Les Bretons...

met categorie:  

Beschrijving :

-LES BRETONS DE MUIZEN (Prés de MECHELEN-MALINES-BELGIQUE)
-GROUPE FOLKLORIQUE de MUIZEN
-CARTE POSTALE DES ANNEES 60


Wie weet hier meer over ?

@Gymicko: Het enige dat ik weet is dat deze foto's te koop zijn op e-bay!

Zijn er hier geen Bloggers uit Muizen, die deze folkloregroep nog herinneren of waarvan hun ouders deel van uitmaakten ?

En hoe zit het eigenlijk met het Mechelse Folklorefestival ? Nog steeds alive and kicking ? Nog steeds in Bonheiden ? En wie herinnert er zich nog dat de festivaltent van het Folklorefestival geparkeerd stond aan de oude Sporthal op Winketkaai ?
Zit ik effe te snuffelen in al die Mechelen-boeken van Marcel Kocken in de Forum-boekenwinkel in de Boucherystraat en bingo !
De exacte titel van het boekje ontsnapt me effe, maar hier was, naast nog enkele andere folkloregroepen uit Muizen, een beschrijving te vinden van... de Bretoenen uit Muizen.

Vermoedelijk was het "Mechelse mijmeringen van een minzame wandelaar".

Niet meer als een halve A4 tekst, maar wel een duidelijke vermelding naar deze dansgroep.

Dus... wie weet meer ?

Inderdaad Gimycko.

In het boek "Mechelse Mijmeringen - Verhalen van een minzame wandelaar" doet Marcel Kocken zijn verhaal over "Muizen"

"...De volkse groepen "De Bretoenen", "De Spanjaarden", of "De tennisspelers" behoren ook al decenia tot het verleden. En de figuur van "Lemmeken Dol" is de legende ingetreden, en pastoor Mollekens de eeuwigheid."

Tot daar Marcel Kocken.

Wie van de Muizenaars kan ons meer vertellen?

@ Jos :

De aangeboden kaarten melden "Les annees 60", maar ik dacht, na snelle doorlezing van het artikeltje in het boek van Marcel Kocken", dat oa de Bretoenen hun hoogtepunten kenden in de Jaren 50 van de vorige eeuw.

Correct me if I am wrong...

@ Gimycko.

Onder de foto in het boek van Marcel Kocken staat 1950.

Als ex-bewoner van de Leuvensesteenweg, niet echt ver van Muizen kenden we wel ( ik van horen zeggen) "Lemmeken Dol".

Er bestond zelfs een uitdrukking : "een huishouden als dat van Lemmen Dol". M. a.w een slordig, ongeregeld huishouden. Ik vergelijk dan onwillekeurig en vermoedelijk verkeerd met de "Kaviaks" uit Zeebrugge.

Annie van Bostraeten zaliger, een buurvrouw van me en enkele jaren geleden overleden als oudste Mechelse gids (toen toch) vertelde me ooit dat de familieleden ( de Dolleks noemde ze hen) niet erg opgezet waren met die uitdrukking. Stel je voor dat je zelf de zaken goed onder contrôle hebt en je torst toch nog steeds die blammage van een (voor)vader mee? Begrijpelijk. Maar wie die mensen waren weet ik zelf niet, maar ik vermoed toch bekende Muizenaars.

Lemmeken Dol, was dat een Vlaamse vrouw ? Of was ze familie van Beethoven ( Afrika ) ?

Volgens mij was Lemmeken Dol een MAN,  Eddy

 

 

De Dollekes waren inderdaad echte Muizenaars. Zij waren een familievertakking van de in Muizen veel voorkomende familienaam Maeremans.