Lekke circustent van MONZA blijft overeind door prima setlist en dito ambiance...

Het Monza-circus streek neer in Mechelen, donderdag 15 mei. 'Rock Im Ring' heette het, een - wellicht - verwijzing naar het bekende Duitse festival "Rock Am Ring". Het idee leek geweldig: men zette een rockband in een circustent op een plaats in Vlaanderen en: ambiance ...

De Ambiance was er. En voor alle duidelijkheid (ja, u voelt het: er komen ook enkele kritische noten !): het wàs een fijne avond, vol Rock Im Ring van Monza.

Maar er waren enkele 'lekken'. En niet alleen de letterlijke lekken in de tent - niet echt handig met regenweer... De brilliante setlist ten spijt, met vooral de nadruk op - hoe kan  het ook anders - werk van het jongste album "Attica!" én "Grand", aangevuld met nummers uit de eerste Monza-CD ("Van God Los") en énkele Noordkaap-gems, er scheelde nog iets: het geluid !  Dat geluid was niet altijd je dat - gelukkig nog geen "geluidsbrij", al  was het soms - vooral in "deel 1" - lastig Stijn Meuris' vocalen te ontwarren, een euvel dat gelukkig na de pauze verholpen leek, maar toch is het jammer...

Was het dan een slechte avond of een slechte show? Zeker niet! De MONZA-trein bleek een goed geöliede machine die niet te stoppen bleek, en zoals gezegd aan de setlist lag het zeker ook niet.... en ook al niet aan de drive van de heren van Monza. En dat Stijn Meuris een geboren entertainer is, ook dàt is géén nieuws....  ( Dat ik niet alle nieuwe arrangementen even geslaagd vond, én ik wat 'synths' miste....  is natuurlijk persoonlijk )

Wanneer we de tent binnenkwamen, waarin het bij aanvang akelig donker leek, was het even zoeken naar een geschikt plaatsje, toch als je ogen zich aan het donker aangepast hadden, en zeker niet op die banken gaan zitten waar het blijkbaar al volop binnenregende, en eens gezeten, in spanning wachten tot het doek zou vallen...

Wanneer de eerste noten van "Wie Danst Er Nog" weerklonken, sprong ene Stijn Meuris, met mijnwerkerslichtje op het hoofd door een doek.. en zagen we fragmenten muzikanten... Gelukkig hoorden we alles (incluis de onzuiverheden wel....)  Aan het einde van het nummer viel dan toch het doek, en kon het spektakel beginnen. Spektakel, dat was er zeker, ambiance ook. De krakkemikkelige geluidskwaliteit ten spijt...

Meuris -  "U bent Mechelen, en wij zijn Monza" - en de zijnen toonden zich zeer ijverig en zoals we dat van hen gewend zijn was Meuris weerom zijne epileptisch-bewegende, nu zingende, dan weer teksten uitbrakende zelve.... Met een heel erg goede songkeuze, en met een publiek, dat evenwel pas echt los kwam met "Van God Los", er 'pap' van leek te lusten.

We werden getrakteerd op:

1.    WIE DANST ER NOG? (Attica!)
2.    ATTICA! (Attica!)
3.    DE DAG IS HELDER (Attica!)
4.    HULP VIA INDIA (Grand)
5.    CONQUISTADORES (Attica!)
6.    WENEN IN WENEN (Attica!)
7.    ALS TECHNIEK FAALT (Grand)
8.    TANKEN IN LUXEMBURG (Attica!)
9.    DE SCHULD VAN DE DEEJAY (Attica!)
= pauze =
10.    ALLES HALF (Grand)
11.    GIGANT (Gigant - Noordkaap)
12.    ENGELAND (Attica!)
13.    NAAR MEN ZEGT (Grand)
14.    VERTROUWD HART (Grand)
15.    VAN GOD LOS (Van God Los)
16.    BIJNA NIETS (Attica!)

= bis 1 =
17.    EEN HEEL KLEIN BEETJE OORLOG (Een heel Klein Beetje Oorlog - Noordkaap)
18.    TEGENSTAND = MOOI (Van God Los)

= bis 2 =
19. WIE DANST ER NOG? (Attica!)

Jawel, besloten werd met het begin... Maar dan in een heel wat hevigere en swingendere versie.... Met dan een volledige swingende tent... jawél: er wérd daadwerkelijk gedanst, en zeker ook door ondergetekende en de charmante jongedame op de rij achter hem... (hm, waar was ik gebleven) Het dansen of toch 'bewegen' was even eerder met "Van God Los" ook al gelukt.... Al had dat best vroeger al gemogen...

Een aangename avond met Monza in hun circustent. Het was weer eens wat anders. Met een zeer fijne collectie songs, waarvan ik vooral hoogtepunten als "Gigant", "Van God Los", "Alles Half",  "Hulp Via India" , de tweede (bisronde) versie van "Wie Danst Er Nog," en "Als Techniek Faalt" onthoud. Ook al was de laatste songtitel aangaande de sound soms een feit... Maar, wellicht komt hulp via India en was het de schuld van de deejay?


Enfin, de kleine akkefietjes: de meesten hebben het wellicht niet gemerkt, en Monza entertainde een uitverkochte circustent met een zeer goed gebalanceerde setlist....
Met vele genietende Mechelse melomanen: laten we vooral dàt onthouden...

 

Knap verslag. Waar stond die tent ? Enne neen, Stijn Meuris is geen familie van me ... :-)

Peter, bedankt voor het compliment ;-)

De tent stond in de Caputsteenstraat op de vroegere terreinen van de Pidpa... Parking was voorzien op de KV Mechelen-parking.

Géén famile? Jij kan niet - of nét wél zingen dan?  ;-)))

mooi verslag Markec!  Bedankt.