Bouw één groot museum

met categorie:  

(Bron GVA)

Volg het voorbeeld van Antwerpen en Leuven. Maak van het Predikherenklooster één groot stedelijk museum.” Dat zegt conservator Wim Hüsken. De voorbije tien jaar investeerde de Dijlestad fors in een museumas met de Brusselpoort, het Schepenhuis en het Hof van Busleyden. (...)

Wim Hüsken is ervan overtuigd dat Mechelen op termijn moet investeren in een groot, hedendaags complex om zijn collectie in optimale omstandigheden tentoon te stellen.

Het Predikherenklooster vlak bij de toekomstige Kazerne Dossin in de Goswin de Stassartsstraat lijkt me daar erg geschikt voor, want er is voldoende ruimte voor een nieuwbouw. De collectie is in elk geval rijk genoeg. Ze telt in Mechelen zo’n 30.000 objecten: 1.100 schilderijen, 700 beeldhouwwerken en 200 stuks grafisch werk om u een idee te geven. Bovendien mogen wij niet uit het oog verliezen dat veel toeristen maar één dag in Mechelen blijven en geen tijd hebben om drie musea te bezoeken.” Eén heikel punt: goedkoop is een nieuwbouw allesbehalve. “Je mag toch uitgaan van minstens 50 miljoen euro. (...)"

Voor de huidige locaties heeft hij een andere bestemming in gedachten. “De Brusselpoort kan perfect dienst doen als restaurant en Busleyden kan je verkopen als luxe-appartementen. Het Schepenhuis lijkt me een uitgelezen locatie als toeristisch infokantoor. We krijgen er jaarlijks duizend mensen over de vloer die komen vragen waar dat vandaag ligt. (...)

Ik moet zeggen er zit wat in.

  • Weinig toeristen hebben veel tijd om alles te bezoeken ...
  • Een bezoek aan de Brusselpoort is je leven wagen
  • En Bart Somers ziet allicht een nieuw prestigeproject wel zitten :-)

Wat denken jullie hiervan ?

 

Er zit iets in, vind ik Het  zal promotioneel makkelijker zijn en prktischer voor de bezoeker.

Maar Brusselsepoort als resto?  Inderdaad je leven wagen tenzij ze ergens één of andere futuristische brug creëren of auto's ondergronds laten verdwijnen! Nog leuker en gezellliger voor voetganger en fietsers.

Ik weet het nog niet zo goed... Er is iets meer overtuigingskracht nodig om me over de streep te trekken.

Er is fors geïnvesteerd in de museumas (en da's nog niet zo lang geleden).  Mij lijkt het wel wat, dit kleinschalige.  Het museum Brusselpoort is buiten de bereikbaarheid een prima  en mooie locatie.  De collectie archeologie komt er goed tot zijn recht.  Het Schepenhuis is mijn lievelingsmuseum.  De collectie is niet zo groot, maar heel waardevol, en het kader is knap. Ik wacht op de verdere uitbouw van Busleyden.  Maar aangezien tuin (en de verhuis van de Beiaardschool?) nu al in functie staan van die verdere aanpassing, weet ik niet of er nu drastisch het roer omgegooid dient te worden...

De drie musea zijn op loopafstand van mekaar, en in relatief korte tijd te bezichtigen (zélfs voor dagtoeristen!).

Het Predikherenklooster staat daar al zo lang te verkommeren.  Waarom nu dan pas dit idee lanceren, nadat al andere lijnen rond museabeleid zijn uitgetekend?

Nee: voorlopig lijkt het me niet het beste idee.  Ook al zijn er beslist pluspunten.  Het Predikherenklooster ligt nét iets te ver van de andere grote monumenten die dagtoeristen bezoeken.  Zal men het ommetje nu maken?  Schepenhuis en Busleyden springt men binnen bij het voorbijkomen - Dit museum zal minder 'spontane binnenspringers' aantrekken...

En is het de toch wel erg grote kosten waard?

Overtuig me - de argumenten zijn niet voldoende voor mij.  Al loof ik het idee van de hoofdarchivaris om vernieuwend en verruimend te werken. 

Ver uiteen liggen? In Mechelen? hallooooo! Vorige maand zat ik in Parijs, de kilometers die ik daar gedaan heb op één dag, dat is een paar keer rond Mechelen, ik denk zelfs dat het Louvre op zich al bijna groter is dan Mechelen (lacht).

Het centrum van Mechelen, dat is nog geen anderhalve kilometer in diameter, hoe kunnen de dingen daar nu te ver uiteen liggen? 't Moest GVD al lang verkeersvrij zijn, maar soit, dat is een ander verhaal.

Kan het "Holocaustmuseum" daar niet in ondergebracht worden ?

1 groot museum ... ik moet zeggen dat ik in dat geval als toerist eerder niet dan wel het museum zal bezoeken. Té kan nogal overweldigend zijn, en meerdere kleindere musea hebben volgens mij meer charme dan 1 groot.

Brusselpoort als restaurant ... tja, gelijk al gezegd, gevaarlijk qua bereikbaarheid zoals het nu is .. Is dat ook wel haalbaar? ik bedoel, het ligt buiten het centrum, de doorsnee - niet op hotel etende - toerist zal eerder een restaurantje zoeken IN de stad dan aan (op in dit geval) de ring van de stad.  En eventuele reclame als eyecatcher aan het gebouw .. brrrr, moet er niet aan denken!!  

 

Simpele oplossing om de toeristen makkelijk de weg te wijzen naar den info: Duidelijk maken met zo'n internationale, groene i he! Misschien hier en daar een plattegrond in de stad, met daarop ook een plaatsaanduiding?

 

Dat veel toeristen weinig tijd hebben om alles te bezoeken is een reden om nog eens terug te komen he, die reden nu niet afpakken! :-)

Wat met het predikherenklooster? Ik zou het niet weten maar het is wel dringend aan herbestemming toe!

@ allen: jullie hebben inderdaad wel een punt met jullie argumenten. 

Wat zouden jullie dan als herbestemming voor het Predikherenklooster zien?

Combinatie van wonen, cultuur, handelaars, 'Balzaal',...?  Ik ben in ieder geval al voor de onderbrenging van een kleine bioscoop die meer de alternatieve films draait met gezellig café er aan.  Een beetje als de studioskoop in Gent. Daar ben ik weer met Gent, sorry :-) maar laten we de leuke dingen overnemen?

 

 

Graag een museum voor moderne kunst !!!

Want geef toe, in Mechelen is er toch echt niks te zien hé. Oude rommel in de Brusselpoort, oude rommel in het schepenhuis, oude rommel in het hof van Busleyden... en oh ja, het 'Voorwerp van de Maand' in het buiten alle proporties opgeblazen en overgecommuniceerde Erfgoedcentrum Lamot.

Mechelen, er is voorlopig nog steeds geen zak te beleven en geen zak te zien. Parijs, dat is een stad. 

Ik heb toch wel wat bedenkingen bij het idee om een grootschalig museum in te richten, net omwille van de grootschaligheid.  En om ook maar eens naar Parijs te verwijzen: mijn favoriete museum is daar niet het Louvre, wel het pittoreske Hôtel de Cluny.  En ik vond het Jeu de Paume vroeger zeker even aantrekkelijker als de mastodont d'Orsay.

Het is wel verfrissend dat de Mechelse conservator deze knuppel in het hoenderhok durft te gooien.  Misschien is dat ook zijn enige doelstelling: het museumbeleid opnieuw in de actualiteit brengen en discussie losweken. 

Het argument dat toeristen geen tijd hebben om 3 musea te gaan bezoeken, klopt natuurlijk wel, maar als je die redenering doortrekt, moeten we ook maar 1 historische kerk openhouden.  De aangeboden diversiteit is juist belangrijk én een troef.  Alleen kan de inhoudelijke én vormelijke presentatie van onze museumcollecties beter gebeuren.  Want we moeten eerlijk zijn: in de Lamot gebeurt veel en van alles, vaak heel knap publieksgericht, maar in onze musea is het toch altijd nog een beetje stoffig en wat oubollig.

En @ anonieme Eddy:  Ach, neen ik reageer niet op nonsens...

Ik wil toch wel eens reageren op "nonsens Eddy": verhuizen naar Parijs mènneke. Ze zullen je daar met open armen ontvangen. Alleen staat het Louvre daar ook vol "oude rommel" naar jouw mening toch - dan moet je weer verhuizen. ;-)

Verder wat het voorstel van Wim Hüsken betreft : ik sta er niet echt achter. Het beste historische museum is het Schepenhuis. Busleyden heeft echt nood aan een frisse presentatie, allee heeft het gebouw mogelijk niet die mogelijkheden. Als dat de onderliggende reden is voor Wims voorstel dan kan ik ergens volgen. Een modernizering van Busleyden zie ik echt niet goed zitten zonder dat men het interieur zwaar onder handen neemt en of dat in zo'n prestigieus gebouw mogelijk  en verantwoord is?

De Brusselpoort is zowat het zieke kind van de museumas. Het is wel interessant maar de ligging is zeer ongelukkig en een belemmering voor eender welke bestemming.

Ik zou het dus houden bij twee musea: Busleyden en Schepenhuis, maar zoals gezegd voor Busleyden hebben we echt een moderne en andere visie nodig met respect voor het gebouw zelf en die kan ik niet geven, dat gaat mijn petje te boven.

 

Busleyden was jaren een pandjeshuis, vandaar die inrichting in kleine kamerkes. NIet direct bevordelijk voor een museum denk ik.

waarom niet Peter?

misschien een museum over hoe de Mechelaar x-aantal jaren geleden geleefd heeft?

Niet inrichten à la bokrijk, maar enkel met voorwerpen van toen.

ik weet niet meer waar ik dat ooit eens gezien heb, maar het was een piepklein huizeke, uit de jaren héél stillekes, en je kon in elk kamerke half binnen, langs de muren waren dan glazen wanden geplaatst en daarachter lagen gebruiksvoorwerpen die specifiek van rond de tijd van de bouw van dat huizeke waren, en bij dat kamertje hoorden (bv slaapkamer: borstel, spiegel, lampetkan en -schaal, enz.)

Een steentje in de kikkerpoel: een nieuw museum nodig? Breek de appartementen van de Chevalier Marinsite aan de Varkensstraat terug af en zet daar iets deftig. Parkings vlakbij, het ligt op de museumas en bouw nieuwe appartementen op de plaats van de Predikherenkerk. Harde pijn, korte pijn. Het kan beide sites ten goede komen.

Brusselpoort niet bereikbaar? Maak de vesten enkel richting aan de extra-muros kant en win de binnenzijde zoals Hasselt, en de Brusselpoort kan 200 % aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt worden.

Moeilijk? Onmogelijk? Tja, 't is dan ook maar een denkpiste waarin je twee gedrochten weg kan werken.

@ Luc: Maar wel een waardevolle zinnige denkpiste.

Goh ... De zeeridder (Chevelier Marin) dat werkt niet momenteel, maar toch he ... probeer daar in het zog van de nieuwe Veemarkt een paar waardevolle winkeltjes te maken .... Akkoord de appartementen zijn snel en ondoordacht gezet, maar afbreken ... tja ..

Lokale Leuke winkels  ... dàt hebben we nodig in Mechelen ... (denk ik)

Allemaal leuke ideeën. :-)

Hier nog een paar:

In een opgeknapt predikherenklooster zou de muziekakademie (stedelijk conservatorium) een mooie plek kunnen vinden. Grote ruimtes (eventueel met aanpassingen aan de acoustiek) en een concertzaal om u tegen te zeggen in de voormalige kerk.

De ruimtes aan de melaan zouden dan verdeeld kunnen worden over de kunstacademie en het cultureel centrum, mogelijk zelfs als een museum voor moderne kunst in te richten vallen ... knal in het centrum!

(het slopen van de huidige, oerlelijke blokkendoos zou zelfs ruimte scheppen voor kwaliteitsnieuwbouw aan de melaan, prachtig kader ... )

Of ook nog de kunstacademie verhuizen naar het oude kazernegebouw tegenover de Dossinkazerne en dan het park achter de voormalige rijkswachtkazerne inrichten als expositieruimte in open lucht, meteen een meerwaarde voor een wat onderkomen buurt.  :-)

(en vlakbij het museum in de Dossinkazerne)

 

 @ Luc,

              zeg hebt gij nu mijn bijdrage van enkele maanden geleden opnieuw boven gehaald ?

@G.L.: is dat die reactie die je ondertekende als ' Eddy '?

@ Luc,

             waarom zou ik moeten verlegen zijn om met G.L. te tekenen ? Dan kent ge mij niet goed.

@G.L.: omdat er in deze topic geen enkele bijdrage hierover te vinden is van jou.