Rudi, Ludwig en Mark....

met categorie:  

Deze morgen staan Rudi De Mets, Ludwig Van Beethoven en Mark Van Mullem samen in de Gazet van Antwerpen (in een artikel van Bart Roggeman, en met foto van Patrick Hattori).   Mechelse bloggers maken het nieuws...    ;-)

En dit heeft natuurlijk alles te maken met de lezing die stadsgids Rudi morgen houdt in de Witte zaal van 't Arsenaal voor VTB Kultuur-Mechelen, en waarvoor Mark Van Mullem (M@rkec)  reeds publiciteit maakte op deze Blog. (hij is dan ook bestuurslid van deze Mechelse culturele vereniging)

(foto: Jan Smets)

Ik kijk er alvast naar uit...

Méér info: 015/55 56 02

Allen daarheen !

... ik wist er natuurlijk van, dat dit er zat aan te komen, toch was het even schrikken vanmorgen toen ik mijn 'tronie' plots in de krant zag staan ;-)

En dan ineens ook nog eens op "Mechelen Blogt" . ;-)
(bedankt, Jan)

Er kan trouwens nog ingeschreven worden....

Eén belangrijke opmerking: door de werkzaamheden aan de Volmolen is de Kruidtuin langs die kant NIET bereikbaar, je kan het Arsenaal bereiken via de vroegere ingang (MMT) in de Hanswijkstraat, of via de Kruidtuin langs de Bruul...

Misschien tot morgen ;-)

Dan ga ik straks me nog eens reppen naar een krantenwinkel om dit historische document aan te schaffen.

Amai, ik heb nen bekende onderbuur se. Ik kan jammergenoeg niet komen morgenavond vanwege andere verplichtingen.

Hopelijk komen er veel geïnteresseerden op af.

Ondertussen kan ik jullie melden dat Radio 2 Antwerpen vannamiddag een interview met mij heeft opgenomen dat zal uitgezonden worden fwel in hun middag ofwel in hun avondprogramma.

Belangstelling genoeg dus en hopelijk ook morgen voor de lezing.

Dat is prachtig nieuws Rudi

TOF, Rudi !!!
Straks gaat de "Witte Zaal' in 't Arsenaal nog te klein zijn !  ;-))

Wat mij betreft... sowiesoe tot morgen! ;--))

Ik ben wel benieuwd of we nog bloggers mogen verwelkomen vanavond. Het  wordt absoluut een heel interessante  avond!

Late beslissers zijn nog altijd welkom.

Hoe meer zielen hoe meer vreugde

Ik kon er jammer genoeg niet bij zijn. Wat ik me wel al geruime tijd afvraag is of het klopt dat Beethoven een halve neger was. Ik heb daar eens een wetenschappelijk werk over gelezen. De auteur beweerde aan de hand van de portretten dat Beethoven minstens een halve neger was, mogelijk een hele. Klopt dit nu of niet? Waren er al negers in Mechelen ten tijde van Beethoven?

Ik zou denken van niet?

En zou de term Afrikaan gebruikt hebben in uw vraagstelling.

Een neger is een neger en als je bij een google search 'beethoven' en 'neger' intypt krijg je heel wat relevante hits. Vooral de studie van de Duitse antropoloog lijkt me zeer betrouwbaar.

Volgens mij was Beethoven dus wel heel zeker een halve neger.

20.800 hits bij een google search op 'beethoven'en 'neger' can't be wrong

@eddy: 45.400 hits bij een google search op 'eddy' en 'neger' can't be wrong.

Dus Eddy zijt gij ook een halve neger?

Via google kan je wel van alles 'bewijzen' maar je moet wel de dingen controleren en niet zomaar wat dingen op de blog gooien zonder zeker te zijn.

Die Moorse connectie, die ik vond, was wel leuk, maar of dat ook waar is...

:-)

Meer dan een halve eeuw geleden las ik in Robbedoes (in de verhalentrommel van Oom Wim) dat Alexander Dumas ook zwarte roots zou gehad hebben. Zijn grootvader  die in opdracht van Frankrijk in Haïti verbleef trouwde er met een zwarte slavin.  En vermits volgens de vorsers de mens zou ontstaan zijn in Afrika, zijn we in feite allemaal een beetje neger.. de éne alwat bleker dan de andere... :-) 

En vermits mijn beide grootvaders Hollanders waren, ben ik dus ook een beetje Hollander....

We zijn allemaal Hollanders, dat waren hier de Nederlanden he ;)

Mogelijk heeft de moeder van Beethoven haar man bedrogen met een zwarte slaaf die vanop zijn boot naar de Vismet of naar de Van Beethovenstraat is gesprongen ?

Waren er toen al slaven tewerkgesteld op de boten die de Vismet aandeden ? Stof tot nadenken ! 

De Mechelse / Vlaamse / Belgische / Europese Geschiedenis een beetje kennende, vraag je je af hoe het hier in de Vroege Middeleeuwen aan toe ging.

Door de vermelding van Eddy ivm Slaaf en Slaven, vraag je je ook af of de "praktijk" van de Lijfeigenen ook hier in en rond het Mechelse bestond. Waren alle burgers "Vrijgeborenen" of hoorden hun lijf en leden tot een Meester ?

Woonde de moeder van Beethoven eigenlijk ooit in Mechelen ?

Zoniet moet het natuurlijk een negerin zijn die vanop een boot naar de Vismet of de Van Beethovenstraat is gesprongen om aldaar de liefde te bedrijven met de (groot)vader van Ludwig van Beethoven. Onlangs was ik in de 'Mille' een paar pinten aan het drinken en toen kwamen er plotseling twee negerinnekes/promomeisjes van Carlsberg binnen om elke klant een Carlsberg aan te bieden. Toen moest ik onmiddellijk aan Beethoven denken.

Ik blijf de zaak onderzoeken.

Eddy,  onderzoek gerust verder, het is amusant om lezen, uw opmerkelijke theorieën omtrent de zogenaamde negeroide afkomst van de Van Beethovens....., maar ik ben kwasi zeker dat ge uw theorie niet bewezen zult zien ....

 

@Eddy: die twee donkerhuidige promomeisjes kwamen toch langs met Carlsberg Dark zeker?

@ Jokke oep zen ... : Nee hoor. De promomeisjes kwamen langs met een soort 'Wheel of Fortune' waaraan elke aanwezige in de 'Mille' eens mocht draaien. Ofwel won je dan een Carlsberg ofwel een sleutelhanger... van Carlsberg ! Natuurlijk bleef iedereen aan dat 'Wheel of Fortune' draaien totdat hij een Carlsberg gewonnen had. Dat is normaal.

Kwisvraagje : Welke van de volgende uitvindingen werd gedaan door een neger ?

A) het wiel, B) het Wheel of Fortune, C) de Negende symfonie van Beethoven

Antwoord C natuurlijk ! (als je het mij vraagt)

 

Zou SuperMark terug onder de onzen zijn ? :-)

@Eddy: in de negende symfonie zijn er toch ook witte noten gebruikt, en niet uitsluitend zwarte!

 Of je hu zwart of rood of bruin of geel of weet ik veel wat bent: vanbinnen zijn we allemaal blank, en dat is toch wel belangrijk (lacht)

@ Jokke oep zeun ... : dit klopt ! Ebony and Ivory. Weet ge -by the way- waarom de copain van Paul McCartney (ik kan nu even niet op zijn naam komen) al jaren geen goed nummer meer heeft geschreven? Hij heeft zijn pen laten vallen. Ha !!

Maar nu effe terug serieus : Weet jij, Jokke oep zeun ... iets meer over het type boot waarmee de grootmoeder - of de vader ! - van Ludwig van Beethoven vermoedelijk de Dijle heeft afgevaren om dan een sprong richting Vismet of Van Beethovenstraat te wagen? Was het een haringschuit ? Een zeilboot ? Of was het misschien een enorme zeeboot met kelderverdieping waarin dan die slaven met kettingen aan enorme roeispanen werden bevestigd ? En waarin er zich vooraaan dan zo een wreed agressief roeperke zat : Roei ! Roei ! Roeien ! Allemaal op de grond ! Roeien ! Roeien ! Roeien ! ...

Ik herinner me in elk geval een fuif in den Beethoven-kelder zaliger waarbij ook iedereen op de grond ging zitten toen de DJ een soortgelijk nummer speelde. Misschien een subtiele verwijzing naar de afkomst van onze Mechelse trots ?!

 

 

Eddy, die copain van Macka was Stevie Wonder. Een lieke uit 1981.

En dat hij de pen die hij heeft laten vallen niet teruggevonden heeft ?? .... tja...., hij ziet niet zo goed...

@Eddy: zou de naam van dat schip niet de "Marie-Mouise" ofte F931 geweest zijn?

http://www.mil.be/navycomp/units/index.asp?LAN=nl&ID=1197&MENU=0&PAGE=1

De naam van degene die de Zwarte Piet (Schuppen Zot) had, is waarschijnlijk defensiegeheim.  

@ Jokke oep zeun ... : o.a. de "Marie Louise", dat klopt. Of de boot zo heette, dat moet kunnen.

Navraag bij de ex-DJ van dienst leert ons dat ook "Aan de Noorzeekusten (jij en ik in een bootje) " leidde tot taferelen waarbij iedereen op de grond ging zitten en er een massale roeibeweging werd ingezet. Mogelijk zoals ook de grootmoeder van Beethoven de Dijle kwam opgeroeid in de kelder van een zeeschip !

Ik blijf de zaak verder onderzoeken.