afdalend in de crypte

met categorie:  

Heb je ooit al de crypte van de OLV-van Hanswijkbasiliek bezocht?  Nee? Dan zou je dit deze maand beslist eens moeten doen!     De hele maand mei kan je de merkwaardige 'kelderruimte' van deze kerk in (de kerk is de hele dag open...) .

En da's beslist de moeite om de architectuur hiervan te bewonderen... en de collectie te bekijken die daarin wordt tentoongesteld.    

      

(foto: Jan Smets)    

 

De Mechelaar-met-die-naam, de beroemde Lucas Faydherbe,  beeldhouwer en bouwmeester - kreeg de opdracht om een kerk te bouwen, op de plaats waar reeds een kapel stond voor OLV-van Hanswijk.

Om een lang verhaal kort te maken: op 10 mei 1663 legde aartsbisschop Andreas Cruesen de eerste steen, en in 1678 werd de kerk van Faydherbe voorlopig ingewijd.

En Lucas was wel bijzonder creatief te werk gegaan!  Hij tekende een ronde koepelkerk - en voor deze Lage landen was dit wel een bijzonder uniek ontwerp (de enige andere in dit genre kan je zien in Scherpenheuvel...) .Alleen moest Faydherbe wel wat toegevingen doen aan het oorspronkelijke plan, en z'n idee gedeeltelijk 'uitgommen' en aanpassen in een driebeukig ontwerp.   En ook dan diende hij nog wat te 'foefelen'.     De kerk zou op een helling aan de Dijle liggen, en daardoor was de bouw van een crypte noodzakelijk om het niveauverschil op te vangen.

Het uitzicht van de crypte met haar ronde bogen en zware zuilen doet denken aan een 11de of 12de eeuws Romaans bouwsel.

 

(foto: Jan Smets)

De crypte maakt een bijzonder sterke en robuuste indruk.  Tijdens de nachtelijke bomalarms in de tweede wereldoorlog, zochten honderden mensen hierin bescherming.  En ondanks het feit dat de bommen op enkele meters van de kerk en de crypte ontploften, bleef iedereen ongedeerd in de crypte...

Dus: als je binnenkort niet weet waar naar toe: bezoek deze crypte eens.   Ook kan je er een mooie verzameling vinden van prenten, vlaggen, affiches en meer voorwerpen die te maken hebben met de verering van OLV, met de processies en de cavalcades...

Doen!

(foto: Jan Smets  -  maquette van de oude kerk...)

 (info grotendeels ontleend bij Marcel Kocken)

Het beeld, van het schilderij, op de laatste foto heb ik onlangs nog gedeponeerd op Flickr...

Bedankt voor de tip Jan, daar ga ik zeker eens kijken.

Jans..... in 1863 lag de eerste steen er reeds héél lang hoor en Aartsbisschop Andreas Cruesen lag er ook al!! In 1863 was ons land zelfs onafhankelijk en het Oude Regime was ook dood en begraven.........

...uiteraard een tikfout: 1863 moet natuurlijk 1663 zijn...

(goed opgemerkt Marc -  Is gewijzigd ondertussen...)

Blij te horen! Dat kerken vroeger ook maatschappelijke functie hadden=schuilkelder.

Crypte? liggen er mischien ook "bekende" Mechelaars onder het gepolierde beton?

@Jans:

De Hanswijkcrypte is inderdaad een knap stukje architectuur, onbekend bij veel Mechelaars.  Misschien moet je eens een fotoreeks maken over de ondergrondse cryptes van Mechelen:

* de aartsbisschoppelijke crypte onder Sint-Rombouts, waar kardinaal Danneels al een plekje vrij heeft

* de crypte van de Sint-Pieterskerk, waar de Jezuïeten werden begraven (en waar ik ooit een schedel heb ontvreemd toen de grafkelder werd geruimd)

*  de grafkelders van de voormalige Minderbroederskerk, waar Margareta van York ergens zou begraven liggen

* en waar zijn er nog cryptes?

 

Die crypte van de St Pieterskerk hebben ze volgens mij terug vol puin gestort, ik ben gisteravond eens eventjes gaan kijken, mijn interesse werd gewekt toen mijn oog viel op 2 jongemannen die ook het trapje afdaalden tot voor de tralies, en een fotootje kiekten van de binnenkant. (Bloggers op fotojacht? JanS was het in elk geval niet , die heeft bij mijn weten geen dreadlocks (;>   )

nee, inderdaad!  ;-))

(maar op fotojacht in de Mechelse cryptes: het zegt me wel wat...)