Gisteren werd bekend gemaakt dat voormalig Vlaams bouwmeester en toparchitect bOb Van Reeth en zijn AWG-architecten de opdracht hebben binnengehaald om het nieuwe Holocaustmuseum aan de Dossinkazerne te ontwerpen. Dit museum dat voluit "Kazerne Dossin: memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten" zal heten, is een uitbreiding van het reeds bestaande "Joods Museum voor Deportatie en Verzet", dat nu in een deel van de voormalige kazerne is gevestigd.
Het nieuw museum komt op de site van de huidige IKA-school, dat aan de overzijde van de Goswin de Stassartstraat ligt. Voor dit project, dat al jaren aansleept, heeft de Vlaamse regering 25 miljoen over. De werken zouden volgend jaar al moeten van start gaan en voltooid zijn in 2011.
Het ontwerp van Van Reeth en AWG haalde het van de andere concurrenten. Alleszins heeft de Vlaamse regering met bOb Van Reeth een grote naam uit de architectuurwereld gekozen. Of zijn ontwerp ook in de smaak zal vallen bij het grote publiek, is een andere zaak. Het grote bakstenen complex oogt gesloten en ingetogen, maar dat is misschien net de bedoeling. Een Holocaustmuseum is nu eenmaal iets anders dan pakweg Technopolis.
Ter info: ik zie net dat op de site van Gazet van Antwerpen een poll loopt over dit ontwerp: vindt u dit een geslaagd ontwerp?
Ik kan er persoonlijk wel mee leven. De eenvoud en tegelijk robuustheid - in het artikel noemen ze het 'somber' - passen m.i. bij de tragiek van de holocaust.
een nieuw museum....voor mij niet gelaten maar......zo'n "zware" constructie op die plaats? ik weet niet. wat met de historische (belabberde) gebouwen van het Predikherenklooster gaat gebeuren maar werd met die site rekening gehouden?
wat met het uitzicht op de historische stad? neemt dit gebouw niet het stadspanorama weg dat de bewoners van de Keldermansvest momenteel genieten.
gaat het geen versombering met zich brengen voor de omgeving? wat met de buurt? er is nu al geen parkeerplaats voor autobussen.
misschien beter het bestaande gebouw uitbreiden met een laagbouw?
Ik heb het artikel ook gelezen vandaag, en ik ben ook niet wild van het ontwerp. Erg statisch, en naar mijn aanvoelen met weinig aanvoelen naar de rest van de omgeving. bOb van reeth kent deze omgeving toch erg goed, en ik had van hem iets beters verwacht.
De ramen zouden allemaal worden dichtgemetseld met baksteen, om het geheel nog een donkerder aanblik te geven. Origineel, dat wel !
Hopelijk blijven de tuin en de stadsmuur bewaarde.
Toch maar nen triestigen blok, 't is nu wel niet om een carnavalvereniging te huisvesten maar allez. Percies een gevang. En het past er niet echt eigenlijk, echt lelijk is het niet, maar als ik de vergelijking maak: in mijn klerenkast hangt een oranje hemd en een groene broek, schone kleren, daar niet van, maar ik doe ze nooit tegelijk aan want dat trekt op niks. en dat is het gevoel dat dit gebouw bij mij oproept.
En is dat nu een precedent waar we ons op kunnen beroepen als we een plan willen laten goedkeuren door stedenbouw of geldt die tolerantie enkel voor Bobke Van Reeth?
In het Nieuwsblad van vandaag
nog beter
Dossin trekker voor Tinnel
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=EC1RPIMD
@St netels
Gaat ge uw huis vergelijken met een Holocaustmuseum ???
Di is iets speciaals, van mij mag er dan ook iets speciaals gezet worden. Maar mensen die zoiets als voorbeeld nemen ...
Ga ik mijn huis vergelijken met een holocaustmuseum? -Neen
Neem ik dat als voorbeeld? -Neen
Nog iets? -...
Het doet me wat denken aan de gebouwen in het voormalig oostblok.
@Peter:
Gaat ge het Voormalig Oostblok vergelijken met een Holocaustmuseum???
AUB Zeg (lacht)
Voor alle duidelijkheid: de eerste selectie van de ontwerpen gebeurde anoniem, m.a.w. het ontwerp van bOb Van Reeth is niet gekozen omwille van zijn naam, want in eerste instantie was die niet eens bekend bij de jury, bestaande uit architectuurdeskundigen (nationaal én internationaal), vertegenwoordigers van de bevoegde overheden (Vlaams en Mechels) en andere betrokkenen, zoals het museum zélf.
Zo op 't eerste zicht kan je daar niet veel van zeggen vind ik, trouwens smaken verschillen (gelukkig maar). Het gaat hem natuurlijk over het overbrengen van de boodschap, en dan is die so(m)berheid, het statisch karakter ervan misschien niet slecht...
@Marc: Het gaat hem niet alleen over een alleenstaand gebouw natuurlijk. Ook de relatie van het gebouw tot haar omgeving is relevant, om over een geslaagd project te spreken.
Ik geeft het het voordeel van de twijfel. Inderdaad we hebben momenteel nog erg weinig info.
En langs de andere kant, het blokt niemand "zijn zon" af en hetgeen er nu staat is ook gene vette. Mij valt alleen wat tegen dat Van Reeth met niks iets minder blok beton-achtig afkomt. Natuurlijk kan het zijn dat ze hem gevraagd hebben om iets in die stijl te tekenen he, dat mogen we ook niet vergeten. zelfs de beste architecten hebben fermettekes moeten tekenen om het zout op hun patatten te verdienen.
Ik vind het heel bijzonder om een waardig Holocaust museum op te richten,zoodat wij NOOIT zullen vergeten wat daar is voorgevallen.Ik zal nooit de dagen vergeten ,dat ik Babies ,vrouwen en oude mensen in die box cars zag geduuwd worden.Dat was echt gruwelijk.Laat ons dat nooit vergeten,Wat het gebouw betrefd,daar wil ik niets over zeggen,sedert ik niet meer in de Zelestraat woon,mijn geburen heeft nooit een van de mooiste geweest,het had zelfs een slechte naam.zoo,als ze daar iets willen bouwen om mijn oude geburen meer aantrrekkelijker te maken,ik ben daar wel voor.Louis PS,Dat is mijn welgemeende opinion,
Ik ben voor het museum, maar het ontwerp van Van Reeth (voor zover ik er uit dit ontwerp kan opmaken..., en da's niet zoveel) is voor mij niet erg geslaagd. Maar, ik wil best afwachten...
Nee, wild enthousiast ben ik niet van het ontwerp. b0b Van Reeth kan beter...
Toen voelde ik mij ook Bob de Bouwer, alhoewel dat personage toen nog niet bestond.
Eerste impressie : Ge wordt er niet warm of koud van...
:-|
2Gimycko: Had ge dan niet genoeg van die blokjes om daken mee te maken?
Via dit ene beeld kan je geen oordeel vellen over het ontwerp, vind ik. Dus nog even afwachten tot we meer te zien krijgen vooraleer we beginnen juichen of blazen. Wat het ook zal zijn; er zal over gesproken worden wat enkel Mechelen ten goede komt want ofwel krijg je fans ofwel ramptoeristen. Dus een win-win situatie! :-)
Ben wel een fan van bOb, maar moest het echt zo hoog? Ik weet dat het team van mijn buur tweedes werd met hun idee om het plein te onderkelderen ... Maar ik ga zeker niet klagen, ik vind het heel mooi. Ik vroeg me wel af iemand een idee heeft van de hoogte van dat gebouw in verhouding tot wat er nu staat - anderhalf keer, dubbel zo hoog?
Bijgevoegde foto's geven het huidige zicht vanuit mijn keuken en vanop ons dakterras. Gaan wij de St Romboutstoren nog kunnen zien?
Voor de mensen die niet weten over welk gebouw het gaat:
www.flickr.com/photos/26436128@N03/
Dat zicht op onzen Toren zul je dan wel kwijt zijn.
Eerst besloten ze de Oude Stadsmuren af te breken en binnenkort hebben we nen hele "Atlantik-Wall" op de ring rond Mechelen staan. Zoiets als op de Belgische / Vlaamse Zeedijk.
Als je kijkt naar de architectuur van het KKL in Luzern vind ik deze creatie van Van Reet toch maar povertjes eerlijk gezegd.
Johan Elst: zoals u zelf kan vaststellen is uw panoramisch zicht op de historische stad om zeep! maar ja, wie zijn wij? onze mening wordt alléén gevraagd in de stemhokjes en daarna doen ze gewoon hun zin zonder ons!
en DAT bedoel ik nu, met ... hoe verhoudt dit nieuwe ontwerp zich met de omgeving ...
Idd moeilijk in te schatten hoe het zich met zijn omgeving verhoudt, maar op het eerste zicht loop ik toch niet zo erg warm voor die bunker.
ik wist dat ik het al ergens had gezien
sorry
Ik vind dat het getekend gebouw niet slecht zou staan op de Breendonk site, past bij de omgeving en de sfeen. Bovendien is de huidige infrastruktuur van de WO ver uitgeleefd.
Maar met al die aandacht om niet te vergeten vergeten we een ding, we geven de spil van het ganse gruwelijke gebeuren een eeuwig leven.
We zullen altijd zijn naam herdenken, Hitler.
Het kan best zijn dat het uiteindelijke gebouw er iets anders uitziet dan wat er nu getekend is.
Wait and see, zou ik zeggen. :-)
We kunnen die naam en zijn daden best een eeuwig leven geven.
Just to remember...
Want wie durft hier beweren dat deze nieuwe eeuw zal bespaard blijven
van zulke figuren en hun opvattingen ?
die zijn er toch, de recentste?
Sadam, die heeft verloren dat wordt dus een boe-verhaal
De chinezen, dat zijn diplomatieke collegas want ze zijn nog aan de macht
in Afrika loopt het er vol van Kabilas en anderen, de russen, en ja de amerikanen en wat voor de Europeanen?
en een volk dat zelf vergeten is dat ze onder de plak waren en nu de palestijnen verdrukken
En waarom wordt er naar één man verwezen als duivels persoon (bij de officieel verloren partijen) om de anderen wit te wassen, meer heet het niet "een volk heeft de leiders die het verdient" ?
Wat niet wil zeggen dat die ene man vrijuit kan gaan wel integendeel.
In Wereldoorlog I zaten de kiemen voor Wereldoorlog II die uitmondde in de Koude Oorlog. En de dingen die we nu meemaken in oa het Midden-Oosten is daar rechtstreeks een gevolg van. We kijken richting het Fascisme en Hitler, maar ook Stalin had evenveel of zelfs meer doden op zijn geweten.
De Geschiedenis gaat in golven en geregeld zitten we, met ons allen, opnieuw in een storm.
Dankzij de Europese Gemeenschap (Hoe duur dit alles ook is) behoort, hopelijk, een oorlog tussen Europese Staten tot het verleden. Maar een burgeroorlog behoort nog steeds tot de mogelijkheden, zoals je onlangs nog kon vaststellen in het oude Joegoslavie (weet je nog wel : een oorlog MET concentratiekampen !).
@Lieven:
Inderdaad, er gaat -dat heb ik gemerkt sinds ik kabel tv heb- dus geen dag voorbij of je komt tijdens het zappen het Bekendste Snorretje Aller Tijden op een of andere zender tegen. Vergeten zullen we inderdaad niet snel, stilletjesaan beu worden dan weeral wel.
Het belangrijkste is dat het geen -grafzerk- museum wordt. De aanzet voor een ruimere inhoud dan alleen de Holocaust is reeds gegeven in de titel "Kazerne Dossin: memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten" . Als je het over de Wegvoering wil hebben dan ga je gewoon naar de Dossinkazerne. Wil je nadenken over mensenrechten dan moet je in het nieuwe museum zijn.
De jodenvervolgingstragedie is genoegzaam bekend en mag niet vergeten worden maar moet ook niet herhaald worden aan de overkant van de straat. Vervolging in de meest brede zin heeft altijd te maken met minderheidsgroepen en rassenverschillen.
Kijk op straat en lees de krant, er zijn al een hele boel ' wegvoeringen en andere gruweldaden tegen de menselijkheid ' sinds 1945 gebeurd. Hoe de overheid in Myanmar de laatste dagen reageert tegenover buitenlandse hulp zal duizende doden als gevolg hebben en als dat geen inbreuken op mensenrechten zijn dan weet ik het niet.
Dus een nieuw museum? Ja, maar dan eentje met een bredere inhoud dan de Dossinkazerne, graag.
Als je de eerste (kleine) foto bekijkt, heeft dit nieuwe concept veel weg van een Grafzerkmuseum.
Een aanvullend museum ivm Mensenrechten is een prima idee, maar dan zou ik het (aan den overkant van de Dossinkazerne) in een meer luchtiger en lichter museum onderbrengen.
Meer glaspartijen om een soortement van Transpirantie weer te geven.
Het begrip Mensenrechten "begraven" in zo een donkere blok is niet direct een uitnodiging om, in de toekomst, aan dit begrip te werken.
@gimycko:
... en daar ligt het schoentje gewrongen. Blijkbaar zijn er twee denkpistes. De ene tracht een bredere invulling te geven en de tweede blijft uitsluitend bij het Holocaustmuseum.
De keuze voor dit ontwerp lijkt mij al in de verkeerde richting te gaan. Waarschijnlijk zal dit museum weer voornamelijk door scholen als verplicht thema op de agende geplaatst worden terwijl er veel meer kan inzitten dan de jodenvervolging alléén.
Als inderdaad dit nieuwe museum een verplicht thema zou worden voor scholen, dan zou ik er een soort doe-museum van maken, in de stijl van Technopolis, waar niet enkel nagedacht wordt of herinnerd wordt aan de Jodenvervolging maar waar effectief wordt gewerkt en nagedacht over Mensenrechten vandaag en in de toekomst aan de hand van bv Workshops en / of zelf ineengeknutseld theater.
Dus... niet zwaar op de hand (dat mag en kan, maar dan stel ik daar de "oude" Dossinkazerne voor), maar praktisch en vooruitziend.
De Scholieren van nu zijn de Politiekers van Morgen en enggeestigheid, omwille van wie of wat dan ook, kunnen we missen als de pest.
Kan die hele Site (Voormalig IKA / RIKA-gebouw,Predikherenklooster en terreinen) niet ineens opgenomen worden in een vernieuwd soort "Mensenrechtenmuseum" ?
Just an ID
GVA schrijft:
Regering trekt € 18 miljoen uit voor Mechels Holocaustmuseum
De Vlaamse regering heeft beslist om 18 miljoen euro vrij te maken voor het nieuwe Holocaustmuseum in Mechelen. Het museum dat voluit 'Kazerne Dossin, memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten' zal heten, zou klaar moeten zijn in 2011.
Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) is tevreden dat er nu een echte doorbraak is in het symbolisch geladen dossier. De plaats waar het museum zal komen heeft historische waarde. Vanuit de kazerne werden tijdens WOII deportaties uitgevoerd.
Bron: GVA