“Het is 90 jaar geleden
90 jaar gingen voorbij
Je kunt het misschien wel weten
Het waren die dagen in... 1918”
Het einde van Wereldoorlog I
Geregeld kom ik, tijdens het surfen op Internet, heel oude foto’s en tekeningen tegen over Mechelen, gedurende de Eerste Wereldoorlog.
Je ziet een verwoeste IJzeren Leen en je kijkt naar gebouwen die toen zo zwaar beschadigd werden, dat men de moeite niet meer heeft gedaan om ze terug op te bouwen.
Terwijl Wereldoorlog II wereldwijd in miljoenen boeken is gecoverd en er veel beelden en informatie van bestaat (oa Sabine Deboosere : Mechelen in de Tweede Wereldoorlog), blijft mijn vraag of er nog veel informatie is over Mechelen en zijn inwoners uit die eerste Wereldoorlog.
We weten wel dat tijdens de gevechten vele landgenoten de vlucht namen naar oa Nederland. We kennen de afgrijselijke verhalen van oa Ieper en Leuven. En natuurlijk zijn ook de grote veldslagen van toen in Europa tot in detail beschreven.
En zonet ging ik effe in Wikipedia kijken hoe het met Leuven gesteld was in Wereldoorlog I (oa Platbranden van de Universiteitsbibliotheek) en ik ontdekte enkele zinnen die me serieus verbaasden :
“Ondertussen : Leuven
Op 25 augustus 1914 doden de Duitsers in Leuven 218 burgers en branden ze de stad gedeeltelijk plat. Koning Albert I organiseert een uitval naar Haacht en het Duitse garnizoen is even van zijn stuk gebracht. 's Avonds komt het Duitse bevel de stad te vernietigen. De Duitse troepen zetten vele eeuwenoude gebouwen (bv. de universiteitsbibliotheek) in brand en gijzelen de inwoners. 173 Leuvenaars worden gefusilleerd. Ook het gebied tussen Mechelen en Brussel deelt in de klappen. In het dorpje Zemst op 5 km ten zuiden van Mechelen worden door de Duitse Uhlanen burgers vermoord en mishandeld, alsook huizen in brand gestoken”
en
“Antwerpen valt
De Belgische 4e divisie trekt zich op 2 september 1914 terug tot Antwerpen...
...De Duitse generaal Von Beseler verovert Mechelen op 27 september 1914 en daarmee is de Duitse aanval op Antwerpen geopend...”
Dus besluit ik om via Google meer te weten te komen over Mechelen in Wereldoorlog I, maar daar bestaat precies weinig over.
Wie weet meer ?
90 jaar geleden...
Door gimycko geplaatst op 14 mei 2008
d' IJzeren Leen lag plat ... goe geweten...
By the way ...een mooie post gim !
Lees ook m'n post hierover op den Blog:
www.mechelenblogt.be/2007/03/dan-kende-geestdrift-geene-palen-meer-luide-werd-er-gejuigd
(foto: Jan Smets)
Dit boek is écht héél boeiende lectuur! ...gedetailleerd ooggetuigenverslag...
http://mapt.stadmechelen.be/index.php?title=Alfred_Ost
Hij maakte er oa tekeningen van vluchtelingen, geloof ik...
Waar kan je dat boek vinden Jan ?
@ Peter: dit boek heb ik ooit op een stoffige zolder ontdekt ( tussen heelwat andere oude boeken en prenten ),van het huis Sint-Jacob, Korenmarkt 30. (nu is dit mooi gerestaureerd).
Indertijd diende dit huis leeggemaakt, en iemand van de familie die wist dat ik belangstelling had voor 'Mechels materiaal', bood me toen aan om eens te komen 'neuzen'... Echt hele grote schatten waren er natuurlijk niet te vinden - maar dit boekje is me toch heel dierbaar geworden. Misschien komt er ooit nog wel eens een exemplaar terecht bij de Sleghte...
Dit boek werd in 1919 uitgegeven bij de Mechelse drukkerij Godenne. Schrijver was Frans Verhavert, koster van Sint-Rombouts. Het boek telt 95 bladzijden - met hier en daar ook foto's tussen.
Allemaal in categorie WOI
In het begin van WO-1 was het de duitsers vooral om de St-Romboutstoren te doen, in de eerste plaats om de Belgen eraf te jagen die hem gebruikten als uitkijkpost om hem vervolgens zelf in die functie te gebruiken bij de beschietingen van de forten van Walem, Duffel en Katelijne. Die waren destijds vrij goed te zien van daarboven omdat ze open en bloot in het landschap stonden. Er stond een batterij in Muizen en een in Bonheiden, ver buiten het bereik van de forten.
De kanonnen die destijds gebruikt werden kwamen van bij Krupp, u weet wel, van de koffiezetmachines etc.. Het waren wel geen zgn. 'Dikke Bertha's', die werden hier niet ingezet.
En bij deze gelijk een rechtzetting:
Het waren net WEL de fameuze 'Dikke Bertha's' die rond Mechelen gebruikt werden.
Sorry, ik was er even niet met mijn gedachten bij, dat zal mij leren rap-rap tussendoor wat in te tikken (lacht)
Ik weet natuurlijk niets van de eerste wereld oorlog,maar ik weet nog altijd wat mijn moeder mij zoo dikwijls verteld heeft,over de gruwelijkheden dat de Uhlanen hadden uitgevoerd ,Zij vertelde mij zoo dikwijls dat ze een baby uit de armen van de moeder zag trekken en dan op hun lans (of bajonet) zag steken.Dat was de reden dat wij in de 2d wereld oorlog gaan vluchten zijn naar West Vlaandern,
Ter verduidelijking
Peter ,van harte bedankt voor al de INFO over de Ulanen en al de volgende informaties over WW 1,interesting reading.Louis
42-cm Gamma/Dikke Bertha
In 1893 tijdens de Columbiaanse tentoonstelling in Chicago, stelde Krupp uit Essen voor het eerst zijn 42-cm (howitzer) kustbatterij voor. De meeste mensen die dit wapen zagen, vonden het meer een rariteit dan een praktisch wapen, maar het Duitse leger vroeg aan Krupp om het meer mobiel te maken. Rond 1906 produceerde zij de Gamma howitzer. 137 ton aan machine’s werden dan aangevoerd door tien spoorwegwagon’s en dan samengesteld door een kraan. Dit was nog teveel voor het leger, daarom ging Krupp weer aan het werk en produceerde de Big Bertha, bestaande uit affuiten met vier wielen, deze wogen 42 ton en werden in 5 delen vervoerd door Daimler-Benz tractoren. In 1914 werden de eerste twee Big Bertha’s gebruikt om de forten van Luik uit te schakelen, daarna werden ze gebruikt om met Namen, Antwerpen, Maubeuge, Verdun, Ieper en de Russische versterkingen af te rekenen. Er werden er totaal zeven in gebruik genomen, maar eind 1917 uit de strijd genomen omdat hun vuurbereik niet meer voldeed om buiten schot te blijven van de geallieerde batterijen.
En hoe het nu net in elkaar zat weet ik niet meer, maar als ik mij niet vergis komt het kanon aan de naam "Bertha" omdat dat de naam was van een van de directeurs of ingenieurs bij Krupp, en zo kregen al hun kanonnen de naam van iemand uit de firma zijn vrouw of kind.
Allez, degenen die tijd en goesting hebben kunnen het altijd eens opzoeken op het internet, mijn informatie komt uit een boek en die dingen zijn niet altijd zo betrouwbaar (lacht)
“Gustav von Bohlen Jr. volgde een opleiding tot jurist en was later werkzaam op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken en als diplomaat.
In 1906 trouwde hij met Bertha Krupp, enige aandeelhoudster van het familiebedrijf Friedrich-Krupp A.G. Hij voegde haar naam bij de zijne en heette voortaan Gustav Krupp von Bohlen und Halbach. En hij nam de leiding over het bedrijf. Naar zijn vrouw vernoemde men later de houwitser 'Dikke Bertha'.”
Wikipedia : Gustav Krupp
Naar aanloop van 2014, zijn er heel wat mensen bezig met boeken schrijven, opzoekingen, doodsbeeldjes verzamelen etc en dit ter herdenking dat het 100 jaar geleden begon. ( WO1) Zo ook onze heemkundige kring van Walem.
Graag op dit forum de vraag geworpen wie hier omtrent informatie over heeft
Zo zijn we wel geinteresseerd in bovenvernoemd boek (Duitschers te Mechelen) en een copie zou heel hard welkom zijn.
Nu de vraag over "Dikke Bertha's". Fort van Walem is niet beschoten door deze kanonnen (ook fort van Katelijne niet) fort van Waelhem viel op 2 oktober (even tervoren Katelijne)
Even voordien kwamen deze kanonnen aan in Hofstade, doch deze konden pas schieten na 10 dagen (juiste duur moet ik eens opzoeken) Moest een dikke betonplaat voor gegoten worden, stukken in elkaar zetten verankering in de grond etc Konden tot 15 km ver schieten, in tegenstelling de kanonnen van 't fort van Waelhem 7 km dus Waelhem schoot richting Hofstade en dus centrum Mechelen Vele oorlogsschade is (deels) te wijten aan eigen geschut Werd wel op 't fort van Lier gebruikt
grt Hugo
hugo@heemkundewalem.be
@ Hugo:
Ik lees deze vraag nu pas! Inderdaad, ik heb het boek in mijn bezit. Ik zal er voor zorgen dat je aan een kopie geraakt...
Méér over het boek in deze topic van mijn hand:
www.mechelenblogt.be/2007/03/dan-kende-geestdrift-geene-palen-meer-luide-werd-er-gejuigd