Twee peilingen

'Sympathiek, maar niet erg betrouwbaar, en al zéker niet sexy...'

Het zijn niet mijn woorden, alswel de resultaten van een bevraging bij 730 Vlamingen door het Antwerpse communicatiebureau Brandhome.  Zij mochten de Vlaamse steden en burgemeesters scoren...

 

(foto: Jan Smets)

Maar wees gerust: Mechelen scoort wél goed op het gebied van gezelligheid.  Of wij, Maneblussers dat al niet wisten...

Een peiling is natuurlijk maar een peiling.  Maar kunnen we wat opsteken uit deze enquête?

- Mechelen heeft duidelijk een imagoprobleem.  Nog steeds dus.  De meeste ondervraagden vonden deze stad vuil, terwijl Mechelen zich sterk promoot als nette stad...  We hebben ook geen duidelijk profiel (?).

-Onze burgemeester 'past niet bij de stad' - stellen de resultaten van de bevraging.  Je ziet hem zelden als burgemeester, alleen als partijvoorzitter...

Waarheid of niet: de resultaten kan je grondiger bestuderen in tabellen en in reacties van Bart Somers en Patrick Janssens, in de editie van Gazet van Antwerpen van vandaag (in een artikel van KVHo)

(foto: Jan Smets)

Een tweede onderzoek dat vandaag in Knack verscheen is dit van de universiteit van Louvain-la-Neuve.   (de resultaten kan je nalezen op www.knack.be)

Het onderzocht de leefkwaliteit van de Vlaamse gemeenten. Zowel op gebied van economie, huisvesting en leefmilieu.  Onze buurgemeenten Keerbergen en Bonheiden zitten in de top, bij de 10 beste gemeenten - maar onze stad doet het heus niet zo goed... We bengelen in het staartje van het klassement...  307 gmeenten werden gescoord.  Ronse is allerlaatste, en de Scheldemetropool Antwerpen voorlaatste.  Mechelen laat in de staart nog 6 gemeenten achter zich...  Nee: trots kunnen we hierop niet zijn...

Of?

 

 

 

Ik heb vooral een probleem met de waarde van de cijfers in de GVA. Gewoon omdat ik jaren de baan gedaan heb en de andere steden die in de GVA geciteerd worden dus vrij goed ken. Ik vind de opmerking als zou Mechelen bijvoorbeeld een minder mooie stad zou zijn als  Kortrijk . Mag ik eventjes de wenkbrauwen fronsen? Vooral de score voor Kortrijk kan ik niet snappen, maar er zijn nog andere vreemde conclusies

gezellig: Kortrijk hoogste score? My God . Maar we doen het niet slecht.

cultuur : we doen het niet slecht maar dat we hoger scoren  dan in Gent en lager dan Kortrijk?

historisch : Kortijk meer dan Mechelen en die allebei dan nog meer dan Gent?: nou moe!

toeristisch : lijkt me normaal. Oostende scoort zeker hoger door de zeegangers. En Mechelen hoger dan Antwerpen? Gent heeft wel een verdiende eerste plaats denk ik

Multicultureel : wat zou het thema exact geweest zijn ? Er is hier veel multicultureel in de straat , maar opnieuw ik heb nooit zoveel diversiteit a la Mechelen gezien in Kortrijk dat hoger wordt ingeschat.

winkelen : kan ik volgen, maar dat Kortrijk daar zelfs niet scoort?

gastronomie: verbazend hoge score voor onze stad. Gent bestaat nauwelijks?, voor de rest vrij exact denk ik

mooi: dit is absoluut een afknapper. Ik vrees dat vele geëquêteerden de laatste 5 jaar niet in Mechelen geweest zijn. Kortrijk en Hasselt mooier dan Mechelen, doe me nu niet lachen aub?

Conclusie : dringend een imagocampagne zoals Somers ook in de krant stelde. Mechelen is stukken mooier dan men vermoed.

 

 

Zoals Somers zegt - dringend nood aan een

@rudi: op uwen adem getrapt? Ge stopt in het midden van een volzin!

Ofwel kennen ze de tag "Mechelen" niet op de fotowebsite Flickr ofwel hebben wij hier dringend een Schepen van Toerisme en Promotie nodig.

Waarom niet in elke e-mail, verstuurd door de Hogere Overheden van deze Stad, een linkje voegen naar Flickr-Mechelen-MostRecent zodat elke geadresseerde effe kan browsen in de meest recent gemaakte foto's.

Dat kan heel gemakkelijk in het Letterhoofd of Stationary geplaatst worden van elke nieuwe e-mail.

Just an ID

hijg, hijg:

dringend nood aan een promotiecampagne zoals Somers zegt.

 

 

 

Tja, de vraag is maar: wanneer werden die onderzoeken precies uitgevoerd? De resultaten verschijnen weliswaar nu, maar ik weet dat marktonderzoeken vaak al een tijd geleden zijn afgenomen en eer de resultaten verwerkt zijn... Ik hoorde onlangs toch een andere klok luiden, nl. dat de Mechelaar stilaan weer fier op zijn stad wordt en dat we qua toerisme goed scoren? Je kan van onze stad nu toch niet meer zeggen dat ze vuil is?? Geen duidelijk profiel kan ik nog enigszins inkomen. "Stad in volle vaart" en nu ook "Stad om te zoenen" zijn mooie volzinnen, maar wat betekenen ze voor buitenstaanders? Misschien moet er inderdaad iemand komen die het imago van de stad naar buiten toe duidelijker maakt en ook uitdraagt? Als ik voor mezelf spreek en in mijn stad rondloop, kan ik toch alleen maar zeggen dat ik met een goed gevoel rondkijk, zeker in deze periode met overal die mooie bebloeming.

't Is nochthans simpel: Als je weet hoeveel jaar Mechelen erbij gelegen heeft als een vuile stad en aldus die reputatie gevestigd heeft, doe dat maal 2 en je weet hoelang het gaat duren om van die reputatie af te raken. Maar de illusie dat dat op een jaar of twee geregeld is, vergeet het he.. klamp u daar maar niet aan vast. Met een beetje geluk maken wij dat tijdens ons leven nog mee.

Het stof ligt bij wijze van spreken nog in de hoekskes en sommige dingen zijn nog niet afgewerkt en dat zijn er mensen verbaasd dat de meningen over Mechelen van niet-Mechelaars nog geen 180° gedraaid zijn??? Laat ons even ernstig blijven.

Ach, moeten we hier zo zwaar aan tillen?  Wij weten wel beter: Mechelen is gezellig, leuk, boeiend en sexy. 

Gisteren én eergisteren hebben wij - mijn vrouw en ik - terraskes gedaan op de Vismarkt (De Cirque en Ronda).  En we zaten er niet alleen.  Bartje Somers en Co zaten er, de TV-ploeg van "Thuis" zat er en nog ander schoon volk  :-)

Dat buitenstaanders een fout beeld hebben, kan inderdaad kloppen.  Een imago herstel je niet zomaar in één-twee-drie.  Er is nog veel werk aan de winkel, maar kom mij niet vertellen dat Mechelen een saaie stad zou zijn. 

"...de resultaten van een bevraging bij 730 Vlamingen..."

730 vlamingen van de 6 miljoen. Dat is, en nu heb ik er effe een rekenmachientje bijgehaald, 0,01216666667 pct.

Een lachertje, dus !

@gymicko: daarom is het ook een opiniepeiling! En als die 730 netjes gepropotioneerd verdeeld zijn naar geslacht, ouderdom, sociale klasse, inkomen en woonplaats, en dus een staal zijn van die zes miljoen  wat ie er dan mis aan?

De kijkcijfers worden ook berekend op basis van 750 TV-toestellen.  Statistisch is dat ruim voldoende. 

Vraag is alleen hoeveel van deze 730 Vlamingen Mechelen écht kennen.  Velen zullen alleen geantwoord hebben op basis van wat ze zien, horen en lezen in de media, niet gestoeld op eigen ervaringen.  Tja, dan hebben steden als Antwerpen en Mechelen natuurlijk hun imago tegen.  En tegen een foute perceptie is het moeilijk opboksen. 

Zelfs de politiek speelt hier een rol.  Voor iemand die ons aller burgervader Bart Somers niet goed gezind is, zal Mechelen ook niet hoog scoren.

Er is niks mis met Mechelen maar tegen dat iedereen dat uiteindelijk doorheeft zal er nog veel water door de Dijle vloeien, en dat zal alleen maar lukken als het elan dat er nu is niet stilvalt.

Imago's schudt je zomaar op 1-2-3 niet af, als ik een Citroën zie denk ik ook nog altijd aan roest en een Mercedes A valt om in de bocht (lacht)

Over die opiniepeiling: vandaag een boeiend hoofdartikel van Mechelaar Yves Desmedt in De Morgen: http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/285002/2008/0...

ik vraag me altijd af hoeveel van de mensen die met die enquette meegedaan hebben, Mechelen ook effectief kénnen. Dus: regelmatig in mechelen moeten zijn, er regelmatig mee te maken hebben. Hoeveel mensen gaan nog altijd gewoon op hun gevoel af, een gevoel dat ze enkel via de media gekregen hebben.

 

Zo ken ik iemand die al jaren persé niet naar mechelen komt wegens "te gevaarlijk", stel je voor dat er scharen op zijn/haar (om in het midden te laten wie het is) nieuwe auto komen, of - nog erger - een inbraak in de auto!  En dat is dus louter "gevaar uit de media", want, zo stelde hij/zij: "lees de kranten er maar eens op na, alle dagen staat het vol!"  

*zucht*

 

Het enige dat veel onbenullige mensen  nu weer uit zo'n opiniepeiling kunnen halen is hun "gelijk", want "zie je wel, iedereen zegt het, want Mechelen staat bijna onderaan!!"

Schitterend artikel van Yves Desmet ...

(...)

 

De studie versterkt nog maar eens het nu al wijdverspreide antistedelijke sentiment, het gevoel dat de stad alleen een oord van verderf, armoede en onveiligheid is, terwijl het net de motor en broeiplaats van iedere maatschappelijke ontwikkeling is. Natuurlijk moet het mogelijk zijn bijzonder gelukkig rond te lopen in Schilde en Keerbergen, waar alleen de verveling levensbedreigende vormen kan aannemen. Maar stellen dat men in Antwerpen, Brussel, of Gent veroordeeld is om in de minst leefbare omgeving van Vlaanderen terecht te komen, is te zot voor woorden. Zeg dat een inwoner van Mechelen (301ste plaats op 307) het gezegd heeft.Yves Desmet
Politiek hoofdredacteur

 Idd. een heel goeie repliek van Yves Desmedt ! 

... maar het blijft moeilijk om Mechelen te promoten bij buitenstaanders.... niet zozeer bij buitenlandse toeristen.... wel bij mensen van 'onze' randgemeenten.... mensen van Bonheiden, Keerbergen, Weerde blijven Mechelen een oninteressante en onveilige stad vinden en ik BLIJF Mechelen verdedigen .... ik wil hier nooit meer weg !!!! Zeg dat een inwijkelinge het gezegd heeft :-)

Mechelen is opvallend verbeterd vergeleken met de toestand 10 jaar geleden maar men mag niet op de lauweren rusten. Vijftig jaar verloedering is niet te herstellen in één, twee, drie. Als het beleid niet slabakt zal Mechelen omstreeks 2020 pas in orde zijn. Denk aan de werken op de arsenaalsite: zolang dit niet in orde is kan je maar beter geen culturele hoofdstad  zijn!

Ik kom weinig in het centrum van Mechelen, alleen als het nodig is en niet echt voor m'n plezier. Ik ben geboren Mechelen, de geschiedenis van de stad en de talrijke historische gebouwen interesseren mij en toch mijd ik het centrum als het kan. Van Antwerpen, Gent, Brussel, Oostende, Sint Niklaas enz heb ik evenwel ronduit een afkeer. Die steden zie ik jaar na jaar vuiler en marginaler worden, grafiti, zwerfvuil en de vele 'sociale gevallen' die er rondhangen, maken zulke steden onaantrekkelijk. De marginale look is typisch voor de politiek die er de plak zwaait. In vergelijking met die steden oogt Mechelen veel beter.

@  Paulstair:  Wel de gebouwen en niet de mensen dus. Of met slechts een select soort mensen ( niet de 'sociale gevallen' om uw terminologie over te nemen).

Gent, Brussel en Antwerpen (net als Mechelen) zijn boeiende evoluerende steden. En het zijn de mensen die dat doen. Ten goede en ten kwade. Je kan van een stad niet enkel de goeie kanten (cultureel aanbod, historische rijkdom, winkelgelegenheid, werkgelegenheid, economische ontwikkeling) verwachten zonder de slechte (aantrekken van kansarmen, stadsproblematieken, werkloosheid, gebrek aan parkeergelegenheid, criminaliteit, ...) erbij te nemen. Dit soort dingen is als een soort 'geheelpakket'.

Tenzij U verlangt naar een totalitair regime dat die uitwassen efficiënt en snel kan 'wegvegen' natuurlijk.

Misschien moet U in virtuele dorpen als Bokrijk of Keerbergen gaan wonen. De wereldvreemdheid hebben ze alvast gemeen.

Of om het met Yves De Smet te zeggen:

de stad is de motor en broeiplaats van iedere maatschappelijke ontwikkeling

(en dus niet de virtuele dorpen)

Het is wel interessant dat iemand van pakweg Diksmuide, Leiden of Gorinchem onze stad vaak veel beter naar waarde kan schatten dan een uitwijkeling die nu in pakweg Bonheiden, of Duffel woont.

Enfin, als gids-in-spe voor deze schone stede weet ik dat er veel (te veel pff :-) te zien is hier in Mechelen !

@Wout: de historische gebouwen zijn ok,  kansarmen, verslaafden, criminelen en andere probleemgevallen aanvaard ik niet, hoezeer politici me dat zootje ook probeert door de strot te duwen, ik zal dat altijd uitspuwen. Als jij ze in je huis, als buur, als collega of als medemens wil, des te beter. Ik vermoed echter dat jullie goeroe De Smet wel graag schrijft hoe anderen moeten leven maar zelf ook niet tussen de marginalen gaat wonen. Het niveau van dat soort journalisten vind ik ergerlijk.

Dat in Mechelen veel mooie monumenten staan, dat is waar. Reden te meer om je af te vragen waarom desondanks zo velen het centrum van Mechelen ontvlucht zijn. Had men gedacht om met probleemgevallen beter volk naar de stad te kunnen lokken?

Zorg dat er meer tweeverdieners, meer mensen zonder problemen het stadsbeeld uitmaken, dan wordt de stad pas weer aantrekkelijk. De 'kleine criminaliteit' zoals men de zaken minimaliseert moet medogeloos hard aangepakt worden, alleen dan geraakt Mechelen z'n imago van een onveilig nest kwijt. Een totalitair regime is niet nodig, als de politie gewoon z'n werk doet, MAG doen, dan komt het wel goed.

...kansarmen...zootje...dat je wil uitspuwen...

Tja, je blijft wel onverbiddelijk en onverminderd ons ook JOUW mening door de strot duwen.  Of ben je misschien ook een 'goeroe'?

@ Jans :

Misschien is een stad zonder mensen wel iets voor Paulsteir...

@Paulsteir:

- Yves Desmet schrijft niet voor hoe anderen moeten leven. Hij stelt alleen vast dat het aangenaam wonen is in de stad. En hij weet dat omdat hij er zelf woont.

- De stadsvlucht is niet veroorzaakt door het aantrekken van immigranten en kansarmen in de steden, het is andersom gebeurd. Het wegtrekken van mensen, omdat nu eenmaal wonen in een verkaveling het Walhalla was van wonen, heeft leegstand in de steden veroorzaakt en migratie van kansarmen. Volgens jou heeft het natuurlijk weer met het beleid te maken, maar volgens mij is het een sociologisch (verkavelings)verschijnsel.

- Is wonen in een verkaveling nog zo interessant vandaag de dag ? In de files staan, je blauw betalen aan benzine, voor alles je auto moeten nemen ? Verwarming van een villa kost tegenwoordig ook handevol geld. Is dat ideaalbeeld van expo 58 nog geldig ?

- En toch ben ik het eens met het feit dat je tweeverdieners met aantrekken in de stad, maar net zo belangrijk vind ik persoonlijk is het aantrekken van kansarmen voor de 'propere dorpen', Bonheiden, etc.

 

Deze laatste conclusie van Peter is volgens mij ook de juiste.  Een sociale, en evenwichtige mix is nodig.

Trouwens - wat ik écht niet begrijp: het lijkt of 'jouw' Mechelen met zijn prachtige gebouwen, door één of ander 'politiek' spelletje decennialang is vergleden naar een verpauperd gebied, waarvan het zich nu slechts grotendeels herstelt?  Merkwaardig.  En was het voor deze door jou zo verketterde tijd zoveel beter in deze stad (én andere steden): voor de sociale getto's in de binnenstad, die (en dat geef ik ook grif toe) soms onnadenkend werden neergepoot?  Deze sociale woningen vervingen toch maar al de mensonwaardige woningen, in kleine steegjes en fortjes waar héél wat grote gezinnen bijeengepropt woonden in slechte leefomstandigheden?  ... waar alcoholisme, ziekten, kindersterfte schering en inslag was?  Denk je nu écht dat in de historische steden enkel 'deftigheid' paradeerde in sleepjurken en kostuum?   Naast het Paleis van Margareta, en het Hof van Busleyden met hun schitterende architectuur lagen slijkerige straatjes met piepkleine krochten..., en volgens mij woonden daar niet de bemiddelde burgers, maar ook héél wat 'streutjesvolk' (de marginalen, kansarmen, criminelen en sociaal onaangepasten....). .  Gelukkig hebben steeds mensen op Daens-achtige wijze, of ze nu Christelijk, Humanistisch of Socialistisch geïspireerd waren, gepoogd om de leefomstandigheden van deze mensen te verbeteren.  Het strekt al deze voorvechters tot eer.

Jouw stad is de mijne niet.  Jouw mensbeeld is het mijne niet.  Mijn stad is de stad waarin zowel de begoede burger als de mens die minder geluk had in het leven (en daardoor vaak ook verzeilde in probleemsituaties) op harmonieuze manier kunnen samenleven.  En dan denk ik in deze slotzin aan de conclusie van Peter.

Maar goed: ook jouw mening (hoewel ik ze absoluut niet deel) is het waard om beluisterd te worden.  Maar verwijt niet anderen de 'mening te willen opdringen' als je zelf probeert 'jouw waarheid' steeds  in andere toonaarden door de strot probeert te rammen.

"Never argue with a fool, they will lower you to their level and then beat you with experience."

MIsschien kan Paulsteir ook eens een paar oude foto's van Mechelen bekijken - veel "streutjesvolk" op die foto's te zien,ook op de zogenaamd betere plaatsen. En een alles behalve fris ogende stad hoor. Dus zijn we er wel echt op achteruit gegaan? En heeft niet elke medaille een keerzijde? Is er voor elke maatregel/wet geen uitweg of achterpoortje? (helaas!)

Maar ik sluit me toch aan bij Peter en Jans, al geef ik grif toe, Paulsteir, dat alle en ook "kleine" misdaad uitermate hard moet worden aangepakt. Als je dat MAG, inderdaad..... Maar dat is een andere discussie.

Akkoord: volmondig zelf.  Delinquentie in alle vormen dient streng aangepakt.  'Meer blauw op straat' is nodig - maar meer 'rood' in het hart is dat ook?  (en dan doel ik absoluut niet op de 'politiek' die deze kleur claimt).

De stad van Paulsteir is utopisch en een (wrange) karikatuur.  Ze minacht een groot stuk van zijn bevolking.  In zulke stad veegt men al wat men 'minderwaardig' vindt netjes (?) met het vuilblik bij mekaar, achter de coulissen of onder de mat.  Wat men niet ziet, deert niet.  Probleem opgelost - en het geweten wordt niet 'geambeteerd'.

Ik doe mijn hoed af voor al diegenen die pogen om mensen niet te stigmatiseren, maar op te tillen.  En zo zijn er (gelukkig) ook velen: voor de buurtwerkers, voor de jeugdwerkers in moeilijke wijken, voor de straathoekwerkers, voor de vrijwilligers van 't Sociaal Profijtje, de Lage Drempel, voor Oikonde, voor de mensen die werken in de Bijzondere Jeugdzorg en die vaak te maken krijgen met deze Vierde Wereld.., voor de velen die in stilte en vaak anoniem werken aan armoedebestrijding, voor Welzijnszorg, voor...

Ik hou van een Mechelen dat er fraai uitziet, met schitterende historische gebouwen en nette nieuwbouw, loften, opgekalefaterde Dijlekanten.  Het verheugt mij.  Maar ik kan niet blij zijn als dit alleen is weggelegd voor een happy few.  Niet iedereen kan een dure loft bewonen, of een groot knap appartement...Da's waar.  Maar een maatschappij, een stad, moet ook zorgen dat mensen die om één of andere reden uit de boot vallen, ook een vangnet hebben, ook kunnen rekenen op ondersteuning.  En dat dient dan het liefst op een evenwichtige, doordachte manier.  Géén sociale getto's - maar verspreiding over de binnenstad en de groene gemeenten.  Géén concentratie alswel 'inweving'. 

En verder: IK oordeel niet over mensen die in kansarmoede verzeild geraakt zijn.  Deze pretentie wil ik me niet aanmeten.  Misschien ben ik wel de kansarme van morgen als een aantal peilers waarop mijn leven nu gebouwd is, door omstandigheden instorten.

Paulsteir: ik wens jou dat je dit nooit overkomt.  Maar ik wens jou vooral ook een véél opener blik, een kijk met meer begrip en mededogen...  Want, het spijt me: jouw reacties komen me héél verkrampt en verbitterd over.  

Normaal reageer ik niet meer op uitlatingen à la Paulsteir.  Dat soort van mensen voelt zich bij elke reactie alleen maar gesterkt in hun eigen bekrompen gelijk. 

Maar als ik zou reageren, zouden de woorden van Jans aardig in de buurt komen.

Ik hoop voor Paulsteir dat em mij nooit niet tegen komt. Ik kan namelijk beslist niet om met snobisten, zeker niet als het er zó erg af druipt dat ik er kotsmisselijk van word.

Maar die kans is klein, ik woon namelijk in een wijk die hij waarschijnlijk wel te marginaal zal vinden ...

@katrientje: freinen maske, 't sop is de kolen niet weird!

De koele ni weit Jokke,  de koele :-)

 

Zit ik effe wat rond te surfen, vind ik toch dit beeld, zekers...


Titel : “Golden Gated City”

Ik denk dat dit, voor sommigen, het droombeeld is van de Stad.

@gimycko: mooi gevonden tijdens het surfen!

@roger: het nadeel van het met katrientje op te nemen is dat je maar al te gemakkelijk "op de letter" gaat en zoe efkes öötscheuft int mechels!

Gymcko: steden zijn ontstaan als 'gated communities' en hebben zich met wisselend succes verweerd tegen indringers die hoopten te kunnen profiteren van de voordelen van zo'n gepriviligeerde stadsgemeenschap. Het profitariaat nam diverse vormen aan: kloosters brachten de leefbaarheid van de stad in gevaar door hun groot aantal economisch waardelose bewoners die teerden op een te klein aantal productieven. Oorlogen, ziektes en rampen teisterden steden en Mechelen bleek al begin 16de eeuw te veel problemen te stellen waardoor de gezagsdragers uitweken naar Brussel. Vandaag brengen sociale voorzieningen onverantwoord veel probleemgevallen naar de stad.

In de negentiende eeuw was Mechelen een vies vuil stadje waar families op kamers hokten, alhoewel die mensen gedisciplineerd werkten, met talent en gezond verstand, als vakmensen. De probleemgevallen van vandaag hebben geen discipline, geen talent, geen gezond verstand en geen kwaliteiten, ze produceren vooral overlast. Je kan allerlei neptheoriën uitkramen, het klinkt beter te spreken van 'kansarmoede' dan van een kat een kat te noemen en te spreken van hopelose gevallen. Volgens mij is het geen kwestie van kansen, maar een kwestie dat wat er niet inzit er ook niet uit te halen is.

De vraag in deze topic is waarom Mechelen zo slecht uit die peilingen komt. Ik heb geprobeerd zo eerlijk mogelijk te formuleren wat mij aan Mechelen en andere 'centrum steden' degouteert. Aan de gebouwen ligt het niet, maar wat met de andere aspecten? Mijn analyse voldoet niet aan de dictaten kwa 'politieke korrektheid' , maar wat denkt men anders te bereiken met 'sociale mix' dan wederzijdse irritatie, verachting en haat? Waarom mensen doen samenleven ook al spuwen ze elkaar uit? Wat is er mis aan het feit dat sommigen zich opnieuw terugtrekken in afgesloten gated communities? Waarom zou iemand een probleemgeval als buur moeten aanvaarden?

Ik lees jullie nijdige reacties, maar wil iemand eigenlijk nadenken over de vragen die ik stel, of tellen alleen de dogma's van de ene of de andere partij?

@ Paulsteir :

Ik kan je wel in je uitleg volgen maar de feiten zijn er zoals ze zijn. We hebben ze niet echt gecreeerd, maar ze zijn ons in onze schoot geworpen. Dat het nog heet gaat worden deze eeuw, dat is een vaststaand feit. Dat lees ik oa op allerlei Nederlandse Krantenwebsites.

Maar hoe heb jij het ondertussen voor jezelf opgelost ? Woon jij in een gated community ergens aan de rand van Mechelen ?

En wordt het ook niet eens effe tijd dat al die gegoede slaapgemeentes ook een deel van die sociale mix opvangen, want alles in de steden droppen zorgt sowieso voor heibel en irritatie.

Na dit epistel hoop ik echt dat ons Poolster ons Katrientje tegen komt!

Maar ja,ik blijf bij dat van die koele!

@Poolsteir: Ik lees jouw nijdige reacties, maar wanneer ga je eigenlijk nadenken over de antwoorden die ik geef ?

@ Paulsteir: ik volg in mijn stelling over kansarmoede géén enkel dogma van van 'één of andere partij' (waar lees je dat toch steeds??).  Ik volg hierin mijn eigen geweten.

Kriebelt het woord 'Kansarmoede' jou?  Maakt het je ongemakkelijk? 

Hebben ze écht schuld aan hun situatie:  de langdurig zieke die de centen voor  zijn medische onkosten niet meer kan ophoesten?  de oudere werknemer die werkloos geraakt en niet meer aan de bak geraakt?  de alleenstaande vrouw die met moeite de eindjes aan mekaar kan knopen, de school-of energierekeningen niet meer kan betalen?  de mensen die de tredmolen van het steeds duurdere leven niet meer kunnen volgen?  de gepensionneerde met het kleine pensioentje?  de vereenzaamde ouwe mens? de politieke vluchteling die van geen hout meer pijlen weet te maken? de ex-gedetineerde?  Voel je hun schaamte?  Voel je hun zorgen op het einde van de maand?  'eigen schuld, dikke bult'?  Natuurlijk zijn er 'beroepsprofiteurs' - natuurlijk.  Maar scheer hen aub niet allemaal over een zelfde kam.  Ik (en mijn vrouw die in bijzondere jeugdzorg werkt) komen genoeg in contact met kansarmen om me te blijven verzetten tegen jouw zwart/witte typering. Omdat ze fundamenteel oneerlijk en onrechtvaardig is.  (en kom nu aub niet af met de dooddoener dat dit denken me opgelegd wordt door 'één of andere partij')

Wat ga je met al deze kansarmen doen?  Ze ver weg in reservaten schoppen zodat ze jou uitzicht op 'de schone stede' niet meer benemen?   In een stad horen ALLE mensen thuis.  Er mag een Ridder Dessainlaan en een Baron Empainlaan zijn - maar ook een Mahatma Gandhistraat of een Zelestraat.

Ik deel jouw afkeer niet van de centrumsteden - ik voel er géén angst of walging. Ik heb alleen een beetje erg veel medelijden met jou.  Want door zo'n verkrampte  en negatieve kijk op jouw medemens kan je onmogelijk gelukkig zijn.

En nu: slaapwel!

 

 

In herhaling vallen probeer ik toch zoveel mogelijk te vermijden, maar bij deze wou ik volgend citaat nog eens graag herhalen:

"Never argue with a fool, they will lower you to their level and then beat you with experience."

En voor de marginalen en andere leeghangers doe ik er een vertaling bij: "Discutteer niet met een gek, hij verlaagt je tot op zijn niveau om je vervolgens te verslaan door ervaring"

Voor sommigen is het niet...

"Op het einde van de maand hou ik nog een beetje loon over"

...maar is het meer van...

"Op het einde van mijn loon hou ik nog een beetje maand over"

Geld maakt niet gelukkig, maar het is verdomd gemakkelijk.
En als je dan moet kijken en omzien om elke maand door te komen,
dan blijft er niet veel meer over voor Kunst en Kultuur.

Misschien is dit een oproep, aan de Bloggers hier, om naast al die
Kunst-en Kultuurartikelen, geregeld ook eens aandacht te besteden
aan sommige schrijnende toestanden in deze Stad en haalbare
voorstellen te doen.

Ons Bartje en Co leest vermoedelijk ook wel deze Blog en kan er
misschien ideeen uit putten. Hij kan en mag natuurlijk ook een idee
of een voorstel verwerpen of vertikaal klasseren, maar tenminste
staat het idee dan toch voor eeuwig gebeiteld op deze MechelenBlog.

@Gimycko: Maar hoe heb jij het ondertussen voor jezelf opgelost ?

Ik ga waar ik me thuis voel en ik blijf weg waar het me niet aanstaat. Als jullie zich vragen stellen bij het relatief negatieve imago van Mechelen als centrumstad ik ken heel wat mensen die Mechelen zoveel mogelijk vermijden omwille van de criminaliteit, de verloedering (zwerfvuil, graffiti, verwaarlozing,...) en allerhande overlast. Deze minpunten worden veroorzaakt door een bepaald publiek, probleemjongeren, verslaafden, enz die ondergedoken in de anonimiteit van de stad hun gangen kunnen gaan. De probleemgevallen die Jans opsomt, zijn niet diegenen die overlast veroorzaken. Een relatief kleine groep marginalen is verantwoordelijk voor enorme schade aan het imago van de stad.

@Peter: wanneer ga je eigenlijk nadenken over de antwoorden die ik geef ?

Je analyse klopt niet geheel. Vrijwel iedereen die ik ken die Mechelen verlaten heeft, deed dit omdat ze hun buurt zagen verloederen. Als je kansarmen aan de 'propere' dorpen rond Mechelen wil opdringen, dan exporteer je problemen en lok je een conflictsituatie uit tussen bevolkingsgroepen die elkaar niet aanvaarden. Je kan mensen niet aan elkaar opdringen.

En geld? In mijn geval is elke Euro het equivalent van een arbeidsprestatie en geen abstract begrip dat ik door puur geluk uit mijn portomonee tover. Van 1 januari tot eind augustus wordt mijn productiviteit integraal ingepikt door de overheid, een grote hap gaat naar solidariteit en herverdeling. Ik beperk mijn beroepsaktiviteit tot een minimum omdat het besef dat van elke 100 euro ruim 70 naar de staat gaat geen motivatie is om enige extra inspanning te doen. Dit is slecht voor onze economie, de fiscus en uiteindelijk iedereen, maar waarom zou ik me inzetten? Gebrek aan individuele motivatie lag aan de basis van de implosie van de Soviet economie: de meerderheid veegde z'n voeten aan z'n werk. Moet je te veel betalen aan solidariteit, dan doe je beter weinig of zelfs niks meer. Krijg je een probleemgeval als buur opgedrongen, dan verhuis je. Is Jans gelukkig door zich in te zetten voor probleemgevallen des te beter voor hem, maar verwacht geen begrip voor diegenen die zichzelf in problemen brachten..

@ Paulsteir :

Hoe lang is het geleden dat je nog eens in de Binnenstad van Mechelen bent geweest en dat je nog eens door al die "louche" straatjes bent gelopen ? Het is tegenwoordig geweldig om al die kleine straatjes terug te ontdekken en om te zien hoe iedereen zijn best doet om het allemaal niet enkel leefbaar te houden maar ook om ze terug op te kalefateren.

Onlangs moest ik een kast ophalen in het Ziekenliedenstraatje...

(Oooh, scary ! Het Ziekenliedenstraatje of all places ! Griezelig ! Hahaha !).

Buiten die mottige muur van het Klooster van Cortenbach (correct me if I'm wrong) viel dat allemaal nog best mee.

Beethovenstraat... Opgekuist en de place to be !
Vismarkt en Nauwstraat... Ge moet er tegenwoordig over de koppen lopen !
Sleutelstraatje... Spannend, want lekker smal en richting de bootjes op de Dijle !

En ja, beste Paulsteir, ook ik erger me constant aan dingen in de Stad, maar... alles kan beter. En ik heb nog geen haag met poort rond mijn appartementsterras gezet.

En troost je, die stadspoorten komen binnenkort wel terug, in de vorm van elektronische stadspoorten op alle in-en uitvalswegen, zodat elke niet-stedeling wordt afgerekend op elk bezoek met wagen aan de Binnenstad (zoals London vandaag) en met elektronische gezichtsherkenning. Lekker veilig.

Mocht je, per toeval, een liefhebber zijn van stripverhalen, dan zou ik volgende strips willen aanhalen ivm deze "problematiek" :
-"Julius en Romea" van Hermann uit de Jeremiah-Reeks
-"De Muren van Samaris" van Schuiten-Peeters uit de reeks "Duistere Steden"

@ Paulsteir

Mag ik weten:

- Waar je woont

- Waar je werkt

- Wat je ongeveer verdient

- Hoe dikwijls je het laatste jaar nog in Mechelen op bezoek bent geweest

- Hoeveel are grond je bouwstuk bedraagt

- Hoeveel badkamers je stulp telt

- Hoeveel belasting je jaarlijks ophoest of terugkrijgt van de rotstaat waarin je je leven moet slijten

- Hoeveel je jaarlijks in de kas van je politieke partij stort en of die de situatie redelijkerwijze kan verbeteren

- Waar je jaarlijks op gezondheidskuur gaat om de zuurtegraad in je geest op zijn normaal peil terug te brengen

@ Gymicko:

'...dan blijft er niet veel meer over voor kunst en cultuur...'

Uit de losse pols:

-gratis stadsmusea, kerken...

-tentoonstelling van Poisson d'Or dit weekend in het IKA: gratis!

-Kunst op het Groot-Begijnhof volgend weekend: gratis...

-Open-Monumentendag: gratis

-Maanrock, Parkpop, Dijlefeesten: gratis

.... Natuurlijk zijn er ook veel dingen die geld kosten, maar als je je ogen opentrekt, en iets wil meepikken op het vlak van cultuur is er ook héél wat toegankelijk of zelfs gratis...

@ Jans :

Gelieve jouw vorige reply van de daken te schreeuwen of in dikke viltstift op een luchtballon te zetten, want blijkbaar weten ze dat nog altijd niet... buiten Mechelen !

Want buiten Mechelen lezen ze, nog altijd, alleen de woorden, alsook de resultaten, van een bevraging bij 730 Vlamingen door het Antwerpse communicatiebureau Brandhome !

;-)

@Paulsteir:

1) Het is niet omdat jij enkel mensen kent die Mechelen verlaten hebben omdat de buurt verloederde, dat jij gelijk hebt.

Eerst een stadsvlucht, omwille van 'allen naar de verkaveling' in Gemeente X (geeuw), dan invullen van de leegstand in de binnenstad door kansarmen, waardoor de stadsvlucht wordt versterkt.

Als je intellectueel eerlijk zou zijn, moet je wel inzien dat dit de juiste historische beschrijving is.

2) Het 'opdringen' van minder begoeden aan de naburige dorpen is niet echt mijn idee, net zo min als jij Mechelen, tweeverdieners wil *opdringen* denk ik. Ik denk persoonlijk dat een beetje verdere culturele mix beter zou zijn voor iedereen, maar ik ben er me van bewust dat jij hierover een andere mening hebt.

De "sociale mix" is er altijd geweest, door de eeuwen heen, over alle continenten. Bekijk de films "Oliver Twist", "Gangs of New York" of "Far and Away". En ook Australie werd oa opgebouwd door gevangenen. Arm en rijk, dik en dun, mooi en lelijk ofwel HLZHI.

En dan blijft de vraag van de kip of het ei : wat was de reden voor de stadsvlucht ?

Verbeteren van de eigen positie waardoor de buurt, daarna, verloederde of verloederde de buurt, met een stadsvlucht als enige optie tot gevolg ?

Jammer genoeg zijn die gratis initiatieven niks voor Paul, omwille van de sociale mix gok ik. ;)

Hij mag altijd langskomen. Misschien best zonder een naamkaartje opgespeld.

:-)

De opmerkingen van paulsteir hebben niks met Mechelen, imago, sociale mix of cultuur te maken.

Maar alles met een elitaire, hyperindividuele, naar het kastesysteem neigende visie op mensen. Hogere en lagere mensensoorten.

Gaat het je goed is het je eigen verdienste, gaat het slecht je eigen fout.

De 2x herhaalde quote van Sint Netels heb ik al in het lang en breed ingekaderd. ;-)

 

Leuk dat er nog zulke overtuigde, superieure en elitaire mensen als Paulsteir bestaan... Kan ik me tenminste aan iets anders ergeren dan aan pakweg hondenpoep.

Blauw Bloed mixt zich nu eenmaal niet met het Klootjesvolk, mijn beste Rudi.

Ridder Dessainlaan, Baron Empainlaan... dat is net buiten het stadscentrum, maar wel goed wonen.

Ik heb recent een kijkje genomen in Mechelen Centrum: mooie bloemen en duidelijk netter alhoewel Graffiti weer erger lijkt te worden?  Aan opmerkelijk veel deuren zag ik sporen van inbraak: nooit eerder zo sterk opgevallen, ook vandalisme tekent nog sterk het straatbeeld.

De Mechelse beroepsbloggers zetten zich hier fel af tegen individualisme. Misschien is een stad meer typisch iets voor mensen die behoefte hebben aan volksmassa? Alhoewel Brugge en Knokke vinden ook geen genade in jullie ogen, Mechels chaufinisme?

Deze 'beroeps'-blogger zet zich zeker fel af tegen individualisme.  En dan?  Jij niet.  OK - da's ook jouw goed recht.  Maar aangezien je zo'n individualist bent die géén behoefte hebt aan volksmassa's: waarom zoek je dan toch steeds maar weer die vreselijke stad Mechelen op, om nauwlettend de vele deuren met inbraaksporen te spotten, én op deze door jou zo verfoeide blog rond te dwalen om je in, ons, 'chauVinisten' te ergeren?   Kwel jezelf toch niet zo.

Alhoewel P. op sommige gebieden niet volledig ongelijk heeft, begint zijn gezwets mij stilaan toch de strot uit te komen.  Ik stel dan ook voor dat de "beroepsbloggende chauVinisten" zijn waarheid laten voor wat ze is en er niet meer op reageren.  Zo houdt het wel vanzelf op.

Ik vraag me trouwens af waarom hij met al zijn fobieën nog in Mechelen wil blijven.  Er is hier in Schiplaken op het einde van mijn straat nog een stukske grond van ± 10a te koop.  Voor een luttele 300.000 euro mag hij het het zijne noemen, ver weg van alles wat hem het leven zo zuur maakt. 

In welke Mechelse Wijk ligt alweer de Baron Paulsteirlaan ?

:-D

Gim, dat is zowat 150m voorbij het kruispunt van de Dick Ennecklaan en de Superioriteitstraat

:-D

@Jans: op dit  blog domineert een handvol auteurs net zoals in andere media en dat is niet representatief. De media worden gedomineerd door opiniemakers die dicteren hoe anderen moeten denken en wat anderen mogen zeggen. Dit is niet zo onschuldig als het lijkt: vrij denken en spreken wordt meer en meer aan banden gelegd. Opiniemakers sloven zich uit om elk niet links geluid te stigmatiseren, elke kritiek te ridiculiseren als verzuring, onzin of politiek niet korrekt.

Wat is het profiel van jullie beroepsbloggers? Ambtenaar met veel tijd? Voorkeur voor het sociale en emotionele (zoals bert den bleiter?) met een hekel aan het rationele, cijfers, exacte wetenschap?

Jullie vragen zich af hoe anderen Mechelen zien, wat buitenstaanders stoort aan Mechelen en kijk hoe jullie reageren. Een schitterend concert van onverdraagzaamheid.

In Mechelen denkt men marginaliteit te kunnen verkopen als een meerwaarde. Sociale mix komt uitsluitend aan de zwakste elementen ten goede: de kwaliteit van een ketting wordt bepaald door de zwakste schakel. Samenleven met één of meer probleemgevallen gaat ten koste van ieders levenskwaliteit. Iedereen mijdt overlast en dat kan je niet kwalijk nemen: centrumsteden zijn nog altijd concentraties van overlast en daardoor onaantrekkelijk.

Ik verkies de rust buiten Mechelen en kom alleen in de stad als het moet.

@Paulsteir:

1.
er is niet zoiets als "beroepsbloggers" op Mechelen Blogt!; Er zijn mensen die veel posts plaatsen, er zijn mensen die er weinig plaatsen en er zijn er die op meer zaken reageren dan anderen....  afhankelijk van hun tijd en zin...
2.
elkeen die dat wenst kan bloggen, wat ook zijn overtuiging of 'klasse' mogen zijn. En dat heeft helemaal niets met links of rechts te maken. Bij mijn weten, maar misschien kan ik niet goed lezen, is er hier niemand die wat dan ook aan wie dan ook dicteert.
3.
Het is niet omdat  niet elkeen hier meegaat in jouw - naar mijn aanvoelen wel héél erg eng, elitaristisch, ascociaal, rechts - wereldbeeld en/of visie  dat dan al die mensen zogeheten ridders zijn van de zogenaamde 'politieke correctheid', laat staan dat het allemaal mensen zouden zijn zonder zin voor ratio of interesse in exacte wetenschap...

Vele van je standpunten, zijn, op zijn zachts gezegd een weinig cru, dat mensen daar niet méé akkoord gaan maakt hen GEEN onverdraagezamen dacht ik zo? Ze zijn het NIET EENS.

Dat je véél tegenwind krijgt heeft niets met "onverdraagzaamheid" te maken, wél met het feit dat er kaarblijkelijk weinigen zich in je visie kunnen vinden.

Ook ik kan me niet vinden in jouw analyses, maar maakt mij dat "onverdraagzaam"? Wat je in je laatste paragraaf poneert (herhaald) ivm. de Sociale Mix doet me wederom rillen. "Hoe kan een mens zo koud zijn" denk ik dan?.


En jij denkt dan wellicht "wat een softie", of hoe noemde je dat "iemand met voorkeur voor het sociale en emotionele en afkeer van het rationele" (neen: ik vind al deze criteria belangrijk, jawel, ook het rationele).

Maar goed. Dat zijn dan gewoon twee totaal tegengestelde meningen. Met onverdraagzaam heid of politieke correctheid heeft dat niets te maken...

O ja, nog één ding: geloof het of niet, maar over één ding zijn we het al ZEKER eens: Ook ikben géén fan van Bert Anciaux.

 

 

@paulsteir: Wat is het profiel van jullie beroepsbloggers? Ambtenaar met veel tijd? Voorkeur voor het sociale en emotionele (zoals bert den bleiter?) met een hekel aan het rationele, cijfers, exacte wetenschap ?

 

LOL.Grappig :-)

Markec, Hihihi, wie zou het in zijn hoofd halen om wèl fan te zijn van Bert Anciaux ???

@Roger: precies !!!  ;-)

@Paulsteir :  Niets of niemand is blijkbaar goed genoeg voor U.  Wat ik graag eens zou willen weten :  Hoe voelt U zich, als buitenstaander, in het gezelschap van intellectuelen ?

Heel efkes terug naar de essentie, nl. de enquête-uitslag!

Er is een studie van UCL met hetzelfde besluit, maar gezien de waarheid ook  haar

rechten heeft: 3/4 van de gegevens stammen uit ..........2001!

En intussen zijn we toch zeven jaar verder!

@Paulsteir

"Ik verkies de rust buiten Mechelen en kom alleen in de stad als het moet."

Je moét niet in de stad zijn.

Als je afschuw voor de gevreesde sociale mix zo groot is...

Of je vrees voor de bergen vuil, lege spuiten, junks waar je over kan vallen, zwervers, ...

Je kan ook ergens ver weg in een glazen koepel (zwartgeverfd zodat je niet naar buiten moet kijken) gaan wonen, laat alles leveren, moet je nooit meer buiten komen, naar de échte wereld.

Véél geluk ermee!

"Wat is het profiel van jullie beroepsbloggers? Ambtenaar met veel tijd? Voorkeur voor het sociale en emotionele (zoals bert den bleiter?) met een hekel aan het rationele, cijfers, exacte wetenschap?"

De statisticus verdronk in een rivier die gemmiddeld 15cm diep was.

Cijfers geven geen reëel beeld van de wereld (zeker niet als ze al 'verouderd' zijn)

Emoties geven geen rëel beeld van de wereld (zeker niet als ze extreem zijn, aan eender welke kant)

De wereld is een constant evoluerend gegeven dat je nooit kan uitdrukken of bevatten in enkel cijfers, analyses en exacte wetenschap (elke bevinding uit de 'exacte wetenschap' komt ooit via een ander paradigma in ongebruik)

Er is niet één visie die de wereld kan beschrijven en zijn problemen kan oplossen.

Een gezonde dialoog met oog en oor voor iedereen (zijn mening) en een (h)eerlijke balans van het hart, het hoofd, de ratio en het cijfer.

Dat kan ons misschien ergens toe leiden.

@Swoon:  zo is het maar net !

Héél goed Paul,

een ketting is maar zo sterk als z'n zwakste schakel. Ben je die zwakste schakel kwijt dan breekt de ketting.

 

Het mechels blog is inderdaad ingepalmd door ‘mechelse beroepsbloggers’ Onder de welwillende leiding van een mechelse Al Sahaf, amateur fotograaf, bewierookt door een (zeer) kleine schare fans en duchtig ondersteunt door een aspirant gids,  dirigeren zij hun adepten in een exclusieve ‘goodwill’ show; de core business van dit blog. Op zich géén probleem natuurlijk, ware het niet dat dissidente meningen absoluut niet gewaardeerd worden: afvalligen worden terug op het ‘goede’ spoor gemaand, nieuwelingen die zich niet laten kanaliseren worden door de verenigde beroepsbloggers iet of wat hooghartig, en véélal zonder echte tegenargumenten gepareerd. In één geval, namelijk bij de ‘aansluiting’ van een allochtone, ontstaat er een algemene euforie: “eindelijk een allochtone op ‘ons’ forum” Waarop de dame in kwestie, genoegzaam het feit van volledige integratie bevestigt. In een ander geval wordt een misantroop veroordeeld door de gezamenlijke kudde. Beide ‘gevallen’ beklemtonen het corporatieve aan dit blog, enerzijds de gelukzalige verhevenheid van morele correctheid, anderzijds de aversie tegenover de ‘verzuurde’. In geval van weerstand van deze laatste, van hardnekkig verzet tegen de collectieve veroordeling,  wordt er van adagio oplopend naar altissimo gehuild en geroepen tot afsluiten van de draad. Hetgéén dan prompt gebeurt … Als de rust dan is weergekeerd keren de beroepsbloggers terug naar hun paradijs, beeldjes bekijken, zich beroemen op hun cultureel hoogstaand niveau en zich koesteren in eigen verhevenheid. Proficiat!

 

Je wordt er haast lyrisch van...

:-D

@Jozef: niemand houdt u tegen om  iets te schrijven: op Mechelen Blogt kan elkeen die dat wil bloggen... of... anders zelf een blog op te richten "Mechelen Klaagt" of zoiets? Of misschien nog beter: "Mechelen Verzuurt"? Als het hier dan toch allemaal te positief is...

Hou u vooral niet in....

Levendige fantasie hebt u trouwens, stukjes schrijven - al dan niet giftig - lukt u  zéker dus een blogpost schrijven moet u ook lukken...
Maar, misschien wel opletten met de vervoegingen.... ;-)

(bv. Hij ondersteunt vandaag, hij ondersteunde gisteren, de blog wordt ondersteund)

 

Ja, Jozef, schrijf je in op deze Blog en plaats zelf een artikel !
En zoals Markec zegt : "Hou u vooral niet in..."

@ Jozef

ik pik er effe de kern van uw betoog uit :

"aansluiting van een allochtone"

die op euforie onthaald zou worden.

Dat woord 'allochtoon' hebt U echt zelf ingebracht.  Geen enkele politieke correcte beroepsblogger met te veel tijd deed dat voor u.

Benieuwd waarom.

 

'r Sop is de kool niet waard.  Men doet maar.  Als men graag een karikatuur wil maken, moet men het beslist niet laten.  Ontelbare keren heb ik reeds gezegd dat ieder zijn mening mag hebben (lees maar na), maaaaaar ik hoef ze daarom niet te delen.  En dat doe ik dus niet.  En voor de rest mogen de Jozefs en Paulsteirs van de wereld zeggen, doen en denken, wat ze willen - maar ze moeten er dan ook rekening mee houden dat niet iedereen akkoord hoeft te gaan met hun discours.  Ook met mij hoeft men het niet eens te zijn.  Da's ieders goed recht.  Maar verplicht me niet mijn mens-en maatschappijbeeld aan te passen.  Trouwens: iedereen wéét wie ik ben.  Ik geef mijn mening  met naam en toenaam.  Dat kan niet van iedereen gezegd worden...  Maar goed: ook dat 'recht' wil ik niemand afpakken.  Maar als men een tikkeltje 'venijnig' wil reageren, apprecieer ik het wel méér dat dit met open vizier gebeurt.

Even de puntjes op de i evenwel:  deze 'Al Sahaf', amateurfotograaf en door een kleine schare fans bejubelde beroepsblogger, heeft hélemaal geen leiding over dit Blog.   Ik schrijf omdat ik er zin in heb - net zoals anderen die er zin in hebben dat doen.  En...net zoals jij blogger mag worden.  Waarom niet?  Geef je naam door, en start vanaf morgen met topics in jouw stijl.  Ik wacht erop.  Het zal verrijkend zijn voor het gedachtengoed van de stad.  Als de stijl van Mechelenblogt jou niet bevalt kan je er dus perfect een nieuwe wending aan geven.  Eenvoudig dus: schrijf maar naar die 'gids in spe', en morgen kan je al aanvangen.  Beslist DOEN!  Hoe méér verschillende meningen, hoe liever (of ik ze nu deel of niet). 

En verder: ik heb géén zin om met deze mierenneukerij verder te gaan.  Deze post ging inderdaad over een 'stadsbeeld', met een maatschappelijk zijpaadje...  Maar vele andere posten gaan over tentoonstellingen, geschiedenis, optredens, foto's, bekende Mechelaars...  Daar mag je ook op reageren hoor. 

En nu mag het wat mij betreft stoppen met dit aanvallend toontje.  Ik heb respect voor de mening van Jozef of Paulsteir (al deel ik ze niet).  Ik hoop dat je ook respect hebt voor de mijne (ook al hoef je ze niet te delen). 

Al Sahaf, amateurfotograaf, zich verheven wentelend in zijn cultureel hoogstaand Paradijs, en bejubeld door zijn kleine schare discipelen, groet jullie.

;-)

 

Ik wacht op de Zuurtegraadartikelen over Mechelen, want...

"...onze buurgemeenten Keerbergen en Bonheiden zitten in de top, bij de 10 beste gemeenten - en onze stad doet het heus niet zo goed. We bengelen in het staartje van het klassement..."

Het zijn niet mijn woorden, alswel de resultaten van een bevraging bij 730 Vlamingen door het Antwerpse communicatiebureau Brandhome.

En dat allemaal ondanks de geweldige inspanning van al die amateurfotografen die het mooie van deze Stad in beeld brengen en verspreiden. Is de hoeveelheid toeristen misschien een betere graadmeter ?

Herinneren jullie deze nog ?

Tussn 'links' en 'rechts' komen hier nogal wat meningen aan bod geloof ik.

Ik had hier toch al serieuze inhoudelijke aanvaringen met andere bloggers zonder dat echt 'de man' gespeeld werd.

Die allemaal als 'politiek correct' (vreemd begrip trouwens, is politiek incorrect dan beter?) bestempelen zegt meer over die persoon in kwestie dan over de bloggers.

 

Man man man....

 

Zware kost, me gedacht !

Wouter, de kern van Jozef's betoog is niet de aansluiting van een allochtone, dat was slechts een voorbeeld voor zijn stelling.

Het is impliciet wel zo dat de rode draad die door mechelenblogt loopt Mechelen, als stad, vooral positief belicht, misschien als natuurlijk tegenwicht voor het het negatieve imago binnen/buiten de regio en de -al dan niet vermeende- verzuurde Mechelaar. Vind ik prima, reden waarom ik een frequente lurker ben (maar bitter weinig bijdraag).

Verder is Mechelenblogt een thuishaven voor zij die Mechelen hoog in het vaandel dragen en eigen kind is dikwijls schoon kind.

Dat gezegd zijnde worden geen "moeilijke" onderwerpen uit de weg gegaan. Soms gaat dit gepaard, zoals in het artikel over een mogelijke Islamitische gedeelte op het kerkhof van Mechelen, met een sereniteit die weinig voorkomt op internet fora en iets vertelt over de maturiteit van het mechelenblogt publiek.

Dat de heer Paulsteir best in staat is om zijn stelling te beargumenteren en in discussie te gaan heeft hij al ruimschoots bewezen. Ik kan mezelf niet vinden in zijn hyper-individualistisch betoog maar ik kijk uit naar zijn verdere bijdragen.

Het gebruik van bepaalde terminologie zoals "beroepsblogger" of "Al Sahaf" zegt meer over de heer Jozef dan de bloggers in kwestie. Spijtig dat hij zich tot laster verlaagd want met een scherpe pen schrijven kan hij wel.

@ gymicko

Iedereen wil wonen in de groene dorpen. En kappen op de steden. Behalve als er geld verdiend moet worden. Dan zijn die steden plots wel goed genoeg. :-)

 

Links / Progressief en Rechts / Conservatief, met daartussen enkele Beroepsklagers. Alle meningen komen aan bod met het nodige weerwerk. Dat maakt deze Blog interessant, want in het echte leven laten die elkaar niet eens uitspreken.

Gelukkig zijn we nog gespaard gebleven van de ExtreemLinksen en ExtreemRechtsen en hun vooroordelen. Die roepen en brullen alleen maar en dragen weinig of niks bij.

Sommige reacties over die Brand in dat Saunacenter waren duidelijk een soort van persoonlijke afrekening en kunnen misschien beter via een ander kanaal geventileerd worden.

En naast oa de foto's van bv Jan, Jans en de anderen op Flickr, horen ook de foto's van Lhoon, die (ook) foto's laat zien van verval en afbraak.

Dus... zit je met een ei ? Smijt het op de Blog !
Buiten de Beroepsbloggers en de Niet-Gecontroleerden kan ons Bartje misschien ook te weten komen waar de pijnpunten liggen in zijn Stad.

Wouter moet Wout zijn natuurlijk. Sorry Wout :-) 

@ Wout :

Die eerste 2 regels van jouw laatste reactie krijg ik dagelijks te horen van... iemand die in een dorp rond Mechelen woont.

En neen, het is GEEN deelgemeente van Mechelen (Hombeek, Heffen, enz.)

Go figure !

 

Forum ‘dikke Van Dale’s’ zijn legio; het verwijzen op diverse fora naar (vermeende) taalfouten is een véélvuldig gebruikte techniek waarmee zéér geletterde mensen hun superioriteit graag beklemtonen en tevens argumenteren vermijden! Begrijpend lezen daarentegen is niet perse de sterke zijde van elke blogger. Karikaturen worden, naargelang de karikaturist als beroepsblogger of als mierenneuker geklasseerd wordt, bejubelt of  vergruist zoals het hoort, maar ontegensprekelijk staat vast dat, na herhaaldelijke mislukte pogingen om ‘verzuurden’ het zwijgen op te leggen, na vruchteloze verzoeken aan deze snoodaards om deze blog te verlaten, gewoon het topic gesloten wordt. Gewoon deze vaststelling uiten is blijkbaar voldoende om door de corporatie zelf als verzuurde en liefhebber van bestialiteiten beschouwd te worden. Het zij zo. Ik bevestig graag dat vele andere topics niet alleen interessant, maar tevens goed onderbouwt en positief gebracht worden, ik bevestig tevens dat jans (de amateur-fotograaf) en konsoorten schitterende beelden posten. Het te hoge ‘al sahaf’ gehalte kan erbij genomen worden, maar de denigrerende toon, gebruikt tegen ‘verzuurden’ en tegensprekelijke postings getuigt toch duidelijk dat ‘duiding’, zoals gebracht door de protagonisten op deze blog, door de mindere goden gevolgd wordt. Tot slot zal ik, gevolg gevend aan jans's verzoek, stoppen met dit aanvallende toontje en helemaal verdwijnen.

Jozef, mierenneuker en verzuurde scribent, vergruist door de kleine schare beroepsbloggers, ‘goet’ jullie …

;-)   

@ Omar

het feit dat Jozef  in dit topic, out of the blue, dat voorbeeld aanhaalt zegt meer over hem dan over deze blog.

Ik zie hier veel mensen die niet blind zijn voor de negatieve aspecten van hun stad maar toch vooral de positieve dingen willen benadrukken. En daar ook aan willen werken. Is dat fout of naïef?

Ik vind van niet. Integendeel. En daar doe ik m'n hoed voor af.

De andere optie is uiteraard veel makkelijker.

Je kapt maar wat, kankert wat. Gebruikt op de juiste momenten het begrip 'politieke correctheid' of 'multicul' om eender wat voor gesprek dood te meppen en sluit je verontwaardigd op in je eigen 'gated community'.

 

Halt, Jozef, naast Beroepsbloggers en Niet-Gecontroleerden hebben we nog een mierenneuker en verzuurde scribent nodig !

:-D

Jozef ik stel voor dat ge elders den ongezellige gaat uithangen.

@ gymicko,

m'n opmerking was niet persoonlijk. Maar algemeen naar ieder die het lof zingt over de groene dorpen, kankert op de steden maar er wel z'n geld gaat verdienen, naar het theater wil gaan, naar de film, een terraske gaan doen etc ...

Tot nader order reken ik daar jou niet onder.

 

@jozef: Mechelen Blogt, is een cafe, niet meer en niet minder. Goed onderbouwde stelingen krijgen vaak een goed onderbouwde reactie. En dat is maar goed ook. Wat mij betreft ... laat je registreren als blogger (is open voor iedereen), en laat van je horen.

 

Anoniem aan wal staan kan ook natuurlijk ... :-)

@ Wout :

Ja, al die groene dorpen zijn zo... groen en stil en proper en stil en net en stil en...

Naast het gebrom van een grasmachine hoor je er niks (misschien wat vogeltjes, die fluiten) en zit iedereen achter zijn gordijn te loeren of er niks vreemd in de straat gebeurt.

Boring !

:-D

Wel veel Bekaert draad :-)

@ Peter : Inderdaad !

Hahaha...

:-D

Netjes verkaveld en netjes gescheiden !
En allemaal samen op een kluitje in de... Overstromingsstraat !

hmm slecht voorbeeld: half Mechelen binnenstad is overstromingsgebied (geweest)

Het was gisteren of vandaag nog in het nieuws (Ik dacht Limburg) : Mooie lintbebouwingen, die de achterliggende velden maskeren, die onder water stonden omdat de grachten al jaren waren dichtgegooid en de riool, in de straat, het niet kon wegkrijgen.

Mooi, hoor, die verkavelde velden met hun typische BIK-woningen, waar de bewoners klagen over... spelende kinderen.

Wat is BIK ?

@ Peter :

BIK-woningen

Je vindt ze in heel Vlaanderen...

@Jans: met alle respect voor jouw maatschappijbeeld, jij kan zich verheugen in een beleid dat jouw idealen mogelijk maakt. Op kosten van de belastingbetaler weliswaar is het zo makkelijk van genereus sociaal te doen. Je zou ook kunnen bijklussen om je idealen te financieren ipv dat op mijn kosten te doen.

De problemen van de centrumsteden zijn het bewijs van het totaal fiasco van de sociale politiek! Drugverslaafden, criminelen en overlastfiguren allerhande zijn reddeloos verloren mislukkelingen die stadskernen kapot maken. Naiëve sufkoppen van sociologen, kwakzalvers van psychologen en politiek tot magistraat benoemde derde rangs juristen blijven het afval van de maatschappij opnieuw en opnieuw door de strot van de geplaagde bevolking duwen.

Niet de arme gepensioneerden, niet de weduwen, niet de zieken en niet de gehandicapten vormen enig probleem. Die mensen staan moedig en waardig in het leven, sober maar onberispelijk. Misbruik deze categoriën niet om het echte uitschot goed te praten. Volgens mij is een kleine harde kern van probleemgevallen verantwoordelijk voor grafitti, inbraken en overlast in Mechelen. Als je denkt dat je dit kan verkopen als een meerwaarde van de stad dan vrees ik dat Mechelen z'n imago niet kan verbeteren. Met figuren als een Gennez en een Salmi die synoniem staan voor 'verplicht betalen voor én leven met overlast' aan het roer in Mechelen kan de probleemkern op straffeloosheid rekenen. De enquête van de UCL mag dan al uit 2001 dateren, ook al was het tijdelijk beter, de decadente pro criminele politiek belooft weinig beterschap!

Sorry voor tijpfouten, ik heb geen tijd zoals de meesten hier om op letterjes te vitten.

 

@Paulsteir: vreemd, iemand die zich zo verheven voelt, en  géén belang stelt in een correct en/of verzorgd  taalgebruik, ook gezien in het licht van de vele (kleine, onschuldige) zaken waar je je allemaal aan ergert en druk over maakt (met enkele post geleden, de "schuifelen met kerkstoelen en hoesten in de kerk" episode annex dieptepunt)...  Heel vreemd... 
Mijns inziens heeft correct taalgebruik niets met "tijd of geen tijd hebben" te maken, maar goed...

MAAR TERZAKE:
Met véél, heel veel en te veel zaken in jouw recentste reactie kan ik het (weerom) NIET eens zijn, en dat hoéft ook niet, maar evenwel, heb je een punt dat er een kleine harde kern van probleemgevallen is. En wat mij betreft, en  uiteraard, ik denk dat we het ook dààr eens zijn, dient - als vanzelfsprekend - die kern dan ook aangepakt te worden.  En dat geldt voor elke burger, wat ook zijn achtergrond, overtuiging, voorgeschiedenis, sociale status, enz... moge zijn... Als ik door her rood rijd, moet ik niet verbaasd zijn dat oom agent me op de bon zwiert... enz.

Problemen dienen, en dat is nogal wiedes, aangepakt te worden. Klaar. (de manier waarop: dat is dan weer een andere discussie...)

Maar, om nu te stellen dat deze problematiek verkocht zou worden als meerwaarde van de stad: dàt lijkt me al te straf. Mocht het zo zijn, het zou wel oliedom zijn...

Wat je (in je eerste paragraaf) jans 'aanwrijft'... dat begrijp ik eerlijk gezegd niet goed, maar dat zal wel aan mij liggen...

 

zucht.

Laat maar Markec.

@Paulsteir: ik ken jouw maatschappijvisie, en al deel ik ze niet: ik respecteer ze (nogmaals);  Maar wil je aub mij niet steeds maar weer aanvallen op mijn visie.  En al zéker niet me dingen in de mond leggen die ik NOOIT gezegd heb: delinquentie dient absoluut niet gedoogd, en misbruiken dienen niet met de mantel der liefde toegedekt te worden. Waar lees je dat in godsnaam?)

Jij jouw maatschappijbeeld, ik het mijne...  OK?   We wéten het nu onderhand wel. 

Lang geleden dat ik op de blog nog eens zo'n geanimeerde discussie heb gelezen. Ik vind het prachtig.

My two cents over vanalles en nog wat:

als geboren en getogen Mechelaar, al 32 jaar inwoner van de stad (eerlijkheidshalve: 10 jaar in een randgemeente en 4 jaar iets minder frequent wegens studentikoze bezigheden in andere steden) zou ik jamais nooit ni willen verhuizen. Wat de rest van Vlaanderen van Mechelen denkt, is mijn zorg niet. Integendeel: om het nu eens over de extreem chauvinistische en rasistische boeg te gooien: dat ze begot wegblijven! Ik heb geen behoefte om over mijn omheining Bachten-de-Kupiaans te horen. Doe mij dan maar de door heer Paulsteir zo minachtte Turkjes en Marokaantjes die zich van een veel schoner, platter Mechels bedienen dan ik zelf ooit rijk ben geweest. Ik moet in die 22 (minus mijn 10 in Muizen dus) jaren Mechelen dan altijd de chance gehad hebben van in bijzonder gegoede buurten te wonen, want nooit heb ik last gehad van de hierboven aangehaalde marginalen, verslaafden etc. Nochtans: ik woonde op de Grote Nieuwendijk, op de Oude Liersebaan, niet ver van het station (twee verschillende adressen) en op de Van Kesbeeckstraat. Nu niet meteen de chique cotés, wel dan? Mijn auto is een buitenslaperke, en buiten het feit dat de motorkap van mijn eerste auto volledig geruïneerd is door, pardon the expression, meeuwenstront (ban de meeuw! weg met de meeuw uit Mechelen!) kan ik niet echt getuigen van vandalisme of gelijkaardige fenomenen. Maar ook dat zal wel toeval zijn, en als eenzaat kan ik inderdaad niet echt een representatief staal van de Mechelse bevolking voorstellen.

Om even te quoten: "Op dit  blog domineert een handvol auteurs net zoals in andere media en dat is niet representatief." Verre van mij om te zeggen dat ik iedereen ken hier op de blog. Maar diegenen die ik ken zijn in elk geval een mooie dwarsdoorsnede van de Mechelaar. Van verschillende afkomst, verschillende inkomens, verschillende levenswandels. Om dat "niet-representatief" te noemen: ik weet het zo niet.

Wat ik wel weet, is dat op een paar rotte appels na, deze blog meestal een respectvol, genuanceerd forum is, waar eens goed kan doorgeboomd worden over allerhande. Het is jammer dat er toch steeds weer nieuwe rotte appels moeten bijkomen. Langs de andere kant: het zou inderdaad saai worden als we ons niet af en toe goed konden laten gaan...

Eerlijk gezegd, ik kan me grotendeels vinden in de correcte analyse van Paulsteir over de kleine kern van die hard probleemgevallen van welke aard ook. Het grote pijnpunt is dat  dergelijke hardleersen het inderdaad verpesten voor iedereen. Net zoals velen erger ik me dood aan het eeuwige pamperen, vergoelijken en steunen van dergelijke uitwassen. Met ( de misschien goed bedoelde) steun van bepaalde partijen en bepaalde beroepen die er van leven. Die laatsten zijn voor mij de echte parasieten, misschien nog erger dan het schorremorrie...

Alleen heb ik niet de neiging van het kind ( mijn stad) met het badwater weg te gooien. Dat noemt men realtiveren en nuanceren en dat is niet aan iedereen gegeven natuurlijk.

.

@Amontillada: om misverstanden te vermijden, ik heb nergens iets geschreven over Turken en of Marokanen, alleen over een kern van probleemgevallen. Druggebruikers zijn soms kinderen uit begoede families, rotverwend en totaal ontspoord.

Wat we gezien hebben in de banlieus in Parijs en recent in Anderlecht is niet helemaal uit te sluiten in bepaalde straten van Mechelen. De relschoppers bij Parijs worden door sommige Fransen de 'kinderen van Mitterand' genoemd. Geïmporteerde marginaliteit die destijds op kosten van de staat in sociale blokken werd opgehokt om er een volgende generatie PS kiezers te kweken. Zwakke, afhankelijke mensen die voor hun woonst, hun job of uitkering afhankelijk zijn van de willekeur van de partijmandatarissen en inzetbaar zijn als militanten die de partij verdedigen omdat ze afhankelijk zijn. De nationaliseringen zijn teruggeschroefd, de droom van Mitterand om van Frankrijk een socialistische staat te maken ging niet door, maar de kweek van Mitterand is er, ongecontroleerd en losgeslagen. In Roemenië worden steden geterroriseerd door de nu volwassen weeskinderen van Ceaucescou, een gelijkaardig fenomeen.

Ook Mechelen zit opgescheept met een probleemgroep die we aan de pamperpolitiek van één partij te danken hebben. Als er veel inbraken, graffiti, overlast en problemen zijn dan moeten we dat niet aanvaarden alsof dit nu éénmaal bij het leven in de stad hoort. Zolang de stad faalt in z'n veiligheidsbeleid, zolang krijgt de stad slechte punten. Preventiecampagnes waarbij de burgers aangemaand worden om van hun woning een gevangenis te maken, mensen boetes krijgen als hun wagen niet op slot is, enz bewijzen hoe pervert het veiligheidsbeleid is.

@ Paulsteir :

Je weet toch dat het "Gedachtengoed van Mei 68" is ter ziele gegaan in... Mei 68.
Met nog een uitschuivertje, een jaar later, in Woodstock, maar dan was de droom voorbij.
Maar met die erfenis en hun uitwassen / uitlopers zitten we heden ten dage nog steeds opgeschept. De SPa is ook al lang geen partij meer van de werkende mens en Links ligt al jaren op apegapen.

"Do not ask what this city can do for you, but what you can do for this city" moet sommigen als een gruwel in de oren klinken.

@ Paulsteir: Ik neem aan dat U het over de CVP hebt. De enige partij die in België / Vlaanderen min of meer onafgebroken aan de macht was.

De hoofdmoot van de werkende bevolking bestaat uit de middenklasse, loontrekkenden met een degelijk inkomen en zelfstandigen. Iedereen weet dat de belastingsdruk in België de hoogste is ter wereld. Dit in centen of procenten uitdrukken is op z'n minst misleidend want de meeste mensen kunnen dat niet interpreteren. Wat wel begrijpelijk wordt is de vertaling van die belastingsdruk in werkdagen. Gemiddeld werken wij van Januari tot en met eind augustus voor de staat, sommigen wat minder sommigen zelfs nog meer. 0.7% van het BNP aan ontwikkelingshulp vertaalt zich in twee dagen per jaar expliciet daarvoor werken. Wie is daartoe bereid? Ik niet en de meeste werkende zijn daar niet toe bereid. Er zijn drie partijen die van de daken blijven schreeuwen dat wij werkende best nog meer moeten betalen voor hun kiezers, de zogenaamd zwakkeren: SPA, Spirit en Groen. Voor werkende mensen zijn deze partijen de grootste vijand.

Als toemaatje specialiseren ze zich in het pamperen en vertroetelen van criminelen, verslaafden en ander ongedierte dat de levenskwaliteit van de anderen zwaar onderuit haalt. In Mechelen heeft de Spa decenia lang een massa als kiezers aan zich kunnen binden door politiek dienstbetoon voor sociale woningen, jobkes aan de stad, enz. De bewoners van probleemwijken kunnen we gerust de Spa protégés noemen.

A propos: tussen parking station en Colomabrug is een kamertjes pand waar de bewoners door hun ramen op de straat kotsen, hun huisvuil op straat smijten of sluikstorten aan de nabije glasbol (vernomen van meerdere ooggetuigen)  en waar ambras dagelijkse kost is. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Welke idioot plaatst zulk ongedierte tussen de mensen?

 

@ gimyco

Mei 68, de apotheose van de golden sixties. De disseminatie van het linkse gedachtegoed:  het dooreen klutsen van het onderwijs, toomloze  vrije seks, volledige vrijheid van denken en handelen! Het devies: ‘Verboden te verbieden!!!‘ Zelfs een rechtgeaarde democratie kan zulk verantwoordelijkheid nauwelijks dragen. Is vandaag, onze constitutionele parlementaire monarchie, verrijkt door multiculturele inbreng, nog in staat deze zware responsabiliteit te torsen? De vraag stellen is ze beantwoorden …

Vergiffenis jans, ik kon het even niet laten. Maar nu ben ik weg want ik zie een mier passeren!

;-)

@ Paulsteir :

Je kunt natuurlijk ook Engelse of Amerikaanse systemen gaan invoeren in Belgie/Vlaanderen/Mechelen.

Engelse toestanden creeren een duale maatschappij waarbij zelfs de middengroep niet meer of na jaren wachten een ziekenhuisbed kan betrekken en uiteindelijk in een Belgisch ziekenhuis terechtkomt. En ook het type Engelse hooligans van enkele jaren geleden gaf een goed beeld van de Engelse Maatschappij.

En in Amerika kun je van de ene in de andere dag van Hero naar Zero gaan en terwijl NY never sleeps kruipen al de Molmensen, in de krochten van oude ondergrondse metrolijnen, vroeg onder de wol en overleven misschien zo de aankomende Newyorkse Nacht.

BTW : "tussen parking station en Colomabrug"... zat daar geen verdomde Huisjesmelker ? En wordt dat "beroep" niet geklasseerd als Misdaad of als een uitwas of etterbuil van het Kapitalistisch Systeem ?

Na Mei 68 kwamen de Jaren 70 (oa met de oliecrisis en autoloze zondagen in 1973). En in Mei 76 was het alweer bingo, maar nu met oa Punk, de Sex Pistols en "No Future for You".

Times, they are a'changin...

De eigenaar an het pand aan de Colomabrug is gewoon een hardwerkende ondernemer die op creatieve wijze z'n inkomsten optimaliseert en onkosten zo laag mogelijk tracht te houden. Woont allicht zelf ergens in de Mechelse groene rand. Ver van het 'ongedierte' waar hij z' n boterham mee verdient.

Aha, de gegoede flexibele DINK-randstedeling koopt een "karakterwoning" in de Binnenstad en laat dat maximaal renderen door er zoveel mogelijk "marginalen" in te proppen om een Maximum-Return-on-Investment te krijgen. Mogelijk ook nog een terugverdienpost bij de Belastingsdiensten, want bij de Haut Finance kent ons ons en wassen ze elkaars rug (Een soort Old-Boys-Network of Loge) en de Cashflow blijft gegarandeerd.

En dan maar klagen dat de Stad erop achteruitgaat of verloedert.

Goe bezig !

(DINK = Double Income No Kids)

Tax freedom day was vorig jaar op 10 juni in Belgie. zie www.taxfreedomday.be (studie van UA en PWC)

Een internationale ranking vindt je hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_Freedom_Day

 

@Omar: De studie van UA en PWC vermeldt jammer genoeg niet hoe ze aan die onwaarschijnlijke datum komen. Ik wou dat die datum zou kloppen!

Van mijn brutto loonkost betaalt mijn werkgever ruim 34% rechtstreeks aan het RIZIV. Hetgeen rest, vormt mijn brutto loon waarvan mijn werkgever 13% als mijn eigen bijdragen stort aan het RIZIV. Op het resterende bedrag betaal ik gemiddeld ruim 40% personenbelasting en nog wat bijzondere bijdrage RSZ Verreken deze belastingsdruk naar werkdagen en je ziet dat 10 juni onhaalbaar is. Zodra je beseft dat je inspanningen meer aan anderen dan aan jezelf ten goede komen, valt elke motivatie om te presteren weg. Enkel frauderen is dan nog een middel van 'wettelijke' zelfverdediging om te verhinderen dat parasieten met je prestaties aan de haal gaan. Door gewoon niks extra te presteren, schaadt men de economie in die mate dat het herverdeelsysteem vroeg of laat moet imploderen zoals in de Soviet Unie gebeurde. Aangezien de politiek geen werk maakt van een vlaktaks van 25% en harde repressie tegen elke vorm van profitariaat is een boycot van het economisch actieve leven een mooie techniek om de zogenaamde welvaartstaat te slopen.

Op dit blog schreeuwen sommigen om betaalbare woningen. Welnu de zogezegd dure woningprijs bestaat voor 43% uit belastingen! Elimineer de overheid en het leven wordt vanzelf betaalbaar!

@ Paulsteir :

Blijft de vraag : waar is het beter ?
Heb jij enig inzicht in de hap die de overheid afsnoept van de lonen en weddes in de ons omliggende landen ? Want ik ben niet direct geneigd te emigreren naar de andere kant van de wereldbol.