo evolueren we meer en meer naar een maatschappij zoals Orwell die al beschreven heeft. Stapje voor stapje worden de laatste stukjes privacy opgeofferd en velen vinden dat blijkbaar al niet erg meer. Blijkbaar werkt de propaganda.

In de States is men al wat verder. Er zijn daar al groeperingen die pleiten voor het inplanten van een RFID chip. Nu is dat ding wel ingeplant in mijn hond, maar in mijn lijf komt dat ding niet.  In de States gebruikt men als argument de strijd tegen het terrorisme. Men is daar al zover dat het in vraag stellen van deze maatregel je als het ware een terrorist maakt.

Koppel de Mechelse camera's aan een systeem voor gezichtsherkenning en je kan in de binnenstad alle mensen automatisch volgen. Vanzelfsprekend worden de log-bestanden lang bijgehouden en je hebt een probleem. Het veel gehoorde argument dat 'als je niks mispeutert heb je niks te vrezen' wordt dan ook loos. Het per toeval zich bevinden op een bepaalde plaats op een bepaald uur kan je in verdenking stellen. Ook al had je bijvoorbeeld niets met het beoogde misdrijf te maken.

Ik wil niemand op ideeën brengen, maar kunnen we enkele grafitispuiters geen laddertje geven ?

Ik ga akkoord met JC, door alles goed te praten onder het mom van 'de brave burger heeft niks te vrezen' worden de privacy rechten steeds verder uitgehold.

Van zodra er gegevens opgeslagen worden, kunnen ze misbruikt worden.  En het is een utopie om te denken dat dat niet zal gebeuren.

Denk maar aan het rijksregister...  Er zijn genoeg politiemensen en gementelijke ambtenaren die daar misbruik van maken ('even snel kijken of het niet lief van ons **** nog niks mispeuterd heeft').

Ik voel me doorgaans veilig genoeg; de veiligheid verhogen (of enkel het veiligheidsgevoel?) is voor mij persoonlijk dan ook geen afdoende reden om nog meer privacy op te geven.

Bekeken worden? Je hoeft maar een paar duifjes opgegeten te hebben of ge wordt al een ganse dag gevolgd door een webcam!

Wees dan maar eens een brave slechtvalk!

Eergisteren nog nieuws:

Conclusie van Groot-Brittanië na jaren gebruik van hun CCTV systeem met meer dan 2 miljoen camera's en draaiend op een astronomisch budget -te vergelijken met het BNP van een klein land- luidt als volgt: Het Werkt Niet, slecht 2% van de door CCTV geregistreerde misdaden worden opgelost, gezichtsherkenning werkt gewoonweg niet. In short: het hele systeem is de vijzen niet waard waarmee het ophangt.

Een maat van mij is agent, hij is ook niet echt enthousiast van de kwaliteit van de camerabeelden, in theorie kunnen ze inzoomen op het wit van uw ogen, in de praktijk is dat beeld zo onstabiel dat het onbruikbaar wordt, vergelijk het met foto's maken met een super telelens (1000mm) uit de losse hand en met trage sluiter, de fotografisten onder ons weten wat dat als resultaat geeft.

Wat er na deze berichten in de pers nog gaat overblijven van het afschrikeffect zal ook gene vette meer zijn.

big brother 24 jaar na datum maar nog altijd even vers ...

Steek dan de klantenkaart van GB, Match, Carrefour, HappyDays, Delhaize en Colruyt ook maar ver weg. Alles wat je koopt staat geregistreerd !

Den tijd van bonnekes plakken is al lang voorbij !

Wat ikzelf al een jaar of 2 doe: Elke maand haal ik in een keer een groot bedrag in cash van mijn rekening en daar betaal ik al mijn comisses mee, dat laat geen sporen achter, ge hebt een beter zicht op uw uitgaven (ge ziet het namelijk letterlijk slinken) en ge kunt makkelijker dingen in 't zwart kopen/laten doen. Het brengt geen intrest op maar dat doet uw zichtekening ook niet (lacht). EN ge betaalt de bank maar voor 1 verrichting!

Aha, de Sint kent duidelijk de trukken van de foor !

Ge moet met den tijd mee, Sint ! Alles lekker digitaal en shoppen op het Internet !

Zeg Sint, en geraakt ge makkelijk van die briefkes van 1000 af ? :-D

Niks groter dan 100, want dat nemen ze toch nergens aan !

En ne porteful vol 1-eurocentjes, zekers ?

Want dat nemen ze toch ook nergens aan !

:-D

ne porteful vol is wa veel misschien gimyko, maar ik ken op de markt toch een paar kramen waar ze dat met plezier aannemen zenne

't Is in ieder geval voordeliger voor uw koopkracht, ge moet gewoon zeggen: "Ik betaal dat zo, voor mij moet ge niet speciaal factuur maken ik kan daar toch niks mee doen" en 8 op de 10 keer is 't in orde: 21% korting (lacht).

Wel niet in de Carrefour he

@ Sint :

Zeg dat niet te luid want anders hebben al die camera's dat geregistreerd.

"Anything you say can and will be used against you in a Court of Law"

Remember ?

:-D

Waarom zou ne winkelier u 21% korting geven ? Dan houdt hij er zelf niets aan over en hij heeft zijn goederen in het wit aangekocht. Vreemd :-)

Hebben we tegenwoordig nog wel al die camera's nodig ?

Elk groot winkelcomplex heeft nu zijn Groep4Securitas-werkmensen
gepost aan elke in-en uitgang...

Ik sluit me aan bij JC.

Trouwens, de vergelijking met de bankkaart gaat niet op. Je hebt nog steeds de keuze om cash te betalen. Met camera's heb je niet de keuze om niet gefilmd te worden. Vandaar dat ik de elektronische identiteitskaart ook zo'n onding vind.

Het is trouwens een vorm van bewijslast omdraaien.

 

Daarnaast weet je niet wat er met de beelden gebeurt, wie ze te zien krijgt, hoelang ze bewaard blijven etc etc etc.

Een klein beetje off-topic, maar toch. Deze vooravond stonden er op de Haverwerf aan de Lamot een aantal sleeën en bijhorende chauffeurs te wachten. De nummerplaten E1 en nog een aantal E-nummers.

Kan iemand te weten komen op wie die wagens wachtten en wat die e-legummen in de Lamot kwamen doen? 

 

@Jokke: 'n aantal topminister zetten hun krabbel onder het prestigieuze stationsproject van Mechelen.  Op amper 9 maanden tijd is heel het plan erdoor gejaagd - en volgens 'Kapitein Haeck' , de grote baas van de spoorwegen zal het huidige stationsplein (dat hij 'brol' noemt, veranderen in een 'sexy' omgeving...) .  't Is ook een kijk op de zaak natuurlijk...

(gelezen in GVA deze morgen...)

Gisteren op RTV zag je Inge Vervotte, Katleen Van Brempt, Kris Peeters, ons aller Bart Somers en dan kapitein Haeck zoals jans het mooi verwoord heeft. :-)

Het waren dus hun wagens die daar geparkeerd stonden of waren die misschien aan het uit- en inladen? :-)