Onwel worden op de Vismarkt? Pech, de ambulance is nog onderweg.

met categorie:  

Vorige week vrijdag ging mijn vriendin iets drinken in één van de cafés op de Vismarkt met enkele vrienden van haar.

Ze zitten rustig een kaartspel te spelen als opeens mijn vriendin onwel wordt. Omdat ze al een tijdje in behandeling is voor een ernstige ziekte, weten haar vrienden dat ze zo snel mogelijk de 100 moeten verwittigen.

Een van de diensters van het café belt een ambulance.  Maar nu komt de kat op de koord.

Het is braderij en er staan paaltjes aan het begin van de Nauwstraat. De ambulance en MUG die ook meegestuurd was, hebben dan via een andere weg de Vismarkt moeten bereiken.

Toen ze ter plaatse waren was mijn vriendin net een beetje bij haar positieven gekomen.

Gelukkig waren er 2 agenten in de buurt die de ambulance en MUG de Vismarkt hadden zien oprijden via een andere weg. Een van die agenten heeft dan de paaltjes weggehaald zodat ze konden wegrijden via de Ijzerenleen richting ziekenhuis.

Ik dacht toch dat de hulpdiensten over de sleutels beschikten om die paaltjes weg te halen. Blijkbaar niet dus. Je zal het maar voorhebben om in de zomerperiode bv een hartaanval te krijgen terwijl je op de Vismarkt rustig zit te genieten van het goede weer. Tegen dat de ambulance bij de persoon in kwestie is, kan het al te laat zijn als er niet direct iemand in de buurt is die EHBO kent.

Graag een warme oproep aan het stadsbestuur om ook de ambulanciers van het St Maartenziekenhuis de sleutel(s) van de paaltjes aan de Nauwstraat mee te geven en van andere plaatsen in Mechelen waar ev. straten op die manier afgesloten zijn.

Het kan een mensenleven redden. 

Het is misschien ook een mogelijkheid om op vlotter bereikbare plaatsen een terrasje te gaan doen. Er zijn buiten de Vismarkt wel meerder gezellige plaatsjes in Mechelen!

Grote Markt bijvoorbeeld, of Wollemarkt die zijn voor de hulpdiensten probleemloos te bereiken!.

@ Eddy Luyten : Dit moet de belachelijkste reactie ooit zijn !

Nee hoor J.T, de meeste van zijn reacties kunnen tippen aan deze, maar ik heb er nog veel onozelere gelezen...

 

 

Mijn eerste reactie is. Vismarkt verkeersvrij, maar zorg verdorie dat de hulpdiensten door kunnen !!

De cafetaria van het ziekenhuis. Kan ze daar niks gaan drinken?


(Foto Gimycko)

De Mechelse Flikken rijden tegenwoordig rond in MiniSmartjes, op motoren, fietsen en binnenkort misschien op Rollerblades.

Kan er zoiets ook niet uitgebouwd worden, op beperkte schaal, in Mechelen voor dringende Eerste Hulp ?

Het crisiscenter vraagt, na de oproep, waar de feiten zich hebben voorgedaan en naar de ernst van het voorval en beslissen dan welke middelen worden ingezet naargelang de omstandigheden en de plaats van het voorval.

Da's nu eens een goed idee van Gymico, se!

Naast de pizzabrommerkes nu ook ehbo-brommerkes! Moet zeker kunnen!

@Eddy Luyten: ik wist niet dat je zo kortzichtig kon zijn. Als ik je stelling doortrek mag er dus niemand meer op de Vismarkt iets gaan drinken als de paaltjes er staan, voor het geval dat ze bv. onwel zouden worden of struikelen en vallen.

Riskeren ze het toch, is het hun eigen schuld???

Mijn vriendin heeft er niet om gevraagd om onwel te worden op café. Ze schaamt zich heel hard dat haar zoiets overkomen is en is niet direct van plan om direct in dat café nog binnen te gaan.

Het is al heel erg dat mensen die serieus ziek zijn, niet veel meer kunnen of mogen. Als ze zich dan is goed voelen, mogen ze zich toch ook is ontspannen en genieten samen met vrienden.

Zeg, Filip, overdrijf je nu niet een beetje ? Met een beetje geluk, de vismarkt is een voorschoot groot, de mensen van de 100 kunnen er met de draagberrie langs, of ze kunnen langs de Begijnenstraat rijden ...

Hopelijk gaat natuurlijk ondertussen alles goed met je vriendin ...

Met al die Jachthavens, tegenwoordig in Mechelen (Vaart - Dijle), hebben we binnenkort ook nog Waterpolitie en WaterAmbulanciers nodig !

Naast de Dokters te fiets / Brommer, nu ook nog Dokters te boot.

@peter: Mijn reactie was misschien wat sterk maar ik denk niet dat de mensen van de 100 dat zien zitten om de ambulance aan de Ijzerenleen te zetten en dan met een draagberrie tot op de Vismarkt te gaan. Volgens mij mogen ze zelfs hun voertuig niet onbeheerd achterlaten. Je zal het maar voorhebben als hulpverlener dat je terug aan de ambulance komt en er is materiaal weg.

Het opzet van mijn artikel is gewoon om dit feit te melden. Ik dacht dat alle hulpdiensten sleutels hadden van die paaltjes. Zoals je zegt, ze kunnen rondrijden langs de Begijnenstraat maar dan mag er in die straat geen chauffeur zijn die zijn wagen wat breed geparkeerd heeft of ze kunnen niet door. Komt er dan ook nog bij dat ze een paar minuten tijd verliezen die in sommige gevallen wel heel belangrijk kunnen zijn voor de gezondheid van de patiënt.

Wat de toestand van mijn vriendin is, dat gaat momenteel maar er wachten ons nog een paar zware maanden.

Heu ... Ambulance's worden zelden gepikt, nog nooit van gehoord ...

(te veel volk dat er op staat te zine peis ik)

@peter: ik had het niet op het risico van een gestolen ambulance maar van het materiaal dat er in ligt.

Maar inderdaad, niets zo goed als een bende ramptoeristen om de ambulance te bewaken. ;-)

Dat die paaltjes er staan is eigenlijk te wijten aan de ongehoorzaamheid van de burgers.
Indien we met z'n allen de wegcode zouden respecteren, zouden die paaltjes niet nodig zijn en zouden de hulpdiensten vlot hun werk kunnen doen.
De paaltjes worden geplaatst omdat er meerdere weggebruikers zijn die de verkeersregels aan hun laars lappen.
Het zou eigenlijk beter zijn om meer en strenger te controleren en zwaar te verbaliseren.
Paaltjes kosten geld, terwijl een controlerende en verbaliserende agent zichzelf terugverdiend.
Voor mijn part nemen ze de echte die hards levenslang hun rijbewijs af, nemen ze hun wagen in beslag en geven ze hen een torenhoge boete.
De keuze is dan gauw gemaakt : de wet respecteren of jezelf blauw betalen en de bus nemen.
Zolang de paaltjes er staan zou het toch raadzaam zijn om de hulpdiensten een sleuteltje te geven, want tijdens een interventie kan elke minuut van levensbelang zijn.
 

 

Hoezeer ik de ernst van de situatie ook begrijp, moet ik toch zeggen dat ik dit al een zeer absurd en amusant item vond! Zeker als je je elke reactie visueel voorstelt.

Kunnen ze, daar in het begin van de Nauwstraat, geen elektronisch verkeersbord hangen met de vermelding "verboden in te rijden" dat op gepaste tijden aanspringt ? Een elektronisch verkeersbord, dat men vanop afstand, kan aan-en uitzetten of dat werkt met een timer.

Liefst op ooghoogte, zodat iedereen het heeft gezien en weet.

Maar of dit de die-hards zal tegenhouden is een paar ander mouwen.

Enne... 1 verkeersbord is meer dan genoeg, dus de zelfstandige verkeerssignalisatiefabrikanten zullen er niet rijk van worden.

@ gimycko

 

Aan dat elektronisch verkeersbord was ik ook net aan het denken.

Veel beter zichtbaar (want het geeft licht), zeker 's avonds.

 

En voor de bereikbaarheid van de ambulance:

Zou het niet volstaan hen mede te delen in de zomer langs de Melaan-Drabstraat te rijden?

Immers, als de Vismarkt verkeersvrij is kunnen er toch al geen auto's uit de 'juiste' richting van de Drabstraat komen, en kunnen die ambulances wel even spookrijden..

@Filip: Tja, spijtig, maar dat is wel een heel sterk verhaal. Ik wens uw vriendin in ieder geval heel vlugge  beterschap toe!

Ik dacht ook dat de hulpdiensten over zo'n sleutel beschikten om die paaltjes neer te laten. Het zou zeker nuttig zijn want , zoals nu is gebleken kan het wel heel belangrijk zijn.

@ Filip, wat uw vriendin overkwam is heel erg , daar niet van hoor. En de reactie/verwijzing naar de cafetaria van het ziekenhuis komt niet van mij. Want over gezellige terrasjes heb ik wel een ander criterium. Wat ik wou stellen, is nl. dat men inderdaad niet alles kan voorzien.

Ook ik kan plots slachtoffer worden van een hartinfarct (hersenbloeding ligt bij mij iets riricolozer!) en daar kunt ge niets aan doen. Maar uit uw berichtje maakte ik op dat er wel degelijk een ernstig risico op problemen bestond; waarvan mijn tip om dus elders even aangenaam vertier te zoeken.

Wat de bereikbaarheid van de Vismarkt betreft, die gaat er zeker niet op verbeteren als U rekening houdt met de voorzien bouwwerven in Begijnen- en Drabstraat.

T.a.v. de 'bloggers': lees wat er staat en niet wat ge denkt dat er staat. En sommigen reageren dan par ERREur met hun rode bril op.

 

Ja, Eddy L., die met hun rode bril moesten eens weten dat uw voorouders aan de basis liggen van de socialistische beweging in Gent en dat gij daar terecht trots op zijt! Want ze vochten toen ook tegen wantoestanden zoals gij nu doet.

Toen "Den Toren brandde" stond elke Mechelaar in een lange rij emmertjes water door te geven om te blussen. Dat veranderde later in de eerste brandweerwagens (vermoedelijk getrokken door paarden) en een manueel pompsysteem om water op te pompen en manuele uitschuifladders.

Maar dan blijft de vraag hoe men vroeger reageerde of hoe alles georganiseerd werd als iemand een beroerte kreeg of misselijk werd op de Vischmarkt. We kennen wel de geschiedenis van de Gasthuiszusters, maar hoe werden toen mensen naar het "Gasthuis" gebracht of vervoerd ?

Bestaat hierover meer historische informatie ? De historie over de Zieke Lieden, les Hopitals of Gasthuizen en de Medische Wereld, door de eeuwen heen, in Mechelen en omstreken ?

Bij mijn weten zijn àlle hulpdiensten verplicht om altijd geactualiseerde kaarten of GPS aan boord te hebben, die hen toelaten van dag tot dag precies te weten welke straten eventueel niet toegankelijk zijn wegens werkzaamheden, evenementen etc.  Hierover zijn al processen gevoerd, toen MUG's wegens verouderde kaarten verloren reden en té laat arriveerden bij noodgevallen.  Sindsdien zouden ambulances steeds up-to-date moeten zijn (ik zeg wel: 'zouden moeten'). 

Maar dat die paaltjes aan de Nauwstraat staan, tja, dat weet ik zelfs wanneer ik mijn zoon naar het conservatorium moet brengen.  Het lijkt me dus een onverschoonbare fout van de hulpdiensten; in dit geval gelukkig zonder ernstige gevvolgen, want stel je even voor dat het wél erg was geweest...  

Gimycko, als rasechte Mechelaar moet ik toch wijzen op een klein taalfoutje: moet zijn "les hopitaux" en gebeurde vroeger zulks dringend ziekevervoer niet op een deur of een houten draagberrie (gelijk Salieri in de Mozartfilm)?

Gelukkig zakken die paaltjes niet in de grond, zoals in Lier.

Eens die in de grond zitten, moet je maken dat je wegkomt met je voertuig of het reeds terug opkomende paaltje duwt je auto enkele centimeter de lucht in.

Na die Lierse "Paaseieren", neergeplant in heel Lier Stad, was dit hetvolgende waar ze zich serieus aan hebben ge-ergerd in de Pallieterstad...

Marc,  om de puntjes dan op de i te zetten: het is hôpitaux , met accent circonflexe (^)
 

inderdaad Roger.....wie een put graaft voor een ander valt er zelf in! ik ga dus wat oefenen met mijn accenten te leggen....

Nog een alternatief voor ' de paaltjes ':

Men neme één verkeersbord, met of zonder lichtjes. Men neme ook een flitspaal maar dan zonder paal.

Je rijdt door het verbodsteken en flits!... er wordt een kiekje van je snoet en je nummerplaat genomen. Geen gezever nadien, gewoon betalen. Voor de hulpdiensten geen probleem want die zijn herkenbaar. Met een in de grond ingebouwde gewichtmeter die je kan instellen op bijv. 200 kgm. en geplaatst op enkele meter voorbij het verkeersbord, heb je alle reeds bestaande technologie in huis om wat makkelijker te werken. Wat met plaatselijke bewoners???? De politie kan controleren op basis van de nummerplaat en de naam van de eigenaar / user.

Nog een goede raad: volg zoveel mogelijk een EHBO opleiding... Mogelijkheden genoeg in Mechelen...

Aan alle kortzichtige reactiegevers; het had UW vriend / vriendin moeten zijn.. Een beetje respect is hier ook op zijn plaats.