VIP

met categorie:  

(Foto : Gimycko)

Nee, niet Very Important Person, maar Very Irritating Police...
Ons Bartje wil op elk Boef een Flik parkeren zodat deze jonge hervallende criminelen verschillende keren per dag worden gecontroleerd. Een ideetje dat hij vond in Rotterdam.

Goe bezig ?

En hoe zit dat eigenlijk met de Misdaad in Mechelen, want onlangs oefenden blijkbaar Politie en Gangsters (Allee, eigenlijk verklede agenten) op het Oud Oefenplein en het was blijkbaar zo realistisch dat zelfs een plaatselijke doorgewinterde beroepsmilitiair ervan opschrok.

Heeft er iemand cijfertjes ?
Voor mij mag het Very Irritating Police zijn voor allerlei soorten criminelen...
En cijfers? Wat doe je er mee? Die kunnen geïnterpreteerd en gemanipuleerd worden...
Ik heb dat van 't weekend ook in GvA gelezen. Was een artikel van onze blogger Sven en het werd ook gepubliceerd in De Zondag. Lang niks meer gehoord van Sven Gazet trouwens. Wel gelezen :-)

Iemand nog iets van hem gehoord?
@ Jeanke :
Hij is misschien gepromoveerd en heeft misschien zijn handen vol met de gazet !
En dan kun je niet meer bloggen, zenne !

:-D
En voor mij mag het zero tolerantie zijn wat het straatgeboefte betreft.
Akkoord!! Te veel jongeren komen uit gesloten instellingen en zijn binnen de kortste keren weer "slecht bezig". Ze vertoeven in fout milieus, hebben te weinig ondersteuning van thuis en worden te weinig opgevolgd. Zeer goed dus dat er iets aan gedaan wordt!
De Overlasttaks van ons Bartje leek (en lijkt) een goed initiatief, maar is dit er niet een beetje over ?

Maar ge moet toegeven... hij heeft ideeen !
Misschien is het wel eens het proberen waard? Zijn er trouwens cijfers beschikbaar van hoe het in Nederland gegaan is?
Het artikel stond vandaag of dit weekend in oa GvA. Maar kleine berichtjes vind je amper. Onlangs werd een vriendin van ons moeder overvallen in de Vrouw-van-Mechelenstraat. Ze heeft er zo goed als niks aan overgehouden maar de dief was er vandoor met haar sjakosj vol met... boekskes van Ziekenzorg !

Go figure...
Kom, kom.... Is toch weer allemaal show van Bartje... Wat stoerdoenerij. Iedereen wéét het op niets zal uitdraaien. Vorige zomer. Een toeterende autosliert door de stad aan t scheuren. Geen gordels aan, uit de ramen hangen, op de autodeuren zitten, motorfiets op kop aan't zigzaggen... Kerel geen helm op... Enz... Allez ja... Zo'n huwelijk van 'nieuwe Belgen'. Men kan daar voor of tegen zijn... Maar... De Mechelse politie reed daar keurig achter en deed niets! Ik bedoel... Mensen die trouwen zijn ok! Maar euh... Mogen wij ook zonder helm en zonder gordels door de stad brommen op? Ik sprak één van de agenten erover aan.. Gaf nog een boertig antwoord ook. We zijn ze aan t opschrijven... Ziede da nie meneer! Ja haha... Ze DIERVEN hen gewoon niet doen stoppen!!! En nu weeral veel show om niets!
Crimineel gedrag moet hard aangepakt worden.
Het moet in de kiem gesmoord worden en niet met fluwelen handschoentjes aangepakt worden.
Aan het zich verschuilen achter minderjarigheid en er met werkstrafjes vanaf komen, mag gewoon geen optie zijn.
Wat maakt het uit of een crimineel 14, 16 of 18 is ? Een misdrijf is en blijft een misdrijf.
Ik zeg niet dat een kind dat een snoepje steelt de gevangenis inmoet, maar zwaardere delicten mogen onder geen beding getollereerd worden.
Ook de luxe in de gevangenissen mag een pak minder, zodat een gevangenisverblijf opnieuw een straf word.
Gevangenissen tekort ?? Gewoon bijbouwen.
Er worden zoveel onnodige kosten gemaakt, terwijl het tekort aan gevangenissen de goeie gang van zaken in de maatschappij in de weg staat.
Enkele jaren geleden nog die "betere reportages" van Luk Alloo gezien waarin hij in oa Antwerpen alles kon kopen wat niet te heet of te zwaar was (Wapens, drugs, nepartikelen, enz.) en op VT4 verzoop je toen onder de Realityshows van de Politie (Lokeren, Antwerpen en ik dacht enkele shots uit Mechelen).

Bartje noemde oa in een van de artikels (naam vd gazet ontsnapt me effe) Mechelen een Wereldstad in Zakdoekformaat.

Dus... wat wordt hier bv allemaal gedeald ?
Ik leef nog beste bloggers en ik lees nog steeds met veel interesse jullie schrijfsels! Alleen heb ik het de jongste tijd nogal druk, onder andere met alles in orde te brengen in mijn nieuwe woonst in onze aller geliefde MECHELEN!

En, dat van de VIP-behandeling was inderdaad een primeur van ons.

Groetjes,
Sven Gazet
Gelukkig !
Op iedere crimineel een flik is beter dan tien flikken die uit verveling boetes uitschrijven aan moeders die hun kinderen aan't uitladen zijn omdat ze zogenaamd fout geparkeerd staan, en dan maar zeggen dat ze daar 10 minuten staan wachten hebben voor ze opschreven. Wie controleert de flikken als ze overijverig zijn?
Ik dacht al : We zijn hem kwijt !

:-D

@ Sven : Keep up the good work !
Ik denk dat je vrij gemakkelijk aan vanalles en nog wat kan geraken in Mechelen, de plaatselijke dealer hier in de buurt is mij welbekend, opereert meestal vanuit een wagen, soms parkeert er al een een klant onder mijn raam, vorige week nog twee jonge gasten in een grijs peugeotteke die niet konden wachten om hun lijntje pas gekochte sosa op te snuiven, met het licht in de wagen aan en recht onder de camera die aan mijn gevel hangt (lacht)! Och ja, ik zie het als een soort reality tv. Ik maak er mij niet langer druk om, zolang het zich maar aan de andere kant van mijn voordeur afspeelt doen ze maar op, geen last van.
Ik wens Bart veel succes.
@ Sint :
Heb je daar geen fotootjes van ?
Iets voor Flickr, misschien ?
Met een catchy titel erbij of zo ?
Moet kunnen !

:-D
Hoy Sven,terug welkom veel moed bij het inrichten van uw nieuwe woonst in Mechelen.Eindelijk oek nen echte Mecheleir.(vergeet 6 én 9 mei niet hé)
Jan G, waarom zou men nieuwe gevangenissen moeten bouwen? Er staan nog genoeg kazernes leeg en als die vroeger goed genoeg waren voor ons, dan zullen ze nu nog wel goed genoeg zijn voor het uitschot zeker?
Als Mechelen, zoals ons Bartje het voorstelt, een wereldstad is in zakdoekformaat, dan vraag ik me af hoe het zit met de "verborgen of stille" misdaad. Dan wil je weten hoe het zit met bv prostitutie (in Mechelen niet direct openbaar), mensenhandel, sweatshops, steaming of afpersing van winkeliers...
Ik zeg het, gim, er is een tijd geweest dat ik mij daar (zeer) druk in kon maken, maar nu kan het eerlijk gezegd aan mijn r**t roesten.
Als ik nu eens iets mocht nodig hebben weet ik tenminste dat ik er niet ver moet gaan achter zoeken (lacht)
Er wordt niet op mijn trottoir gerocheld, tegen onze auto staan ze niet te leunen, voor onze garage parkeren ze niet en tegen onze gevel wordt niet gevoetbald... wat heb ik nog te klagen?
Dat voor de rest het straat een stort is en dat ze staan te dealen daar heb ik binnen geen last van, mijn living is proper.
Toen dat café in onze straat nog open was dat was wat anders: kots op de dorpel, zeik tegen de poort, vechtende zatlappen op straat, etc,... En Dat Waren Belgen! Blij dat ze weg zijn.
Zo'n marokkaanse dealers zijn propere gasten, maken geen kabaal, zegt altijd vriendelijk goeiendag,... voor mij mag hij blijven.
Hahaha !
Hij is goed, de Sint !

:-D
Hoe iemand het in zijn hoofd haalt dat dealers mogen blijven is voor mij een raadsel. Deze gasten verdienen op illegale manier grof geld en jagen een groot aantal mensen in de vernieling.

Drugdealers kunnen in onze maatschappij absoluut niet toegelaten worden, omwille van de gigantische kosten die ze veroorzaken.

De stelling van St Netels is zeer egoïstisch.
Netels is nuchter.

Ik vind het trouwens niet slecht dat plan van Bart, alleszins beter dan flikken die zich uit verveling bezig houden met pesterijen, zoals kinderen die skaten aan de lamot op te sluiten, of mensen met nen te luide GSM op te schrijven of godbeterd huwelijksvreugdes te verstoren (Nickske ; ) ).
@ara: Netels=cynisch.
@ erre : Of flikken die huisnummers controleren !

:-D
Ons Bartje zou de Politieagenten in Mechelen ne boek speelkaarten kunnen meegeven.
Niet om te Wiezen of zo, maar met op de achterkant de foto's van de "Mechelse Most Wanted". Personen die geregeld gespot en aangesproken moeten worden.
Zoiets als, indertijd, de Amerikaanse Soldaten gebruikten in de Oorlog in Irak.

Just an ID...
ach - 't is maar weer een " klein stukje" van het beleid, waarmee gemakkelijk de pers kan worden gehaald. Je kan alleen iets veranderen als je op elk niveau werkt : preventief én - dat is uiteraard ook nodig - respressief. Sommigen moeten wat om handen hebben, anderen moeten harder worden aangepakt, maar denk vooral niet dat meer gevangenissen iets zou oplossen.
Ik kom beroepsmatig wel eens in een gevangenis en vraag me af waar een vorige blogger die grote luxe ooit gezien heeft : onze gevangenissen zijn nog grotendeels 19e eeuws, met de bijhorende "luxe" - nul de botten dus.
Kleine kamertjes, veel volk, weinig hygiëne, weinig ontspanningsmogelijkheden en weinig begeleiding.
Ik zou het er geen 5 minuten uithouden...
Ja Geert, een privé-cel met alle nodige accomodatie en een persoonlijke butler zou wel aangewezen zijn.
Natuurlijk ben ik egoïstisch, het zou er nog aan mankeren, maar ik ben zeker niet cynisch, eerder pragmatisch (en dat rijmt allemaal).

Het allerliefst van al woon ik natuurlijk in vrede ver van alle onheil en criminaliteit, maar als ik moet kiezen tussen de situatie zoals ze nu is -de stille, vriendelijke lowprofile drugsdealer- en zoals ze vroeger was -het marginale café met straatkotsers, vechters en lawaaimakers-, wel, eerlijk gezegd, dan vind ik het nu stukken beter dan vroeger, 't is hier heel wat rustiger nu.

Maar ge hebt gelijk hoor, drugsdealen dat is tegen de wet en dat mag niet, maar ik heb er eigenlijk geen last van en momenteel is het kiezen van een kleur voor de trap voor mij een veel groter probleem dan het feit dat er buiten in de grote boze wereld onnozelaars rondlopen die hun eigen het pleuris drogeren.
Blijft wel interessant dat er juist in dergelijke discussise zo veel cynisme naar voor komt. Ik denk dat dat wel zijn reden zal hebben zeker ?

(we moeten dringende ne smiley uitvinden voor cynische opmerkingen)

:-)
@ Sint :
Je hebt toch geen Paddo's in je tuin, hoop ik...
Of Space-Cake in je ijskast !

:-D
Neen, op dit ogenblik heb ik geen enkele reden om mezelf op eender welke manier te gaan beginnen drogeren.
Mocht dit in de toekomst echter wel zo zijn -een mens heeft geen glazen bol- dan is het wel een geruststellende gedachte dat ik daarvoor zelfs niet verder dan mijn eigen straat hoef. Misschien kan ik er wel eens een goede vriend mee uit de nood helpen, je weet maar nooit.
Niks dan voordelen (lacht)
En nog iets: grof geld verdienen op de kap van sukkelaars? Zoals Nike, Sony, HP, Apple,.... bedoel je?
"Zoals Nike, Sony, HP, Apple, ..."

Waar vindt men tegenwoordig in Mechelen de "betere nepartikelen" want ik dacht dat ze in Antwerpen het Sinsjansplaan hadden opgekuist !

tis veu ne nieve Rollex of ne Rubbens - LOL !

:-D
Rubens ? Sint-Janskerk of OLV-kerk

:-)
@gimycko "Maar ge hebt gelijk hoor, drugsdealen dat is tegen de wet en dat mag niet, maar ik heb er eigenlijk geen last van en momenteel is het kiezen van een kleur voor de trap voor mij een veel groter probleem dan het feit dat er buiten in de grote boze wereld onnozelaars rondlopen die hun eigen het pleuris drogeren."

Maar daar hebben ze wel geld voor nodig, en daarom stelen ze mensen hun huis leeg, of pikken ze je auto, of beroven ze oudjes op straat. En drugdealers zijn daarin geen onschuldige schakel en veel meer dan louter leverancier: ze gebruiken actief tactieken die kwetsbare mensen aan de drugs brengen. De drugsproblematiek gaat veel verder dan wat onnozelaars die hun eigen leven verkloten.
Gelukkig is het inbreken in woningen, stelen van wagens en andere jackings iets waar ze eerder naar de ons omringende landelijke (en rijker gevulde) gemeentes afzakken. Ook daar heb je in de meeste armere buurten van Mechelen geen last van, immers: wat valt er te stelen bij sukkelaars? Sommige van die stumperds zijn dan nog gewapend ook, als inbreker riskeer je daar je leven voor wat kleingeld (lacht)
Dus daar moet je in principe in Mechelen-stad al minder bang voor zijn
Het voorbije weekend hebben ze in mijn auto ingebroken. Deur geplooid maar niets meegenomen want autoradio is al jaren geleden gestolen en mijn autopapieren laat ik niet in mijn auto liggen. :-)
Naar de politie gebeld en die hebben een combi gestuurd. Die mannen waren heel vriendelijk, hebben het pv opgemaakt en ik krijg dat dan uitgetypt thuisgestuurd hebben ze gezegd.
Ze lieten duidelijk verstaan dat een paar jaar terug ze ook dader(s) van zulke gevallen hadden opgepakt en die in de gevangenis had gezeten. Maar voor zover zij wisten was die ondertussen wel al terug losgelaten.
Het mannenke of mannekes zullen zich goed gedragen hebben zeker in het gevang of zijn misschien vrijgelaten omwille van plaatsgebrek.
Dan mogen ze nog zo goed achter die criminelen hun kladden zitten maar als justitie die mannen vervroegd vrijlaat ipv hen hun volledige straf te laten uitzitten gaan ze niets leren.
Idd Filip, erger dan salmonella of Creutzfeld-Jacob of wat dan ook is de gekke-magistratenziekte die al enkele jaren justitie teistert. De politie doet best haar werk, maar met dergelijke magistratuur blijft het dweilen met de kraan open. Wat me dan ook doet vermoeden dat ze uit een bepaalde overheidshoek hun lesje krijgen opgelezen ivm de beteugeling van importtuig.
Ik vind het erg dat sommige mensen anno 2008 nog steeds tegen zichzelf moeten beschermd worden.
Als je nu nog niet weet dat drugs je in de vernieling helpen en een dure hobby zijn, dan moet je wel een oen zijn, niet ?
Een dealer voldoet eigenlijk alleen maar aan de vraag van een massa oenen.
Niet dat ik daarmee het dealen van drugs wil goedpraten, maar er staat niemand met een revolver tegen je hoofd om je drugs te doen nemen.
Mijn vader zei altijd : wie zijn gat verbrand ......
St Netels is niet alleen egoïstisch, maar ook nog eens kortzichtig, ook iets wat dikwijls samen gaat. Hij heeft geen probleem met drugsdealen aan zijn voordeur. Zoals al opgemerkt zorgt die drugsdealer indirect voor veel overlast en leed.

Verder natuurlijk de klassieke dooddoener. Ik weet dat het eigenlijk niet kan, maar ik ken nog andere slechte dingen. M.a.w. het ene kwaad goedpraten met ander kwaad.

Enkele jaren geleden zag ik drugs dealen op de parking achter het station. Het was er vrij druk (zo rond 17:00). Het trok mijn aandacht en ik keek blijkbaar iets te lang naar deze "jongeren". Wat bij hen de opmerking ontlokte: "Waddist, nog nooit genen wiet zien dealen ?". Het erge hieraan is dat het al in het openbaar gebeurd, men vindt dit al normaal.
Ik vond die avond helaas niet snel een politie-agent in het station, anders had ik hem er zeker op af gestuurd.
@JC: er zijn toch telefoons in het station? Je had enkel 101 moeten bellen en het melden.
'k heb jarenlang op de grens met St Joost en Schaarbeek gewerkt. Op de hoeken van de zijstraten van de Rue des Coteaux werd zowat de ganse dag door gedeald. 't Was een publiek geheim maar ik heb er nooit een flik gezien. Thans plukken we de "vruchten" van dat jarenlang gedoog- en pamperbeleid...
Excuzeer hoor, ontelbare keren heb ik op deze site mijn beklag gemaakt over kleine criminaliteit, drugs, vandalisme, vuil op straat,... En wat was de reactie?
Sint Netels: ge zijt ne zagevent, leer ermee leven.
Awel, ondertussen heb ik er dus mee leren leven, trek ik het mij allemaal eigenlijk zo erg niet meer aan en kom ik tot de conclusie dat ik idd een zagevent was en dat ik er eigenlijk geen last van heb nu.
Dus, vandaag zeg ik u het volgende: als ge nog eens dealers of weet ik veel wat op straat ziet, trek het u niet aan, zit er niet over te zagen en bemoei u met uw eigen zaken. En als ze nog eens in uw auto of huis inbreken dan ligt dat aan uw eigen, ge had de boel maar beter in 't oog moeten houden, doe zoals ik: hang camera's aan uw huis, en trek voor de rest uw foor, ik heb er geen last van.

't Is toch wel godgeklaagd zeker, zo klagen en zagen terwijl er in Mechelen voor de mensen zo'n fantastische dingen worden gedaan! Kijk een hoe mooi de Grote Markt is, aanschouw de schoonheid van de opengelegde vlieten, geniet eens van een romantische wandeling op het onvolprezen Dijlepad!
Maar neen, liever klagen en zagen, drugs dit, inbrekers dat, vandalisme zus en miserie zo... ge moest u schamen! (lacht)
Bij ons in 't straat word er ook drugs verhandeld, so what? Ja het is illegaal, maar ge kunt het toch niet controleren. 't Is ook verboden om op de pechstrook te rijden, ge moet ook voorrang aan rechts op een kruispunt zonder tekens, ge moogt geen drugs dealen en ge moogt geen racistische woorden uitkramen... allemaal verboden maar 't gebeurt wel. St Netels heeft groot gelijk: oftewel ergert ge u blauw aan dingen waar ge niks aan kunt veranderen (drugdealers zullen altijd bestaan zolang er drugsgebruikers zijn), oftewel geniet ge van uw leven en bekijkt ge het van op een afstand, zolang ze u maar niet lastigvallen. Ik zou dan ook voor het 2de opteren :)
St Netels: ge hebt groot gelijk! Ik heb deze week ergens in de krant gelezen "Er is niets zo belgisch als kankeren en klagen"
@sint: :-)
Als ge u amuseert, uw bezigheden hebt, geniet van het leven en interessante dingen te doen hebt, hebt ge trouwens geen tijd om u druk te maken in al die zever.

En wie zich geroepen voelt om z'n eigen war on drugs te beginnen: ik wens u veel geluk, ge zult rapper een blauw oog dan een medaille krijgen en op mij moet ge niet rekenen (lacht)
ik wil niks goedpraten of goedkeuren, maar alcohol, medicijnen en sigaretten zijn ook drugs ....
Het enige verschil met wiet is dat de Staat op de door Katrientje hierboven aangehaalde andere drugs rijkelijk taksen heft om ze in zijn bodemloze kas te storten. Bijgevolg zijn ze toegelaten. Of zoals Willy Claes ooit zei tegen de blauw-gele coalitie: : "jullie verhogen onder het mom van de gezondheid de taksen op sigaretten, maar jullie zijn hypokrieten want jullie vragen niet liever dat men zoveel mogelijk rookt om die extra poen binnen te rijven". Het weze wel te verstaan dat dat flapoor toen in de oppositie zat :-)
@NadiaRwina: Kindje. Denk toch twee keer na voor je iets zegt, en ik bedoel dit niet slecht als ruimdenkende Mechelaar. Maar druggebruikers moet wel op een of andere manier aan geld geraken voor hun drugs. Ik hoop door te werken. Maar ik vrees van niet. Drugs zijn geen probleem op zich. Ze verzieken de maatschappij ook door de criminaliteit die ermee gepaard gaat. Ik kijk dus liever niet van op de zijlijn toe

Geboren en getogen Mechelaar, al 57 jaar
Inderdaad, al het geld dat aan drugs besteed wordt verdwijnt in het criminele circuit. Dit geld ondersteund dus criminele activiteiten van de bendes die zich met de drugstrafiek bezig houden.

Natuurlijk komt er weer die dooddoener, alcohol, sigaretten, ... zijn ook drugs. Inderdaad, maar daar ondersteun ik geen criminele bendes mee ! Het ene kwaad met het andere kwaad goed praten is maar een zwakke redenering.
Als ik ook eens egoïstisch en cynisch uit de hoek mag komen? Ik heb nooit begrepen waar er nu een drugprobleem is. Volgens mij niet groter dan het alcoholprobleem of het rookprobleem. Als je niet wil dan doe je dat niet. Je kan wel eens experimenteren maar ik ken legio mensen die ooit een joint geprobeerd hebben en tot de conclusie zijn gekomen dat dit niks voor hen is. Idem dito voor alcohol of tabak. Ik kan me vandaag een stuk in mijn voeten drinken en toch perfect daarna een gewoon leven leiden zonder uitspattingen en zonder verslaving. Ook kan ik me ook voorstellen( en dat heb ik ook al horen bevestigen) dat er druggebruikers zijn die dat even goed onder contrôle hebben. Eerlijk gezegd in mijn onmiddellijke omgeving kan ik niet zo direct grote drugproblemen situeren, net zo min als ik zwaar alcoholmisbruik kan dedecteren. Er zijn er en ik zie soms zielige verslavingsgevallen allerhande maar het is een minderheid. Als je dus je gat wil verbranden met één of andere drug of met teveel alcohol, ja dan is het zo.
Wat ik echter wel wil toegeven is dat drugdealers net gaan inspelen op die minderheid die zwak is en dreigt te verzuipen aan zijn verslaving. Maar dat geldt ergens ook voor cafébazen of tabaksfirma's als je het op de keper beschouwt.
Met andere woorden, je hebt het zelf in hand. Ik ben een gelukzak dat ik dat zelf kan, andere niet. So what?
@ Rudi :
Ooit noemde iemand criminelen de beste zakenmensen.

En eigenlijk zitten drugsdealers in een luxepositie : Hun klanten komen altijd terug !
Madame Gennez is niet content met Bart z'n stunt: schrik dat haar kiezers geviseerd worden ongetwijfeld. De overheid is zowat schuldig aan actieve collaboratie met het criminele milieu, toch niet verwonderlijk na jaren met een PS minister op justitie.

Het pamperbeleid van roekeloos wereldvreemde sociologen, pedagogen e.a. stimuleert criminelen om opnieuw en opnieuw slachtoffers te maken. Boetes en gevangenis heeft geen effect op wie officieel onvermogend is en voor wie een prison vol 'copains' zit. Efficiënte straffen zijn niet toegelaten: dwangarbeid onder streng militair gezag of terechtstelling. Dat laatste is zelfs onbespreekbaar voor velen.

Telkens ik lees dat een drugverslaafde een overdosis nam bedenk ik dat is weer een stuk ongedierte minder dat niet meer gaat stelen.
@Paulsteir: dat "streng militair gezag" zou dat, volgens u, nog instelbaar zijn in overweging nemend dat landsverdediging jaren bestuurd werd door een PS-minister?
Wie zou dan deze vorm van junta moeten leiden en waar ge je terechtstellers rekruteren? In het zelfde criminele milieu of bij uw "copains"?
Ik volg Rudi voor 100% in zijn theorie over verslaving. Ge hebt dat in u of niet en al de rest is zever. De marginale minderheid verslaafden die uit stelen gaat doet dat niet alleen om z'n drugs te kunnen betalen maar carrement alles te kunnen betalen.
Nog meer werk voor onze politie;gisterenavond tijdens een bewonersvergadering in de wijk Oefenplein is ons Bartje zijn wagen ferm beschadigd.De voorruit van zijn Volkswagen-Touareg werd verbrijzeld.
Ons demagoogje is blijkbaar niet erg geliefd....
De zetmeelhoudende knol dat hij is, daar moet ge nogal een kop voor op uw lijf hebben om zo een bak te gaan parkeren aan de Plein, enfin bon soit, zo leert hij alle hoeken van zijn eigen stad ook eens kennen, dat is de positieve kant.
Dus bij deze: "Heee, Bartjeee! Welkom in Mechelen-Noord!"
Jaja, een mens (lacht) wat af.
Sint, dat vind ik een verkeerde redenatie. Als we al moeten kijken wáár we ons auto/fiets/... zetten is het eind zoek he, en kunt ge straks uw auto/fiets/... beter 24/24 in een garage laten staan uit voorzorg ....
't Is nochtans wat de flikken tegen mij zegegd hebben toen ik de diefstal van mijn fiets kwam aangeven.

Natuurlijk is dat een verkeerde redenering, 't is ook een beetje (ironie) he.

Wel ben ik halvelings blij dat de brave jongen de situatie zoals ze is eens zelf heeft mogen ondervinden, misschien heeft hij nu door dat Mechelen-Noord niet geholpen is met 1 half-zatte en half-tijdse fin-de-carriere-wijkagent en 2 of 3 passages tegen 50kmh per nacht door een verloren patrouillewagen.

De burgemeester zijn ruit inkloppen kan anders wel tellen qua welgemeende fuck you en blijf hier weg, niet waar?
Ik heb ook al gemerkt dat de kwaliteit van de wijkagenten nogal eh... niet-uniform verdeeld is ;-)
Ach Sint, het is immers slechts een onveiligheids"gevoel"... waarover zou men zich druk maken?? Alhoewel... die "zetmeelhoudende knol" zal wel lichtjes verbaasd geweest zijn dat toestanden zoals in de Brusselse Kuregemwijk en St. Jans-Molenbeek geen ver van zijn bed show meer zijn.
Ik vind wel dat Bartje zijn best doet.
Auto van de burgemeester of niet, zoiets kan niet hé. Ik zou ook niet graag hebben dat mensen mijn ruit inslagen, dus ik wens het ook niemand toe, zelfs de burgemeester (die 't kan betalen) niet.
En ik zeg u dat het oud-oefenplein geen risico wijk is, of hoe men dat ook zou noemen...

Het is een volkswijk zeker en vast, maar ik heb mij er NOOIT onveilig gevoeld.

En dat den Bart zijn voorruit verbrijzeld werd tijdens een bewonersvergadering, tja, waarom was hij daar? Om brokken te lijmen? Waarschijnlijk was dat voor iemand al veel te laat.
Sjonge, Kuregem vergelijken met de "plein".
Misschien waren het als gangster verklede agenten, die nog helemaal in hun rol zaten.

Enig verslag van die plaatselijke doorgewinterde beroepsmilitiair ?
@jokke oep zeun blokke: de PS maffia heeft ongetwijfeld grote schade veroorzaakt. Hoe een aanpak van probleemgevallen kan: zie USA waar criminelen de hel van hun leven beleven in werkkampen. De doodstraf komt neer op gedwongen euthanasie zodat de veroordeelde nog nut heeft als orgaandonor.

Vanavond meegemaakt: een 14-jarige vroeg me bescherming omdat een stel allochtone jongeren hem bedreigden en z'n GSM probeerden te stelen. Dat stel ratten maakte zich snel uit de voeten en zal ze ferm genepen hebben toen er toevallig een politie combi met sirene voorbij kwam. Zelfs als de daders gepakt worden, riskeren ze niets door de onverantwoorde tollerantie politiek. Dit soort deviant gedrag zit in de genen, probleemgevallen van in hun wieg tot in hun kist. Men moet zulke rotte appels durven aanpakken en indien nodig voor goed uitschakelen.
Zeg heu, hoe zit dat dan precies in de USA dat quasi wereldwijd op nummer 1 staat als het op moord en doodslag per 1000 inwoners aankomt?

Oh, en nog een vraagje tussendoor: Stel dat de doodstraf in België ingevoerd wordt en er is een vacature voor een beul -die ga je uiteindelijk nodig hebben he, dat gaat niet vanzelf- zou je je dan geroepen voelen om je kandidaat te stellen?
In geen honderd jaar, ik durf zelfs geen spin doodtrappen (terwijl ik er toch schrik voor heb), ik roep dan altijd mijn broer om die te komen 'wegdoen'.
God verbiede het dat de doodstraf terug ingevoerd zou worden in België!
@Paulsteir: Akkoord voor wat betreft daders die onbestaft blijven: dat is te tolerant en leidt to excessen.

Maar het nut van misdadigers als beesten te behandelen en ze zelfs te euthanaseren ontgaat met toch een beetje. Je lost er de misdaad in ieder geval niet mee op, zoals St Netels aanhaalt.

In de Scandinavische landen slagen ze erin gevangenen verantwoordelijkheid bij te brengen en ze op het rechte pad te krijgen vooraleer ze terug vrij te laten. Is dat dan niet beter?
'Dit soort deviant gedrag zit in de genen, probleemgevallen van in hun wieg tot in hun kist.' aldus 'Paulsteir'.
Meen je dat nu? Dat sommige mensen genetisch aangeboren criminelen zijn? Dat is toch te gek om los te lopen. Nee, het hangt allemaal af van de opvoeding die je thuis hebt gekregen. Zolang de ouders niet voldoende opvoeding hebben genoten, gaan ze dit ook niet kunnen meegeven aan hun kinderen. Daarom moet ieder mens de kans krijgen op een goeie basisopleiding.
"het hangt allemaal af van de opvoeding die je thuis hebt gekregen. Zolang de ouders niet voldoende opvoeding hebben genoten, gaan ze dit ook niet kunnen meegeven aan hun kinderen."
Inderdaad Barbara, en zou blijft het liedje duren...
@barbara: dat is wat te goedkoop he, het op de opvoeding schuiven! Net of alle ouders dan maar schuldig zijn aan het criminele gedrag van hun kind(eren). komaan he zeg! Je kan je kind een voorbeeldige opvoeding geven, maar je weet nooit wat hij/zij doet als jij als ouder niet in de buurt bent! Wat wil je dan, 24/24 een babysit de rest van hun leven??
Als je iemand tijdens wat jaren bak een soort van heropvoeding kunt bezorgen waarna de persoon terug in de vrije natuur een normaal leven kan gaan leiden ben je in ieder geval stukken beter bezig dan kwistig met jaaren en jaaren bak rondstrooien.
En als poolsteir en mensen die dezelfde mening toegedaan zijn dat tof vinden, wel, dat ze dan ook de kloten hebben om de financiële last ervan zelf te dragen. Als 'De Staat' overal gevangenissen gaat neerpoten en die vol met volk steken dan is dat wel op onze kosten he. En als dat voor u geen bezwaar is draai er dan zelf voor op.
Allez, laat de drogredeneringen nu maar komen... (lacht)
Ik moet Somers gelijk geven, alleen zou hij nog één dingske moeten toevoegen: af en toe eens een goei lap met de matrak uitdelen (en meer dan 1 ook, mocht dat nodig zijn)
In de tijd dat het woord "racist" nog moest uitgevonden worden werd dat toegepast (30 jaar geleden) met succes.
Toen straalde oom agent nog gezag uit, één vingertje in de lucht en het gelal verstomde. Vechten op een bus? Werd je er door iedereen afgeschopt, nu denkt iedereen "zolang het bij mij maar niet pijn doet doen ze maar"
Rotte mentaliteit mensen, slecht bezig!
@ Kristoffel: agenten hebben een voorbeeldfunctie, ze moeten niet zomaar op jan en alleman beginnen kloppen hé! Ik zou dan sowieso terugkloppen!
Nadia, Het voorbeeldje dat ik gisteren voor ogen kreeg verduidelijkt men stelling mischien een beetje. Als iemand een plas bij mekaar staat te rochelen aan de ingang van een winkel, in een drukke winkelstraat waar iedereen door loopt, en daar komt beleefde commentaar op van mensen die daar passeren, hebben die gelijk. Als meneer de rochelaar dan begint een scene te maken en ook nog eens zen vuisten gebruikt, verdient die flink wat tikken met een matrak op zen brutale kop,om af te koelen, en dat is niet mijn mening alleen, maar van vele mensen.
En je hebt gelijk als je zegt dat de politie het voorbeld moet geven. Ze kloppen ook niet zomaar op jan en alleman, ze zijn ooit uitgevonden door de staat om de orde te handhaven, en als dat idd niet goedschiks kan ondanks alle goeie maar veel te slappe pogingen, tja, dan maar met de harde hand. Grote en kleine criminelen worden veel te laks aangepakt, het word tijd dat ze het ook eens voelen.
@kristoffel: Voer dan meteen het kloppen door de meester/juf op school ook maar weer in he, die doen tenslotte ook aan ordehandhaving. En de ouders niet vergeten! Dat mag sinds kort niet meer, dus dat verbod kunnen ze beter maar weer afschaffen, want wie met de opvoeding niet wilt horen, moet maar voelen ...

en binnen de kortste keren klopt iedereen op iedereen, want "wie niet horen wilt moet maar voelen" ...
Ik ben het volledig eens met je voorbeeld tot het zinnetje 'verdient die flink wat tikken met een matrak op zen brutale kop,om af te koelen'
Neen, daar ben ik het niet mee eens.
Want de grens om de matrak boven te halen en te slaan ligt bij iedereen anders. Stel iemand is agent en is van oordeel dat vrouwen dezer dagen niet hard genoeg aangepakt worden. En er staan 2 vrouwen verbaal ruzie te maken; dan heeft die agent dus zogezegd het recht om die vrouwen bijeen te slagen als ze niet ophouden met ruzie maken of als ze hem vertellen dat hij zich niet moet moeien?
Ik denk het niet hoor, want als ik één van die vrouwen ben en hij haalt zijn matrak boven, dan komt dat niet goed hoor!
Hetzelfde geld voor allochtonen of 'de jeugd' trouwens. Een agent met vooroordelen tegenover iemand, gaat veel sneller zijn matrak bovenhalen.
Nee, Katrien. Babysits zijn niet nodig. Ik hoop juist dat jongeren - als ze een goede basis meegekregen heben - vanzelf niet zullen overgaan tot crimineel gedrag. Is dat zo'n loze hoop? Als je een beetje geweten hebt ontwikkeld (dankzij je ouders meestal) ga je toch vanzelf minder gemakkelijk over tot wangedrag. Of vergis ik me nu? Nee toch?
Ik las zopas in HLN dat in Erpe een 85-jarige vrouw onder bedreiging van een vuurwapen beroofd werd door 4 (vier!) Noord-Afrikaanse helden. En dan zijn er nog dromerige zielenpoten die steigeren als het woord matrak horen. Wacht nog enkele jaren, dan is dank zij het laks gerecht in dit wegrottend land iedereen vogelvrij voor het importcrapuul.
Katrientje, als iedereen de ander een beetje benadert met respect, is er geen geweld nodig. Maar sommigen zijn nu eenmaal hardleers. Ik leef trouwens nog, zonder trauma's na de holschop en draai rond men oren die ik in mijn jeugd (terecht) wel eens mocht ontvangen af en toe.

Nadia, je wil een slechte poging doen om mijn stelling te verdraaien. Leg jij me maar eens uit hoe er dan moet gereageerd worden op de jongeman (van plusminus 17jaar) in mijn voorbeeld, die het nodig vond een 65 jarige man tweemaal een ket op zijn oog te geven, omdat ie de euvele moed had de rochelaar terecht te wijzen. Daar ben ik erg benieuwd naar.
Kleine criminaliteit en wangedrag in de kiem smoren op straat is volgens mij niet zo moeilijk omdat het onder de openbare orde valt, daar zijn mensen voor aangesteld. Die moeten hun werk op een deftige manier kunnen doen. Kibbelende wijven zijn een heel ander voorbeeld.

Ik ga trouwens dit jaar weerom naar Marroko of Turkije op reis, daar hebben de mensen nog respect voor mekaar én manieren op straat.
Als je vroeger stout was en je ging thuis nog eens wat kabaal maken, kreeg je, in Mechelen, van je vader of moeder er nog een saflèt bovenop.

Nu mag dat allemaal niet meer !

Wie zijn schuld is dat eigenlijk ?
Als wij vroeger iets mispeuterden op school, en we kregen strafwerk, dan kregen we er thuis nog een stevige saus bovenop. Geef je tegenwoordig als leerkracht strafwerk of een nota, dan krijg je boze ouders aan de lijn of een onbeschoft antwoord in de agenda.
Ik vrees dus dat er toch iets mis is met de waarden die in vele gezinnen worden meegegeven. Dit soort reacties van ouders geeft jongeren het gevoel dat ze zich alles kunnen permitteren.
Nochtans: Wie zijn gat verbrandt ...
@Barbara: de enige criminele probleemjongeren die ik persoonlijk zag opgroeien, waren kinderen van ouders uit de middenklasse, niets aan te merken op hun opvoeding. Opvoeding en kansen geven nul komma nul garantie!

@StNetels: een Amsterdamse rechter vertelde me ooit dat een gevangene de staat ongeveer 200 Euro per dag kost aan logistiek, personeel enz. Gevangenisstraffen zijn nuttelose straffen, daarom mijn visie: dwangarbeid. Veroordeelden mogen geen geld kosten maar moeten geld opbrengen.
Volledig akkoord Paulsteir. Een "chain gang" naar Amerikaans model, waar gedetineerden zich nuttig kunnen maken voor de maatschappij. Als men langs 's lands wegen rijdt, valt het op dat er links en rechts nog meer dan genoeg werk aan is, zonder dat de belastingbetaler daarvoor nog eens extra moet worden uitgeschud.
@ Roger :
Zet die Chain Gang maar aan het werk in oa de Adegemstraat, tegen de ring aan, om de putten in de weg op te vullen.
En tegelijk kunnen ze ook het Schaalstraatje opknappen !

:-D
@ Kristoffel: Dat is natuurlijk onaanvaardbaar, maar dat de agenten daar nu op gaan beginnen slaan of niet, het zal niet veel uitmaken. Dat houdt hen er niet van weer om dat niet meer te doen, het wekt denk ik alleen nog maar meer agressie op.
Macht kan je pas uitspelen als je 't niet moet gebruiken.
Er moet iets gedaan worden aan zo'n criminelen, 't is schandalig dat ze de oudere mensen aanvallen die zich niet kunnen verweren; maar geweld los je niet op met nog meer geweld.
Dat de agenten hem oppakken, boeien, te voet naar het politiebureau begeleiden (als 't niet te ver is), en daar een serieuze pv opstellen. Dat die oude man ook een klacht neerlegt tegen die jongen voor slagen en verwondingen.
En dat het gerecht dan eindelijk eens een goede oplossing voorziet voor criminelen! Zoals Barbara al zei: een werkstraf (in de riool ofzo), een grote geldboete waar hij jaren aan vastzit; in de gevangenis bij gangsters (eens zien hoe'n grote mond hij dan zal hebben),...
Enfin een serieuze straf waar ze van zullen afzien en dat ze zullen beseffen dat ze niet 'on top of the world' zitten.

Trouwens, wat denk jij dat die jongen zal doen als de agent hem klappen begint uit te delen? Die jongen zal echt niet rustig stilstaan en incasseren hoor! En de jongeren die crimineel zijn hebben heel wat agressie in zich, dus ik denk niet dat die agent lang overeind zal staan.
En dan is er natuurlijk ook nog hetgeen velen denken, maar weinigen zeggen: hij zal zijn vrienden gaan halen en dan word het een oorlog van jongeren tegen agenten, net zoals in de banlieu's van Parijs.
Is dat hetgeen we willen?
Ik alvast niet.
Ge moet er ook bij bedenken dat sommigen de Gevangenis bezien als de "Universiteit van de Misdaad".
Eens daar binnen werk je jezelf op, in samenwerking met de "Groten", en kom je als "Gediplomeerd Supercrimineel" buiten.
Nadia, ik heb indertijd eens een goei vossing gehad van 2 agenten met een matrak,ik dacht ook eventjes de held uit te hangen..
Héél nederig word je er van na een minuut of 5 hoor (;>
Daarbij, zich laten aanhouden en te voet naar het bureau laten begeleiden zal die ook niet doen me dunkt (als ze dan toch zo weerspannig zijn als jij beweert)
Ik heb over 2 jaar op een markt in Tanger iemand iets weten stelen... ik verzeker u dat die niet verder geraakt is dan 50m, en nadien zal hij nog wel ff gesukkeld hebben voor hij thuis was denk ik. Het schoonste van al was, het betrof hier maar 1 agent, de rest waren omstaanders, en alleman sloeg even hard.
Als dat hier een paar keer zou gebeuren, bvb gevolgd door een STRENG huisarrest van pakweg een maand zouden ze snel anders piepen denk ik.
Ik wil maar zeggen, het helpt wél hoor.

En banlieus hebben hier niks mee te maken, hier worden de jongeren hun toekomst deftig voorbereid, zelfs op maat voorgekauwd ALS ZE WILLEN, met alle middelen DIE ZE WILLEN, dus veel reden tot klagen, frustratie en bandeloos gedrag is er eigenlijk niet, integendeel ze worden soms vertroeteld en dat is in Frankrijk absoluut niet waar.
@ Kristoffel :
Dus, als iedereen TERUG zijn bek opentrekt en dat boefje ter plaatse sommeert om ermee te stoppen, kunnen we een heleboel herrie vermijden in de toekomst.
Blijft de vraag hoe het zover is kunnen komen dat iedereen tegenwoordig zijne kak inhoudt.
Een "verworvenheid" van de Mei '68-ers, met de ondermijning van Gezag en Wet ?
Alhoewel... de Flikken van Tegenwoordig, met hun Amerikaanse Baseballpet, stralen ook niet veel Gezag meer uit !
Niet alleen herrie is daarmee te vermijden, ook:
Tekort aan jeugdgevangenissen voor recidivisten, massa's blauw dat toch niet reageert, veel nutteloos geld dat uitgegeven word aan "projecten" die nergens toe leiden, angst (gegrond of niet) bij oudere mensen, vooroordelen, allerlei kleine ergernissen zoals vandalisme, gebrek aan respect (wederzijds) etc, ik kan nog ff doorgaan hoor, maar vul zelf maar in.
Toen ze in de Jaren 70 het VSO (Vernieuwd Secundair Onderwijs) hebben ingevoerd, was de leraar opeens zijn gezag kwijt, want alles moest toen vertrekken vanuit de leefwereld van de leerling. En tegelijk verdween de houten of ijzeren regel en moesten straffen pedagogisch verantwoord zijn.

Maar moeten we eigenlijk wel terug naar The Old Days ?

Alhoewel, zovelen hebben uit die tijd toch geen trauma's overgehouden ? Of toch ?
Ik las dat Bart frontaal kritiek krijgt van 'links', zijn voorstel schendt de privacywetgeving, is pedagogisch onverantwoord enz... Deze reakties illustreren duidelijk aan wie we de criminaliteit en onveiligheid te danken hebben: SPA, Spirit, Groen met hun tollerantieretoriek. Aan de vele duizenden slachtoffers van criminaliteit maakt men wijs dat onveiligheid niet bestaat en een ingebeeld gevoel is. Slachtoffers voelen zich hierdoor extra bedrogen. Dit is een zeer grote groep burgers waarbij Bart Somers met zijn VIP ongetwijfeld goede punten scoort! Dat Gennez verontwaardigd reageert is een bonus: nu weten we welke politica zich met de criminelen associeert én zich dus tegen de slachtoffers keert. Criminaliteit is een zaak van WIJ tegen ZIJ, en de SPA gaat voluit voor onze vijand, de straatrovers!
Begrijp me niet verkeerd gimycko, ik zou ook niet graag zien dat er in de scholen teruggegrepen word naar lijfstraffen anno 1950. Ook een politiestaat a la pinochet zitten we niet op te wachten. Maar gewoon zeer accuraat en streng optreden wanneer dat nodig is, en als daar verregaande weerspannigheid mee gemoeid is op straat, optreden!
( een soort doorgedreven administratieve vereenvoudiging, maar dan in het quadraat(;>)
Met dank aan Paulsteir voor een duidelijk antwoord op mijn vraag.

En nu de volgende vragen :

A) Wat doen we eraan ?
B) Is ons Bartje goe bezig ?
@ kristoffel: Volgens mij is de politie in België niet te vergelijken met de politie in Marokko...
Maar ik begrijp wel wat je bedoelt; en ik ben het met je eens. Alleen vind ik niet dat geweld de 1ste oplossing is voor een agent; tenzij het uit zelfverdediging is.

@ gimycko: Ik denk wel dat Bart goed bezig is, hij stelt ten minste dingen voor; wat toch al wil zeggen dat hij weet dat er problemen zijn enzovoorts.
@ gimycko: Het VSO kwam voort uit dezelfde filosofische hoek als de pamperpolitiek t.a.v. criminelen. Deze politiek legt de schuld altijd bij de maatschappij, niet bij het falend individu. Toen men vaststelde dat algemene leerplicht geen garantie was voor ieders welvaart wou men de lat lager leggen, dimploma voor iedereen, kwaliteit of niet. Men heeft kwaliteitsnormen opgeoffered ten voordele van diegenen die niet meekunnen: dat resulteert vandaag in problemen die vroeger veel minder voorkwamen: zwakkelingen geraken aan drugs verslaafd, stommerikken geraken verstrikt in schuldenlast en parasieten kunnen vrij ongehinderd roven, vernielen en geweldplegen. Het hoort bij die fameuze 'warme' samenleving waarin de zwakke centraal staat, maar die ook kapot gaat door die zwakken.

Wat doe je eraan? Een kat een kat noemen, problemen willen zien en durven reageren, maatregelen nemen.

Is Bartje goed bezig? Hij wil meer tweeverdieners naar Mechelen en beseft dat Mechelen meer kwaliteit moet bieden daarvoor. Extra sociale woningen en marginalen heeft Mechelen niet nodig. Minder marginalen = minder criminaliteit, minder overlast, betere kwaliteit.
En wat met de witteboordcriminelen? Ook een agent achter hun kladden sturen of zijn dat geen marginalen omdat ze gestudeerd hebben??
Natuurlijk dient misdaad bestraft!
Ik zal de laatste te zijn om dit tegen te spreken. Maar ik deel niet het harde oordeel over mensen die om één of andere reden in de marge geraken.
Ik vergoelijk niks - ik dek niks met de mantel der liefde toe - ik wil absoluut niet dat misdadigers hun straf te ontlopen - Maar ik probeer wel mild te denken, en vooral om te begrijpen...
Ik huiver voor een politiestaat, voor oog om oog, tand om tand.

In de marge van deze discussie:
Er loopt een Mechels project rond 'Het Steen', dat bruggen probeert te bouwen tussen gedetineerden en burgers.
Wat er zich tussen de muren van 'n gevangenis afspeelt is fascinerend, maar het beeld dat we hiervan hebben is niet altijd even realistisch.
'Rondom Prison' leert je het gevangenisleven en de gedetineerden van naderbij kennen.
Samen met het gevangenispersoneel sta je stil bij de denkbeelden over misdrijf, straf en gevangenschap.
Hoe een straf er moet uitzien is immers niet alleen een vraag voor justitie.
Volgend drieluik wordt aangeboden:
Een historische wandeling op 19 april, een rondleiding en panelgesprek in de Mechelse gevangenis - waar je zelf kan praten met een ex-gedetineerde, een slachtoffer en een familielid, én een ontmoetingsmoment waarin in kleine groepjes in gesprek wordt gegaan met gedetineerden en gevangenispersoneel.
Dit laatste met begeleiding van een vormingswerker.
(dit project is een samenwerking van Vormingplus, de Mechelse gevangenis, de Rode Antraciet, Mechelnbinnenstebuiten, de diensten archeologie en wijk en dorpszaken van de stad, én de Katholieke Hogeschool Mechelen).

Niks is zwart/wit...
Een kans om genuanceerd te denken?
@ Paulsteir :
Als beide ouders gaan uit werken is er weinig gezag thuis en wordt een gedeelte van de opvoeding overgelaten aan oa TV en/of de straat.
Ouderlijk gezag is tegenwoordig blijkbaar geen modewoord meer.
Behalve... je wordt tegenwoordig verplicht om met twee te gaan werken om je huis af te betalen, je 2 auto's, je 2 platbeeldTVs, de 4 GSMs (en binnenkort iPhones) en de computers in elke slaapkamer. En in het weekend staat daar nog de was, de strijk, de kook, het gewinkel en de tuin.

Goe bezig ?
Zucht.
Zwart/wit denken...
praten in 'populaire slogantaal'...
WIJ gaan met twee werken (en NIET voor 2 auto's of computers in elke slaapkamer), en we hebben heus de opvoeding niet overgelaten aan TV of straat.
Of we 'goe bezig' zijn, of waren weet ik niet - maar onze nu bijna-volwassen dochters, komen er niet zo heel slecht uit, denk ik.
Ondanks 'weinig gezag' (?), op de momenten dat we er niet waren.
Werken is veel meer dan centen ... Is invulling, is sociale contacten is zingeving ... Iemand dat ontzeggen is misdadig.
Dus is het niet het eventuele gebrek aan gezag, maar misschien de aard van het beestje.
Dan hebben de flikken dat na een tijdje ook wel door en is dat idee van ons Bartje, om op elk boef een flik te parkeren, misschien nog niet eens zo een slecht gedacht.

Effe afwachten of het idee resultaat oplevert.
@gimycko: op elke boef een flik parkeren? Wie krijgt dan een "bewoners"kaart? De flik of de boef? ;-)))