Fietsen in Mechelen

met categorie:  

Als ik hier verschillende onderwerpen overlees kom ik regelmatig fietsfanaten tegen die hier het fietsen in Mechelen willen promoten. Sommige maken zelfs verdoken reclame voor bepaalde types van fietsen ( kunnen ze die hier nog eens even vermelden ;-) )

Fiets

(foto Jan Smets)

Hoe ideaal fietsen ook kan zijn, vooral bij aangenaam weder, moet ik toch toegeven dat ik Mechelen niet echt een fietsvriendelijke stad vind.
Neem nu het voorbeeld van de Hoogstraat, Ijzerleen, katelijnestraat,  waar kan je daar nu veilig met je fiets rijden?
Een fietstocht langs de vaart, een tocht naar het vrijbroekpark, da's allemaal nog te doen, maar, niettegenstaande het feit dat ik in mijn jeugd heel wat kilometers al fietsend heb afgelegd moet ik toegeven dat als ik nu de stad inrij, ik heel dikwijls met mijn fiets aan de hand op het voetpad te vinden ben. Ik vind het gewoon niet veilig rijden.

Dus wat mij betreft is er nog veel werk aan de winkel als ze in Mechelen het veilig fietsen willen promoten. Er zijn natuurlijk mogelijke oplossingen die het fietsen in de stad aangenamer zouden maken, en die zullen zelfs niet zoveel geld kosten, maar daar moet dan wel politieke moed voor bestaan om die beslissingen te nemen.
Maar misschien ben ik de enige die daar zo over denkt.

  • Het blijft vreemd dat de politieke wereld aan de ene kant denkt over een pistoletkwartiertje om met de auto naar de bakker te gaan, en aan de andere kant 'met belgerinkel naar de winkel' steunt. Begrijpe wie kan ...
  • Als men van Mechelen een aangename fiets/wandelstad wil maken, dan is er 5 minuten politieke moed nodig. Laat de automatische paaltje die het binnencentrum autovrij maken werken !!
  • Verder zijn er een paar duidelijk fietsknelpunten.Katelijnestraat, OLVstraat. Hier denk ik echt wel aan enkelrichting ook voor fietsen, én controle vanuit de politie.
  • Wat fietsenmerken betreft, ik rij al enkele jaren met mijn BROMPTON vouwfiets, en ik ben daar dik content van :-)

 

... en daar was de reclame weer ;-)

:-)

Tja, wat is reklame he ... Ik heb er geen enkel persoonlijk voordeel bij om dat merk te vernoemen, maar aan de andere kant, die fietskes zijn gewoon zeer goed gemaakt.

Is dat dan reklame ?

(was trouwens een keer van plan om hierover een post te starten)

Ik vind het ook wel raar dat straten die heraangelegd worden niet altijd een (volwaardig) fietspad krijgen.

Al heb ik me ook eens laten vertellen dat zulks soms met opzet gebeurt: fiets- en autoverkeer wordt gemengd om de auto's trager te laten rijden.

Een ding is zeker; het kan veel beter -- nochtans is het promoten van de fiets een geliefd programmapunt bij de politieke partijen des lands.

* De in- en uitgangen van de ondergrondse parkings (vooral Onder Den Toren en voorbij de Veemarkt ter hoogte van de schouwburg) zijn levensgevaarlijk vind ik voor fietsers en voetgangers. * Tussen 16u en 19u is het sowieso gruwelijk druk. Straten als de Hoogstraat lijken dan wel een muur van staal.
In januari kregen de handelaars via het plaatselijk handelscomité een enquête-formulier om hun mening te geven over de heraanleg van o.a. de Hoogstraat. Daarin was er de keuze één- of tweerichtings verkeer, fietspaden of niet .... De 'gewone' burgers kregen dit niet... Ik vraag me af of de handelaars de juiste personen zijn om mee te beslissen over veiliger verkeerswegen in de binnenstad - zij hebben nu eenmaal andere prioriteiten !

De enige manier om met je fiets veilig in de stad te komen is met de fiets op het dak of de koffer van je wagen. Te voet kan je mechelen ook niet steeds veilig doorwandelen, laat staan met je fiets aan de hand

Dit lijkt me een tikkeltje overdreven Lieven, maar ik geef grif toe (ik ben dan ook een fervent fietsgebruiker) dat sommige straten beslist veiliger kunnen (ik denk aan Katelijnestraat, Lange Schipstraat , Stationsomgeving en Hoogstraat o.a).

Ik hoop dat met de heraanleg van sommige van die straten toch ernstig wordt gedacht aan veilig fietsverkeer.

Deze stad wordt erg veel door scholieren al fietsend doorkruist. (en al weet ik ook wel dat niet elk jongmens (én natuurlijk niet alleen zij - ook ouderen...) even voorzichtig in het verkeer is : er is soms gevaarlijk stuntwerk te zien in sommige smalle straten...

..en toch wordt er heel wat afgefietst in Mechelen...

Hier en daar een defitge (misschien hier en daar een overdekte) fietsenstalling meer, is misschien ook niet overbodig...

is er in Mechelen geen fietsersbond? Het zou me straf lijken dat er nergens een oplijsting gemaakt is van gevaarlijke of fiets-onvriendelijke situaties. Misschien is het vooral een kwestie van de lijst bezorgen aan de juiste politici? Het merk van mijn fiets schiet me nu even niet te binnen, wat ik wel herinner zijn volgende gevaarlijke situaties: - stationsstraat: komende van de ring rijdens richting Leopoldstraat. 's morgens onvoldoende plaats naast de wachtende auto's om te fietsen. - Vijfhoek: vanwaar ook komende, sowieso een delicate situatie om daar te fietsen. - Hanswijkvaart: mooi heraangelegd aan de colomabrug, maar komende van Muizen geen fietspad voorzien, dus bij druk verkeer 's morgnns ook manouvreren tussen de auto's. - Fietssuggestiestroken Tervuurse- en Hombeeksestw: krijgen de prijs voor de slechtste uitvinding - ...

He Jan, een foto in een reactie ! Dat is origineel !

Als regelmatige fietser kan ik ervan meespreken. Zolang je op de platgefietste paden blijft langs de waterlopen heb je geen klagen. Als je door de stad moet valt het serieus tegen; als er al fietspaden zijn, zijn ze meestal in slechte staat, op sommige plaatsen houden ze gewoon op en in het centrum wordt je -mede doordat de politiecontrole nul is- te pas en te onpas opzij gereden. Van nature ben ik een vredelievend mens maar in de Katelijnestraat ben ik eens afgestapt om aan de ambetante klaksonneerder te vragen of hij het dan man tegen man wou uitvechten. Degene die met de theorie op de proppen gekomen is dat je fietsen en wagens in dezelfde rijstrook moet steken om de snelheid te drukken mogen ze voor mijn part uit z'n bed lichten en ergens diep in een donker bos z'n eigen put laten graven om vervolgens met één welgemikt... enfin, u begrijpt wel..
Fietsen in Mechelen : Een avontuur... :-D
@ St Netels, nagel op de kop. In theorie en statistisch zal dat zeker veiliger zijn. In de praktijk wordt je als fietser gewoon constant weggedrukt. Ik weet me nog wel te redden en ben assertief genoeg. Maar oudere fietsers of kinderen wagen zich daar gewoon niet meer. Ik kloeg daarover (het gaat over de situatie aan de Hombeeksesteenweg) bij een agent en die zei doodleuk dat ik toch een andere route kon nemen.

En wat ik eigenlijk ook wel redelijk erg vind is hetgene wat Peter hier reeds aanhaalde: aan de ene kant meedoen in 'met belgerinkel naar de winkel' en langs de andere kant meedoen met bakkers die graag 2 parkeerplaatsen voor hun eigen deur zouden willen ( om hun eigen camionette te parkeren misschien? ) ... hallo zeg, sorry hoor, ge kunt niet tegelijk en wit en zwart zijn he.

Tja het valt wel op uit welke hoek het pistoletkwartiertje komt. :-)

Op een aantal plaatsen zijn er prima voorzieningen om te fietsen, maar worden ze niet gebruikt. Elke morgend heb ik een probleem met een meute fietsers met duidelijk suicidale neigingen.

In de stationsstraat is er een (klein) gedeelte van de weg voorzien voor het autoverkeer, de rest is een brede boulevard. Hier is enkel lokaal verkeer toegelaten, voor de rest is dit stuk voor de wandelaars en de fietsers, dit gedeelte is zo'n tiental meter breed, plaats genoeg dus.

De fietsers gebruiken toch liever het stukje weg voor het autoverkeer. Ze rijden hier tegen het verkeer in, op het stukje enkelrichting. Hoewel dit toegelaten is, is het hier geen goed idee. Als men dit dan nog keurig achter elkaar, of voor mijn part met twee naast elkaar zou doen was er nog weinig aan de hand. Natuurlijk wil men dit met 4 of 5 naast elkaar waardoor de volledige rijbaan wordt ingenomen. Opzij gaan voor auto's is er vanzelfsprekend niet bij. Zo ook weer deze morgend, een suicidale juffrouw wou absoluut niet opzij gaan. Ik was al gestopt met de wagen en ze kon nog net mijn voorbumper ontwijken. Dit is dagelijkse kost op de stukje weg.

Tip aan de stad Mechelen, verbiedt fietsers op de rijbaan en laat ze verplicht gebruik maken van de brede boulevard die bedoelt is voor fietsers en voetgangers. Het zal er een stuk veiliger op worden.

@JC: Fietsers en voetgangers samen, zelfs op een "breed boulevard" aan het station, is gegarandeerd vragen om ongelukken. Twee van de minst gedisciplineerde weggebrukers samen ?  Geen goed idee

Het gaat hier niet om de zone aan het station, maar de boulevard langs de nieuwe kantoorblokken die ze daar hebben neergepoot. In tegenstelling tot de situatie aan het station lopen de voetgangers en rijden de fietsers hier in twee richtingen en niet kriskras zoals aan het station. Het is dus perfect mogelijk hier.

Ook minder leuk om te fietsen: Jubellaan vanaf Mahatma Ghandi tot Postzegellaan: in beide richtingen maar vooral komend vanuit Hofstade richting Mechelen is het fietspad in slechte staat; rechtdoor rijden is uitgesloten; wil je dat fiets en fietser er ongeschonden uitkomen dan is de enige optie virtuoos slalommen tussen de putten en andere hindernissen...

Reactie op 'rudi'

Twee van de minst gedisciplineerde weggebrukers samen ?  Geen goed idee

Ik rij niet met de wagen, bewuste keuze. Doe dus alles met de fiets en openbaar vervoer.

Ik wil je er toch op wijzen dat niet alles fietsers (en voetgangers) ongedisciplineerd zijn.

Er zijn, jammer genoeg, in alle takken van de weggebruikers mensen die het niet zo nauw nemen met het verkeersreglement of met een beetje hoffelijkheid in het algemeen.

Fietsen in Mechelen, het kan. Maar er zijn plekken waar er fysiek gewoon (te) weinig ruimte is voor een fietser + een auto + een voetganger (met kinderwagen) naast elkaar.

Op die plekken is een beetje geduld en hoffelijkheid genoeg om iedereen de kans te geven gebruik te maken van de weg.Waarom moet 'iedereen' als hij of zij op de openbare weg is altijd zo snel mogelijk ergens geraken, trouwens??

Natuurlijk zou ik het als fietser en voetganger geweldig vinden, moest heel de binnenstad autovrij en -luw worden gemaakt. Je hebt tenslotte maar een 20-tal minuutjes nodig om vanop de ring van de éne kant naar de andere kant van onze stad te gaan. (10 min met fiets)

Maar ik begrijp ook dat sommige verkeersaders moeten blijven bestaan voor auto's en zeker bussen (en alle nutsverkeer, brandweer, ziekenwagen,...)
Maar toch, er kunnen volgens mij véél minder auto's in de binnenstad als iedereen bereid is meer tijd te nemen om in zijn stad te vertoeven en het dus niet erg zou vinden om wat langer bezig te zijn met boodschappen, sociale bezoekjes, enz...

De stad (en zeker zijn pleintjes) zouden veel mooier worden zonder dat er overal auto's geparkeerd staan (voor 15 min of langer), maar dat is een discussie van een héél andere orde vrees ik.

 

(applaus voor Swoon)

Ik blijf het trouwens een vreemde opdeling. Alsof we allemaal of voetganger, of fietser of automobilist zijn. Ik ben alledrie soms. Maar ik schaar me achter een autoluwe binnenstad.

En ik kom Rudi ook wel eens te voet of met de fiets tegen, dus hij is zeker ook een voetganger of fietser.

De stationsomgeving is inderdaad een voorbeeld van hoe het niet moet.

Als je als voetganger uit het station komt wordt je op geen enkele manier duidelijk gemaakt dat je op het punt staat een fietspad over te steken / op een fietspad te wandelen, kom je met de fiets moet je er eerst een keer of 5 passeren tegen dat je door hebt dat het fietspad tussen die inox koepeltjes ligt, die dingen worden ook spekglad als het regen, rij je er op zo'n moment per ongeluk over is de kans groot dat je op je b****s ligt. Als je er dan toch tussenzit is het slalommen tussen voetgangers die niet weten dat het een fietspad is.

Degene die dat uit zijn/haar duim gezogen heeft mag voor mijn part de prijs voor Den Domsten Uil in ontvangst nemen.

En toch gebeuren daar nooit ongevallen ... Toch maar eens over nadenken.

Ja tarara, zelf heb ik daar als fietser 1 voetganger meegeschept ( mijn stuur stond er krom van ) en als voetganger ben ik op mijn beurt 2 keer meegepakt.

Telkens zonder erg, eens goed vloeken, ge belt daarvoor de 900 niet dus dat komt in geen enkele statistiek, maar 't was wel van patat. En de keren dat ik dezelfde situatie heb zien gebeuren kan ik niet tellen. Je hebt gelijk dat het geen "echte" ongevallen met afgerukte ledematen zijn, maar toch..

Tiens, tiens, Sint. Pas opik ben geen voorstander van de verkeerssituatie daar, begrijp me niet verkeerd, maar ik kom er al drie jaar twee keer per dag, en heb er nog nooit een ongeval gezien ... :-)

Beter kijken zeker he ...