Vinci- en parkeerperikelen

met categorie:  
Wat we al een hele tijd hadden zien aankomen wordt nu ook een feit. De Geerdegemvaart zal omgetoverd worden tot blauwe zone.

De vaartdijk werd geruime tijd geleden, samen met de vesten en de bijhorende zijstraten reeds voorzien van parkeermeters. De mensen die in Mechelen gratis parkeergelegenheid zochten werden dus tot de buitenkant van de stad verdreven en zo belandden dus velen aan de Geerdegemvaart (de overkant van de vaart)
Onlangs kregen de bewoners van de Geerdegemvaart en omliggende straten de melding dat binnenkort hun omgeving blauwe zone gaat worden.
"Specialisten" zouden de huidige situatie geévalueerd hebben en zijn tot de vaststelling gekomen dat er, door het invoeren van de parkeermeters op de vesten, een overlast ontstaan is aan de vaart. Dus om dat euvel op te lossen krijgen we blauwe zone in onze straat.
Deze "specialisten" hebben er niet aan gedacht om gewoon de situtatie om te draaien, en alle parkeermeters terug te verwijderen, waardoor de mensen terug overal zouden kunnen parkeren ... waardoor de "overlast" meer verdeeld zou zijn, zoals voorheen.
Misschien doen ze dit niet omdat ze liever nog extra geld uit de mensen hun geldbeugel willen halen, alhoewel ik dat zelf niet geloof ... zo zijn onze beleidsmensen gewoon niet hé ;-)

We zouden dus gelukkig moeten zijn, want we krijgen als bewoners een bewonerskaart en alle anderen moeten maar hun plan trekken of na 2 uur parkeren vertrekken ... tollerantie noemen ze dat ...
Maar ik ben daar allemaal niet zo gelukkig mee, maar dat hadden jullie waarschijnlijk al zien aankomen.
Waar we vroeger gewoon onze wagen voor de deur konden laten staan, moeten we nu een kaartje voorleggen om geen boete te krijgen. Aangezien wij een werkend gezin zijn waar alle vier bewoners een wagen nodig hebben om te gaan werken, neen, openbaar vervoer brengt ons niet waar we moeten zijn, zullen wij een lotje moeten trekken om te zien wie er een kaart krijgt en wie om de twee uur naar buiten zal moeten lopen om geen boete op te lopen, want per gezin zijn er maar twee bewonerskaarten voorzien. Is dit geen voorbeeld van discriminatie soms? De slimmerikken onder jullie hoor ik al afkomen ... als jullie gaan werken staat jullie auto toch niet aan jullie deur? Juist hoor, goed gezien, maar af en toe mogen we toch ook even verlof hebben hé, en dan staan die auto's er wél.
En ik denk niet alleen aan mezelf , hier in de omgeving is er een school, leerkrachten plaatsten tot voor kort hun wagen hier aan de vaart, dat gaan ze in de toekomst niet meer kunnen. Personeel van plaatselijke winkels én banken konden hier ook nog terecht om hun wagen te plaatsen, dus dat zal ook verleden tijd zijn.
Vergeet niet dat een blauwe zone misschien wel gratis is, maar wel je tijd beperkt tot 2 uur.
Ze zijn hier goed bezig in Mechelen ... allez, dat denken ze toch.

Toen de parkeermeters er kwamen wist iedereen dat er problemen zouden komen aan de rand van de stad, en in plaats van dat toe te geven gaat ons stadsbestuur nog een stapje verder en gaan ze de mensen nog verder weg drijven ... binnenkort zal ook de Hombeekse steenweg en de omgeving van Geerdegem Schonenberg nog blauwe zone moeten worden.

Begrijp me nu niet verkeerd, ik weet dat dingen veranderen, dat is altijd al zo geweest. Maar als je iets aanpast en je ziet later dat het niet goed is, wees dan zo eerlijk om het toe te geven en maak de vorige beslissing dan ongedaan.
Zoiets zou pas getuigen van een groot leiderstalent ;-)
Beste Michael,
Ik geef je groot gelijk over heel de lijn en goed dat je dit onderwerp nog eens aanhaalt.
Ik wil er zelfs het volgende aan toevoegen: Het parkeerbeleid is discriminerend, inderdaad: het discrimineert Mechelaars op basis van hun woonplaats.
Ik woon even ver van het centrum als u en ik heb geen bewonerskaart nodig, we wonen allebei in dezelfde stad, conclusie: 1 van ons beiden wordt bevoordeeld of 1 van ons beiden wordt benadeeld. En daar is geen enkele reden toe. Dit is een oneerlijke situatie en ik zie geen enkele reden om dit systeem dat bepaalde Mechelaars discrimineert tov. anderen in stand te houden.
Als we de huidige klagers moeten volgen en alles terug vrijlaten dan staan de parkeerders tegen 2012 drie rijen dik en twee lagen op elkaar in het stadscentrum. En zij die er wonen kunnen misschien hun wagen in Walem of in Hombeek gaan parkeren. Alvorens jullie gal te spuien een beetje ernstig nadenken dames en heren langparkeerders.
De fiets en het openbaar vervoer zijn er ook nog. En een beetje te voet gaan is voor ons allen een gezonde bezigheid. Of willen jullie allemaal tot aan je werktafel kunnen rijden? Haal het blik uit de stad en dan zijn de echte stadsbewoners jullie dankbaar
Ik sluit me dan weer aan bij Jef. (2-2)

Mobiliteit is veel te goedkoop in onze huidige maatschappij ... :-) Gelukkig is er Vinci die daar iets aan verhelpt.

In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik wel geen auto heb ... :-)
Ik vind dit toch wel een probleem hoor. Het is dus blijkbaar onmogelijk om in Mechelen nog ergens gedurende een langere periode je auto gratis te laten staan.
Als je bijvoorbeeld komt shoppen in de stad, dan zou je de auto aan de stadsrand (gratis) kunnen parkeren en dan de bus nemen tot in de binnenstad. Met een lijnkaart in voorverkoop kost je dat € 1 heen en terug.
Dat kan nu niet meer, want na 2 uur moet je auto weg. Ofwel moet je een betaalparking nemen. Op de Zandpoortvest is nog een goedkope, maar dat is het dan ook. Je drijft de mensen op deze manier gewoon terug met de auto de stad in. Want als je dan toch moet betalen, dan heb je uiteindelijk toch liever je auto in de buurt staan hé.
Eigenlijk zijn het de bestuurders die komen parkeren in een niet-betalende zone de oorzaak van het probleem Michael. En dat komt omdat ze niet in de binnenstad willen parkeren omdat ze dan moeten betalen en dat willen ze niet. Langparkeren wordt dus een probleem, dus ga je je blik elders zetten. Je kan voor weinig geld parkeren op de zandpoortvest o.a. Het eeuwige probleem, we betalen niet graag voor een parkeerplaats en dan zoeken we oplossingen die weer andere problemen veroorzaken en hup, daar gaan we weer. Ik wacht nu met spanning af wanneer men in de lindestraat komt parkeren. Ik ben daarstraks naar de kapper gegaan in de Louizastraat en heb daar praktisch voor de deur geparkeerd ( dank zij die parkeermeters heb je als occasionele bezoeker een- betalende- plaats) en dat is het basisidee van het systeem. Ik heb 70 cent geofferd, maar daar maal ik niet om, want als ik dit comfort wil, dan moet ik er voor betalen. Ik betaal nu éénmaal ook meer in 1ste klasse dan in 2de klasse in de trein bijvoorbeeld.
"als je dan toch moet betalen dan heb je de auto toch liever in de buurt staan"
Bedankt voor die zin, Inge, die perfect aansluit op wat ik net schreef.
Vier auto's per gezin: dat is de toekomst !!
Vroeger 1 auto en 1 TV.
Nu elk gezinslid een auto en een TV.

Times they are a'changin...
Tip: ik vond een job in Mechelen en besloot dan maar meteen naar Mechelen te verhuizen.
Voordelen: geen files, geen stress, met de fiets naar het werk, op vijf minuten thuis, goed voor het milieu en geen parkeerproblemen...
Ik kan het alleen maar aanraden.
@ Jef: Ja ik ben ook voor het openbaar vervoer, maar eh...
1) de bussen zijn bijna altijd te laat
2)ze rijden niet regelmatig, zeker niet in het weekend of op een feestdag
3) ze zitten altijd overvol
4) en als ge geen voorverkochte kaart hebt dan kost het u 1euro60!
Dan liever met de auto naar 't stad, en 1€ of 2€ in de parkeerautomaat.
En een fiets heb ik niet :)
Te voet is ook wel leuk, tenzij het pijpestelen regent (wat bijna 300 dagen op een jaar zo is hier in België) of tenzij je gehaast bent.

Dus openbaar vervoer in plaats van de auto: volledig mee eens, maar alleen als het goedkoper en beter is.
Klopt Frida :-)
@Nadia:
Gehaast zijn is niet gezond :-)
En in de regen stappen kan met paraplu. Fietsen met een regenpak, niet sexy wel praktisch :-)! Trouwens het regenen in België valt best wel mee. We moeten dat meer leren appreciëren en meer een attitude hebben à la singing in the rain...
Aan de stadsrand - Zandpoortvest- parkeren en dan met de bus naar de binnenstad. Allez zeg! Soms zie ik mensen een stadsbus opstappen, geraakt die bus zo traag vooruit dat ik te voet sneller ben dan die bus. Twee haltes verder stappen die busgebruikers weer uit de bus, geen oudjes maar vaak jonge mensen. Er zijn zelfs mensen die op nauwelijks 15 minuten stappen van het station wonen en dagelijks met hun auto naar het station rijden! Zijn die mensen totaal gedegeneerd? Ik hoop dat benzine nog 10x zo duur wordt, misschien dat mensen dan pas de waarde van energie zullen beseffen.

Wat parkeren betreft: de ene investeert enkele 10.000 Euro in een eigen gerage en of oprit, betaalt hierop BTW of registratie en grondbelastingen. Waarom zouden anderen dan gratis openbaar domein moeten kunnen gebruiken als parking? Een kleine vergoeding lijkt me billijk om een auto op de openbare weg te stallen.
Een vouwfiets is misschien een optie...

http://www.nieuwsblad.be/Ar...
Goed dat je het opbrengt Gim. Ik woon nu Een tiental jaren in het centrum, en ik ben fan van Brompton vouwfietskes ... Ge komt er overal mee, en het past perfect in de gang van een stadswoning of appartement ...
Nu nog een Mechelen Brompton (= merk van vouwfiets) opstarten :-)
Blauwe zone op de weekdagen tussen 9 en 18u.
De meeste bewoners zijn dan met hun wagen naar hun werk en maken dus plaats voor mensen die met hun wagen naar 't stad komen om te werken. Wanneer de bewoners terug zijn van 't werk, gaan de mensen die in de stad werken ook naar huisn dus de plaatsen die zij bezetten komen weer vrij voor de bewoners.
In 't weekend als er m'n meer shoppende toeristen zijn en de meeste bewoners niet moeten werken, dus wanneer de nood aan parkeerplaatsen het hoogst is, telt de blauwe zone niet.

Probeert de stad op deze manier de parkings (die in de week nog niet de helft gevuld zijn) rendabel(er) te maken omdat vinci niet genoeg winst maakt.
Heeft Stad Mechelen schrik dat de shoppende toerist naar shoppingcenter wijnegem trekt met gratis parking als hij niet meer gratis kan parkeren in de stadsrand?
Ik kan geen rede vezinnen zeker niet als ik met het luxe probleem zit dat ik 80% van de tijd de wagen voor m'n deur kan parkeren en die andere 20% moet ik max 50m lopen tot aan m'n wagen (volgens mij een droom voor vele).

Niet alleen meer dan 2 wagens per adres is een probleem.
Mijn moeder komt elke week een dagje op de kids passen. Ze vinden dat leuk, het is onze familiedag en dat kost ons een dagje opvang minder. Nu zou ze om de 2 uur een blokje om moeten rijden en schijf zetten, naar 't park gaan zal met de auto moeten ipv te voet. Ik denk dat onze kids binnenkort heel de week naar de opvang moeten.
Buren (een bejaard paar) krijgen elke week 2 dagen thuishulp. Moet die thuishulp nu om de 2 uur haar schijf gaan verzetten? Een andere buur werkt thuis en krijgt geregeld collega's en klanten op bezoek voor meetings. Om de 2 uur pauze voor een toerke rond den blok en schijven te zetten?
Carpolen kan ik ook al vergeten, m'n collega moet mechelen passeren en stopt dan bij mij. Ik rij de pare weken (zijn wagen staat dan voor mijn deur) en m'n collega rijdt de onpare.
Zo zijn er nog vele problemen (vervangwagen, vrienden die op ons huis passen als we op reis zijn, hoeveel kost een parkeerkaart na 18/4) waar m'n volgens mij geen rekening mee houdt en die enkel inpact hebben op de bewoners zelf.

Voor mij GEEN BLAUWE ZONE, waarom heeft er niemand aan BEWONERSPLAATSEN gedacht zoals bijvoorbeeld in Nieuwpoort of tijdens de Gentse feesten????
De straat is toch van iedereen of niet?

PS. Stad Mechelen en Vince, als je de parkings in stad ook in de week vol wilt, probeer dan eens om gratis week-abonnementen te geven aan het de mensen die in de stad werken. De mens is immers een kuddedier en de rest van de stadsrandsparkerendekude zal de weg naar de parkings ook vinden.
In het weekend zullen zij ook sneller gebruik maken van (hun) parking.
@Fred: naar het vrijbroekpark gaan kan nog met de auto hoor. De blauwe zone daar stopt in de parklaan vanaf de Velkgerstraat richting park.
Mijn ouders komen van tijd een weekend logeren, welja, dan zullen ze na het uitladen van de auto iets verder moeten wandelen he, als ze de auto geparkeerd hebben. Zo onoverkomelijk ver is dat tenslotte niet he, van de Velkgerstraat tot aan laat ons zeggen plaissance brug... 5 minuutjes?
Ik heb gemerkt dat wandelen, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt *niet* schadelijk is voor de gezondheid.

Meer zelfs, je ziet nog eens iets en je komt nog eens iemand tegen. :-)
Eigenlijk ben ik wel blij met m'n garage, gegarandeerd parking voor de deur. De wagen geraakt er niet meer in, maar dat zie je niet aan de buitenkant (lacht)
Nadia kan ik adviseren een Mechelkaart te kopen van 10 ritten, dan betaal je 0.50€per rit. Spotgoedkoop. En die kaarten koop je zo in boekenwinkels - postpunten en weet ik veel. Dus die 1.60€ is een uitvlucht, net zoals de 300 dagen regen. Het regent hier inderdaad soms te veel maar als ik aan het aantal volledig uitgeregende wandelingen kijk in mijn gidsencarrière valt het nog erg goed mee.
Dekadente busrijders die slechts enkel haltes meerijden zijn, naar ik logisch mag aannemen, abonnementbezitters. Als je er voor betaalt, waarom zou je er dan niet van profiteren? Ik misschien niet direct, maar er zijn mensen die nu eenmaal zo ingesteld zijn.
En dat de parkings in de binnenstad leeg staan is mijns inziens niet zo. Misschien wel het weekend, maar overdag en op zaterdagen is dat zeker het niet het geval.Probeer op een doordeweekse namiddag maar eens te parkeren onder de grote markt.
Rudi: ik neem al heel mijn leven het openbaar vervoer en het marcheert langs geen kanten!
Wat die 1€60 betreft: dat is waar, ik heb zo'n mechelkaart; maar als er geen geld meer opstaat dan moet ik toch die 1€60 afdokken hoor.
Ik studeer op de vub, dus als ik les heb om 9u moet ik volgend traject afleggen: de bus nemen van 07u 's morgens, om dan 20 minuten te zitten wachten op mijn trein, die vertrekt om 7u33 en dan ben ik meestal op de vub tegen kwart na acht; dus nog eens 3 kwartier zitten niksen.
En dan kom je aan in station mechelen tegen 17u en dan hebt ge net altijd uw bus gemist of is ze 20 minuten te laat.
Als ik dan ook nog eens effe in 't stad moet zijn voor 't een of 't ander dan moet ik op de grote markt ook nog eens 20 minuten wachten eer ik mijn bus heb.
Ik verlies per dag minstens 2 uur tijd aan het wachten op bussen of treinen, en dit is exclusief de tijd die ik moet wachten als het openbaar vervoer te laat is.

Als ik naar 't stad ga dan ga ik meestal met de bus of te voet (hangt er vanaf waar ik moet zijn en of het regent of niet).
Ik heb trouwens ook een hele tijd in 't stad gewerkt, de hele zomer. Ik kreeg op den duur spontane aanvallen als ik nog maar aan het openbaar vervoer dacht.
Er moeten gewoon veeeeeeel meer bussen rijden en veel stipter!
Je moet om 8u 's morgens maar eens de bus nemen, de bussen zitten soms zo vol dat je op de volgende moet wachten!
Wel Michael, ik weet niet hoe uw huis eruit ziet, maar de meeste huizen zijn smaller dan vier autolengtes. In een typische stad waar huizen tegen elkaar gebouwd staan wil dit zeggen dat je daarmee de parkeerplaats van andere bewoners afneemt. Ik vind het maar logisch dat dat niet zomaar gedoogd moet worden.

Daarnaast is het, indien ik het goed begrijp, zo dat de bewonerskaart gratis is? Dan kom je er nog goed vanaf. Toen ik in Leuven woonde kostte dat iets van een 50 euro per jaar.
Re: Nadia ivm Openbaar vervoer. Toch niet helemaal akkoord hoor. Ondergetekende maakt, tenminste als hij niet wandelt of fietst, ook veel gebruik van het openbaar vervoer, en met name, binnen Mechelen dan, De Lijn. Ik vind het stipt zijn van de bussen best nog meevallen hoor... en als ik idd. op een bus vanuit het centrum 20 minuten moet wachten, blijf ik niet zitten, en doe ik alvast een stukje te voet - soms zelfs tot thuis (klein halfuurtje).

Overdag en in de vroege avond heb ik over de busbediening allerminst te klagen, maar eens de klok 21 uur slaagt: jammer dan, géén bussen meer. Tenzij je tot ver buiten Mechelen moet zijn: dan kan je vaak nog wel een bus nemen...

Maar, meer algemeen, en daar sluit ik me bij menig vorig spreker aan; als je in Mechelen of aan de rand van de stad woont, zijn er in principe toch genoeg manieren, mogelijkheden om dat te doen ZONDER wagen? Zeker als je nog jong en/of fit bent: te voet (vanop de Tervuursesteenweg tot op de Grote Markt wandel ik ongeveer een dik halfuurke: is goed te doen) of met de fiets, gewone of Brompton ;-)

En als je al wat ouder bent en/of moeilijk te been, zéker overdag, heb je toch voldoende bussen, en echt duur, zeker niet met de Mechelkaart, is dat nu ook niet he ...

Ik geef je wel gelijk dat combinatie bus-trein (en vooral de stipheid of gebrek daaraan van de trein) vaak te wensen over laat...
Nadia, als je 's morgens de bus van 7 uur neemt, en dan 20 min. moet wachten op je trein van 07.33, ben je dan niet beter af te voet of met de fiets? Zo ver kan dat dan toch niet zijn he, als je maar 13 minuten onderweg bent met de bus.
En dat de bussen vaak te laat zijn ... tja, een bus kan niet harder rijden dan het verkeer toelaat he, als het file is staat de bus daar evengoed in. Daar kan De Lijn en/of de chauffeur niks aan doen. En om de 20 minuten een stadsbus .. dat lijkt me toch niet te lang.
Op de Battelsesteenweg voeren ze ook de Blauwe Zone in. Wegens te weinig parkeerplaats overdag, zeggen de Specialisten. Klinkklare nonsens: er is hier soms wel een parkeerprobleem, maar dat situeert zich 's avonds en tijdens het weekend. Dan is iedereen thuis en de mensen zonder garage hebben dan een probleem om hun auto te parkeren. Maar tijdens de week overdag is de straat hier nagenoeg leeg...
Dat is in mijn buurt ook het probleem (alhoewel ik er zelf geen last van heb wegens garage). Door de aanwezigheid van KVM-jeugdacademie in de buurt is het vooral 's avonds en in het weekend dat er een parkeerplaatsentekort is. Dat los je dus niet op met het onnozelweg invoeren van blauwe zones. Parkeerplaatsen 'Enkel Voor Bewoners' zoals bv. in Zwitserland, dat is de oplossing, maar ja, daar is niet veel mee te verdienen zeker?
Ik leg inderdaad heel wat te voet af hoor. Maar in de winter verkies ik toch de bus, want om een hele zak vol boeken mee te sleuren in de regen (ik doe er te voet ook ongeveer een half uurtje over tot aan het station) dat is allesbehalve leuk.
Moest ik nu alleen maar les hebben, dan zou ik inderdaad alles te voet doen, veel makkelijker en sneller. Maar ik doe 1001 dingen per dag, en als ik elke dag overal te voet naartoe moet, dan ben ik bekaf!
Soms moet het trouwens ook snel gaan, en dan ben ik gewoon te laat als ik te voet zou gaan.
Ik ga mij gewoon een fiets aanschaffen denk ik :)
Verkopen ze nog altijd oude fietsen bij de gemeente?
@Nadia: Fietsaanschaf is idd. wellicht de béste oplossing... en ja, ik dénk wel dat dat nog steeds gebeurt: de verkoop van fietsen bij de gemeente...
daar moet ik waarschijnlijk bij de politie voor zijn niet?
Gaan die fietsen niet naar
Het Atelier tegenwoordig ?
@Peter... nu je het zegt !

@Nadia: hier heb je de link voor 't Atelier - Fietsendienst:

http://users.skynet.be/atel...

Ze bieden zowel tweedehadsfietsen te huur als te koop aan voor particulieren (zie bij "Diensten")
... en ook interessant zijn de zogenaamde fietspunten:
http://www.fietspunten.be/m...
Daar ga ik binnenkort eens een kijkje nemen dan.
Merci voor de links markec
@Rudi: jouw verwachtingen zijn ingelost wat het parkeren in de Lindestraat betreft. Waarschijnlijk woon je in het rustige gedeelte van de straat want bij ons (doodlopend stukje kant Abeelstraat) is het wel anders gesteld. Sinds de komst van 3 appartementsgebouwen en 2 nieuwe straten is parkeren op je eigen oprit bijna onmogelijk geworden. Blijkbaar volstaan de privé-parkeerplaatsen van de nieuwe gebouwen niet of zijn de bewoners te laks om de ondergrondse parkings, of parkeerplaats achter Domus Flandria, te gebruiken. Bijgevolg, indien geen plaats meer in de Abeelstraat dan maar het eerste gedeelte van de Lindestraat te gebruiken. Als je dan een "gebuur" erop wijst dat hij/zij voor je oprit staat, gebaard deze laatste dat je dan maar wat verder moet gaan staan. Wandel gerust maar eens door dit gedeelte van de straat zo ongeveer rond 07u15. Misschien kan ik een parkingmeter voor mijn deur zetten, dan brengt het nog iets op ;-)
@Katrientje
Het is te hopen dat uw ouders nog de tijd krijgen om hun bagage uit de auto te halen. Tegenwoordig schrijft Vinci zelfs als je gewoon de auto aan het uitladen bent.
Concreet voorbeeld van deze week ...

Een overbuur, geen bewoner van Mechelen, maar renoveert hier wel een appartementsblok, komt materiaal afzetten voor de de verbouwing. Hij huurt hier wat verder een staanplaats voor de auto. Hij zet even zijn auto aan de kant in de straat om materiaal te laden en te lossen. Hij haalt er een doos uit en geeft die 5 meter verder door het raam aan zijn zoon. De auto en de koffer staan ondertussen gewoon open, duidelijk laden en lossen dus. De man draait zich om naar de auto om een nieuwe doos te nemen, en achter zijn rug staan 2 dames van Vinci een parkeerbonnetje te schrijven. Er volgt een discussie, de man krijgt ongelijk.

OK, nu kan je zeggen, hij had maar een ticketje moeten nemen voor een gratis kwartiertje... Maar puur wettelijk heb je toch ook gewoon het recht om gedurende een aantal minuten je auto ergens te zetten om te laden en te lossen. Bij Vinci dus niet.
De man was beter gewoon op straat blijven staan, of had zijn auto beter even voor onze garage gezet, dan was er geen enkel probleem geweest. Maar nee, hij wilde te beleefd zijn voor zijn medemensen en niemand tot last zijn.
Inge: een van deze dagen slagen ze van deze damens ook hun voorruit stuk!!
lol @ geen gewone
Vinci Park is echt een plaag! Ik betaal hun boetes gewoonweg niet, want ze zijn illegaal :)
NadiaRwina:opgepast voor UW voorruit:-D
De manier waarop de blauwe zone wordt ingevoerd.
Plots kreeg ik een brief van de afdeling communicatiebeleid in m'n bus met de melding dat onze straat blauwe zone wordt.
* Nergens staat een goede rede waarom onze straat blauwe zone wordt.
"Blijkbaar is uit evaluatie gebleken dat bezoekers van de binnenstad parkeerplaatsten in onze straat innemen." Als ik bijna altijd voor m'n deur kan staan, als meer dan de helft van de stuivenbergvaart leeg is, vraag ik me af over welke parkeerplaatsen het hier gaat. Trouwens ik zie vooral bewoners en bezoek van die bewoners staan.
* Nergens vind ik terug welke straten blauwe zone worden. Enkel onze straat, heel Mechelen zuid,...?
* Nooit heeft iemand gevraagd wat we er zelf van vonden. Afdeling Communicatiebeleid die regel nummer 1 op vlak van communicatie overtreed namelijk luisteren, ik hou het dan bij Afdeling Gebleid.
Als ik wil verbouwen, moet ik eerst de toestemming hebben van ruimtelijke ordening en alle geburen moeten persoonlijk aangeschreven worden met de vraag of ze akkoord gaan met m'n plannen. Als de stad beslist om blauwe zone van onze straat te maken, moeten die dan niet de goedkeuring hebben van de buren????? Of geef ik onbewust m'n goedkeuren als ik dat papier invul en teken met gelezen en goedgekeurd?? Er klopt iets niet, misschien moet er eens actie genomen worden tegen deze praktijken.
Ik ben of beter gezegd was voorstander van blauwe zone in mijn straat. In enkele reactie hierboven staat volgens mij de oplossing voor heel het probleem.
Er zijn maar op bepaalde punten parkeerproblemen zoals voor mijn deur. Hotel in de buurt, 1 kant verboden te parkeren en we zitten op de 1ste rij op vlak van stadsrandparkeerders.
Als de stad op deze echte probleemzones bewonersplaatsen maakt, kunnen wij onze auto kwijt en ons bezoek moet z'n wagen niet in het park parkeren.
Ik denk dat je gelijk hebt 'Leve Bewonersplaatsen'
@Mieke: Bij verkiezingen heeft de overheid de merkwaardige arrogantie van ons stemplicht op te leggen, sommigen krijgen zelfs dwangarbeid opgelegd om kiesbureaus te bemannen, wie weigert zich te laten misbruiken wordt na een schijnproces met nooit geziene haast zwaar beboet. Als men als burger een brief stuurt aan het College van Burgemeester en Schepenen krijgt men geen antwoord. De overheid heeft geen respect voor de burgers! Dat verklaart waarom jij voor voldongen feiten gesteld wordt. Jouw mening telt niet, jij moet je belasting betalen en zwijgen!

O ja, elke woonst moet bij politiereglement een goed zichtbaar huisnummer hebben: wie weet het 'huisnummer' Grote Markt 21 te vinden?
Ik moet zeggen Paul, dat ik ook al gezocht heb. Is dat niet op de binnenkoer ?
Met een Vijslift in uw garage, kun je uw auto's in uw kelder parkeren...

Idee - Idee
En onder de bevoegdheid van welke schepen valt het parkeerbeleid en de aanduiding van de zgn. blauwe zones?
Karel Geys (mobiliteit)?
Weet er iemand dat?
Paulsteir, je hebt volkomen gelijk, slechts één nuance: er geldt geen STEMplicht in België, wel een OPKOMSTplicht. Gelukkig komt men ons (nog) niet met de zweep naar het stemhokje ranselen... :-)
@Mieke: dan heb je de brief niet juist gelezen, of niet alles ontvangen, want er zit een mooi kaartje bij met alle straten welke blauwe zone worden.
En daarover hebben wij in Mechelen Zuid toch al veel vaker bericht gekregen, op één van de bewonersvergaderingen is het een agendapunt geweest, en er zijn brieven geweest van de stad ivm parkeerproblemen en evaluatie hiervan.

Het gaat niet alleen over (een deel van) de Stuivenbergvaart, ook om de erachter liggende straten, tot een deel van de Brusselsesteenweg aan toe. Als ze de vaart niet meenemen in de blauwe zone, zal je het verschil wel rap merken, aangezien dan iedereen die geen bewoner is aan de vaart zal komen parkeren als het voor langer dan 2 uur is.

@ Paulster: overheid geen respect voor de burgers? soms wel ... het is op vraag van de bewoners dat het 1e deel van de Dodoens enkele jaren geleden al enkel richting is geworden, niet op vraag van het stadsbestuur. ;-)

Zullen we niet gewoon afwachten tot na 19 mei voor we allemaal steen en been beginnen te klagen? Misschien is het echt wel een goeie oplossing.
@paul: Krijgen we als volk niet de leiders die we verdienen ? Ik dacht het wel ...
Volgens mij moet het mogelijk zijn te achterhalen hoeveel auto's de mechelaars hebben, trek daar het aantal garage's en vaste staanplaatsen af, en je weet hoeveel auto's er op de straat moeten kunnen staan. Ik denk héél veel, dus moet je niet staan kijken dat dat een beetje uitgebuit word, tis gewoon een belangrijke (en gemakkelijke) bron van inkomsten. Wij hebben de wagen verleden jaar verkocht en doen alles met de fiets tegenwoordig, iedereen s'ochtends terug goed gezind want iets langer in bed kunnen blijven, wegens geen files moeten trotseren.
Heel gemakkelijk te doen, en gezond, véél plaats in de garage, er staat zelfs een pinpongtafel in nu.
Heb eenzelfde verhaal Kristoffel. Vroeger twee auto's nu nog wat deelauto's in de Mechelse binnenstad.

Maar niet iedereen kan het zich permitteren met zijn/haar werk.
@Sint: Karel Geys is bevoegd voor: Ruimtelijke planning/Stedenbouw/Monumentenzorg/Stadvernieuwing//Wonen/Natuurbehoud en -ontwikkeling. + gezamenlijke bevoegdheid met J.Lamon(?):Natuurproject Benden-Dijlevallei/Mobilitiet. (nogal nen boterham hé!)
@peter: ... of zijn/haar gezondheid ;-)
ps:Benden moet natuurlijk Beneden zijn. :)D
@kristof, één ding is zeker, als je je wagen juist parkeert vindt u die in 99% van de gevallen weer waar hij stond, dat is zeker niet het geval met de velo
wie zei dat nu weeral Peter?
@Katrientje : Ik woon ook in de buurt en ik heb (nog) geen brief gezien.
Ik ben bijgevolg ook niet op de hoogte wat er gaat veranderen.
Tiens, hebben we hier selectieve facteurs???
Bij ons stak de eerste informatieve brief al zowat een maand geleden in de bus!
Jan, ik geloof dat het vanaf jullie straat al tot aan het park geen blauwe zone zal zijn. Dus dan kan ik me voorstellen dat je geen brief krijgt om een bewonerskaart aan te vragen ;-)
Ik weet natuurlijk niet hoe dat Vinci werkt, maar misschien dat de gewone info voor bewoners aan de rand van een blauwe zone nog volgt. Het is tenslotte maar pas vanaf 19 mei, da's nog een eindje natuurlijk he ;-)

Ik weet in ieder geval dat wij niet de enige zijn die die brief gekregen hebben, toen ik m'n kaart ging halen waren er verschillende mensen uit de buurt met heel die brief, en er zijn toch al verschillende wagens waar de kaart al in plakt.
Ik verschiet er niet van dat ze dat doen want sinds de stad het betalend parkeren ingevoerd heeft aan de Vaartdijk staan er daar amper auto's geparkeerd.
Aan de Geerdegemvaart daarentegen staat het vol, vanwege nog gratis parkeren.
@Filip: En zo wordt het parkeerprobleem niet opgelost maar telkens verschoven.
Dat idee van weekabonementen uit te delen aan handelaars en hun personeel, is volgens mij een stuk van de oplossing. Met uitdelen bedoel ik dan niet gratis weggeven, maar laat de handelaars betaalde abonnementen voor z'n personeel aftrekken van z'n gemeentebelasting ofzo. (ok de burger betaalt deze grap weeral, maar dat is bij elke grap die het stadsbestuur uithaalt).
De ondergrondse parkings zullen tijdens de week voller staan en er zal meer beweging zijn waardoor andere bezoekers makkelijker een ondergrondse parking zullen gebruiken.
Heb je eigenlijk een bewonerskaart nodig als je je wagen voor je eigen garagepoort zet? Daar mag voor de rest toch niemand anders staan dus dat je wagen in de garage of pal voor de poort staat maakt eigenlijk geen enkel verschil uit, 3 meter verder uiteraard wel want dan sta je ergens waar iedereen mag parkeren.
!! Verantwoordelijke Schepen !!
KAREL GHEYS ( SP-a )

Dus nu weet u gelijk wie de beslissingen neemt. Hij staat zelfs met een foto op de website van Vinci (lacht)
@Sintnetels: Ja. Want voor uw garagepoort sta je op de openbare weg. Als die openbare weg in een blauwe zone ligt, heb je daar inderdaad een bewonerskaart voor nodig.
Dat er niemand anders MAG staan is eigenlijk niet helemaal juist. Je mag parkeren waar je wilt, ook voor andermans poort, ook al hangt die persoon zijn poort van onder tot boven vol met verbodsstikkers. Een echt parkeerverbod voor je eigen poort moet je officieel aanvragen, en dan worden er ook gele lijnen geschilderd, zodat het echt duidelijk is dat je daar niet mag staan. In dat geval MOET er wel een stikker met de nummerplaat van de bewoner op de poort gekleefd zijn, anders mag hij/zij er ook niet meer parkeren natuurlijk ;-)
Ah toch, want in de wegcode staat dat je niet mag parkeren voor in- en uitritten.
Nu, op dat gebied heb ik absoluut geen klagen van de Mechelse politie, telkens als er iemand voor mijn poort staat hebben ze die laten wegslepen, of mijn wagen nu binnen of buiten staat ( ik kan trouwens niet in mijn garage, staat vol ), op dat gebied vind ik dat onze jongens schitterend werk leveren, binnen de 30 min. na de oproep is de zaak meestal afgehandeld.
Ah, dat zijde gij die altijd mijnen otto laat wegtrekken ! :-)
Vinci ontwikkelt, bouwt en exploiteert openbare parkings. En nog wat bla bla bla op http://www.vincipark.be/
Als ik het goed snap, wil dat dan zeggen dat gebruikers betalen omdat vinci ervoor zorgt dat je je wagen veilig en net kunt parkeren.
Volgens mij wilt dat dan ook zeggen dat overal waar ze parkeermeters zetten of blauwe zone maken, dat ze die parkeerplaatsen onderhouden zodat die netjes en veilig blijven. Als ik (en niet alleen hier in Mechelen) soms de staat van parkeerplaatsen zie waar vinci mij de rekening toont, dan vraag ik me sterk af waar ze met die centen in die parkeermeter blijven. Niet in het onderhoud van die parkeergelegenheid die ze exploiteren.
Blijven de blauwen en betalende parkeerzones maar groeien om hun ondergrondse en bovengrondse parking te financieren???
Stel dat de privé-uitbater van de Liefkenshoektunnel in Antwerpen plots bewonerskaarten gaat uitdelen waarmee enkel nog de Antwerpenaars door de Kennedytunnel mogen om zo de veiligheid te vergroten en de files in de kennedy te verkleinen. Elke niet Antwerpenaar moet dan maar de liefkenshoektunnel gebruiken.
Zouden we dat dan ook zonder problemen pikken en tol betalen????
Waarom Vinci een schietschijf is begrijp ik niet goed. Als de commentaar op deze blog iets aantoont dan is het dat Vinci een zeer efficient bedrijf is (lacht)

Het parkeerbeleid ansich zit nog altijd onder de vleugels van het stadsbestuur.

Persoonlijk vind ik dat de uitbating van parkeerzones (de publieke zone) door de overheid zou moeten gebeuren (parkeergarages is een ander verhaal)en het leent het zich uitstekend voor een sociaal tewerkstellingsproject.

Daarnaast is er op zijn zachts gezegd een grijze zone over de legitimiteit van informatie verstrekt aan een prive-bedrijf door de overheid.

2006 (weliswaar een verkiezingsjaar), toen de gratis bewonerskaart zijn intrede deed, toont aan dat de burger op het beleid kan wegen
helo
ik ben de zoon van michael
een gezin heeft 4 autoos omdat ze met 4mensen zijn en dus 4verschillende levens wij werken alle 4 buiten mechelen mijn ouders krijgen een bewonerskaart maar ik en mijn broer niet ik lees hier dat sommige mense zeggen dat wij parkeerplaats afpakken van onze buren nu zowel onze linkes als rechtse buur heeft geen wagen dus van wie pakken wij dan plaats af? als we moete gaan stemmen zijn we goed genoeg voor te gaan en wonen we op dit addres maar als er geld uit te slagen is niet!
Sint, ik denk dat je toch gelijk hebt, heb het nog eens opgezocht:

"art. 25§1.3° voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht"
Ik heb de kb's uitgeplozen en geen aanpassingen daarover gevonden, hoewel het me ooit eens uitgelegd is geweest zoals ik hier eerder al beschreef.

Ik vraag me trouwens af wat ze gaan doen aan al die remorkskes die in de buurt staan bij ons, nu het blauwe zone wordt:

"27.5 BEPERKING VAN HET LANGDURIG PARKEREN
27.5.1. Het is verboden op de openbare weg motorvoertuigen die niet meer kunnen rijden en aanhangwagens langer dan vierentwintig uur na elkaar te laten parkeren."
Een bewonerskaart/parkeerschijf heb je daar niet voor nodig ...

btw, sintnetels .... je garage niet als garage gebruiken en toch de mensen laten wegslepen?? tssss .... ;-)
@sint, wacht tot ze hier hetzelfde gaan doen als in een paar buurten in Antwerpen. Als je een garage hebt, wordt er verwacht dat je je auto in de garage zet en krijg je dus een parkeerkaart minder ook al staat die garage vol met fietsen, machines en andere dingen. Ze durven zelfs de lijsten opvragen van wie een garagebox huurt. Rede: Een garage dient om uw wagen in te zetten en de buurt te ontlasten.
Zoals je verplicht bent om een waterput of groendak aan te leggen bij nieuwbouw en grote verbouwingen om het regenwater te bufferen, zo ben je tegenwoordig ook vaker verplicht een garage (of parkeerplek op eigendom) te voorzien bij nieuwbouw om uw wagen van de baan te houden.
Volgens mijn informatie krijg je pas een bewonerskaart in Mechelen als je op je erewoord zegt dat je geen garage hebt.

Tenminste dat was de regeling enkele jaraen geleden.
Ik zal dan maar snel vragen of de stad een reeks fietskluizen in de straat plaatst zodat ik onze fietsen veilig op straat kan zetten en m'n auto, die dan misschien geen parkeerkaart krijgt, telkens in de garage kan rijden.
Ik zal elke avond bidden dat onze fietsen (weer) niet gestolen worden en dat er 's morgens niemand voor m'n garage geparkeerd staat (tegen de ze komen takelen, moet ik al lang op 't werk zijn als ik met de vroege sta).
Een garage of autostaanplaats verplichten aan een nieuwbouwprivéwoning dat lijkt me toch wel erg sterk. Allez stel u voor dat je geen auto heb, daar gaat je plekje voor je megajacuzzi en sauna (lacht). Tenzij het bezitten van een wagen ook verplicht wordt natuurlijk!
Dat er aan nieuwbouwappartementsgebouwen verplicht garages dienen te zitten daar ben ik volledig mee, uiteindelijk heb je daar een groter aantal potentiële autobezitters per are dan bij eengezinswoningen.

@katrientje: ik heb inderdaad weinig problemen met wagens te laten wegslepen van voor mijn garage die ik niet gebruik, want namelijk:
a: art. 25§1.3° zoals je zelf opzocht. ;-)
b: als ik voor m'n eigen poort sta pak ik geen parkeerplaats in waar iedereen mag staan.
c: voor een rood licht moet je ook altijd stoppen, zelfs al komt er niemand van de andere kant.

Dat het krijgen van een bewonerskaart mede afhankelijk is van het feit dat je een garage hebt is helemaal absurd, een garage kan best een andere en meer nuttige functie hebben dan het herbergen van een wagen, in je eigen huis doe je gvd toch wel je zin zeker, wat gaan we nog krijgen? De interieurpolitie? Die komen kijken dat je ijskast wel in de keuken staat, het bed in de slaapkamer, het grasmachien in het tuinhuisje? (lacht)
@St Netels: Geys, de opvolger van Stevens, antwoordt blijkbaar op geen enkele brief of mail. Stevens antwoordde wel. Geys komt uit een partij waar geen cultuur van communicatie heerst en alles heel rigide georchestreerd wordt. Jammer dat SPA politici niet beseffen dat sommige burgers wél nadenken en geen SPA zombies zijn.

In Mechelen vindt men dat een garage in nieuwbouw niet verplicht kan worden. Het gaat ook over een behoorlijke investering, grond, bouw en oprit is gauw 25.000 en meer Euro. Wie die investering wel deed, wordt daarvoor niet beloond integendeel gestraft met hogere grondbelasting, BTW en of registratie. Dit wordt al te graag vergeten door wie openbare weg gebruikt om z'n lelijk blikken karkas te parkeren op kosten van de belastingbetaler. In een zekere zin is dit een discriminatie van wie in eigen privé parking investeert t.o.v. diegene die z'n parkeerprobleem op de gemeenschap afwimpelt.
Een vriend die in de jaren 80 een huis aan de Lge Schipstraat kocht en verbouwde tot kapsalon kreeg toen zelfs "een boete" omdat zijn huis geen garage had. (zie je al een auto staan in een kapsalon??)

Mensen lief, ben ik gelukkig dat ik 22 jaar geleden "op den buiten" ben gaan wonen.
@Peter: voor onze betalende parkeerkaart hebben we idd. een verklaring moeten afleggen dat we geen garage, noch parkeerplaats hadden. Kregen maar 1 kaart en geen voor een firmawagen. Sinds het nieuwe parkeerbeleid met gratis kaarten hoeft die verklaring niet meer en krijgen we 2 kaarten.

Garage:
Vorig jaar heb ik inlichtingen ingewonnen bij de stad ivm het verbouwen van een huis in de stad. Garage of parkeerplaatsen zijn verplicht, anderhalve per woonst zelfs!!! Huis niet gekocht om die reden.

Ondertussen staat hetzelfde huis terug te koop wegens afgekeurde plannen...
Ook een fietsstalling is verplicht, ik meen me te herinneren dat die 2m² moest zijn.

Wij hebben een privé parkeerplaats, die helaas vaak ingenomen wordt door onbeschofte mensen die goed genoeg zien dat het privé is en wij kunnen die niet eens laten wegslepen, wegens op privé-terrein!

Nochtans: blij en gelukkig dat ik in de stad ben komen wonen, na 45 jaar "op den buiten" te hebben gewoond, in nochtans een fijn dorp met veel accomodatie en heel goed gelegen!!!
Opgepast Roger,als ieder huis verplicht van een garage te hebben(en er niemandanders mag parkeren)Dan gaan de mensen hunne wagen "op den buiten"moeten gaan zetten.Is er nog pleuts in auven hof?
:)D
Als morgen ons Bartje alle vlietjes en waterstraatjes terug openlegt kunnen we misschien een watertaxi nemen.
Bestaat dat eigenlijk nog : nen taxi ?
Vroeger stonden ze in rijen voor het Centraal Station in Mechelen.
Maar is dit een (goedkoop) alternatief voor Nonkel Jef en Tante Julia, die, slecht te been, hun auto buiten de ring moeten parkeren als ze op bezoek komen en moeilijk het openbaar vervoer kunnen nemen en waarvoor een wandeling totaal uitgesloten is ?
De taxi's aan het staion staan er nog Gymicko. Alleen een beetje verder tegenover de streekbusparkings. Ik heb er in maart nog één genomen toen ik van reis terugkwam. Er stonden er verschilklende te wachten trouwens.
@ Rudi :
Gewoon maar om te weten, hoor...

Hoe ver was je rit en hoeveel heb je ervoor moeten dokken ?
Ik ken de instapprijs van tegenwoordig niet en de prijs per kilometer...
Raar dat Geys wel antwoordt op mijn emails Paulsteir. En ik ben geen SPA-er.
Enne, in alle objectiviteit geef mij maar een schepen met een gedrevenheid en een liefde voor zijn stad als Karel Geys. Kleur speelt geen rol bij mij. Maar voor de rest moet ik hier zijn verdediging niet opnemen, daar is hij groot genoeg voor om dat zelf te doen.
Ik reed van het station tot aan mijn huis in de Lindestraat (zijstraat Jubellaan) voor 6€
Misschien kan bartje nog eens een idee van die hollanders gebruiken.
Na VIP voor jonge crimineeltjes, parkeren via je tom tom. http://www.telegraaf.nl/bin...
Als vinci z'n aantal vrije plaatsen per parking elke minuut upload naar tom tom, zal de gebruiker snel en dichtbij een plek vinden. Niet elke bezoekr weet waar er parking zijn en als z'n vertrouwde parking vol is, stuurt tom tom je naar de dichts bij zijnde.
Schitterend idee Marc, en nog niet eens zo een verre toekomstmuziek.
Dat is wel op voorwaarde dat je zo een gpsding hebt natuurlijk.
De gpsfabricanten zullen niet protesteren want die zien dan hun omzet stijgen. :-)
Dat van dat regenen in België moet echt wel overdreven zijn, of toevallig heel lokaal boven je eigen hoofd, ik werk al 12 jaar in hartje Brussel en wandel elke morgen en avond een kwartier van Brussel-Centraal naar mijn werk of terug en de keren dat ik beslist heb om de Metro te nemen wegens te slecht weer kan ik letterlijk op 1 hand tellen. Af en toe gebruik ik wel een paraplu, maar meestal vergeet ik die gewoon.

De logica 'ik betaal liever 1of2€ voor parkeergelegenheid dan eens toevallig 1,6€ omdat mijn 10ritten kaart vol was' terwijl je nog niet eens andere kosten (benzine, verzekering, wegentaks, onderhoud en aankoop) meetelt is wel ERG kortzichtig, door zulke mensen gaat onze planeet regelrecht kapot. Als je aan de rand van het stad woont neem dat de fiets, als het te hard regent, gaat dan shoppen op een ander uur of dag.
Van mijn part mogen ze gans Mechelen en andere steden autovrij maken.
Ik denk dat je gelijk hebt Erroba...
Jackie, ik heb nog niet geteld hoeveel auto's er in mijnen hof geraken, maar ik gok op een dozijn. Zeg maar wanneer ik parkeermeters moet beginnen zetten :-)
Gimycko, dat zou nog iets zijn, vaporetto's of gondels in Mechelen.
Opletten, want nu kan de discussie pas goed losbarsten.... ;-)
Het blijft een netelig probleem, maar vind toch dat de overheid moet doorzetten. Het gaat hier ook om de vraag of de overheid moet meegaan in de evoluerende en stijgende autoverkoop, en dus voor elke autobezitter een plaats moet voorzien, of dat ze net deze tendens moeten ontmoedigen en ontraden. geef mij dat tweede maar, Mechelen wordt er meer leefbaar door. En misschien moeten mensen die een extra auto voor hun gezin willen kopen eerst maar eens kijken of er daar gewoonweg wel plaats voor is in hun straat. 4 auto's voor 4 personen, dat is problemen zoeken.
@paulsteir: Tja, dat Geys niet op u antwoordt dan vind ik dat heel onnozel van hem. En Stevens.. ja.. dat is toch die ene die te koop was en in den bak gezeten heeft zeker he?
Dat mensen die wegens geen garage of welke reden ook hun wagens op straat parkeren mensen zijn die de gemeenschap opzadelen met hun parkeerprobleem vind ik de dikste onzin die ik vandaag gelezen heb.
Wordt wakker kerel, jaarlijks ontvangt de staat van het nationale wagenpark rechtstreeks en onrechtstreeks 13.000.000.000 euro per jaar, jawel! 520.000.000.000 Oude Belgische Franken! JAARLIJKS! Dat is 1300 Euro Per Jaar Per Belg. Een hoop geld waarvan ik mij moeilijk kan voorstellen dat het allemaal naar onderhoud van het wegennet gaat.

Dus bespaar de wereld de klinkklare onzin dat die stoute auto's de gemeenschap geld kosten; de automobilist was en is de melkkoe van de maatschappij, dus bedenk de volgende keer als je nog eens zo'n lelijke blikken doos ziet (ongelijk heb je daar niet want 99% van de wagens zijn effectief lelijk) dat dat op het einde van het jaar wel meer dan 1300 lappen scheelt he?
@St Netels: 1300 Euro per jaar per Belg is niet voldoende om infrastructuur, administratie, logistiek, schade enz ivm koning auto te betalen. Ik heb geen auto om principiële reden en dit wordt steeds moeilijker vol te houden. Ik kan niet alles te voet of per fiets doen. Gaan werken moet met de trein. Openbaar vervoer is walgelijk, totaal onbetrouwbaar en niet te genieten, ik gebruik het als een noodzakelijk kwaad. Als ik toch weer met de auto ga, zal dat zijn omdat de minderwaardigheid van de NMBS me daartoe dwingt.
@ Paulsteir : Ach...
Morgen parkeren we, met zijn allen, onze auto's op ons dak !

http://www.terrafugia.com/v...
Wat het openbaar vervoer betreft heb je grotendeels gelijk, vooral wat de betrouwbaarheid betreft.
De overbevolking op de spitsuurtreinen is zelfs een regelrechte schande. Ergens ben ik nog goed af, mijn treinabonnement wordt 100% terugbetaald wat maakt dat ik het geluk heb om in 1e te kunnen zitten (inderdaad: Zitten), weg van de beestenwagontoestanden in 2e. Als men zo de mensen uit hun wagen wil halen? awel merci, succes in ieder geval.
@Paulsteir: Al eens van Autodelen gehoord?
(http://www.autodelen.net).

(maar wel oppassen voor de sociale mix :-)
@Sint-Netels: in 1e nog nooit gestoord geweest door 2e-klas reizigers die zich daar komen "nestelen" bij gebrek aan plaats in de "beestenafdeling"?
Neen, mij stoort dat niet, er is trouwens toch altijd plaats dus ga ik mij daar zeker niet druk in maken, dat is de taak van de treinbegeleiders.
Eind jaren '90 heb ik trouwens anderhalf jaar tussen Mechelen en A'pen gependeld in 1e klas met een vals abonnement, wie ben ik dan om over een ander te oordelen, mijn kop doet zeer van al de boter die erop ligt (lacht)
beestenwagon, een noodzakelijk kwaad... k moet toegeven dat ik het zo toch niet bekijk. Voor mij is rijden met de trein rustgevend, zekerheid dat ik met niet al te grote vertraging op mijn plaats aankom, tijd om rustig de krant te lezen. Toegegeven, er zijn vertragingen en soms is het zeer druk (alhoewel het ook wat zou oplossen als mensen hun rugzakken op de grond zetten of hun benen niet ostentatief strekken en zo heel wat plaats vrijmaken.
@st Netels: los van wat elke autobezitter aan taksen betaalt, mijn punt ging over discriminatie tussen diegene die op eigen kosten oprit en garage voorziet en daarvoor ook véél betaalt (incl taksen) en anderen die deze grote investering niet doen en gratis op de openbare weg staan. Om geen discriminatie te krijgen is een vergoeding om op openbaar terrein te parkeren billijk. Nu is dat als bewoner gratis en wordt de garage eigenaar financieel benadeeld.
@Peter auto delen, als het kan ja.

In meer dan 25 jaar pendelen is de NMBS één en al ellende geworden. Ondanks degelijke nieuwe wagons, de organisatie faalt totaal. Ligt het aan de ersätz managers van de SPA, de partij die lat altijd lager legt en elk kwaliteitsbenul sloopt?
Dus als een gezin niet de middelen heeft om een huis met garage te kopen/bouwen/huren mogen ze daarvoor gerust nog wat meer financiëel belast worden? Is het dat wat je bedoelt?
of hoe Sint langs rechts wordt voorbijgestoken.

Interessante discussie :) Persoonlijk vind ik het vreemd dat de aanvaarding rond betalen van parkeerplaats in een stad zo moeilijk ligt. We betalen toch ook voor water(lozing) of voor lucht ? (co2). wat is er billijk ?
Er is geen enkel rationele redenering waarom parkeren op openbaar domein gratis zou moeten zijn, de kostprijs van de infrastructuur is dezelfde voor iedereen, net als de prijs voor energie, waterzuivering, enz. Wie er gebruik van maakt, die betaalt.

Voor elke euro die ik netto kan spenderen moet ik er vier brutto verdienen. Geld is geen abstract iets dat ik naar mijn kop gesmeten krijg zonder reden. In mijn geval staat elke euro van wat ik bezit voor effectief geleverde productiviteit waarop ik al zéér zwaar belast werd. Ondanks deze reeds betaalde belasting vind ik dat de overheid niemand iets gratis moet geven, maar moet doen betalen wat men gebruikt. Wie de financiële middelen niet heeft moet de tering naar de nering zetten. Als de kleine bijdrage van parkeergeld een probleem vormt, dan is het hebben van een auto een veel groter probleem.

Het is nu inderdaad zo dat de sociaal zwakkere systematisch bevoordeeld wordt: stookoliecheques, OCMW steun enz. Dit soort herverdeling heeft een pervers effect: de zogenaamd 'sterke schouders' worden ontmoedigd om zich nog meer in te zetten tenzij men kan frauderen (te hoge belasting), de zogezegd zwakkere (ik noem ze gemakzuchtigen) ervaren geen noodzaak om extra moeite te doen. Het is daarom goed dat niet alle kostprijzen in functie van draagkracht worden uitgedrukt. Ik pleit er zelfs voor de huidige solidariteit tot rationele proporties te herleiden zodat de middenklasse niet langer alleen opdraait voor wantoestanden waarvan uiteindelijk niemand beter wordt.
En als fietser en/of voetganger een financiële bijdrage leveren voor het onderhoud van voet- en fietspaden, hoe sta je daar tegenover?
@Paulsteir: Als ik met het openbaar vervoer naar m'n werk wil ben ik 2.5 uur onderweg. Wat ik voor 23 km een beetje overdreven vind. Dus heb ik een auto, spaart me 2 uur, op een hele dag 4 (vier!) uur reistijd.
Omdat wij niet zo rijk zijn dat we ons een huis met garage of met oprit konden permiteren staat m'n auto op straat als ik thuis ben. Niet eens voor de deur of in "onze" straat, daar is meestal geen plaats. En dan wil jij dat de mensen daar voor gaan betalen?!?! Dan wil ik dat de overheid mij gaat betalen voor die extra 4 uur dat ik per dag onderweg ben met het openbaar vervoer!! Voor wat hoort wat. ;-)
@katrientje: Enkele creatieve oplossingen:

- zoek een gratis parkeerplaats aan de rand van de stad en ga te voet naar je auto (=standaard in Amsterdam bvb.)

- zoek werk dichter bij huis

- tracht te carpoolen

- doe aan autodelen (=gratis parking in Mechelen)
De wereld loopt ook altijd rond met profiteurs en parasieten als je sommigen hun uitleg moet geloven. En zo is blijkbaar degene die een wagen heeft om in hoofdzaak mee naar z'n werk te gaan (jawel: werken zoals in arbeiden, geld verdienen, een economische activiteit uitoefenen,...) ook al een soort van profiteur wanneer hij of zij die wagen parkeert in zijn straat, los van het feit dat je wegenbelasting betaalt alsook bij het tanken meer accijnzen dan naft. Voor je het weet zou je nog moeten betalen voor elke stap die je buiten zet. (lacht)
Eigenlijk ben je dan wel beter af dat je gewoon thuis in je campingsmoking in de zetel voor tv zonder wagen of werk aan je marginale kl**** ligt te krabben en wacht op je uitkering want buiten komen kost toch alleen maar geld. En zo verslijt je 's lands infrastructuur tenminste niet.
Ik kan in veel dingen Paulsteir volgen maar als ik goed begrijp wil hij belastingsfraude van sociaal sterkeren ter compensatie van overdreven steun aan sociaal zwakkeren (en dus gemakzuchtigen) met de mantel der liefde bedekken. Ik vind dit een nogal perverse redenering. En anderzijds, Paulsteir, is pakweg een gehandicapte dan ook de facto gemakzuchtig?
Je zou om minder communist worden.
Sinds vandaag is de lagere middenklasse ook in de categorie der sociaal zwakkeren terecht gekomen.
De lagere middenklasse zijn mensen die uit werken gaan (meestal met de wagen), allez, weet je wat? lap er nog maar een belastinkje bovenop, een kleintje maar, dat kan er nog wel bovenop, dat merkt ge toch niet.
@ peter: heu ... ik was niet aan het klagen zenne, wilde gewoon even aantonen hoe onrealistisch paulsteir zijn voorstel is. Tenslotte is niet iedereen een profiteur, zo zwart/wit zoals hij het voorstelt is het nergens!
;-)

Maar toch, om te laten zien dat we niet "zomaar" en voor het gemak een autoke hebben gekocht voor mij:
- parkeren is geen probleem zenne, aangezien we in een (toekomstige) blauwe zone wonen en we niet meer dan 2 wagens hebben in ons gezin
- ander werk is geen optie, te lang en te privé om uit te leggen. ;-)
- carpoolen ... lang gedaan, tot collega andere werkuren had en ik weer vast zat aan openbaar vervoer. En met een wildvreemde meerijden ... nee dank u.
-autodelen zou in mijn geval niet echt sociaal van mij zijn he, van 's morgens 7 tot 's avonds 17.30 die auto voor mezelf "inpikken" ... dus ook geen optie ;-)
en met de fiets is - om medische redenen - helaas ook niet voor alle dagen mogelijk. Hoewel ik toch al in de zomermaanden 1 à 2 keer per week de auto thuis (tja, op de openbare weg..) laat staam en de fiets probeer te nemen. ;-) Maar dat lost het autoprobleem niet op natuurlijk.
Zeg, en nog zoiets:
Ik zal Paulsteir even citeren:

"...Voor elke euro die ik netto kan spenderen moet ik er vier brutto verdienen. Geld is geen abstract iets dat ik naar mijn kop gesmeten krijg zonder reden. In mijn geval staat elke euro van wat ik bezit voor effectief geleverde productiviteit waarop ik al zéér zwaar belast werd. ..."

Ja? En dan? Join the club zou ik zo zeggen he.
Ik zit in net hetzelfde geval en ik vind nu eens niet dat ik NOG EENS moet betalen om mijn wagen op straat te zetten want ik betaal daar al voor. En als 13.000.000.000 euro per jaar niet genoeg is om de wegen te onderhouden wil dat zeggen dat er met dat geld gesjoeffeld wordt.
En dat zal deze keer niet aan de sossen liggen want die kunnen er niet meer bij (lacht)
@St Netels: om bij de topic te blijven - parkeerperikelen en de kostprijs van een staanplaats voor een wagen. Sommige autobezitters parkeren op hun eigendom en worden daarvoor extra belast (grondbelasting enz), diegenen die dat niet doen mogen gratis parkeren en worden op die manier beloond. Dat is ongelijkheid. Ofwel moet de eigenaar van een oprit/garage een compensatie krijgen zodat privé investeren in parking gestimuleerd wordt ipv afgestraft, ofwel moet de 'wild'parkeerder een parkeerbelasting betalen. Ik kies voor het eerste.

Financieel zwakkeren die wel rijk willen leven maar niet navenant presteren typeren deze tijd. Energiebesparing, milieubewustzijn en lange termijn visie is aan deze grote groep vreemd. Uiteraard irriteert mijn standpunt deze categorie, dat is ook mijn bedoeling.

@Rudi: gehandicapten zijn de grootste slachtoffers van profiteurs die de sociale voorzieningen plunderen zodat diegenen die het echt nodig hebben uiteindelijk moeten rondkomen met te weinig. Over parkeren gesproken: hoe vaak worden voorbehouden parkeerplaatsen niet ingepikt door gemakzuchtigen die niet gehandicapt maar wel vreselijk lui zijn? Een auto van een niet gehandicapte op een voorbehouden plaats zou ik bv in beslag nemen.
Paulsteir schrijft:"Ofwel moet de eigenaar van een oprit/garage een compensatie krijgen zodat privé investeren in parking gestimuleerd wordt ipv afgestraft, ofwel moet de 'wild'parkeerder een parkeerbelasting betalen. Ik kies voor het eerste."

Als hij even zou nadenken zou hij beseffen dat een oprit of garagepoort een parkeerplaats inneemt en dus ook zou moeten betalen.
Ik vrees dat ik Paulsteir alweer gelijk moet geven. Onze zorgmaatschappij op of af. Ik kan getuigen dat vele gehandicapten nog steeds uit de boot vallen, en moeten strijden om bvb:
- een trein te mogen nemen
- een tegemoetkoming krijgen voor vanzelfsprekende zaken ...
- een wetszekerheid rond terugbetaling

Hier is werk aan de winkel !
Misschien ligt de nabije toekomst voor persoonlijk vervoer wel in de combinatie van autodelen met gps en taxi.
Je bestelt via internet of telefoon een auto, die aan jouw standaarden en financien voldoet (dat kan gaan van een 2pk'tje tot een Maybach). Deze komt aan zonder bestuurder (GPS-gestuurd). Je tikt de Oost/West/Noord/Zuid-coordinaten in van je eindpunt en de auto voert je, zonder omkijken, en alweer GPS-gestuurd, naar je bestemming. Ondertussen lees je in het voertuig je krant, kijkt TV of je blogt.
Eens aangekomen op je bestemming verdwijnt het voertuig naar zijn volgende klant en kan men, na enkele uren, eenzelfde of een ander voertuig terug oproepen om je terug veilig thuis te brengen.
Het voertuig neemt altijd de snelste en kortste weg, houdt rekening met snelheidsbeperkingen en wegenwerken.
Heel handig voor mensen zonder rijbewijs of die maar zelden een voertuig nodig hebben.
En op het eind van elke maand volgt gewoon een afrekening. En geen onkosten meer voor een persoonlijke garage/staanplaats en niemand zijn plaats wordt ingenomen.
Toekomstmuziek ? Science Fiction ?
Nee, hoor ! In Nederland waren er al testen bezig en ze waren veelbelovend. En alzo worden de voertuigen optimaal gebruikt, want het meeste van de tijd staat jouw heilige koe toch maar te wachten tot zijn baasje terugkomt...

Just an ID ?
@gimycko: inderdaad ik heb in Nederland aan taxipooling gedaan en me meteen afgevraagd waarom wij dit hier niet kennen. Het is ook leuk want er wordt vlot gepraat met chaufeur en medepassagiers! Een voorbeeld, maar helaas tien jaar later nog steeds niet in Belgenland!
Ik denk dat Cambio of Autodelen al een beetje in die richting gaat ...
Morgen infostand op de Wollemarkt :-)
@ Paulsteir :
Op oa die dingen is Nederland/Olland ons altijd 10 jaar voor !

:-D
Nu zijn er wel 2 fenomenen die ik wel graag verklaard zou zien:
1: Die verkeersbelasting die ik betaal, die is toch echt he? Als dit alleen in mijn fantasie bestaat weet het dan te zeggen want dan moet ik naar de dokter.
2: Ik heb een garage in mijn huis en voor zover ik weet wordt ik daar niet extra op belast, mocht dat nu wel het geval zijn (je weet nooit), ja, dan is het voor mij in orde he, dan hoeft er niks te veranderen aangezien ik dan zogezegd onterecht belast wordt langs de ene kant maar dat langs de andere kant weeral compenseer door mijn voiture zogezegd gratis en voor niks op straat te zetten.

Voila zie, zo zie je maar dat alles uiteindelijk toch goed komt, ik ben er in ieder geval uit. (lacht)

Allez, zondag wordt het goed weer, ik denk dat ik eens compleet voor de lol een ritje ga maken met m'n lekker vervuilende oldtimer waarvoor ik trouwens extreem weinig taks betaal ;-) ...en wie weet parkeer ik 'm eens gratis in 't stad voor een uurtje of zo..

Ik werk bij Vinci als parkingwachter op de grote markt, veemarkt, centerparking en ook de zandpoortvest.  Ik zorg er mede voor dat deze parkings simpelweg proper zijn (je houdt het niet voor mogelijk hoe vervuilend sommige parkeerders wel zijn, zoals; volledige asbakken ledigen met de nodige lege sigarettepakjes, gebruikte pampers, colablikjes, halfvolle frietzakken, tot zelfs kapotte onderdelen van auto's toe (banden, batterij,...)) Ondanks de aanwezigheid van 8 vuilnisbakken voor klein afval op de zandpoortvest  vinden we geregeld zwerfvuil of complete zakken huisvuil ernaast of simpelweg bovenopgeplaatst.  Verder is deze parking in het bijzonder betegeld met sigarettepeuken, gelukkig ben ikzelf geen roker, maar ik stel toch vast dat de mensen weinig respectvol met hun omgeving omgaan.  Versta me niet verkeerd, ik doe mijn job erg graag, ook de reinigingsopdrachten die ik krijg, maar voor mij is dit alvast dagelijkse kost. 

Voor Vinci is het van groot belang onze klanten een propere parking te kunnen aanbieden, je krijgt er zelfs in het centrum ook een deuntje muziek bij en tot voor kort kon je zelfs ruiken dat je in een geparfumeerde parkeerplaats stond, maar helaas zijn deze busjes heden niet meer in voorraad. 

Ik werp eens graag een licht vanuit een andere hoek, vandaar deze reactie...

Voor mij is het simpel: als ik niet persé in Mechelen moet zijn, blijf ik er weg en als ik er dan toch al eens kom,  dan steek ik mijn fiets in de auto, parkeer ergens extra-muros waar je nog langer dan 2 uur mag staan en rijd dan met de fiets de stad in, hopende dat hij niet gepikt wordt.